You are here

Moody’s: Θετική εξέλιξη η έκδοση χρέους Τρ. Κύπρου

28/06/2021 16:36

Η πρώτη έκδοση χρέους που είναι επιλέξιμη για MREL της Τράπεζας Κύπρου βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών και είναι μια πιστωτικά θετική εξέλιξη, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση και την τιμολόγηση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους €300 εκατ., μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιακών Δανείων (EMTN Programme) της.

Το Ομόλογο αναμένεται να πληροί τα κριτήρια για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη έκδοση του Συγκροτήματος όσον αφορά ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας επιλέξιμα για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), θέτοντας τις βάσεις για παρόμοιες μελλοντικές εκδόσεις.  

Ο οίκος αναφέρει ότι η έκδοση καλύπτει τις απαιτήσεις ενδιάμεσου MREL της τράπεζας που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2022 και βελτιώνει την ικανότητα απορρόφησης ζημιών.

Η έκδοση βελτιώνει τον λόγο MREL της τράπεζας στο 18,37% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWA) και η έκθεση του δείκτη μόχλευσης (LRE) σε 10,62%. Και οι δύο υπερβαίνουν τις ενδιάμεσες απαιτήσεις MREL του 14,94% του RWA και 5,91% του LRE που πρέπει να πληροί η τράπεζα έως την 1η Ιανουαρίου 2022.

Το ομόλογο λήγει στις 24 Ιουνίου 2027 και ενδέχεται να εξαργυρωθεί ένα χρόνο νωρίτερα στις 24 Ιουνίου 2026, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η έκδοση είχε σημαντική ζήτηση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον από περίπου 65 θεσμικούς επενδυτές και το τελικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε περισσότερο από δύο φορές, με την τελική τιμολόγηση να είναι κατά 25 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχική ένδειξη τιμολόγησης.

Τονίζεται ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει επιπλέον 5% του RWA σε επιλέξιμο χρέος MREL για να καλύψει τη δεσμευτική ελάχιστη απαίτηση MREL 23,32% του RWA έως το τέλος του έτους 2025. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν απαιτήσεις υπαγωγής για την Τράπεζα Κύπρου. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε από την τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω εκδόσεις μεταξύ 2022-2025, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να είναι ανώτερες μη εξασφαλισμένες εκδόσεις», τονίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή