You are here

Baker Tilly: Απώλειες εσόδων για 45% επιχειρήσεων

12/06/2021 06:31

Μεγάλη επίδραση στα έσοδα των επιχειρήσεων επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα της Baker Tilly South East Europe.

Η έρευνα διήρκησε από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαΐου 2021 με την συμμετοχή 200 οργανισμών στην Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Μολδαβία.

Το ερωτηματολόγιο που περιελάμβανε ερωτήσεις κλειστού τύπου απαντήθηκε από οικονομικούς διευθυντές και άλλα διευθυντικά στελέχη εταιρειών από διάφορους τομείς, όπως τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τράπεζες, ασφαλιστικές υπηρεσίες, παραγωγή τροφίμων κ.α.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των εταιρειών που συμμετείχαν επηρεάστηκε από τις συνέπειες της πανδημίας με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μείωση των προβλεπόμενων εσόδων τους.

Πιο συγκεκριμένα 45% ανέφερε μείωση στα λειτουργικά έσοδα των επιχειρήσεων τους για το 2020.

Επαγγελματικές ευκαιρίες και αισιοδοξία

Επιπλέον, οι εταιρείες που ανέφεραν ότι έχουν μέχρι στιγμής επηρεαστεί από το ξέσπασμα του COVID-19 για το 2020 απάντησαν πως προσβλέπουν ακόμη και σε μια πιθανή αύξηση των εσόδων τους για το 2021, καθώς και ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει επαγγελματικές ευκαιρίες.

Το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει αισιοδοξία και αναμένει αύξηση των λειτουργικών εσόδων για το 2021.

Ποσοστό 45% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι μειώθηκαν τα λειτουργικά τους κέρδη ενώ 19% ανέφεραν ότι αυξήθηκαν. Για το 2021, ποσοστό 47% ανέφερε ότι αναμένει μείωση στα κέρδη, 24% καμία αλλαγή και 29% αύξηση.

Ένα ποσοστό 43% απάντησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού, δημιούργησε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Επίσης, σύμφωνα με τις απόψεις των συμμετεχουσών εταιριών, τα αποτελέσματα της κρίσης αυτής θα έχουν επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στην οικονομία για τα επόμενα 2 με 5 χρόνια.

Έλαβαν μέτρα οι εταιρείες

Ακόμα, οι εταιρίες ανέφεραν πως λόγω του COVID-19 έχουν λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που περιλαμβάνουν  την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την ενίσχυση των ψηφιακών τους υποδομών, καθώς και την ακύρωση όλων των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων (ταξίδια, συνέδρια, συναντήσεις), ως μία προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου.

Ποσοστό 89% ανέφερε ότι μειώθηκαν τα επαγγελματικά τους ταξίδια ενώ 10% δεν είδαν καμία αλλαγή. Επίσης, 53% απάντησαν ότι βοήθησαν πολύ οι πλατφόρμες διαδικτυακών συναντήσεων.

Αναφορικά με το μέλλον, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εκτιμά ότι τα επιχειρηματικά ταξίδια δεν θα είναι τόσο συχνά όσο πριν ενώ το 38% αναμένει ότι θα φθάσουν στα επίπεδα του 2019 το 2023.

Στο μικροσκόπιο στρατηγική και προϋπολογισμός

Σε επόμενο στάδιο οι εταιρείες φαίνεται ότι επανεξετάζουν τη στρατηγική και τον προϋπολογισμό τους, περικόπτουν τις δαπάνες τους και επανεκτιμούν τα προβλεπόμενα έσοδά τους.

Ορισμένες από τις συμμετέχουσες εταιρίες έχουν ήδη προβεί σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους εφαρμόζοντας την πολιτική “μένουμε σπίτι”, ενώ όσες δεν δύναται να κλείσουν, λόγω της φύσης της εργασίας, προβαίνουν σε λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας.

Ποσοστό 26% διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης λόγω της πανδημίας ενώ 86% εφάρμοσαν εργασία από το σπίτι.

Διατηρούν την τηλεργασία

Τέλος φαίνεται ότι η πανδημία και οι εκάστοτε κυβερνητικές οδηγίες και μέτρα, ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την τηλεργασία, με 51% να δηλώνει ότι θα διατηρήσει το συγκεκριμένο τρόπο εργασίας και με το πέρας της πανδημίας.

Επιπλέον,  61% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν υπήρχε κάποια αλλαγή στην παραγωγικότητα των επιχείρησης για το 2020, σε σχέση με το 2019, εφαρμόζοντας την εξ αποστάσεως εργασία.

Το 96% δεν άλλαξαν τα οφέλη των εργαζομένων που δουλεύουν από σπίτι.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με ποσοστό 89% εκτιμά ότι η πανδημία θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον και την οικονομία κατά τα επόμενα 2-5 χρόνια.

Της Γεωργίας Χαννή