You are here

ΑΗΚ – IEC (Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ): Ενώνουν δυνάμεις μέσω της γνώσης και της εμπειρίας

26/07/2021 15:49

Σε έναν κόσμο όλο και πιο ανοικτό αποκτά ειδική αξία η δύναμη της εξωστρέφειας.  Την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021, η ΑΗΚ και η Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ Israel Electric Corporation (IEC) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας.  Στην εκδήλωση παρέστησαν η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ Νατάσα Πηλείδου, η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Karin Elharrar, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, κ Παναγιώτης Ολύμπιος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της IEC κ. Yiftah Ron Tal και ο Γενικός Διευθυντής της IEC κ. Ofer Bloch.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εμπειρίας και γνώσης μεταξύ των δυο Οργανισμών, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν  στον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της ενέργειας.     

Ειδικότερα, τα θέματα αιχμής που θα απασχολήσουν τη συνεργασία είναι: το Φυσικό Αέριο, η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι Ανανεώσιμες Πηγές και τα Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, και η Ηλεκτροκίνηση.

Όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, κ Νατάσα Πηλείδου:  "Η συνεργασία μεταξύ εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντική και θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια είναι το μέλλον και αυτή η συμφωνία είναι μια αρχή που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναληφθεί από τους δύο Οργανισμούς στο μέλλον. "

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος: “Όραμά μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στην ενθάρρυνση καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών. Tο μνημόνιο αυτό δημιουργεί μια σημαντική πλατφόρμα στην οποία οι άνθρωποι μας μπορούν να συνεργαστούν για να φέρουν αποτελέσματα που θα ωφελούν αμοιβαία τους οργανισμούς μας.  Παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πρόσθετα εφόδια στην αντιμετώπιση των ενεργειακών  προκλήσεων του σήμερα και του αύριο”.

Επιπλέον, στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΑΗΚ – IEC, περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι τομείς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος:

  • Μεταφορά και Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και παροχή υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία
  • Έξυπνα δίκτυα και έξυπνες πόλεις
  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
  • Πράσινη Ενέργεια

Στο χαιρετισμό της, η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, κ Karin Elharrar ανέφερε: “Η συνεργασία με την Κύπρο είναι σημαντική για το κράτος του Ισραήλ. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου, είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την καθιέρωση του Ισραήλ ως ισχυρού παράγοντα στην ενεργειακή οικονομία της Μεσογείου. Η ενέργεια και οι θαρραλέες συνεργασίες με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης ενεργειακής οικονομίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας στην περιοχή."

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ,
κ. Yiftah Ron Tal: «Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια σε τραγικές συνθήκες, όταν η IEC προμήθευσε γεννήτριες στην Κύπρο μετά από την έκρηξη στον σταθμό παραγωγής ενέργειας. Μεγάλης σημασίας είναι η προώθηση των συμφερόντων των δύο μερών και των σχέσεων μεταξύ των χωρών. Οι αγορές ενέργειας υφίστανται σημαντικές αλλαγές, πρωτίστως λόγω της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Η προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας στους τομείς της ενέργειας, είναι υψίστης σημασίας για τις δύο χώρες».

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν εκ μέρους της ΑΗΚ, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος και ο Γενικός Διευθυντής κ. Παναγιώτης Ολύμπιος και εκ μέρους της IEC ο Γενικός Διευθυντής, κ. Ofer Bloch και ο Αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Καινοτομίας, κ. Amir Livne.

Η συνεργασία των δύο Οργανισμών αναμένεται να συμβάλει στην εξέλιξη της τεχνογνωσίας τους και στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των καταναλωτών.