You are here

Αβέρωφ: Παίρνει γραμμή από συντεχνίες ο Χριστόφιας

21/07/2010 07:24
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αγνοεί τους τεχνοκράτες και χαράζει στρατηγική με τους συνδικαλιστές, καταγγέλλει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε συνέντευξη του στη StockWatch τονίζει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας αδειάζει συνεχώς το Χαρίλαο Σταυράκη, καθιστώντας τον αναξιόπιστο, την ίδια στιγμή που αρνείται να πιει καφέ με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους τραπεζίτες. Ο κ. Νεοφύτου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την οικονομική της διαχείριση έχει δημιουργήσει τη βαθύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι το ΑΚΕΛ πάει να γίνει κόμμα των ανέργων, αντί του Εργαζομένου Λαού. Προβλέπει ότι χωρίς διαρθρωτικά μέτρα το έλλειμμα του 2011 θα φθάσει το 8% και απορρίπτει τις προτάσεις για αύξηση του φόρου άμυνας σε τόκους και μερίσματα. Μιλά για τα εσωτερικά του ΔΗΣΥ αλλά και για τις σχέσεις και προοπτικές συνεργασίας με το ΔΗΚΟ.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου

Ερ: Πέρσι τέτοιο καιρό λέγατε ότι το έλλειμμα θα έφθανε το 6% του ΑΕΠ το 2009. Έχετε καμιά πρόβλεψη και για φέτος;

Απ.:
Παρά τη σχετική βελτίωση τους πρώτους πέντε μήνες, εκτιμώ ότι έλλειμμα φέτος εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ωστόσο το 2011 χωρίς τη λήψη σοβαρών διαθρωτικών μέτρων το έλλειμμα θα κυμαίνεται στο 6% με 8%.

Ερ: Φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ κομμάτων και κυβέρνησης για το τι πρέπει να γίνει για να βγούμε από την επιτήρηση. Σε ποιες πολιτικές βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια ουσιαστικής σύγκλισης;

Απ.:
Πρέπει το κράτος να εγκαταλείψει την προσέγγιση της αύξησης των εσόδων μέσω αύξησης φορολογιών. Είναι λάθος, κακή οικονομική συνταγή.

Εγώ παρατηρώ τους δείκτες της οικονομίας και υπάρχουν σε κάποιους επιμέρους τομείς κάποιες θετικές ενδείξεις. Να μην σκοτώσουμε αυτούς τους θετικούς οιωνούς με το να συζητούμε από το πρωί μέχρι τη νύχτα ποιες φορολογίες θα βάλουμε.

Είναι μέσα από την ανάπτυξη και το περιορισμό του σπάταλου κράτους που θα μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες και θα νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά. Όχι με το να σκεφτόμαστε να αφαιρέσουμε πόρους από τον ιδιωτικό τομέα που παράγει, την ίδια στιγμή που συντηρούμε ένα σπάταλο κράτος.

Ερ: Μήπως όμως και τα κόμματα θυσιάζουν την εξυγίανση στο βωμό των βουλευτικών του 2011;

Απ.:
Νομίζω ότι αρκετά πολιτικά κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, έχουν τοποθετηθεί με πολιτικό κόστος για την οικονομία έναντι μιας πολιτικής που αποσκοπεί στη δημιουργία συνδικάτων για να χρησιμοποιούν τα ΑΚΕΛικά στελέχη στις κομματικές τους τοποθετήσεις, ότι δήθεν θα τα βάλουν με τους έχοντες, τους κατέχοντες και τον πλούτο. Έναντι μιας πολιτική που μετατρέπει το ΑΚΕΛ από κόμμα του λαού σε κόμμα που παράγει ανέργους.

Ακούσαμε προχθές την κυβέρνηση να λέει ότι θα δώσει €2 εκ. για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και αγορά καινούργιων με επιδότηση €1000 χιλ. για το κάθε ένα.

Αυτή η αριστερή κυβέρνηση ειλικρινά δεν κατανοούμε εάν θέλει πράγματι να βοηθήσει την απασχόληση ή εάν θέλει και δεν μπορεί και δεν έχει τις γνώσεις;

Είναι ένα λανθασμένο μέτρο γιατί σε μια οικονομία όπου το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι περίπου στο 10%, φεύγουν χρήματα που τα έχουμε ανάγκη και πηγαίνουν στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη από τις αυξημένες εισαγωγές που θα έχουμε.

Υποτίθεται δίνεις €2 εκ. για να κινήσεις δήθεν την αγορά του αυτοκινήτου. Θα πωληθούν επιπρόσθετα 2 χιλ. καινούργια αυτοκίνητα. Εάν το κάθε αυτοκίνητο είναι €20 χιλ., αυτό συνεπάγεται τζίρο €40 εκ. Δηλαδή θα κάνουν €2 εκ. κέρδη οι μεταπωλητές καινούργιων αυτοκινήτων, από την άλλη το κράτος θα πάρει €8 εκ. από φόρους, τα υπόλοιπα €30 εκ. θα πάνε για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι των αυτοκινηβιομηχανιών της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Είναι αυτές σοβαρές οικονομικές προσεγγίσεις από ένα κράτος για να ενισχύσει την οικονομία;

Ερ: Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή;

Απ.:
Εάν είχα διαθέσιμα €2 εκ. θα φώναζα τους εργοδότες και θα τους καλούσα να δημιουργήσουν 500 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και τον επόμενο χρόνο να σας επιδοτώ με €4 χιλ. για κάθε εργαζόμενο. Έτσι θα μπουν στην απασχόληση 500 πρόσωπα που βιώνουν την ανεργία.

Επίσης θα επικεντρωνόμουν στους άνεργους επιστήμονες οι οποίοι αγγίζουν το 20% και με αντικειμενικά κριτήρια θα επέλεγα 200 από αυτούς και θα τους επιδοτούσα με €10 χιλ. τον καθένα για να αποκτήσουν την επαγγελματική τους στέγη.

Θα δημιουργούσα συνθήκες απασχόλησης και ανάπτυξης, θα μείωνα την ανεργία και δεν θα κατάρτιζα πολιτικές για να στέλνουμε τα λεφτά στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη. Δεν είναι σωστή πολιτική αυτή την περίοδο.

Το κάνεις όταν έχεις λυμένα όλα σου τα άλλα προβλήματα.

Με το μέτρο για απόσυρση παίρνεις λεφτά που δεν έχεις και τα διοχετεύεις σε λάθος κατεύθυνση.

Ερ: Να περάσουμε στα του ΔΗΣΥ. Ως κόμμα μιλάτε για εξυγίανση αλλά ως ΔΗΣΥ ψηφίσατε υπέρ της επέκτασης των στεγαστικών παροχών στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες;

Απ.:
Σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις του ΔΗΣΥ και του όποιου κόμματος αλλά θεωρώ όμως ότι έχω υποχρέωση ως πολιτικός, όπως η κάθε μου πολιτική πράξη θα πρέπει να διέπεται σε καιρούς οικονομικής κρίσης και μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων από ένα κανόνα δημοσιονομικής πειθαρχίας και υπευθυνότητας.

Και ερωτώ: Θα πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα λένε κατά €500 εκ.;

Λάθος, εγώ λέω κατά €800 εκ., διότι όπως είναι το πράματα χωρίς τη λήψη μέτρων το έλλειμμα το 2012 θα φτάσει το €1,3 δισ.

Που θα βρούμε τα €800 εκ. για να έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% όταν ψηφίζουμε ως βουλή και ως κυβέρνηση επιπρόσθετες κρατικές δαπάνες;

Ερ: Να επιμένω, για λίγο: Ποιος ΔΗΣΥ καταρτίζει οικονομικές πολιτικές; Ο ΔΗΣΥ των εκ μητρογονίας, της κατάργησης του ΦΠΑ εστιατορίων και των τελών κυκλοφορίας ή ο ΔΗΣΥ των ιδιωτικοποιήσεων, των μειώσεων στο κρατικό μισθολόγιο και των παροχών;

Απ.:
Για τα εστιατόρια ο νόμος εφαρμόστηκε για δύο μήνες και το δημοσιονομικό κόστος δεν ξεπερνούσε τα €2 εκ.

Εκεί το δηλώσαμε ότι δεν ήταν σωστό μέτρο.

Θέλαμε να γνωρίζει το πολιτικό σύστημα ποιες είναι οι αρμοδιότητες της βουλής και ποιες της εκτελεστικής εξουσίας γιατί από το 1960 παγιώθηκε η αντίληψη ότι η βουλή δεν μπορεί να μειώνει φόρους.

Αποδείχθηκε με απόφαση του Ανωτάτου ότι η βουλή έχει αυτό το δικαίωμα και ως υπεύθυνη βουλή δεν επαναλήφθηκε το μέτρο για τα εστιατόρια. Άρα ήταν ένα τεστ για τις αρμοδιότητες της βουλής και του κράτους.

Όσον αφορά το θέμα της κατάργησης των αδειών κυκλοφορίας, το σύστημα μας έχει στρεβλώσεις.

Δεν είναι όμως η ώρα να αφαιρέσουμε έστω και ένα σεντ, δεν είναι υπεύθυνη πολιτική να αφαιρείς αυτήν την περίοδο έσοδα από το κράτος.

Είμαι απόλυτος για αυτό θέμα, μιλώ εκ μέρους του ΔΗΣΥ, δεν πρόκειται ο ΔΗΣΥ να ψηφίσει τώρα κατάργηση των τελών.

Ερ: Ωστόσο την πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε στη βουλή την υπογράφουν και βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Απ.:
Επαναλαμβάνω τη θέση του κόμματος ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κατάργηση των τελών.

Ερ: Να μου επιτρέψετε να είμαι ευθύς: Μήπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου και οι οικονομικές του θέσεις αποτελούν μια θορυβώδης αλλά μικρή μειοψηφία εντός του Δημοκρατικού Συναγερμού

Απ.:
Οι θέσεις του κόμματος παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Πρόεδρο του κόμματος και εμένα.

Παρουσιάσαμε όλους τους πυλώνες και τις πολιτικές μας, μπήκαμε σε λεπτομέρεια και εξειδικευμένα ζητήματα. Είναι το οικονομικό ευαγγέλιο του ΔΗΣΥ και όχι του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ερ: Ο ΔΗΣΥ, πάντως, φαίνεται να συμφωνεί περισσότερο με το ΔΗΚΟ παρά με οποιοδήποτε άλλο σε θέματα οικονομίας

Απ.:
Νομίζω ότι υπάρχει μέγιστη δυνατή σύγκλιση με τον πέραν της Αριστεράς χώρο στα θέματα οικονομίας.

Ερ: Πιστεύετε πως εάν συγκυβερνούσατε μαζί με το ΔΗΚΟ η οικονομία της Κύπρου θα βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση;

Απ.:
Προτεραιότητα έχει ο τόπος. Έχουμε το εθνικό μας ζήτημα. Τώρα έχουμε και την οικονομία το οποίο είναι ένα εξίσου εθνικό ζήτημα.

Άρα άμεση προτεραιότητα είναι η σωστή διαχείριση και οι σωστές πολιτικές για τα δύο μεγάλα εθνικά μας θέματα.

Από την άλλη, όταν η ώρα θα το φέρει, οι οποιεσδήποτε συνεργασίες, έχω την πεποίθηση ότι πρέπει να εδράζονται σε πολιτικές συγκλίσεις και όχι σε πολιτικές συναλλαγές εξουσιών.

Ερ: Η κυβέρνηση λέει ότι προχωρεί με επιθετικές μειώσεις λειτουργικών δαπανών και του αριθμού των δημοσίων. Αυτά ζητά και το IMF. Γιατί συνεχίζετε να τους επικρίνετε;

Απ.:
Το ΙΜF και η Ευρώπη ζητά να μειώσουν τις κρατικές δαπάνες, αλλά τίποτα δεν έχουν κάνει. Για ποιες μειώσεις του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων μιλάμε; Λένε ότι ο αριθμός μειώθηκε κατά 400, αλλά στην ουσία αυξήθηκε κατά 1200.

Άρα μας μένει αύξηση 800. Σε ποιους νομίζουν ότι μιλούν; Στους ΑΚΕΛικούς;

Οι δαπάνες του κράτους στο κρατικό μισθολόγιο και στα λειτουργικά έξοδα ως σύνολο το 2010 θα είναι ψηλότερες από τις ίδιες δαπάνες του 2009. Να σταματήσουν να μας λένε συνεχώς συνθήματα.

Ερ: Υπάρχει τρόπος αποφυγής νέων φόρων;

Απ.:
Βεβαίως υπάρχει. Οι φορολογίες που έφερε το κράτος ήταν για να εισπράξει €100 εκ.

Τους υποδείξαμε μόνο να κλείσουν έξι οργανισμούς, όπως είναι η Κρατική Έκθεση, δηλαδή να την ιδιωτικοποιήσουν για να γλιτώσουν οι φορολογούμενοι €5 εκ. ζημιά που θα έχουν το 2010 και να βάλουν στην τσέπη €40 εκ. με €50 εκ.

Εάν θέλει ο κ. Χριστόφιας να διατηρεί και τη Eurocypria και τις Κυπριακές Αερογραμμές και να δίνει €35 εκ. από λεφτά που δεν έχει, εάν θέλει να διατηρεί τον Οργανισμό Γάλακτος και να παίρνει από το φορολογούμενο €5 εκ. το χρόνο για να τον συντηρεί, να μη φορτώνει με φορολογίες τον κόσμο.

Ερ: Το επιχείρημα του ΔΗΣΥ κατά της αύξησης του εταιρικού φόρου ήταν ότι θα διώξουμε τις ξένες εταιρείες. Πως αντιμετωπίζετε την πιθανότητα επιβολής φόρου άμυνας σε τόκους και μερίσματα, αφού ο φόρος αυτός πληρώνεται μόνο από κατοίκους Κύπρου;

Απ.:
Ακούγονται από διάφορους τέτοιες προτάσεις.

Δεν είναι μελετημένοι οι άνθρωποι. Ακούστηκε από κύκλους της κυβέρνησης αυτή η ευφάνταστη ιδέα για να καλύψουν τα €100 εκ.

Ας τολμήσουν να αυξήσουν την έκτακτη εισφορά άμυνας επί των μερισμάτων από 15% σε 28%. Δεν έφτανε το 1% στις εταιρείες και θα πάνε να διπλασιάσουν το φόρο έκτακτης εισφοράς για την άμυνα σε εκατοντάδες Κύπριους μετόχους, οι οποίοι θα πάρουν μέρισμα από τράπεζες και εταιρείες.

Ας έρθει η δίκαιη κυβέρνηση να το προτείνει. Την ίδια στιγμή που έχει έξι χρόνια που δεν αγοράσαμε σφαίρα για την άμυνα να τη διπλασιάζουμε την εισφορά για άμυνα… Αυτοί που έχουν τις ευφάνταστες ιδέες ας βγουν μπροστά στο λαό να τις πουν.

Ερ: Ακούστηκε από το ΔΗΣΥ εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ στο 16%...

Απ.:
Δεν είναι η επίσημη θέση του ΔΗΣΥ η αύξηση του ΦΠΑ στο 16%. Είναι κάτι που υποστήριξε άλλο μέλος του κόμματος.

Εισπρακτικά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γιατί με 1% πρόσθετο ΦΠΑ εισπράττεις €120 εκ.

Θα πρέπει να δούμε και τις άλλες παραμέτρους, όμως. Αυξήσαμε το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, θα αυξηθεί το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, τα οποία θα πληρώσουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού.

Διερωτώμαι εάν υπάρχουν πολιτικές για αντισταθμίστηκα μέτρα.

Να εγκαταλείψουμε τις ιδέες για φορολογίες, αλλά εάν θέλουν να βάλουν φορολογίες, ας φορολογήσουν τον παράνομο τζόγο. Ας κοιτάξουν τα παράνομα καζίνα που το επόμενο που θα κτιστεί θα είναι μέσα στο Προεδρικό. Κάθε ημέρα φυτρώνουν δεκάδες ηλεκτρονικά καζίνα. Έγινε η Κύπρος ένα απέραντο ηλεκτρονικό καζίνο για να εισπράττει €400 εκ. το χρόνο η Μάλτα και άλλα τόσα περισσότερα άγνωστοι Κύπριοι.

Ερ: Υπάρχει πάντως και ένα άλλο σενάριο εξόδου από την επιτήρηση. Ότι η οικονομία θα ανακάμψει και ότι αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα, μειώνοντας αυτόματα το έλλειμμα

Απ.:
Άρχισε η οικονομία να ξεμουδιάζει λίγο και τη χτυπάμε καθημερινά. Ξαφνικά όλοι οι βουλευτές, όλη η κυβέρνηση, όλα τα κόμματα, όλες οι οργανώσεις να παραθέτουν ευφάνταστες ιδέες πως θα βάλουμε φόρους. Να εγκαταλείψουν όλοι αυτές τις ιδέες, σκοτώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Ερ: Είστε σκληρός επικριτής της κυβέρνησης, αλλά ουδέποτε ζητήσατε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών. Τελικά συμφωνείτε σε πολύ περισσότερα με τον κ. Σταυράκη από όσα παραδέχεστε;

Απ.:
Δεν ζήτησα ούτε θα ζητήσω την παραίτηση του κ. Σταυράκη. Αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος εκλέγεται από το λαό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άδειασε πολλές φορές τον υπουργό Οικονομικών, τον κατέστησε αναξιόπιστο.

Όταν μιλούσε έξι μήνες με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ουδέποτε ανέφερε τον εταιρικό φόρο. Υπέβαλε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και πουθενά δεν γινόταν αναφορά για εταιρικό φόρο.

Και μια καλή ημέρα φώναξε τον Πάμπη Κυρίτση της ΠΕΟ και το Νίκο Μωυσέως της ΣΕΚ και τους συνδικαλιστές.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αδειάζει τον υπουργό Οικονομικών και τα κόμματα, χαράζει οικονομική πολιτική με τους συνδικαλιστές και αρνείται να πιεί ένα καφέ με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ξέρετε κατέχει παραπάνω από οικονομία ο Πάμπης Κυρίτσης από ότι ο Αθάνασιος Ορφανίδης…

Έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες στην Κύπρο. Δεν φώναξε μια ημέρα τον Ανδρέα Ηλιάδη ή το Μάκη Κεραυνό ή τον Παναγιώτη Κουννή να πιουν ένα καφέ να ανταλλάξουν απόψεις. Χάραζε την οικονομική πολιτική με τον Πάμπη Κυρίτση.

Καλά, ο Πρόεδρος δικαιούται να μας γράφει εμάς τους πολιτικούς, όχι όμως και τους τεχνοκράτες.

Ερ: Ο υπουργός κρατάει γερά πάντως παρά τη σκληρή κριτική του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου…

Απ.:
Το θέμα είναι να κρατά γερά η οικονομία και το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά της παγκόσμιας κρίσης και της κακής διαχείρισης, χτίσαμε οικονομικό θαύμα μέσα από τα ερείπια του 1974 και σήμερα βιώνουμε τη βαθύτερη οικονομική κρίση από την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό έχει σημασία, να κρατά γερά ο υπουργός;

Το ζήτημα είναι να κρατά γερά η οικονομία.