You are here

Ο Στέφανος Στεφάνου νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ

04/07/2021 14:33

Νέος Γενικός Γραμματέας  της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ εξελέγη το μεσημέρι της Κυριακής ο Στέφανος Στεφάνου.

Τον νέο ΓΓ ανέδειξε η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος η οποία απαρτίζεται από 105 μέλη.

Όπως ανακοινώθηκε, ο Στέφανος Στεφάνου από τις 103 έγκυρες ψήφους εξασφάλισε 74 ψήφους ή ποσοστό 71,84%, ενώ ο ανθυποψήφιός του, Γιώργος Λουκαΐδης, πήρε 29 ψήφους ή ποσοστό 28,16%.

Μιλώντας από το βήμα του 23ου Συνεδρίου, ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που τον ανέδειξε όπως είπε, «πρώτο μεταξύ ίσων».

«Νιώθω δέος, γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες για την Κύπρο, για το κόμμα, για τον κόσμο ολόκληρο, καλούμαι μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών, των προκλήσεων και των διακυβευμάτων», είπε.

Όπως πρόσθεσε για τον ίδιο «είναι πολύ μεγάλη η τιμή, αλλά πολύ μεγαλύτερη είναι η ευθύνη», σημειώνοντας ότι η νέα Κεντρική Επιτροπή έχει απόλυτη επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών και του βάρους της ευθύνης, που είναι μεγάλο.

Πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, ο λαός, αλλά είναι μεγάλο το βάρος, γιατί ξέρουμε πως όσο πιο ισχυρό είναι το ΑΚΕΛ τόσο πιο ισχυρή είναι η ελπίδα για τον τόπο μας».

Διαβεβαίωσε από το βήμα του 23ου Συνεδρίου του ΑΚΕΛ ότι η νέα ηγεσία θα δώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων της,  για να σταθεί αντάξια αυτών των προσδοκιών.

«Δεν δίστασε ποτέ να αναλάβει ευθύνες ακόμα και αυτές που δεν ήταν δικές του», είπε για τον Α. Κυπριανού

Απευθυνόμενος στον απελθόντα ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Άντρο Κυπριανού, ο κ. Στεφάνου μετέφερε «ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους, για ό,τι πρόσφερε στο κόμμα και στο κίνημα της αριστεράς».

«Πρόσφερε πολλά από διάφορα αξιώματα, με αποκορύφωμα την Γενική Γραμματεία του κόμματος. Ο Άντρος Κυπριανού πρόσφερε αγόγγυστα, αδιάλειπτα, με εντιμότητα και ειλικρίνεια και υψηλό το αίσθημα ευθύνης για το κόμμα, την πολιτική του, το λαό μας και την Κύπρο μας. Το πιο σημαντικό που δείχνει και το χαρακτήρα του Άντρου Κυπριανού δεν δίστασε ποτέ να αναλάβει ευθύνες ακόμα και αυτές που δεν ήταν δικές του, πληρώνοντας προσωπικό κόστος», σημείωσε.

Σε σχέση με τους Πάμπη Κυρίτση, Χρίστο Αλέκου και Μέλια Αβραάμ που δεν επαναδιεκδίκησαν θέση στην νέα Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να αποστρατευτούν από τους αγώνες του Κινήματος της Αριστεράς και δεν πρόκειται να αποδεσμευτούν, γιατί για όλους αυτούς και για όλους εμάς και για χιλιάδες άλλους, που είναι οργανωμένοι στις γραμμές της αριστεράς, μέσα από το Κίνημα της αριστερά,  δίνουν νόημα στη ζωή τους και στη ζωή μας με τους αγώνες και την προσφορά».

Βουλευτικές Εκλογές 2021

Αναφερόμενος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ο νέος ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «έστειλαν ξεκάθαρα το μήνυμα», σημειώνοντας πως «εάν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την πραγματικότητα, στην οποία ζούμε και για την οποία δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, πρέπει πρώτα από όλα να αναμορφώσουμε τους εαυτούς μας».

«Όχι για να αναιρέσουμε την ιδεολογική και πολιτική μας ταυτότητα, αλλά για να αφουγκραστούμε τα αιτήματα και τις προκλήσεις της νέας εποχής, επενδύοντας σε αυτό που είμαστε για σχεδόν ένα αιώνα», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε την υποχρέωση να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο, που να μπορέσουμε να επαναφέρουμε εκεί που η ιστορία, την οποία οι αγώνες μας έχουν δημιουργήσει, μας επιβάλλει να είμαστε, ψηλά και δυνατά».

«Να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές στα πεδία που διαμορφώνουν την πρόοδο»

Ανέφερε ακόμα ότι «σε αυτή την προσπάθεια το εύκολο είναι να εγκλωβιστούμε σε ιδεοληψίες και να αναμασούμε συνθήματα, αλλά το δύσκολο είναι να αρθρώσουμε  νέο λόγο που θα αντλεί από την πλούσια εμπειρία μας».

«Το εύκολο», πρόσθεσε, «είναι να κλειστούμε στο καβούκι μας και να μην μας ενδιαφέρει τι λέει και τι νιώθει η κοινωνία. Εμείς να λέμε τα δικά μας και όποιος μας ακολουθεί. Το δύσκολο είναι να ξανοιχτούμε ξανά στην κοινωνία έτσι όπως κάναμε κάθε φορά. Να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές στα πεδία που διαμορφώνουν την πρόοδο και να αφήσουμε όλοι το ΑΚΕΛ να συνεχίζει να είναι το αποκούμπι του κάθε εργαζομένου, του κάθε μεροκαματιάρη, του κάθε ανθρώπου που ανήκει στα λαϊκά στρώματα, το κάθε ανθρώπου που ανησυχεί για το πως θα βγάλει τη μέρα, την εβδομάδα ή τον μήνα».

Σημείωσε πως «το καθήκον αυτό είναι δύσκολο, αλλά το ΑΚΕΛ είναι για τα δύσκολα», διότι όπως συμπλήρωσε «το ΑΚΕΛ πάντοτε έβαζε δύσκολα στον εαυτό του, γνωρίζοντας ότι κάθε προοδευτικό, κάθε θετικό είναι με δυσκολίες που γεννιέται».

Κυπριακό – «Για πρώτη φορά τόσο πολύ κοντά στην οριστική διχοτόμηση»

Σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε πως το 23ο Συνέδριο του κόμματος έχει επιβεβαιώσει ακόμα μια αλήθεια, ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από ένα ισχυρό ΑΚΕΛ, διότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σταυροδρόμι.

Όπως είπε «για πρώτη φορά βρισκόμαστε τόσο πολύ κοντά στην οριστική διχοτόμηση», για να προσθέσει πως γι’ αυτήν το ΑΚΕΛ μια ζωή αντιπαλεύει, προειδοποιεί, γιατί γνωρίζει ότι η διχοτόμηση αποτελεί την απαρχή για νέες περιπέτειες στον τόπο και στον λαό.

«Και δεν έχουμε την πολυτέλεια για νέες περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίο που ο λαός αποτελεί βασικό σημείο αναφορά στις πολιτικές μας, στις παρεμβάσεις μας, στις δράσεις μας, γιατί θέλουμε να προστατεύουμε το λαό, τους εργαζόμενους, την κοινωνία από εκείνες τις πολιτικές που θέλουν να τους πιέζουν και να τους ωθούν στο περιθώριο», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε πως έχει επιβεβαιωθεί στο Συνέδριο ότι «το ΑΚΕΛ με συγκεκριμένες θέσεις, με ξεκάθαρες θέσεις που ποτέ δεν άλλαξε, θα συνεχίσει να εργάζεται, για να αποτρέψουμε την διχοτόμηση για απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό μέσα από μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Εμείς ποτέ δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές μπροστά μας. Μια επιλογή μας άφησαν εκείνοι που έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, αυτή τη μόνη επιλογή μας έχει αφήσει η κατοχή. Ή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ή διχοτόμηση. Μισόλογα και κρυμμένες λέξεις δεν χωρούν. Δεν αντέχει το παρόν και το μέλλον του τόπου τέτοιες συμπεριφορές. Εμείς συνεχίζουμε μπροστά για να σώσουμε την Κύπρο», είπε.

Πυρκαγιές – «Οι καρδιές μας καίγονται στα μέτωπα των πυρκαγιών»

Αναφορικά στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε κοινότητες Λάρνακας και Λεμεσού, ο κ. Στεφάνου είπε πως «μπορεί να είχαμε τις εργασίες του Συνεδρίου, οι οποίες διήρκησαν τρεις μέρες, μπορεί ο νους μας να είναι σε αυτό τον διάλογο και στις αποφάσεις που πήραμε, αλλά την ίδια ώρα οι καρδιές μας καίγονται στα μέτωπα των πυρκαγιών».

«Είχαμε πει ότι μόλις ολοκληρώσουμε το συνέδριο, κλιμάκιο της νέας ηγεσίας του κόμματος θα πάει στο χώρο των πυρκαγιών, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ θα είναι στη διάθεση της πολιτείας, των υπηρεσιών του κράτους, με όλες τους τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τραγωδία», ανέφερε.

Διεμήνυσε ότι για το ΑΚΕΛ πρώτα και πάνω από όλα είναι ο τόπος και ο άνθρωπος, για να σημειώσει ότι «έτσι γεννηθήκαμε, έτσι μεγαλώσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε».

«Δίπλα από το Στέφανο θα δώσουμε τη μάχη», είπε ο Γ. Λουκαΐδης

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιώργος Λουκαΐδης, είπε: «Έχουμε απευθυνθεί στην Κεντρική Επιτροπή και οι δύο. Το είπα και στην ΚΕ και θα το πω και εδώ ότι όποιο και να ήταν το αποτέλεσμα η καρδιά θα είναι καλή. Αυτό το είπα, γιατί ένιωθα ασφάλεια στην περίπτωση, που θα εκλεγόταν ΓΓ του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου».

«Θα δώσουμε όλοι μαζί -και εμού συμπεριλαμβανομένου- πρώτος από όλους και δίπλα από το Στέφανο, τη μάχη για να ξαναπάρουμε το κόμμα μας εκεί που το αφήσαμε», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Βιογραφικό

Ο Στέφανος Στεφάνου γεννήθηκε στον Γερόλακκο το 1965, όπου και διέμενε μέχρι την τουρκική εισβολή. Τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στο χωριό του πατέρα του, τη Δευτερά. Από το 1995 διαμένει στο Γέρι. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Γεωργία Ζήνωνος και έχουν δύο παιδιά. Έπαιξε ποδόσφαιρο στην εφηβική ομάδα της Ομόνοιας Λευκωσίας (1980-1984) και διετέλεσε διεθνής με την Εθνική Νέων (1982-1984).

Σπούδασε στη Σόφια της Βουλγαρίας και είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών. Διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής Οργάνωσης Κυπρίων Βουλγαρίας.

Εργάστηκε στην ΕΔΟΝ, υπηρετώντας από διάφορα αξιώματα. Το 1996 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ, αξίωμα στο οποίο παρέμεινε μέχρι το 2001.

Αποχωρώντας από την ΕΔΟΝ ανέλαβε καθήκοντα στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ως Ειδικός Σύμβουλος, μέχρι το 2008.

Από το 2008 μέχρι το 2013 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια.

Διετέλεσε Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας (2013-2016).

Από το 2016 είναι Βουλευτής στην περιφέρεια Λευκωσίας. Είναι μέλος της Κεντρικής Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. Είναι Εκπρόσωπος Τύπου και Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΑΚΕΛ.