You are here

Προειδοποίηση από τη Σύνοδο προς την Ουγγαρία

25/06/2021 06:38

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προειδοποίησαν χθες την Ουγγαρία σε σχέση με τον αμφιλεγόμενο νόμο της ο οποίος λογοκρίνει την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ + στη χώρα και υπέδειξαν προς τα επόμενα νομικά βήματα που θα λάβει η Κομισιόν, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «η συζήτηση για τον ουγγρικό νόμο ήταν μια σε βάθος και μερικές φορές ακόμη και συναισθηματική συζήτηση».

«Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπενθύμισε ότι αξίες όπως η ελευθερία, η ανοχή και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε.

«Ήταν απαραίτητο για τους 27 ηγέτες να ανταλλάξουν απόψεις ειλικρινά το θέμα», ανέφερε ο αξιωματούχος και επεσήμανε ότι «πολλοί ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον πρόσφατο ουγγρικό νόμο που επηρεάζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ + και την προφανή υπονόμευση της Ένωσης αξιών».

«Η συζήτηση έδωσε στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας την ευκαιρία να ακούσει αυτές τις ανησυχίες και να απαντήσει στις απόψεις τους», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εξήγησε τις προθέσεις αυτού του νόμου».

«Ως συμπέρασμα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υπενθύμισε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου και αναφέρθηκε στα επίσημα βήματα που αναλαμβάνει η Κομισιόν ως θεματοφύλακας της Συνθήκης».

ΚΥΠΕ