You are here

Ν. Νουρής: Σκοπιμότητες καθυστερούν τη μεταρρύθμιση ΤΑ

31/07/2021 06:30

Η ανάγκη για υλοποίηση της μεταρρύθμισης έχει καταστεί ακόμα πιο πιεστική καθώς τίθεται ως προϋπόθεση για την άντληση των κονδυλίων μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπογραμμίζει ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της, σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Νουρής εξηγεί ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να συζητηθεί εκ νέου το θέμα ενώπιον της παρούσας κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών, ρίχνοντας το γάντι στη Βουλή για προώθηση της μεταρρύθμισης το επόμενο διάστημα.

«Η ευθύνη πλέον για την προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Αναμένεται από όλους, να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, παραμερίζοντας τις όποιες κομματικές και τοπικιστικές σκοπιμότητες», σημειώνει.

Η πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, περιλαμβάνει την παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών συμβουλίων, κάτι που έχει ήδη απορριφθεί από την πλειοψηφεία των κομμάτων.

Ο κ. Νουρής αναφέρεται και στα θέματα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση των ποινών για όσους προβαίνουν σε αλόγιστες ενέργειες και προκαλούν πυρκαγιές. Όπως ανέφερε, το θέμα περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της εξέτασης της ευρύτερης  πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε μια πιο ολιστική αποτίμηση της κατάστασης, αρχίζοντας από τα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης εν συνεχεία στα μέτρα έγκαιρης αντίδρασης και καταστολής  και καταλήγοντας στην αξιολόγηση των ποινών.

Ο κ. Νουρής αναφέρεται και στα στεγαστικά σχέδια που αφορούν τα νεαρά ζευγάρια στην ύπαιθρο, τις ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές με τα οποία όπως είπε, από τη μια αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αστυφιλίας και από την άλλη αναζωογονούνται οι ορεινές περιοχές.

Όπως σημειώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα στεγαστικά σχέδια αφορά στις ακριτικές περιοχές ενώ, εξηγεί τους λόγους που μπορεί να απορριφθεί μια αίτηση. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, είχαν εγκριθεί 80 αιτήσεις με συνολική χορηγία €3 εκατ., όπως ανέφερε.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου