You are here

Βουλή: Έδειξε τις νέες ισορροπίες η εκλογή ΠτΒ

11/06/2021 07:16

Παρασκηνιακές προτάσεις που απέτυχαν να συγκεντρώσουν ευρεία στήριξη εκ μέρους των κομμάτων και ανατροπές της τελευταίας στιγμής που αιφνιδίασαν, οδήγησαν στην εκλογή της υποψήφιας του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία της Βουλής, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας.

Η ψηφοφορία έδωσε τις πρώτες ενδείξεις για το πως διαμορφώνονται οι νέες ισορροπίες στη Βουλή, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Βασικά στοιχεία σε ότι αφορά τις νέες ισορροπίες, αποτελούν η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΠΑ – ΕΛΑΜ για την ανάδειξη της νέας Προέδρου της Βουλής, η αλληλοϋποστήριξη ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ και ως εκ τούτου η αποστασιοποίηση της ΕΔΕΚ από τη συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΠΑ – ΕΛΑΜ.

Παράλληλα, σημειώνεται η αποτυχία συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ο διαχωρισμός τους με συμπόρευση ΑΚΕΛ – Οικολόγων από τη μία και ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ από την άλλη, εικόνα που ενδεχομένως να άλλαζε στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας, που δεν διεξάχθηκε τελικά.

Με τις 25 ψήφους στήριξης προς την υποψήφια του ΔΗΣΥ, το κυβερνών κόμμα μετρά τη δυναμική του στη νέα Βουλή. Ωστόσο, διαπιστώνεται πως θα χρειαστεί επιπρόσθετη στήριξη σε ότι αφορά τις μελλοντικές μάχες που θα κληθεί να δώσει για την έγκριση κρίσιμων νομοθετημάτων, καθώς δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η αποστασιοποίηση της ΕΔΕΚ φαίνεται να στέλνει παράλληλα το μήνυμα στον ΔΗΣΥ, ότι η υποστήριξη του κόμματος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πως θα χρειαστεί να πείθει την ΕΔΕΚ να υποστηρίξει τις κυβερνητικές προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής, εφόσον φαίνεται να είναι μεγαλύτερη η απόσταση που χωρίζει τον ΔΗΣΥ από τα υπόλοιπα κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγους.

Η συναίνεση που δεν τελεσφόρησε

Με ανακοίνωση που ακολούθησε της Ολομέλειας, το ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στα σενάρια που κυκλοφορούσαν έντονα τις τελευταίες ώρες πριν από τη συνεδρία, για εκλογή του γγ του κόμματος Άντρου Κυπριανού ή διαμοιρασμό της θητείας ανάμεσα στον κ. Κυπριανού και την κ. Δημητρίου.

Το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι δυστυχώς δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια συγκέντρωσης συναίνεσης γύρω από την υποψηφιότητα Κυπριανού, «όπως δεν τελεσφόρησε και η προσπάθεια που αναλήφθηκε από τρίτους, προϋπόθεση για την υλοποίηση της οποίας ήταν η επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης ώστε να μην εκληφθεί ως προϊόν συναλλαγής», όπως σημειώνεται.

Η προσπάθεια αφορά στην πρόταση για διαμοιρασμό της θητείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προήλθε από πλευράς ΔΗΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρνητική τοποθέτηση της ΕΔΕΚ δεν επέπτρεψε τη διαμόρφωση εύρειας συναίνεσης με αποτέλεσμα η πρόταση να απορριφθεί

«Την προσπάθεια για συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, παρότι δεν πέτυχε στο θέμα της εκλογής προέδρου της Βουλής, εμείς θα τη συνεχίσουμε», διαμήνυσε το ΑΚΕΛ.

Το τελικό αποτέλεσμα έκριναν με τη στάση τους η ΔΗΠΑ, η οποία διατήρησε την υποψηφιότητά της, ψηφίζοντας ταυτόχρονα την Α. Δημητρίου στο δεύτερο γύρο, καθώς και το ΕΛΑΜ που ενώ δεν αποκάλυπτε τις προθέσεις του, στο δεύτερο γύρο απέσυρε την υποψηφιότητά του και υποστήριξε την Α. Δημητρίου.

Αντιπαραθέσεις στον απόηχο της ψηφοφορίας

Εκτός από την ανάδειξη των νέων ισορροπιών, η χθεσινή ψηφοφορία αποτέλεσε ταυτόχρονα αφορμή για τις πρώτες μετεκλογικές αντιπαραθέσεις με πρωταγωνιστές το ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ.

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της εκλογής αποκάλυψε ποιοι πραγματικά βρίσκονται στην αντιπολίτευση και ποιοι στη συμπολίτευση. «Ποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση και προτιμούν τη συνεργασία με το κυβερνών κόμμα», όπως αναφέρεται.

«Ειδικά το ΕΛΑΜ αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τους δεσμούς που έχει με τον ΔΗΣΥ και ότι λειτουργεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στον προϋπολογισμό, ως δεκανίκι των κυβερνώντων», προστίθεται.

Νωρίτερα, το ΕΛΑΜ σημείωνε σε ανακοίνωσή του ότι αξιοποίησε το ρυθμιστικό του ρόλο, με τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν κατά την τη ψηφοφορία.
 
«Την ίδια στιγμή, με την ψήφο του το ΕΛΑΜ έφραξε τον δρόμο στο ΑΚΕΛ για να καταλάβει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, ενώ σημειώνεται ότι «με την ψήφο μας δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν».

Προτεραιότητες για τη νέα πρόεδρο

Η νέα πρόεδρος της Βουλής, έδωσε από την αρχή το στίγμα των προτεραιοτήτων της κατά την τρέχουσα θητεία.

Στην πρώτη της ομιλία, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι αυτή «είναι η θητεία της ψηφιακής μετάβασης, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις αναμένεται να αποτελέσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις και το επόμενο μεγάλο τεστ για ολόκληρο το κοινοβουλευτικό Σώμα κατά την τρέχουσα θητεία, δεδομένης της διαχρονικής κατάληξής τους σε αδιέξοδο. Οι μεταρρυθμίσεις, αποτελούν προϋπόθεση για την πρόσβαση της Κύπρου σε μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Της Μαρίας Χαμπή