You are here

Δεν αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ

22/07/2021 17:34

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεσμεύτηκε να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, ώστε να είναι δυνατή η αύξηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.
 
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια έως ότου δει να επιτυγχάνεται ο στόχος του 2% "πολύ πριν το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων της και με διάρκεια".
 
Το μήνυμα πιθανόν να έχει ως στόχο να μεταθέσει και άλλο προς το μέλλον τις προσδοκίες για το πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να φθάσει στο 2%, τουλάχιστον για δύο ακόμη χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΚΤ.
 
"Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει τον πληθωρισμό να φθάνει στο 2%, πολύ πριν από το τέλος του ορίζοντα προβλέψεων και με διάρκεια για το υπόλοιπο του ορίζοντα προβλέψεων και κρίνει ότι η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον δομικό πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συνεπής με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα", ανέφερε η ΕΚΤ.
 
Αυτό, προσθέτει, μπορεί να σημαίνει και μία μεταβατική περίοδο, στην οποία ο πληθωρισμός κινείται λίγο πάνω από τον στόχο".
 
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
 
Παράλληλα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) κατά τα τρέχον τρίμηνο με "σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους".
 
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει λήξει», τονίζει η ΕΚΤ.
 
Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα συνεχιστεί με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως.
 
«Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του, και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ», προσθέτει.