You are here

Νεο-φεουδαλισμός. Η υποδούλωση λαών μέσω χρέους!

Νεο-φεουδαλισμός. Η υποδούλωση λαών μέσω χρέους!

14/06/2021

Το τι δεν είναι γενικά αντιληπτό είναι ότι η οικονομία στο σύνολο της, όπως και όλοι μας ξεχωριστά, έχει δύο πτυχές. Η μια είναι αυτή του εισοδήματος μας (το σύνολο της οποίας είναι περίπου και το ΑΕΠ της χώρας).

Η άλλη όμως πιο σημαντική πλευρά (αλλά που όμως συνήθως παρακάμπτεται) είναι αυτή που φαίνεται στον ισολογισμό της. Η διαφορά του πλούτου που κατέχουμε από το τι οφείλουμε (τι χρωστούμε) καθορίζει αν είμαστε πλούσιοι ή φτωχοί. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εταιρείες αλλά και για κάθε νοικοκυριό. Ακόμη και για τον Δημόσιο τομέα.

Όμως το πιο τραγικό από την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια να αρπάξουν τις περιουσίες των Κύπριων δεν είναι μόνο ότι έτσι μας πτωχεύουν, αλλά ότι λόγω χρέους που δεν δύναται να αποπληρωθεί μας σκλαβώνουν αργά αλλά σταθερά.

Επιπλέον αυτό μας οδηγεί σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δεν μπορούμε να ανακάμψουμε. Ένας λαός που υπόκειται σε υπερβολικό χρέος που δεν είναι δυνατό να αποπληρωθεί από το εισόδημα του δεν στερείται μόνο τα προς το ζην αλλά δεν κατέχει πλέον τα αναγκαία ίδια κεφάλαια (equity) για να μπορεί να επενδύσει για να ξανά-ξεκινήσει η οικονομία όταν και εάν οι συνθήκες το ευνοούν.

Μερικοί έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι θα πρέπει να βουλιάξει η οικονομία για να μπορέσει να ξαναχτιστεί σωστά από την αρχή. Διαφωνώ! Διότι αν καταντήσουμε την οικονομία Φέουδο των Ταμείων και πτωχεύσουμε τον πληθυσμό, τότε δεν αρχίζεις από το μηδέν ξανά αλλά από τον πυθμένα της Αβύσσου. Από αυτόν ακριβώς τον πάτο που οι ασυνείδητοι απατεώνες και επιτήδειοι που επέτρεψες με την ψήφο και την αδιαφορία σου να βάλουν τη χώρα υποβοηθώντας τους αντί να παίρνεις μέτρα για να εμποδίζεις τις εκποιήσεις και να μειώνεις το χρέος. Και έτσι η χώρα γίνεται έρμαιο των ξένων ειδικών συμφερόντων που μόνο στόχο έχουν να εκμεταλλεύονται στο μέγιστο τα δεινά του καταχρεωμένου κόσμου για ίδιο όφελος (debt peonage). Τότε θα είναι πολύ αργά!

Ο Σαββάκης Κ. Σαββίδης είναι οικονομολόγος, που ειδικεύεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση έργων. Ήταν πρώην ανώτερος διευθυντής στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και έχει διατελέσει τακτικός Επισκεπτόμενος Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο Πανεπιστήμιο Queens του Καναδά. Author Page: http://ssrn.com/author=262460.