You are here

Πυροτέχνημα η «ευρεία αποδοχή» και οι 3 καρέκλες Αναστασιάδη

15/06/2021 07:14

Σε πυροτέχνημα μετατρέπεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκροτήσει πλειοψηφικό ρεύμα για τις μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο, καθώς, ακόμα και μετά τις συγκλίσεις για εκλογή προέδρου της βουλής, φαίνεται να αδυνατεί να εξασφαλίσει στήριξη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έλαβε χθες τρία διαδοχικά «όχι» από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ και με το αναμενόμενο «όχι» του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, και την αμφίσημη στάση της ΔΗΠΑ, αναμένεται ότι θα τερματιστεί άδοξα η επικοινωνιακή προσπάθεια του προεδρικού.

Η εξέλιξη αυτή, που ήταν αναμενόμενη για το προεδρικό, δεν πρόκειται να αναστείλει τις προθέσεις του Ν. Αναστασιάδη να προχωρήσει σε μερικό ή ευρύτερο ανασχηματισμό.

Στην Πινδάρου καθώς και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του ΠτΔ, εκτιμούν ότι οι κινήσεις του ΠτΔ για ένα τελικό φρεσκάρισμα της κυβέρνησης του, 20 μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας της, θα κορυφωθούν πριν από το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο αρχές Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, και σε ότι αφορά το σκέλος της ονοματολογίας, για το ποιοι φεύγουν ή ποιοι μένουν στο υπουργικό, o ΠτΔ κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του.

Δεν έχει μοιραστεί μέχρι στιγμής τις σκέψεις ή προθέσεις του με κανένα εκ των συνεργατών του περιλαμβανομένης και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

Συνέστησε ιδιαίτερα, να αποφεύγεται διαρροή ονομάτων μελών του υπουργικού συμβουλίου που ενδεχομένως να αντικατασταθούν.

Τρεις καρέκλες διαθέσιμες

Ενώπιον του προέδρου υπάρχουν αυτή στιγμή τρία δεδομένα.

Η οριστική απόφαση του υπουργού υγείας Κ. Ιωάννου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση για τους λόγους που αναφέρθηκαν την περασμένη βδομάδα σε σχετικό ρεπορτάζ της StockWatch.

Ο διορισμός πολιτικού προϊστάμενου στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Και ο διορισμός νέου επιτρόπου εθελοντισμού, μετά την παραίτηση Γιαννάκη.

Η αντίδραση ΑΚΕΛ για διορισμό Αδάμου

Η πρόθεση του προέδρου Αναστασιάδη να διορίσει τον Αδάμο Αδάμου, τέως πρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ στο υπουργείο υγείας, προκάλεσε την αντίδραση της Εζεκία Παπαϊωάννου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, φρόντισε χθες εξερχόμενος του προεδρικού μετά τη συνάντηση του με τον ΠτΔ να στείλει δύο μηνύματα.

Το ένα στον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, να μην προχωρήσει σε διορισμό στελέχους του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση του και το άλλο στον ίδιο τον κ. Αδάμου.

«Μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και αν ο κ. Αδάμου μπορεί εύκολα να μεταπηδήσει στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ, θα τον κρίνει ο κόσμος», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Η StockWatch επικοινώνησε με τον κ. Αδάμου ο οποίος περιορίστηκε να πει: «Ό,τι είχα να δηλώσω το είπα την περασμένη βδομάδα, φεύγοντας από το προεδρικό».

Ο κ. Αδάμου είχε δηλώσει συγκεκριμένα ότι θα παραμείνει στην πολιτική και ότι ο καθένας βλέπει μετά τι κάνει και που και πως συμμετέχει.

Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Για το υφυπουργείο Κοινωνικής Προνοίας είχε διαρρεύσει το όνομα του Άγγελου Βότση, ο οποίος έμεινε εκτός κοινοβουλίου με τον ΠτΔ να βλέπει με θετικό μάτι, ενδεχόμενο διορισμό του.

Οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον κ. Βότση, να κρατά αποστάσεις και να αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια σχόλια, ειδικότερα, στο επίμαχο θέμα που είχε εγερθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιαν θα παραιτείτο για να μπει στη βουλή ο κ. Βότσης.

Ανώτατο στέλεχος της ΔΗΠΑ ανέφερε στη StockWatch ότι εντός των ημερών θα πρέπει να αναμένονται σοβαρές εξελίξεις γύρω από το επίμαχο ζήτημα Βότση, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για υπουργοποίηση του ή επιστροφής του στα έδρανα της βουλής.

Ο κ. Καρογιάν στη σημερινή συνάντηση του με τον ΠτΔ, προτίθεται να πει στον κ. Αναστασιάδη ότι θα ήταν προτιμότερο ο πρόεδρος να είχε καθορίσει εκ των προτέρων συγκεκριμένες πολιτικές, πάνω στις οποίες θα μπορούσε μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής να λειτουργήσει σε κλίμα συναίνεσης.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή ή όχι της ΔΗΠΑ σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, η παράταξη του κ. Καρογιάν έχει ήδη συμμετοχή με τον υφυπουργό προεδρίας Βασίλη Πάλμα και τον επίτροπο προεδρίας Φώτη Φωτίου.

Μεταρρυθμίσεις, σχέδιο ανάκαμψης, εκποιήσεις

Στέλεχος του ΔΗΚΟ ανέφερε στη StockWatch ότι ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμμετοχή στελεχών του σε κυβέρνηση ευρείας αποδοχής υπό τον κ. Αναστασιάδη.

Ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποτελέσει ανάχωμα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως υπεύθυνα είχε συμπεριφερθεί στην περίοδο του οικονομικού προγράμματος και των μνημονιακών νομοσχεδίων, τόσο υπεύθυνα, είπε, να συμπεριφερθεί και για τα ν/σ που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και ειδικότερα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και για ενδεχόμενες αλλαγές, το στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι σε πρώτο στάδιο θα επιδιωχθεί να επεκταθεί η αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την έναρξη των εργασιών της βουλής για τη νέα χρονική περίοδο.

Η αναστολή των εκποιήσεων εκπνέει τέλος Ιουλίου.

Πάντως, όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που παρέλασαν χθες από το προεδρικό, υπογράμμισαν πως θα υπάρξει σοβαρή προσέγγιση σε ότι αφορά το ν/σ για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ότι οποιεσδήποτε κυβερνητικές προτάσεις έρχονται στη βουλή, θα κρίνονται στη βάση του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών και ειδικότερα στην προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Του Λεύκου Χρίστου