You are here

Ιστορίες δύο δημάρχων

13/11/2017 06:59
Ο πρώτος είναι house hold name για τα σκάνδαλα που μεγαλοφώνως αποκαλύπτει σε ολόκληρη την επικράτεια αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν το έργο του στην Πάφο. Ο δεύτερος είναι σχετικά άγνωστος εκτός του δήμου του αλλά προωθεί αθόρυβα ένα από τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά πλάνα για την περιοχή.

Ο λόγος για τους δημάρχους Πάφου και Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσο και Φαίδωνα Φαίδωνος αντίστοιχα, δύο νέοι δήμαρχοι με οράματα και ιδέες στο τιμόνι των πιο τουριστικών δήμων της Κύπρου, που πολιτεύονται όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Η StockWatch παραθέτει τα κοινά σημεία και τις διαφορές των δύο δημάρχων στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται καθώς και στα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με τους δημότες τους και το ευρύτερο κοινό.

Κοινός τους στόχος τους η αναβάθμιση της Αγίας Νάπας και της Πάφου, αντίστοιχα, σε σύγχρονες πόλεις με ιστορία και πολιτισμό, φιλικές για τους δημότες τους και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους ως τουριστικοί και επενδυτικοί προορισμοί.

Αν και βρέθηκαν στο τιμόνι του δήμου τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης, έχουν να επιδείξουν το έργο που έκαναν ως πρώτοι πολίτες των τοπικών κοινωνιών τους. Μεταξύ άλλων έχουν να επιδείξουν έργα υποδομής και ανάπτυξης δεκάδων εκατομμυρίων.

Ο μεν πρώτος αν και κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της Αγίας Νάπας και προσπαθεί να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό καθώς εργάζεται αθόρυβα εστιασμένος μόνο στα του δήμου του και βλέποντας μπροστά.

Ο δε δεύτερος αντίθετα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια που πήρε στα χέρια του τα ηνία του δήμου Πάφου να γίνει γνωστός και στον τελευταίο κάτοικο της Κύπρου. Όχι τόσο για το έργο που παράγει στον δήμο του, όσο για τα παλιά σκάνδαλα που φέρει στη δημοσιότητα ανά τακτά διαστήματα.

Και οι δύο είναι «νέο αίμα» στην πολιτική σκακιέρα της χώρας μας, οι οποίοι ανέλαβαν καθήκοντα δημάρχου λίγο μετά τα τριάντα τους. Πολιτικοποιημένοι και οι δύο από μικρή ηλικία και με εμπλοκή από πολύ νωρίς με τα κοινά, υπηρέτησαν τους δήμους τους από διάφορα πόστα πριν εκλεχθούν δήμαρχοι. Μάλιστα ο Γιάννης Καρούσος είναι ο νεότερος δήμαρχος της Κύπρου, ως σήμερα.

Η ανάληψη της δημαρχίας και από τους δύο έγινε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, καθώς ο μεν πρώτος διεκδίκησε για πρώτη φορά τον δημαρχιακό θώκο σε αναπληρωματική εκλογή δημάρχου το 2013, μετά τον θάνατο του τότε δημάρχου Αγίας Νάπας Αντώνη Τσόκκου και ο δε δεύτερος το 2015, μετά την παραίτηση του τότε δήμαρχου της Πάφου Σάββα Βέργα και εν μέσω σκανδάλων που ταλάνιζαν τον δήμο.

Και οι δύο κατήλθαν τόσο στις αναπληρωματικές εκλογές στους δήμους τους, όσο και στις δημοτικές εκλογές του 2016 ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, στηριζόμενοι κυρίως από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Όσον αφορά τις διαφορές τους αυτές εστιάζονται κυρίως στον τρόπο που επικοινωνούν με τους δημότες τους αλλά και γενικότερα με τους συμπολίτες τους.

Καρούσος: Παράγει έργο αθόρυβα

Από την μία πλευρά ο Γιάννης Καρούσος, ο οποίος εργάζεται αθόρυβα αλλά και σε άμεση επικοινωνία με τους δημότες του, κατάφερε στα πέντε σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στη θέση του πρώτου πολίτη της Αγίας Νάπας, να αλλάξει την εικόνα της πόλης του ως τουριστικού προορισμού προς το καλύτερο, να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του δήμου του με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζουν πλεόνασμα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και αρκετά σημαντικά έργα.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρούσος κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα του δήμου και παράλληλα να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες του δήμου σε λειτουργικά έξοδα, όπως ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, καύσιμα, κτλ.

Στις επιτυχίες που πιστώνονται στον δήμαρχο Αγία Νάπας είναι και η σημαντική εξοικονόμηση που επήλθε στο κόστος του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων, όπου ο δήμος από τα €2,9 εκ. που πλήρωνε τον χρόνο, τώρα πληρώνει €975 χιλ.

Επίσης ο χαρακτηρισμός της Αγίας Νάπας ως αστικό κέντρο που είχε ως αποτέλεσμα να μπορεί να αντλήσει σημαντικά κονδύλια για έργα από ευρωπαϊκά ταμεία. Σημειώνεται ότι από τα €60 εκ. που θα εισπράξει η Κύπρος για την 7ετία ο δήμος Αγίας Νάπας θα πάρει €10 εκ., τα έξι για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ακόμα η καινοτόμος απόφαση του δήμου Αγίας Νάπας να επιστρέψει στους δημότες τη ρευστότητα από την αποπληρωμή των εγγυημένων δάνειων από την κυβέρνηση, με έργα ανάπτυξης, που θα υλοποιηθούν μέσω συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, η ρευστότητα που θα προκύψει από την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων θα είναι περίπου €200 χιλ., ενώ γενικότερα ο δήμος θα επωφεληθεί €2 εκ. περίπου.

Φαίδωνος: Θαρραλέος η λαϊκιστής;

Από την άλλη πλευρά το έργο που παράγει ο Φαίδωνας Φαίδωνος στον δήμο Πάφου φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα έχει βάλει με όλους και όλα σε μια προσπάθεια να πατάξει τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τα άνομα οικονομικά συμφέροντα όχι μόνο από τον δήμο του αλλά και από όλη την Κύπρο.

Ο δήμαρχος Πάφου όμως, μέσα από τη δράση του αυτή, έχει καταφέρει να γίνει γνωστός ανά το παγκύπριο καθώς βρίσκεται σε τακτά διαστήματα στην επικαιρότητα με τα όσα καταγγέλλει. Η ανάγκη των πολιτών για ονοματισθούν και να τιμωρηθούν οι αίτιοι της οικονομικής κρίσης, είναι πρόσφορο έδαφος για τη σχετική δράση της πληθωρικής προσωπικότητας του δημάρχου Πάφου, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν ταυτίζονται μαζί του ιδεολογικά.

Μελανό σημείο στη δράση του αυτή, αποτελεί το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει προβεί σε τεκμηρίωση των καταγγελιών που δημοσιοποίησε, με αποτέλεσμα να μένει εκτεθειμένος. Ερωτηθείς ο κ. Φαίδωνος γιατί προβαίνει σε δημοσιοποίηση των σκανδάλων αντί να τα καταγγέλλει στην αστυνομία ή στον γενικό εισαγγελέα για διερεύνηση, ανέφερε ότι η διαφθορά και η σήψη στη χώρα μας έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλα τα φάσματα της κοινωνίας και με τη δημοσιοποίηση των παρανομιών και παρατυπιών αυτών, αποδυναμώνει τα κυκλώματα συγκάλυψης και δίνει παράλληλα όπλα στις αρχές για να τα εξιχνιάσουν.

Ο δήμαρχος Πάφου δηλώνει επίσης ότι θεωρεί υποχρέωση του ως δημόσιο πρόσωπο, να προβαίνει στη δημοσιοποίηση σκανδάλων που έρχονται στην αντίληψη του, καθώς πιστεύει ότι η χώρας μας οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή αφού είναι δομημένη πάνω στη σήψη και τη διαφθορά. Ζητά ακόμα την ψήφιση της νομοθεσίας που θα θωρακίζει όσους καταγγέλλουν τα σκάνδαλα αυτά, ώστε και άλλοι να προχωρήσουν σε καταγγελία τους.

Βέβαια δεν είναι λίγες οι φωνές που χαρακτηρίζουν τον δήμαρχο Πάφου γραφικό και λαϊκιστή που αρέσκεται να βρίσκεται στην επικαιρότητα με υπερβολές και ακρότητες. Οι επικριτές του κ. Φαίδωνος, υποστηρίζουν παράλληλα ότι ευνοήθηκε από τις συνθήκες και συγκυρίες, καθώς ανέλαβε καθήκοντα την ώρα που ο δήμος προετοιμαζόταν να χριστεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που αποτέλεσε σημαντική δυναμική στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων στον δήμο Πάφου.

Από την πλευρά του ο κ. Φαίδωνος δηλώνει ότι στην Πάφο επί δημαρχίας του έγιναν έργα σχεδόν €40 εκ., από τα οποία σε άλλες συνθήκες θα χανόταν το ένα τέταρτο τους σε μίζες και λαδώματα. Στην Πάφο από την εξυγίανση μπαίνουν κάθε χρόνο στο ταμείο του €2 εκ. τα οποία γίνονται έργα, ενώ εξοικονομήθηκαν και εισπράχθηκαν άλλα €4 εκ. επί δημαρχίας του, σύμφωνα με τον κ Φαίδωνος.

Σημαντικά έργα στους δύο δήμους

Στο μεταξύ, μεγάλα και μικρά έργα βρίσκονται σε τροχιά εξέλιξης στους δύο δήμους από ιδιώτες επενδυτές, τόσο ξένους όσο και κύπριους, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή σειράς έργων χρηματοδοτούμενων από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για την Αγία Νάπα, μεταξύ άλλων σημαντικών έργων που υλοποιούνται από τους δήμους, ξεχωρίζουν το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, ύψους €13 εκ. (το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση βρίσκεται υπό εκτέλεση με υπολογιζόμενο χρόνο αποπεράτωσης τον Μάιο 2018), το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του Μεσαιωνικού Μοναστηριού ύψους €1.5 εκ. (αναμένεται να ξεκινήσει τον Γενάρη 2018 και να περατωθεί τον Ιούλιο 2019) και το πολυλειτουργικό πάρκο, δαπάνης ύψους €2.5 εκ. (θα προκηρυχθεί από τον δήμο τον Νοέμβριο του 2018).

Από πλευράς του ο δήμος Πάφου προχώρησε σε σειρά έργων στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ άλλων, αναφέρουμε ενδεικτικά τη βελτίωση νευραλγικών δρόμων, τα έργα ανάπλασης πλατειών, (ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου και της Πλατείας Κέννεντυ, συνολικής δαπάνης €8,9 εκ., τη σύνδεση και ανάδειξη των Πλατειών 28ης Οκτωβρίου, Κωστή Παλαμά και Διονυσίου Σολωμού, συνολικής δαπάνης €4,1 εκ.).

Της Ελένης Χαραλάμπους