You are here

Σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα με ινδικό στέλεχος

25/06/2021 07:04

Την εκτίμηση ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τον εντοπισμό κρουσμάτων του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού, εκφράζουν επιδημιολόγοι.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας, στο παρά πέντε της αποχώρησής του από το Υπουργείο, απευθύνει έκκληση προς τους νέους να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο κ. Ιωάννου, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν ειδικής νοσηλείας.

Ξεκίνησε το τέταρτο κύμα πανδημίας

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και πρώην μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας Λεόντιος Κωστρίκης, δήλωσε στη StockWatch ότι «ήδη ξεκίνησε το τέταρτο κύμα της επιδημίας με την εισαγωγή της ινδικής μετάλλαξης η οποία εκτόπισε τη βρετανική μετάλλαξη».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γίνει «ότι έγινε στα τρία προηγούμενα κύματα, όπου εκτοπίζεται το προηγούμενο στέλεχος από ένα νέο στέλεχος πιο μεταδοτικό».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα είναι διαφορετικό, διότι όπως επεσήμανε, «στα πρώτα τρία κύματα δεν υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει σε μεγαλύτερες ηλικίες».

«Άρα αναμένω ότι η επιδημία θα αφορά κυρίως, άτομα από 40 χρόνων και κάτω τα οποία έχουν το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.  Άρα έχει να κάνει πρωτίστως με τους νέους», τόνισε.

Ο κ. Κωστρίκης, υπέδειξε ότι η μόνη λύση είναι ο ταχύτερος δυνατός εμβολιασμός καθώς χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να ολοκληρωθεί η εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις. «Αυτή τη στιγμή το κύμα δημιουργείται και θα τους παρασύρει εάν δεν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε.

Ο ιός δείχνει ξανά τα δόντια του

Την ανάγκη εμβολιασμού τόνισε και το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στη StockWatch.

Δήλωσε ότι «με το άνοιγμα της οικονομίας και το συνωστισμό που παρατηρείται στις διάφορες δραστηριότητες, αρκετοί έχουμε χαλαρώσει υπέρ του δεόντως και λανθασμένα επαναπαυόμαστε ότι έχουμε εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα να αρχίσουν πάλι να αυξάνονται τα κρούσματα».

Ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε ότι «ο ιός δείχνει για ακόμα μια φορά τα δόντια του», τονίζοντας ότι πρέπει να περιοριστεί η μετάδοση όσον το δυνατόν πιο γρήγορα. «Αν πρόκειται για το ινδικό στέλεχος, τα πράγματα θα είναι διπλά δύσκολα αυτή τη φορά», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να μην έχει ήδη ξεφύγει η κατάσταση.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, είπε ότι τα εμβόλια MRNA και το AstraZeneca καλύπτουν κατά 90% όλες τις παραλλαγές αυτή τη στιγμή, ωστόσο κάποιος πρέπει να είναι εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις. Μόνο με την πρώτη δόση, η προστασία είναι στο 30-35%.

«Επομένως εμείς ως Κύπρος έχουμε περίπου 45% ατόμων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Μέχρι το 62% που έχουν πάρει την πρώτη δόση, υπολείπεται ένα ποσοστό που είναι μόνο κατά το ένα τρίτο προστατευμένο. Εάν δούμε τους αριθμούς μόνο ένα 51% είναι πλήρως προστατευμένο», είπε.

Προειδοποίησε ότι η ινδική μετάλλαξη είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη βρετανική και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για να αναχαιτιστεί η πορεία του ιού.

Καταγγελίες για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων

Καμπανάκι για το ινδικό στέλεχος του ιού, έκρουσε και η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού.  

Σύμφωνα με την κ. Κολιού το γεγονός ότι στις ευπαθείς ομάδες υπάρχει πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη είναι ένα θετικό στοιχείο. Τόνισε όμως, ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη και με τις δύο δόσεις σε όλο τον πληθυσμό. 

Σήμερα, όπως είπε, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είναι το 45% του πληθυσμού και με μία δόση το 63%.

Η κ. Κολιού, τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της εμφάνισης νέων επιθετικών στελεχών και εξάπλωσής τους, είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων και η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

«Δυστυχώς έχουμε μαρτυρίες από πολλούς ότι δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα και οι απαραίτητες αποστάσεις, γι’ αυτό εάν δεν προσέξουμε, σε λίγες ημέρες το ινδικό στέλεχος θα αντικαταστήσει το βρετανικό, με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί διότι μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα», επεσήμανε.

Η κ. Κολιού αναφέρθηκε επίσης, στις δύο αλυσίδες κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί, η μια από πάρτι αποφοίτων γυμνασίου στην επαρχία Λευκωσίας η οποία αριθμεί 17 μαθητές ηλικίας 14-15 ετών και η άλλη από γαμήλια δεξίωση στη Λευκωσία με 6 κρούσματα. Σημείωσε ότι από τη στιγμή που έχουν ανοίξει όλοι οι τομείς της οικονομίας, ήταν αναμενόμενο πως θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων.

Της Ηρώς Ευθυμίου