You are here

ΕΚΚ: Διαβούλευση για νομοσχέδιο λειτουργίας ΟΣΕ

16/06/2021 17:04

Την έναρξη διαβούλευσης αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του επαγγέλματος της εκτέλεσης λειτουργιών διοίκησης οργανισμών συλλογικών επενδύσεων («Λειτουργίες Διοίκησης ΟΣΕ») και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών από ή προς τη Δημοκρατία εξήγγειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου («ΕΚΚ»).

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΚΚ, οι επαγγελματίες του κλάδου εκτέλεσης Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ ενεργούν, κατ’ ουσίαν, ως πάροχοι υπηρεσιών διοικητικής υποστήριξης (back-office) σε Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων («ΟΣΕ»), μετά από σχετικό διορισμό μέσω εξωτερικής ανάθεσης.

Οι Λειτουργίες Διοίκησης ΟΣΕ που εκτελούνται αφορούν κυρίως στα εξής:

Τήρηση του μητρώου των επενδυτών, η καταχώρηση στο οποίο αποδεικνύει την κυριότητα της συμμετοχής σε ΟΣΕ.
  Υπολογισμό της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού («ΚΑΕ») ενός ΟΣΕ, η οποία ΚΑΕ στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί τη βάση για την απόκτηση, εξαγορά και μεταβίβαση συμμετοχών σε ΟΣΕ από επενδυτές.
 Επεξεργασία εντολών απόκτησης, εξαγοράς και μεταβίβασης συμμετοχών σε ΟΣΕ από επενδυτές και,
Άλλες λειτουργίες back-office  (π.χ. αποστολή ειδοποιήσεων στους επενδυτές για εταιρικές πράξεις όπως η διανομή μερισμάτων ή η διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων).
 
Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, οι Λειτουργίες Διοίκησης ΟΣΕ μπορούν να παρέχονται από τον διαχειριστή του κατά περίπτωση ΟΣΕ («Ο Διαχειριστής»), καθώς αυτές αποτελούν μέρος των δραστηριοτήτων που καλύπτει η άδεια λειτουργίας του εν λόγω διαχειριστή. Ωστόσο, αρκετοί Διαχειριστές προτιμούν να επικεντρώνονται σε ό,τι αφορά κυρίως τη διαχείριση των επενδύσεων του ΟΣΕ (δηλ. την διαχείριση κινδύνων και την διαχείριση χαρτοφυλακίου), αναθέτοντας την εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ σε έναν εξειδικευμένο πάροχο («ο Πάροχος»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΚ έθεσε σε διαβούλευση το Νομοσχέδιο προκειμένου να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν την προστασία των επενδυτών, την ακεραιότητα της αγοράς, καθώς και θέματα συμμόρφωσης που σχετίζονται με την εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ.

Το Νομοσχέδιο στοχεύει στην επέκταση της εφαρμογής των σχετικών ρυθμιστικών κανόνων σε όλη την αλυσίδα εξωτερικής ανάθεσης και συνάδει με το υφιστάμενο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, το Νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα πρακτική της αγοράς, που είναι η Εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ που έχουν συσταθεί σε άλλες δικαιοδοσίες, από τοπικούς Παρόχους.

Βασική αρχή του Νομοσχεδίου είναι ότι η Εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ είναι μια κατ’ ανάθεση δραστηριότητα, δηλαδή δευτερογενής, έτσι ώστε να απαιτείται ανά πάσα στιγμή συμμόρφωση και με τις διατάξεις που διέπουν αυτή την ανάθεση. Επιπλέον, το Νομοσχέδιο αναγνωρίζει ότι η Εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ διαφέρει ανάλογα με τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία, τη συχνότητα συναλλαγών και τις συναλλαγές επενδυτών ενός ΟΣΕ.

Η ΕΚΚ προσβλέπει μέσα από την πρωτοβουλία της να μετριαστεί ένα σημαντικό μέρος των κινδύνων που προκύπτουν από την Εκτέλεση Λειτουργιών Διοίκησης ΟΣΕ όπως:
 
Λειτουργικοί κίνδυνοι, διασφαλίζοντας ότι υπάρχει επαρκής επιχειρηματική συνέχεια και ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις για την ανάκτηση των εργασιών, καθώς και ότι ο σχετικός Πάροχος διαθέτει επιχειρηματική υποδομή ανάλογη με τον τύπο του ΟΣΕ που θα εξυπηρετηθεί, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, μείωση κινδύνων που προκύπτουν από τη μη συμμόρφωση και ενδέχεται να επηρεάσουν την προστασία των επενδυτών, παρέχοντας, για παράδειγμα, σαφή καθοδήγηση σχετικά με την αποκατάσταση σφαλμάτων στον υπολογισμό της ΚΑΕ και επιπλέον διασφάλιση ότι τα δικαιώματα των επενδυτών και ειδικά τα δικαιώματα κυριότητας των επενδυτών, προστατεύονται μέσω απαιτήσεων σχετικά με την τήρηση του μητρώου του ΟΣΕ και ότι οι εντολές  επενδυτών (απόκτηση / εξαγορά / μεταβίβαση συμμετοχής σε ΟΣΕ) υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
 
Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τα σχόλιά τους στο Τμήμα Πολιτικής της ΕΚΚ στο email: [email protected]. Η υποβολή των σχολίων θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τις 5 Ιουλίου 2021.