You are here

Τρ. Κύπρου: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα

23/06/2021 13:14

Συνεχίζεται η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, με το 21% των νοικοκυριών να εκτιμούν πως η οικονομία θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε ένα χρόνο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Τρ. Κύπρου. Το ποσοστό παραμένει χαμηλό, αλλά με εντυπωσιακή αύξηση 9.5 φορές σε σχέση με τον Γενάρη.

Την ίδια στιγμή, το 53% των νοικοκυριών αισθάνονται πως η οικονομία θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ποσοστό παραμένει υψηλό, αλλά έχει διαμορφωθεί σαφής πτωτική τάση, με 36 μονάδες μείωση σε σχέση με τον Γενάρη.

Στα θετικά, είναι η σταθερή πλέον τάση για πτώση στις αρνητικές προσδοκίες σε αντιπαράθεση με την αυξητική τάση στις θετικές.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα των νοικοκυριών, σημειώνεται πως περισσότερα από τα μισά (52%) δεν έχουν επηρεαστεί ή έχουν βελτιώσει την οικονομική τους θέση, ένα ποσοστό που κρίνεται ως υψηλό με δεδομένο τον όγκο των πιέσεων που δέχεται η οικονομία.

Τα νοικοκυριά που κατέχουν εργασία χαμηλού ρίσκου (κράτος, ημικρατικοί, τράπεζες κτλ) έχουν επίσης συγκρατήσει την κατανάλωση, ενώ ο πολλαπλασιαστής φαίνεται πως λειτούργησε και στα μέτρα που έχουν παραχωρηθεί από το κράτος για αντιμετώπιση της κρίσης.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο 25% του πληθυσμού δηλώνει πως έχει επηρεαστεί «λίγο», ποσοστό επίσης ικανοποιητικό κάτω από τις περιστάσεις. Έτσι, το ποσοστό των νοικοκυριών που είναι ικανοποιητικά θωρακισμένα, ανέρχεται στο 77%, ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό με δεδομένο τον όγκο της κρίσης.

Σημαντικός ήταν ωστόσο ο αντίκτυπος στο 23% των νοικοκυριών.

Στα θετικά καταγράφεται, ωστόσο, η σταθερά πτωτική τάση στον αριθμό των νοικοκυριών που δηλώνει πως έχει χάσει πολλά ή όλα του τα εισοδήματα.

Της Γεωργίας Χαννή