You are here

Σε εξέλιξη επιτόπιοι έλεγχοι σε ασφαλιστικές εταιρείες

30/07/2021 15:31

Οι επιτόπιοι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών σε ασφαλιστικές εταιρείες για το 2021, έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με την αναπληρώτρια έφορο ασφαλίσεων Τώνια Τσαγγάρη.

Σε δηλώσεις της στη StockWatch, κ. Τσαγγάρη σχολίασε τις αναφορές που περιλαμβάνει η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες που εισηγείται η Ελεγκτική Υπηρεσία ήδη εφαρμόζονται και εφαρμόζονταν από την Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, όμως δεν υπάρχουν σε τυποποιημένη μορφή, λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στην Υπηρεσία, κάτι που όπως αναφέρει, έχει εξηγηθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Υπογραμμίζει ότι η καταγραφή των διαδικασιών και τυποποίηση τους, «με κανένα τρόπο δεν επηρεάζει το επίπεδο της εποπτείας η οποία διενεργείται αποτελεσματικά».

Σε  ότι αφορά τη σύσταση της ΕΥ για εκ περιτροπής επιτόπιους ελέγχους στις ασφαλιστικές εταιρείες, η κ. Τσαγγάρη τόνισε πως «αυτό ήδη γίνεται και εγίνετο, όπως έχει εξηγηθεί στην ΕΥ και για το 2021 έχει ήδη ξεκινήσει».

«Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε για το 2020 ήταν λόγω των δυσκολιών σε σχέση με την πανδημία», όπως εξήγησε. 

Πρόσθεσε πως «όπως επίσης αναφέραμε στην ΕΥ, το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας,  την εμποδίζει από το να διεξάγει όσους επιτόπιους ελέγχους θα ήθελε».

«Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ασκεί άλλους ελέγχους, προλαβαίνει καταστάσεις και ασκεί τις εξουσίες που παρέχονται στον Έφορο Ασφαλίσεων από το Νόμο για προληπτική εποπτεία με στόχο την προστασία των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλίσματος», τονίζει η κ.Τσαγγάρη.     

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εντοπίζει ελλείψεις στις διαδικασίες, κενά στην τεκμηρίωση εργασίας και κίνδυνο μη διενέργειας ελέγχων, ενώ μεταξύ άλλων, η ΕΥ εισηγείται την διενέργεια ελέγχων εκ περιτροπής σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Της Μαρίας Χαμπή