You are here

Δανειολήπτες: Αγνοήθηκαν οι θέσεις ΕΚΤ για νόμο εκποιήσεων

28/07/2021 13:11

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος είναι ήδη πάρα πολύ εκτεθειμένοι με την αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις και αγνόησαν εντελώς τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που περιέχονται στην επιστολή της ημερομηνίας 20/7, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ).

Όπως αναφέρεται, οι λόγοι της αναπομπής ημερομηνίας 23/7 δεν ευσταθούν, ενώ «ορισμένοι μάλιστα από αυτούς υποτιμούν την νοημοσύνη μας». Σημειώνεται ότι στην επιστολή του ο Πρόεδρος αναφέρει ότι επειδή ‘’…η αναστολή της διαδικασίας εκποίησης είναι παγοποιημένη από τον Δεκέμβριο του 2020 έπαψε να είναι προσωρινή και πως η συνεχής ψήφιση από την Βουλή αναστολών στην εφαρμογή του βασικού νόμου δύναται να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή, τόσο από τους Δανειολήπτες όσο και από εποπτικής πλευράς’’.

«Ούτε οι Δανειολήπτες ούτε η Εποπτική πλευρά δεν θεωρούν την αναστολή μόνιμη. Η επιστολή της ΕΚΤ  λέει ακριβώς τα αντίθετα: Αναφέρει η ΕΚΤ ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται είναι μόνο η παράταση της αναστολής των διαδικασιών εκποίησης μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ακριβώς για να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας της Νόσου Covid – 19, τονίζοντας μάλιστα την στόχευση (περιορισμό) των ακινήτων που δεν θα μπορούν να εκποιηθούν», προστίθεται.
 
Αναφέρεται ακόμα ότι η απόκρυψη της επιστολής αυτής της ΕΚΤ «αφήνει περισσότερο εκτεθειμένο τον Πρόεδρο και δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις αυτού και των συμβούλων του, οι οποίοι αγνοώντας την πιο πάνω επιστολή της ΕΚΤ τον συμβούλευσαν να προχωρήσει στην αναπομπή για λόγους που δεν πείθουν κανέναν».
 
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 3/6/2020 η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα την αναφορά του Προέδρου η οποία στηριζόταν στους ίδιους ακριβώς λόγους που στηρίζεται η αναπομπή του Προέδρου την οποία ήδη απέρριψε η πλειοψηφία της Βουλής.