You are here

Με Κίνα, εμβόλια και κλιματική αλλαγή το ανακοινωθέν των G7

14/06/2021 06:28

Οι ηγέτες των χωρών μελών του G7 καλούν με το κοινό ανακοινωθέν τους στο τέλος της συνόδου στην Κορνουάλη σε «διαφανή, υπό ειδικούς, βασισμένη στην επιστήμη μελέτη», μεταξύ άλλων και στην Κίνα, για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού.

Το ανακοινωθέν αναφέρει επίσης ότι οι χώρες του G7 δεσμεύονται να διανείμουν απευθείας στις φτωχότερες χώρες 1 δισεκατομμύριο δόσεις των εμβολίων εντός του επόμενου έτους και να ενισχύουν τη συλλογική τους άμυνα έναντι μελλοντικών πανδημιών.

Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει επιπλέον τη δέσμευση ότι οι χώρες θα εργαστούν για να κρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου, όπως ορίζει και η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σημειώνεται ότι το 2021 πρέπει να είναι «σημείο καμπής» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με δέσμευση μηδενισμού της εκπομπής ρύπων του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατό, με το 2050 να είναι η ύστατη ημερομηνία.

Η προστασία του περιβάλλοντος κυριάρχησε στην τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου, που διεξήχθη στην Κορνουάλη, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, εκθείασε τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας έναντι των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Σε επιπλέον μηνύματα προς την Κίνα, οι ηγέτες του G7 καλούν το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Ξινγιάνκ όπου καταγγέλλονται διώξεις των Ουιγούρων και άλλων μειονοτήτων, καθώς και περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας, και να επιτρέψει μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ.

Ο οικοδεσπότης Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, κάνοντας σε συνέντευξη Τύπου την αποτίμηση της συνόδου, πέραν από την αναφορά στα εμβόλια, είπε ότι κατέστη σαφές πως πρέπει να υπάρξει καλύτερη ανοικοδόμηση μετά  την πανδημία, με το ανακοινωθέν να τονίζει την ανάγκη για πιο ελεύθερο και πιο δίκαιο εμπόριο.

Επεσήμανε τις δεσμεύσεις των ηγετών για την παροχή σχολικής εκπαίδευσης σε παιδιά σε όλο τον κόσμο, ιδίως στα κορίτσια, τις δεσμεύσεις για συνεργασία κατά της κλιματικής αλλαγής και για προάσπιση των κοινών αξιών των χωρών μελών του G7.

Έκανε δε λόγο για «φανταστικό βαθμό αρμονίας» μεταξύ των ηγετών, αποφεύγοντας να αναφερθεί με λεπτομέρεια στην αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΚΥΠΕ