You are here

Κερδίζει το χαμένο έδαφος η αγορά ακινήτων

16/06/2021 07:30

Η αγορά ακινήτων φαίνεται ότι γυρίζει σελίδα αφήνοντας πίσω τους αγοραστές χρυσών διαβατηρίων, καθώς ευρωπαίοι και βρετανοί εκατομμυριούχοι που αναζητούν πολυτελή ακίνητα στην Κύπρο δίνουν ελπίδες για διάθεση των πολυτελών διαμερισμάτων στους πύργους της Λεμεσού και των άλλων πόλεων, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν εμπλεκόμενοι φορείς.

Καταθέτουν επίσης, τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των ακινήτων στην εγχώρια αγορά στη μετά πανδημία εποχή.

Η αγορά ακινήτων άρχισε να κερδίζει το χαμένο έδαφος δηλώνει στη StockWatch, ο CEO του Ομίλου D. Zavos, Μιχάλης Ζαβός, διευκρινίζοντας ότι η ζήτηση για πολυτελή διαμερίσματα δεν στηρίζεται πλέον στους παραδοσιακούς επενδυτές, δηλαδή τους Ρώσους και τους Κινέζους που αγόραζαν για να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

«Ευρωπαίοι και Βρετανοί εκατομμυριούχοι που δεν τους είχαμε τα προηγούμενα χρόνια άρχισαν να ενδιαφέρονται για ακριβά ακίνητα στην Κύπρο, αντί να πάνε στις Μπαχάμες και άλλα πολυτελή θέρετρα έρχονται στην Κύπρο που είναι ασφαλής χώρα με πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η εταιρεία ήδη πώλησε σε Γερμανούς και Σουηδούς ακίνητα του μισού εκατομμυρίου.

Ο κ. Ζαβός, διευκρίνισε ότι το ενδιαφέρον αφορά τα ακίνητα σε υφιστάμενους πύργους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σιγά σιγά θα διατεθούν τα ακίνητα που στηρίζονταν στο πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά ευρύτερα, είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ακίνητα χαμηλού κόστους, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου που τρέχει το σχέδιο της κυβέρνησης για επιδότηση του επιτοκίου θα υπάρχει κίνηση στην αγορά.

Υπέδειξε εντούτοις, ότι «οι μεγάλοι developers δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο με την εγχώρια αγορά επειδή οι πωλήσεις είναι περιορισμένης εμβέλειας».

Όσον αφορά τις αιτήσεις που εκκρεμούν είπε ότι η απάντηση που λαμβάνεται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι θα εξεταστούν αφού κλείσει το θέμα των καταγγελιών για τις πολιτογραφήσεις.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι τους έχει αποσταλεί η προειδοποίηση της Κομισιόν που απειλεί την Κύπρο και τη Μάλτα με πρόστιμο επειδή συνεχίζουν να εξετάζονται οι παλιές υποθέσεις.

Καλά τα νέα για ενοίκια

Από την αρχή του χρόνου δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά το στάτους στην αγορά ακινήτων, ανέφερε ο υπεύθυνος πωλήσεων της εταιρείας Danos - Real Estate, Άγγελος Κωνσταντίνου, σε δηλώσεις στη StockWatch.

Σχολίασε τα τελευταία στοιχεία πώλησης ακινήτων του κτηματολογίου και εξήγησε ότι η άνοδος που παρατηρείται οφείλεται στις καθυστερημένες υποθέσεις που δεν είχαν κατατεθεί στο κτηματολόγιο πέρσι την ίδια χρονική περίοδο, λόγω των περιοριστικών μέτρων και του lockdown.

Σημείωσε ότι αν γίνει η σύγκριση θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει σημαντική αύξηση και ότι το θέμα προκύπτει για πρακτικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, στον τομέα των ενοικίων μειώνονται οι τιμές εκ μέρους των ιδιοκτητών.

Σχετικά με τις τιμές πώλησης των διαμερισμάτων και κατοικιών αναγνώρισε ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση λόγω του κόστους κατασκευής ενώ το κέρδος για τον developer παρέμεινε το ίδιο, όπως επεσήμανε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι αυξήθηκε το κόστος των υλικών που είναι συνδεδεμένα με την οικοδομή όπως το σίδηρο, η ξυλεία, το αλουμίνιο, ο χαλκός και τα κόμιστρα. Ένα σπίτι των 200 τ.μ. που πωλείτο €270.000 σήμερα πωλείται €300.000 με μια αύξηση της τάξης των €30.000 στην κάθε κατοικία των 200 τ.μ. Παρόλα αυτά το κέρδος παραμένει το ίδιο, σημείωσε.

Ο κ. Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε επίσης, στους ξένους αγοραστές που μεταφέρουν την έδρα των εταιρειών τους στην Κύπρο, λέγοντας ότι ζητούν να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα και γραφεία για τους ίδιους και το προσωπικό τους. Μεταξύ αυτών είναι και εταιρείες από τη Βρετανία που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο λόγω Brexit, όπως ανέφερε.

Αναφορικά με τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί στο γραφείο τους από επενδυτές που επιθυμούσαν να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο είπε ότι «εδώ και 2,5 χρόνια αναμένουμε την εξέταση μιας αίτησης».

Παραδοσιακά οι κύπριοι επενδύουν σε ακίνητα

O CEO της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός, δήλωσε στη StockWatch, ότι οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι σταθερές εκτός από το 2020 λόγω της πανδημικής κρίσης.

Σε ότι αφορά τα τελευταία στοιχεία του κτηματολογίου, επεσήμανε ότι υπάρχει μια στρέβλωση επειδή οι περισσότερες αγοραπωλησίες είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες αλλά δεν ολοκληρώθηκαν λόγω του lockdown.

Σχολιάζοντας τα δεδομένα στην εγχώρια αγορά είπε ότι «ενόσω οι τράπεζες παρέχουν στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους ο κόσμος θα συνεχίσει να αγοράζει καθώς για τον κύπριο η αγορά ακινήτου ως επένδυση βρίσκεται πάντα ανάμεσα στις προτεραιότητες του».

Επεσήμανε ότι «ειδικά τώρα που η απόδοση των χρημάτων τους στις τράπεζες είναι πολύ χαμηλή προτιμούν να επενδύουν σε ένα ακίνητο για να έχουν ένα δεύτερο εισόδημα».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχό η αύξηση στην τιμή των καινούργιων ακινήτων οφείλεται στο αυξημένο κόστος κατασκευής, λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών τα οποία είναι εισαγόμενα.

Μικρές οι πιθανότητες να φθάσουμε το 2019

Ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα αυξηθούν οι πωλήσεις ακινήτων, όχι όμως σε σημείο που να φθάσουν τις πωλήσεις του 2019 όταν άρχισε να ανακάμπτει η οικονομία.

«Το 2019 τα πωλητήρια έγγραφα ξεπέρασαν τις 10.000 άρα για να πούμε ότι άρχισε να ανακάμπτει η αγορά θα πρέπει να κάνουμε πωλήσεις γύρω στις 10.000 και μάλλον οι πιθανότητες είναι από μικρές έως ελάχιστες, τουλάχιστον για φέτος ίσως το 2022, εάν δεν έχουμε ανατροπές», είπε.

Απέδωσε την κινητικότητα της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2021 στη βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών λόγω σταθερής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, λόγω των διευκολύνσεων που παρέχουν οι τράπεζες στα στεγαστικά δάνεια και την επιδότηση του επιτοκίου στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης αλλά και στο κομπόδεμα που δημιουργήθηκε τους μήνες του lockdown.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην επαρχία Αμμοχώστου και στην Πάφο, λόγω του ότι τα έσοδα των κατοίκων προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό, θα βελτιωθεί με χρονοκαθυστέρηση αφού πάρει μπρος ο τουρισμός.

Της Ηρώς Ευθυμίου