You are here

ΟΑΥ: Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΓεΣΥ

18/06/2021 12:50

Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΓΕΣΥ, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας για την άποψη των πολιτών σχετικά με το ΓεΣΥ, που παρουσίασε σε διάσκεψη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Στόχος της έρευνας, ήταν να ανιχνεύσει και να καταγράψει τον βαθμό ικανοποίησης των δικαιούχων από τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες λαμβάνουν μέσω του Συστήματος, πώς αξιολογούν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται και, γενικότερα, τη συνολικότερη αποτίμησή τους για το ΓεΣΥ κατά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι το ΓεΣΥ, κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του, κατάφερε να ανταποκριθεί σε εξαιρετικά ικανοποιητικό βαθμό στις προσδοκίες των πολιτών.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβε μέρος δείγμα 1500 ατόμων του γενικού πληθυσμού της Κύπρου το οποίο αποτελείτο από 50% άντρες και 50% γυναίκες ηλικιών 18 ετών και άνω.

Η πρώτη ενότητα της έρευνας αφορούσε την γενική εικόνα των πολιτών για το ΓεΣΥ. Οι δικαιούχοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (82%), κρίνουν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ και θεωρούν ότι έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους (80%). Παράλληλα, ποσοστό 83% εμφανίζονται πεπεισμένοι πως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ έχουν εξαλειφθεί οι ανισότητες που υπήρχαν προηγουμένως σε ό,τι αφορά την ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας και ποσοστό 86% πιστεύουν ακράδαντα ότι στο επίκεντρο της λειτουργίας του Συστήματος βρίσκεται ο ασθενής και η ποιοτική εξυπηρέτησή του.

Στη δεύτερη ενότητα οι ερωτώμενοι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την εμπειρία τους για το αρχείο δικαιούχου μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του ΓεΣΥ

Σ ’αυτό το σημείο παρατηρείται ότι μια μερίδα πολιτών δεν γνωρίζει για την ύπαρξη της σχετικής υπηρεσίας ενώ άλλοι πολίτες και συγκεκριμένα το 39% δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να το κάνει, κάτι το οποίο μπορεί να βελτιωθεί με την ενημέρωση των πολιτών, αναφέρει ο κ. Αντωνίου, πρόεδρος ΟΑΥ.

Όσον αφορά την τρίτη ενότητα, που αφορά την εμπειρία των δικαιούχων με τους προσωπικούς ιατρούς, η πλειοψηφία των ερωτώμενων 8/10, δηλώνουν αρκετά έως πολύ ευχαριστημένοι.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως μέσα από την αξιολόγησή του από τους πολίτες, το ΓεΣΥ διαφαίνεται πως κατάφερε να λειτουργήσει χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις από τα χαρακτηριστικά και τις βασικές αρχές επί των οποίων κτίστηκε και επί των οποίων εδράζεται η φιλοσοφία του. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η ελεύθερη επιλογή παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας από τον δικαιούχο, η ισότιμη μεταχείριση όλων των δικαιούχων, καθώς και το κοινωνικά αλληλέγγυο του χαρακτήρα του, είναι συστατικά του Συστήματος, τα οποία οι πολίτες αντιλαμβάνονται και στα οποία μέσα από την πρακτική εφαρμογή του ΓεΣΥ προσδίδουν θετικό πρόσημο. Ξεκάθαρη διαπίστωσή τους είναι πως η πλειοψηφία των δικαιούχων έχει επωφεληθεί από το ΓεΣΥ. Επίσης σημαντικό, το γεγονός πως με θετικό πρόσημο αξιολογούν οι πολίτες, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας τους, το σύνολο των υπηρεσιών φροντίδας υγείας που έλαβαν.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, αυτός αποδεικνύεται ως ιδιαιτέρως πετυχημένος, καθότι από πλευράς δικαιούχων αξιολογείται θετικά και εκφράζεται μεγάλος βαθμός ικανοποίησης επί όλων των παραμέτρων που διέπουν τη σχέση του κάθε Προσωπικού Ιατρού με τους ασθενείς του.    

Ο πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου αναφέρθηκε στα όσα επιτεύχθηκαν εν μέσω του ΓεΣΥ, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους και τις προκλήσεις του ΟΑΥ, σχετικά με το ΓεΣΥ.

Τα επόμενα βήματα αφορούν την καταπολέμηση των καταχρήσεων, την ενδυνάμωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού και την εξέλιξη, τη βελτίωση και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Χ.Χ.