You are here

Μητσοτάκης, Κυριακίδου: Εξαιρετικής σημασίας η πρόοδος εμβολιασμών

22/06/2021 13:36

Τη μεγάλη σημασία της ταχείας προόδου των εμβολιασμών, με τη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων πολιτών, τόνισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού φτάνει στο τέλος της, υπογράμμισε ότι η ταχύτητα της εξόδου από την κρίση εξαρτάται πλέον από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών.

«Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν χορηγηθεί πια σε συμπολίτες μας. Αλλά από δω και στο εξής ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν. Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος και στην επιφυλακτικότητα των πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας απέναντι στα εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί «εξαιρετικά αποτελεσματικά» και «όλα ασφαλή».

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε στο πρόσωπο της κ. Κυριακίδου συνολικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η οποία πήρε τη δύσκολη πολιτικά απόφαση να προμηθευτεί τα εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση και να τα διανείμει στα κράτη-μέλη με μοναδικό κριτήριο τον πληθυσμό τους και να μην κάνει καμία διάκριση μεταξύ χωρών, φτωχότερων, πιο πλούσιων, μεγάλων, πιο μικρών, αυτό νομίζω ήταν μία σημαντική επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής».

«[Έ]χουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας. Και θεωρώ επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανοίγει η συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τα θέματα υγείας», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η κ. Κυριακίδου τόνισε επίσης τη σημασία της προόδου των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη-μέλη. «Βρισκόμαστε σε μία -θα έλεγα- εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός», ανέφερε.

«Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια. Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους. Όπως και με τα εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 - 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις», επισήμανε η κ. Κυριακίδου.

Όπως σημείωσε, σε όλα τα κράτη – μέλη παρατηρείται μια καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στις νοσηλείες, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει στενή παρακολούθηση και των μεταλλάξεων.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου εξέφρασε της ευχαριστίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για τη στήριξή της καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι και εκείνη με τη σειρά της στο πλευρό της χώρας για την έξοδο από την υγειονομική αυτή κρίση.

Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η Διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σoυρανή.