You are here

Τα χαρουπόδεντρα κόστισαν την άδεια σε φωτοβολταϊκό πάρκο

31/07/2021 07:10

Η πολεοδομική αρχή απέρριψε την αίτηση της εταιρείας Earthlight Park, για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην κοινότητα Σωτήρας της επαρχίας Λεμεσού, λόγω του ότι η εταιρεία παραβίασε τους όρους εντολής αποκόπτοντας δεκάδες χαρουπόδεντρα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση της περιβαλλοντικής αρχής (1/12/2020), για την κατασκευή του έργου υπό όρους, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση όλων των χαρουπιών εντός των τεμαχίων χωροθέτησης του προτεινόμενου έργου.

Ωστόσο, μετά την εξασφάλιση της θετικής γνωμοδότησης, η εταιρεία προχώρησε στην αποψίλωση 68 χαρουπόδεντρων που υπήρχαν εντός των καθορισμένων ορίων του προτεινόμενου έργου και στην αποψίλωση άλλων 30-50 χαρουπόδεντρων που βρίσκονταν περιμετρικά της περιοχής χωροθέτησης της προγραμματιζόμενης ανάπτυξης.

Με επιστολή προς τον διευθυντή της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αρχής στις 23 Ιουνίου ο εκτελεστικός διευθυντής της Terra Cyprian Λεύκιος Σεργίδης, ζήτησε να ενημερωθεί εάν όντως ισχύουν τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία κατά παράβαση των όρων εντολής της προχώρησε στην αποκοπή των δέντρων και μετά από επιτόπια επιθεώρηση των αρμοδίων διαπιστώθηκε ότι όντως, η εταιρεία παραβίασε ουσιώδεις όρους της περιβαλλοντικής έγκρισης της.

Ακολούθως, ενημερώθηκε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως το οποίο στις 22 Ιουλίου έλαβε απόφαση για απόρριψη της αίτησης για κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η αίτηση της εταιρείας αφορούσε την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου,  δυναμικότητας 7,6 MW.

Το προτεινόμενο έργο απέχει μόλις 50 μέτρα από την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000 Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Ποταμός Παραμαλίου, η οποία καθορίστηκε για τη διατήρηση σημαντικών ειδών άγριων πτηνών (Σπιζαετός, Διπλογέρακο, Ζάνος, Κράγκα, Τρυπομάζης, Σκαλιφούρτα, Γύπας, Μαυροφάλκονο, Γερανός, Νυφογερανός και ομάδα σημαντικών αρπακτικών).

Της Ηρώς Ευθυμίου