You are here

Πέντε χρόνια από το δημοψήφισμα του Brexit

23/06/2021 13:24

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δημοψήφισμα του Brexit, με το οποίο σε ποσοστό 51,9% οι Βρετανοί τάχθηκαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Σε δήλωση με αφορμή την επέτειο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, εκ των κρίσιμων πρωταγωνιστών στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, είπε ότι θεωρεί «αποστολή» του να χρησιμοποιήσει τις ανακτηθείσες εθνικές ελευθερίες για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ευημερία για το βρετανικό λαό.

«Αυτή η κυβέρνηση υλοποίησε το Brexit και έχουμε ήδη ανακτήσει τα χρήματά μας, τους νόμους, τα σύνορα και τα ύδατά μας. Τώρα, καθώς ανακάμπτουμε από αυτή την πανδημία, θα αδράξουμε την αληθινή δυναμική της ανακτηθείσας κυριαρχίας μας για να ενώσουμε και να αναβαθμίσουμε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειό μας. Με έλεγχο επί των κανονισμών και των επιδοτήσεών μας και με ελεύθερα λιμάνια να ηγούνται νέων επενδύσεων, θα δώσουμε ώθηση στην καινοτομία, σε θέσεις εργασίας και στην ανανέωση σε κάθε μέρος της χώρας μας», είπε ο κ. Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας Savanta ComRes δείχνει ότι η χώρα παραμένει διαιρεμένη. Σε ένα σημερινό δημοψήφισμα η παραμονή στην ΕΕ θα κέρδιζε με 51% έναντι 49% για το Brexit.