You are here

Α. Χριστοφίδης: Τομές για ξένες επενδύσεις

02/12/2014 07:30

Η Κύπρος πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες και εγχώριες υποδομές για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις από τις οποίες θα προκύψει η μελλοντική ανάπτυξη, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της KPMG Κύπρου Ανδρέας Χριστοφίδης.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο κ. Χριστοφίδης μιλά για την πορεία του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών, το de-offshorization που προωθεί η Ρωσία αλλά και το θέμα του ξεπλύματος χρήματος. Εκτιμά ότι παρά τους κλυδωνισμούς των τελευταίων ετών ο κλάδος έχει ακόμα περιθώρια ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Χριστοφίδης θεωρεί μονόδρομο τις μεταρρυθμίσεις για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας.

Τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών

Ερ: Μετά το bail-in, πόσο πιο δύσκολη είναι η ανάπτυξη του τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών;

Απ.:
Καταρχήν τα προβλήματα στον τομέα των υπηρεσιών είχαν αρχίσει πριν το bail-in λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης. Έπρεπε να αναδιοργανώσουμε το φάσμα των υπηρεσιών με βάση τις εξελίξεις.

Μετά το bail-in, πέραν της μείωσης του κύκλου εργασιών λόγω του κλεισίματος διαφόρων εταιρειών, υπήρχε και μία πίεση πάνω στα fees διότι οι εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις χρεώσεις των ελεγκτικών και επαγγελματικών υπηρεσιών.

Ερ: Εσείς πώς αντιδράσατε;

Απ.:
Αυτό μας ανάγκασε να δούμε το κόστος μας, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό, να πετύχουμε περισσότερη αποτελεσματικότητα στην εργασία για μείωση του κόστους.

Ερ: Αλλά δεν μιλάμε για την ανάπτυξη των προηγούμενων ετών…

Απ.:
Σίγουρα δεν υπάρχει η ανάπτυξη που υπήρχε την τελευταία δεκαετία. Υπήρχαν χρονιές που υπήρχε αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών. Η προσπάθεια ήταν να διατηρηθεί το επίπεδο του κύκλου εργασιών που ήταν το 2012 και το 2013. Νομίζω όλα τα μεγάλα γραφεία το πετύχαμε αυτό.

Τώρα υπάρχει το πρόβλημα του de-offshorization που πρέπει να δούμε εάν και πόσο θα επηρεάσει την Κύπρο.

Ερ: Τι ρυθμίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από τον νόμο για de-offshorization;

Απ.:
Μετά και την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και πώς θα κινηθούν οι ρώσοι και ακολούθως να μελετήσουμε τι φορολογικά και άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Έχουμε και κάποια άλλα πλεονεκτήματα που έχουμε σαν Κύπρος σε σχέση με άλλες χώρες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.

Είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά και ανάλογα θα δούμε πως θα κινηθούμε.

Ερ: Δηλαδή τι φορολογικά μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν;

Απ.:
Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για συγκεκριμένα μέτρα.

Ερ: Υπάρχουν οιεσδήποτε σκέψεις για διαφοροποίηση του εταιρικού φόρου;

Απ.:
Όχι. Σε αυτό το στάδιο όχι.

Ερ: Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, από πού θα προέλθει η μελλοντική ανάπτυξη του τομέα;

Απ.:
Τα τελευταία χρόνια είχαμε μιαν κίνηση από σοβαρές εταιρείες που χρησιμοποίησαν την Κύπρο σαν βάση για να προχωρήσουν σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο χρηματιστήρια λόγω των πλεονεκτημάτων της Κύπρου και τη σταθερότητα του νομικού περιβάλλοντος.

Αρχές του 2014 προχωρήσαμε με εγγραφή κυπριακής εταιρείας αλλοδαπών συμφερόντων στο χρηματιστήριο της Νοτίου Αφρικής.

Υπάρχουν ακόμη προοπτικές, σίγουρα η εξέλιξη της αγοράς μεταβάλλεται. Η Αφρική είναι μία περιοχή που μπορεί να προσφέρεται για περαιτέρω ανοίγματα. Επίσης δεν πιστεύω ότι το de-offshorization θα είναι το τέλος για τη ρωσική αγορά, ενώ και με την Ουκρανία μπορούν να γίνουν ανοίγματα καθώς η χώρα θέλει να προχωρήσει προς τη Δύση.

Ερ:Όσον αφορά την ανάπτυξη της KPMG;

Απ.:
Το ενδιαφέρον της KPMG είναι πάνω σε μεγάλες εταιρείες και είναι εκεί που προσβλέπουμε ανάπτυξη γιατί στις μικρές επιχειρήσεις οι κανονισμοί είναι πολύ αυστηροί που δεν επιτρέπει ανάπτυξη και έτσι κι αλλιώς είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Ερ: Το θέμα του money laundering έχει κλείσει; Τι έχει κάνει ο κλάδος για να το αντιμετωπίσει;

Απ.:
Το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει με την έννοια ότι μπαίνουν συνεχώς νέες δικλείδες ασφαλείας για το πώς πρέπει να λειτουργούμε για να αποφευχθεί παραβίαση της νομοθεσίας.

Εμείς έχουμε αυστηρότατα συστήματα για αποδοχή πελατών και για συνέχιση εξυπηρέτησης πελατών και κάθε χρόνο τηρούμε τους κανονισμούς της Ευρώπης αλλά και της KPMG διεθνώς σε μια προσπάθεια να ξέρουμε τους πελάτες.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει με το ίδιο θέμα, επομένως εάν εφαρμοστούν οι νομοθεσίες μειώνεται ο κίνδυνος να βρεθείς μπλεγμένος με πελάτες που ασχολούνται με ξέπλυμα χρήματος.

Δεν είναι κάτι που θα φύγει και θα σταματήσει, συνεχώς γίνεται ο έλεγχος. Παλιά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μιλούσαμε για παράνομες δραστηριότητες όπως ναρκωτικά και μέτρα. Τώρα για ξέπλυμα χρήματος μιλάς και για φοροδιαφυγή. Η ερμηνεία για το ξέπλυμα χρήματος έχει διευρυνθεί που δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε.

Το πρόγραμμα

Ερ: Για ενάμιση χρόνο το πρόγραμμα προχωρούσε ομαλά. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις εκποιήσεις, ποια η εκτίμηση σας για το μέλλον;

Απ.:
Πιστεύω ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κινηθούμε εντός του προγράμματος. Δεν πιστεύω ότι με τις εκποιήσεις θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Ούτε ότι η νομοθετική ρύθμιση των εκποιήσεων θα λύσει τα προβλήματα.

Ερ:Εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις;

Απ.:
Εκτιμώ ότι η προσπάθεια θα γίνει όπως διαφαίνεται από τις επαφές που είχαμε με τον επίτροπο μεταρρύθμισης.

Είναι σοβαρή η προσπάθεια που γίνεται. Εκείνο που με φοβίζει είναι εάν θα έρθει κατανόηση από τις συντεχνίες όταν θα έρθει η ώρα και όταν θα σταλούν στη βουλή τα νομοθετήματα.

Ερ: Είναι ώριμο το πολιτικό περιβάλλον να δεχθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

Απ.:
Οι πολιτικοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τολμήσουν να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις.

Εάν δεν σκέφτονται μεσοπρόθεσμα, η χώρα δεν θα πάει μπροστά.

Ερ: Από πού θα έρθει η μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας;

Απ.:
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένας βασικός τομέας που θα συμβάλει στην ανάπτυξη.

Υπάρχει ενδιαφέρον, δεν έχουμε όμως ακόμη τις κατάλληλες υποδομές για να μπορούν να προχωρήσουν διάφορα έργα τα οποία κάποιος μπορεί να ενδιαφερθεί.

Ερ: Τι είδους υποδομές;

Απ.:
Μιλάμε για υποδομές πχ στον τουρισμό, θεματικά πάρκα, καζίνο, μεγαλύτερα ξενοδοχεία και συνεδριακά έργα.

Πολλές επενδύσεις σκοντάφτουν στη χρονοβόρα διαδικασία, τις υποδομές, στο κτηματολόγιο, στις άδειες οικοδομής κλπ.

Εάν θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε θέματα επενδύσεων θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τις δομές μας.

Υπάρχει ενδιαφέρον από χώρες όπως η Αίγυπτος και υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν εκτός της χώρας τους που έχει προβλήματα. Η κυπριακή οικονομία δεν θέλει πολλά έργα για να αναπτυχθεί.

Χρηματοοικονομικός κλάδος

Ερ: Άλλαξαν πολλά στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι αλλαγές πείθουν τους πελάτες σας να συνεργαστούν με κυπριακές τράπεζες;

Απ.:
Όσον αφορά την άντληση νέων καταθέσεων είναι νωρίς.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα stress tests έχουν δώσει κάποια ανακούφιση ενώ δεν αναμένονται άλλοι κλυδωνισμοί την επόμενη περίοδο.

Πρέπει να δούμε πρώτα πότε θα ελευθερωθεί πλήρως το συνάλλαγμα, ποια θα είναι η ανταπόκριση των υφιστάμενων πελατών και εάν θα έχουμε φυγή καταθέσεων και μετά να μιλάμε για σταθεροποίηση.

Διστακτικότητα υπάρχει λόγω των ratings. Θα πρέπει οι τράπεζες να αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά, να παραχωρούν δάνεια και να αντιμετωπίσουν τα ψηλά NPLs.

Για τις διαδικασίες απομόχλευσης, θα επιταχυνθούν το επόμενο διάστημα.

Ερ: Πώς βλέπετε τη διεθνοποίηση της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών;

Απ.:
Οι τραπεζίτες του εξωτερικού λαμβάνουν συμβουλές από τα ελεγκτικά γραφεία. Αυτό θα είναι πολύ θετικό.

Εμείς έχουμε στήσει όλο το φάσμα των υπηρεσιών που μπορεί να χρειαστεί μια τράπεζα, είμαστε συνεχώς σε όλες τις τράπεζες που βοηθούν σε όλα τα θέματα. Το ότι έρχονται έμπειροι τραπεζίτες θα μας βοηθήσει εμάς.

Θα πρέπει να χωνέψουμε όμως ότι οι τράπεζες μας δεν θα είναι οι τράπεζες που ξέραμε τα δέκα τελευταία χρόνια, ευρωπαϊκές, παντού, παγκόσμιες.