You are here

Καδής: Στόχος η δημιουργία δασικής, περιβαλλοντικής συνείδησης

20/07/2021 09:55

Η συνεχής ενημέρωση του κοινού με σκοπό τη δημιουργία δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του προγράμματος «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών 2021-2022», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Τράπεζα Κύπρου, το δίκτυο SupportCY, τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Reaction και το Υπουργείο Γεωργίας.

"Εύχομαι η παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι με την περιβαλλοντική ευαισθησία που σας διακατέχει, θα συμβάλετε όλοι στην προσπάθεια για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας", είπε.

Ο Υπουργός είπε ότι το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από πολλούς ακόμα κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, κάτι που αποδεικνύει ότι η προστασία και η διατήρηση των δασικών και αγροτικών περιοχών της χώρας μας αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για όλους.

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο Υπουργός είπε ότι σχεδόν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας, οι πυρκαγιές προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στα δάση και στην ύπαιθρο, αφήνοντας στο πέρασμά τους στάχτες και αποκαΐδια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπληξαν ποτέ τη χώρα μας.

"Η προσπάθειά μας για βελτίωση είναι συνεχής.  Ενδεικτικά να αναφέρω ότι φέτος εγκαινιάσαμε τη νέα βάση αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι, ενώ έγινε ανανέωση του στόλου των οχημάτων του Τμήματος Δασών σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα, ο Προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών από το 2016 μέχρι και σήμερα αυξήθηκε πέραν του 40%, ενώ στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης περιλαμβάνεται μέτρο 18 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της δυνατότητας του Τμήματος για παρέμβαση στις πυρκαγιές. Επίσης, στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου μας για το 2022 περιλαμβάνεται και ένα νέο πτητικό μέσο. Πτητικό μέσο περιλαμβάνεται και στο μέτρο του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης", συνέχισε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου, θα βρίσκεται στην Κύπρο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές, επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δρ Ευθύμιο Λέκκα. 

Πρόσθεσε ότι σκοπός της αποστολής αυτής είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις επηρεαζόμενες περιοχές και η συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Αναμένεται ότι από την αποστολή στον τόπο της πυρκαγιάς θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα εμπλουτίσουν τις εισηγήσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών/αντιπλημμυρικών έργων, κατέληξε.