You are here

Οδηγίες για νέες χαλαρώσεις στις μεταφορές

11/06/2021 15:31

Κατευθυντήριες οδηγίες εξέδωσε ο  Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε σχέση με τα ισχύοντα στις δημόσιες μεταφορές και ιδιωτικά οχήματα μετά και τις νέες χαλαρώσεις στα μέτρα.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου, τηρουμένων μέτρων για αποφυγή συνωστισμού, απολυμάνσεις, τήρηση άλλων πρωτοκόλλων και αν είναι δυνατό προκαθορισμένη θέση ανά μαθητή για τις περιπτώσεις όπου τα λεωφορεία χρησιμοποιούνται για μεταφορά μαθητών.

Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν Λεωφορεία με Άδεια Ε, Λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια (shuttle), καθώς και ιδιωτικά λεωφορεία με άδεια οδικής χρήσης, σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου.

Ο μέγιστος αριθμός επιβατών που δύνανται να μεταφέρουν τα λεωφορεία που μεταφέρουν αποκλειστικά μαθητές, από και προς τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου καθορίζεται ως το 100% της χωρητικότητας του κάθε λεωφορείου.

Στο 100% καθορίζεται η χωρητικότητα και για λεωφορεία με Άδεια Οδικής Χρήσης πολύτεκνης οικογένειας, χωρίς τη χρήση μάσκας εφόσον επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας (νοικοκυριού) και για τα ταξί.

Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα της ίδιας οικογένειας (νοικοκυριού), περιλαμβανομένων των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, χωρίς τη χρήση μάσκας.

Στα ιδιωτικά οχήματα μπορούν να επιβαίνουν άτομα από διαφορετικά νοικοκυριά, ανάλογα με τη χωρητικότητα του οχήματος, με απαραίτητη τη χρήση μάσκας.

Σε ότι αφορά τις Δημόσιες Επιβατικές Μεταφορές με λεωφορείο εκδίδονται επιπρόσθετες οδηγίες που προνοούν ότι όπου σε λεωφορείο δεν υπάρχει κουβούκλιο του οδηγού ή προστατευτική μεμβράνη που να τον διαχωρίζει από την είσοδο των επιβατών και τους αμέσως πίσω του επιβάτες, οι θέσεις πίσω από τον οδηγό καθώς και η πρώτη θέση αριστερά (θέση ξεναγού – όπου υπάρχει) πρέπει να παραμένουν κενές.

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγεται συνωστισμός κατά την επιβίβαση και αποβίβαση και στην είσοδο κάθε λεωφορείου πρέπει να υπάρχει υγρό αντισηπτικό χεριών για χρήση από όλους τους επιβάτες.

Τα λεωφορεία πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά, οπωσδήποτε πριν την έναρξη της υπηρεσίας και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο καθαρισμός/απολύμανση, στην περίπτωση Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, να γίνεται τουλάχιστον κάθε τέσσερα δρομολόγια και, όπου είναι εφικτό, ο καθαρισμός/απολύμανση να γίνεται στο τέλος κάθε δρομολογίου.

Ο καθαρισμός/απολύμανση σε όλα τα λεωφορεία να γίνεται με προσοχή, ιδιαίτερα στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως χερούλια, χειρολαβές, μεταλλικές επιφάνειες, ζώνες ασφαλείας, ράγες κλπ, με χρήση απολυμαντικών και υλικών που συστήνονται από το Υπουργείο Υγείας.

Τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για τη μαζική αποκλειστική μεταφορά μαθητών πρέπει, πέραν των γενικών κατευθυντήριων οδηγιών για τον καθαρισμό και απολύμανση των λεωφορείων που αναφέρονται πιο πάνω, να απολυμαίνονται πριν και μετά τη μεταφορά των μαθητών.

Συστήνεται επίσης όπως οι μαθητές, κάθονται καθημερινά σε προκαθορισμένη θέση, όπου αυτό είναι εφικτό και μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή είναι αδέλφια να κάθονται σε διπλανές θέσεις.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τους εργαζόμενους στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές και επιβάτες σε όλα τα Λεωφορεία Τακτικών Επιβατικών Μεταφορών με κόμιστρο ανά επιβάτη, καθώς και σε όλα τα μέσα δημόσιων μεταφορών (ταξί, τουριστικά λεωφορεία, υπηρεσίες κλειστών θυρών λεωφορείων από και προς τα αεροδρόμια [shuttle]), συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε όλες τις επαρχίες.