You are here

Συντάξεις, κατώτατος, επιδοτήσεις στην «καυτή» ατζέντα της Ζέτας

22/07/2021 08:06

Οι κοινωνικοί εταίροι αναμένεται να καθορίσουν σήμερα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα από τα οποία θα υπάρξει στόχευση για εξεύρεση υλοποιήσιμων λύσεων σε καυτά εργασιακά ζητήματα τα οποία θα αφορούν:

Στο συνταξιοδοτικό, στην αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας, στη νέα στρατηγική για τους ξένους εργάτες, στους νόμους περί απασχόλησης και ΤΚΑ και στα σχέδια επιδότησης και Ανθεκτικότητας.

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, όπως πληροφορείται η StockWatch, θα επιδιώξει χαρτογράφηση της «καυτής» ατζέντας και ιεράρχηση εξέτασης των θεμάτων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξέτασης τους.

Ειδικότερα, στα επίμαχα θέματα που άπτονται της σταδιακής επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο, της αναλογιστικής μείωσης του 12% για όσους αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους και της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, η εξεύρεση συναινετικών λύσεων θα επιδιωχθεί στη βάση μελετών.

«Θεωρώ ότι η ουσιαστική δουλειά επί όλων αυτών των σοβαρών θεμάτων δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε επίπεδο ΕΣΣ», παρατήρησε ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, ο οποίος σε δηλώσεις του στη StockWatch εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να ακολουθήσει επεξεργασία σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών με την υποβολή εγγράφων εργασίας, «για να μπορέσουμε να γίνουμε παραγωγικοί», σημείωσε.

Διεθνείς μελέτες για συντάξεις και κατώτατο

Η ΥΠΕΡΓ, προτίθεται σήμερα να θέσει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων (των εργοδοτικών οργανώσεων, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ,ΠΑΔΥΣΥ, ΔΕΟΚ και της ΠΟΒΕΚ) μελέτες που έχουν ετοιμαστεί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τεχνοκράτες του υπουργείου, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού.

«Ωρίμασε ο χρόνος ώστε μέσα από τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σχέδιο συνταξιοδοτικών παροχών και ωφελημάτων που θα αντέχει σε βάθος χρόνου και δεν θα μεταφέρει τα οποιαδήποτε υφιστάμενα προβλήματα και αδυναμίες στην επόμενη γενιά», τόνισε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Ειδική αναφορά έκανε στα επίμαχα θέματα της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους και στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο επισημαίνοντας ότι οι τυχόν νέες ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν, θα πρέπει να έρθουν μέσα από τα ευρήματα των μελετών του ΔΓΕ.

Νέες αναλογιστικές μελέτες που έχουν τεθεί ενώπιον του συνδικαλιστικού κινήματος, φαίνεται να μην οδηγούν στην ανάγκη επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 67ο, τουλάχιστο μέχρι το 2023, λόγω του ότι το προσδόκιμο ζωής δεν έχει διαφοροποιηθεί, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί από τους διεθνείς πιστωτές το 2012.

Πάντως το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένεται να θέσει επιχειρήματα για να αναθεωρηθεί το λεγόμενο «πέναλτι» του 12% με σταδιακή μείωση και στη βάση της απόσβεσης των επιπρόσθετων δύο ετήσιων συντάξεων και δύο 13ων συντάξεων που λαμβάνουν όσοι αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η υπουργός εργασίας είχε δηλώσει πρόσφατα στη StockWatch ότι  «η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος, χωρίς τις ανάλογες μελέτες, ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ.

«Το ΚΕΒΕ υιοθετεί πλήρως τη θέση της ΥΠΕΡΓ σε ότι αφορά στην αναλογιστική μείωση του 12% και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ», σημείωσε στη StockWatch ο ΓΓ του εμπορικού επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής.

Σε ότι αφορά τον κατώτατο μισθό ο ΓΓ του ΚΕΒΕ εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λάθος να καθοριστεί οριζόντια ο κατώτατος μισθός, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που βιώνει ο κάθε τομέας της οικονομικής δραστηριότητας ξεχωριστά και ειδικότερα οι κλάδοι εκείνοι που εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει ένας οριζόντιος κατώτατος μισθός, ούτε είμαστε στη λογική του εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο, η θέση μας είναι ότι οι κατώτατοι μισθοί επιβάλλονται σε εκείνα τα επαγγέλματα και κλάδους στα οποία παρουσιάζεται ότι υπάρχει πρόβλημα», υποστήριξε ο κ. Τσιακκής.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα €870 ακαθάριστα και μετά από 6μηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυξάνεται τουλάχιστον στα €924 και καθορίζεται με διάταγμα του υπουργείου εργασίας.

Η συνεδρίαση του ΕΣΣ που ήταν προγραμματισμένη στις 11 το πρωί μετατέθηκε για τις 3 το απόγευμα λόγω της συμμετοχής των πλείστων ηγεσιών των κοινωνικών εταίρων σε φόρουμ το οποίο διοργανώνεται το πρωί και θα συμμετέχει ο πρόεδρος του Eurogroup, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κύπρο.

Του Λεύκου Χρίστου