You are here

Απόνερα στον τουρισμό από την κρίση στη Mouzenidis Travel

24/06/2021 09:18

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ελληνική τουριστική αγορά προκαλεί η αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece, του ταξιδιωτικού πρακτορείου του ομίλου Μουζενίδη, που έχει πάρει πλέον τον δρόμο της εξυγίανσης μετά την αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, οι συνολικές οφειλές της εταιρείας προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 60-70 εκατ. ευρώ αφορούν ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της εξάρτησης των ξενοδοχείων από την εταιρεία είναι το γεγονός ότι περίπου το 60% των μονάδων σε όλη την Ελλάδα είχε μέχρι σήμερα κάποιου είδους συνεργασία με τη Mouzenidis Travel Greece, με τον μεγαλύτερο όγκο των εν λόγω επιχειρήσεων να βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εταιρεία συνεργαζόταν με την πλειονότητα των Ελλήνων ξενοδόχων, υπογράφοντας συμβόλαια allotment και όχι commitment, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις υποχρεώσεις της και να μειώσει το ρίσκο, με δεδομένο ότι η εταιρεία είχε συσσωρεύσει ήδη κάποιες οφειλές. Και αυτό διότι στα συμβόλαια allotment, τα δωμάτια δεσμεύονται, ωστόσο, ο tour operator πληρώνει μόνο για τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούν οι πελάτες του, ενώ στα συμβόλαια commitment τα δωμάτια δεσμεύονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με ορισμένη τιμή και ο tour operator είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τον ξενοδόχο, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα καλύψει όλα τα δωμάτια ή όχι.

Σχετικά με τα ξενοδοχεία που έχει υπό την ομπρέλα της η εταιρεία στην Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά έχουν σταματήσει να δέχονται επισκέπτες, με εξαίρεση το Bomo Palace στη Γλυφάδα, το οποίο μέχρι στιγμής συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. Κανονικά συνεχίζει τη λειτουργία της και η αεροπορική εταιρεία Ellinair, μέλος του ομίλου Μουζενίδη, που εξακολουθεί να διαθέτει κανονικά εισιτήρια στους καταναλωτές, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις πτήσεις της, οι οποίες είχαν ανασταλεί ως απόρροια των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο ανάσχεσης της υγειονομικής κρίσης.

Καθίζηση του τζίρου

Ο τζίρος της εταιρείας, η οποία μετέφερε στην Ελλάδα περίπου 400.000-600.000 Ρώσους ταξιδιώτες, ξεπέρασε το 2018 τα 300 εκατ. ευρώ, ποσό που συρρικνώθηκε το 2020 εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Mouzenidis Travel Greece στη σελίδα της στο Facebook. «Από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%. Σημειωτέον ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας του ομίλου Μουζενίδη, η οποία, όπως αναφέρον πηγές, δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στην κατοχή της, σχετίζεται με τις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει από τον ίδιο τον ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη, το περασμένο χρονικό διάστημα για στήριξή της από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της, πάντως, η Mouzenidis Travel Greece σημειώνει: «Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα κράτη-μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο. (…) Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται θα εξαντληθεί από την πλευρά της εταιρείας «κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης», με τους επιχειρηματίες της αγοράς πάντως να ανησυχούν για ενδεχόμενο ντόμινο εξελίξεων σε άλλες εταιρείες του ομίλου Μουζενίδη.

To χρονικό

Η αρχική επιστολή που απέστειλε ο όμιλος στους συνεργάτες του στο εξωτερικό έκανε λόγο για προσωρινή αναστολή λειτουργίας της εταιρείας από τις 18 Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου, αποδίδοντας την κίνηση αυτή «σε τεχνικές και νομικές διαδικασίες», που συνδέονταν με την απώλεια του ιδρυτή του ομίλου, Μπόρις Μουζενίδη, τη μεταβίβαση της κληρονομιάς, την αποτίμηση της περιουσίας και τη μεταβίβαση της εταιρείας σε νέα διοίκηση.

Σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο, με μία ακόμη επιστολή που εστάλη χθες, Τετάρτη 23 Ιουνίου, ανακοινώθηκε η παράταση της διακοπής εργασιών της Mouzenidis Travel Greece μέχρι τις 7 Ιουλίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι συνεργάτες της εταιρείας στην Ουκρανία έχουν λάβει επιστολή βάσει της οποίας η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η Mouzenidis Travel Greece παροτρύνει τα συνεργαζόμενα γραφεία να μεταφέρουν τα πακέτα τους σε ημερομηνίες μετά την 1η Σεπτεμβρίου ή για τη θερινή περίοδο του 2022.

Ο όμιλος, πάντως, ξεκαθαρίζει πως οι ρωσικές εταιρείες του, που δραστηριοποιούνται με την επωνυμία Musenidis Travel σε Μόσχα, Αικατερίνημπουργκ, Αγία Πετρούπολη και Ροστόφ-ον-Ντον, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, εξυπηρετώντας τους τουρίστες, επισημαίνοντας πως οι Ρώσοι τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, εξυπηρετούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα και δεν επηρεάζονται από την τρέχουσα κατάσταση.

Το προφίλ του ομίλου

Ο όμιλος Μουζενίδη ιδρύθηκε το 1995 και κατάφερε να αποκτήσει με το πέρασμα των ετών ηγετική θέση στην προώθηση της Ελλάδας στην τουριστική αγορά της Ρωσίας και σε πολλές άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα του τουρισμού, έχει παρουσία σε 16 χώρες με ισχυρά μερίδια και συνδέει αεροπορικά αποκλειστικούς προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των ετών κατάφερε να αναπτύξει ένα δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών-διανομέων των προϊόντων του, οι οποίοι χρησιμοποιώντας το brand name και το σήμα της εταιρείας, διανέμουν τα τουριστικά προϊόντα σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζαχστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Βαλτικής, Πολωνίας, Γεωργίας και της Τουρκίας, ξεπερνώντας τον αριθμό των 80 γραφείων συνεργατών στις δραστηριοποιούμενες χώρες.

Οι βασικότεροι τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου είναι: οι Αεροπορικές Μεταφορές από και προς την Ελλάδα, οι Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, ο Θρησκευτικός Τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, ο Θεραπευτικός, Ιατρικός και Ιαματικός Τουρισμός, η Αγοραπωλησία και Κατασκευή Ακινήτων, η Παροχή Υπηρεσιών Φύλαξης, η Παραγωγή και Πώληση Κρασιού και Ελαιόλαδου και πολλά άλλα.

Ποιος ήταν ο Μπόρις Μουζενίδης

Γεννημένος στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής, ο Μπόρις Μουζενίδης επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια εποχή που επετράπη σε ομογενείς από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε ηλικία 31 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης αν και διέθετε πτυχίο μηχανικού, ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου.
Λίγα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να ανοίξει δικό του γραφείο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ξεκινώντας από την οδό Μοναστηρίου. Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και γνωρίζοντας καλά τη χώρα, άρχισε να φέρνει όλο και περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και να επεκτείνει την επιχειρηματική του δράση σε όλες τις χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Αργότερα, επεκτάθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου, ιδρύοντας τον Όμιλο Μουζενίδη. Έτος-ορόσημο ήταν το 2013, όταν αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στις πτήσεις charter, κάτι που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator. Με την αεροπορική εταιρεία Ellinair η Mouzenidis Travel κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν υπολογίσιμο «παίκτη» στην αγορά του τουρισμού, φέρνοντας στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Πηγή: Euro2day