You are here

Κατ’ οίκον εργασία

Κατ’ οίκον εργασία

18/01/2012

Οι ομιλίες από το πρόσφατο πρώτο ετήσιο συμπόσιο για την κυπριακή οικονομία που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 5 Νοεμβρίου 2011 έχουν δημοσιευτεί και αναρτηθεί εδώ.  Μία μικρή περίληψη των θεμάτων βρίσκεται εδώ.  Ο Καθηγητής Πάνος Πασιαρδής μίλησε για το δίλημμα μεταξύ μεταρρύθμισης ή συρρίκνωσης που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, και αυτή η παρουσίαση σχολιάστηκε από τον κ. Μάτση.  Ο Καθηγητής Λούης Χριστοφίδης διερωτήθηκε αν η κυπριακή αγορά εργασίας είναι όσο ευέλικτη όσο νομίζουμε, και το θέμα σχολιάστηκε από τον κ. Παυλικκά.  Ο κ. Κωνσταντίνος Στεφάνου ανάλυσε την εποπτεία και διαχείριση κρίσεων στον τραπεζικό τομέα και το θέμα σχολιάστηκε από τον κ. Μάριο Κληρίδη. Επίσης, πολλοί από εσάς ίσως να γνωρίζετε την ύπαρξη ενός blog από Έλληνες οικονομολόγους το οποίο είναι ενδιαφέρον και πολλές από τις αναρτήσεις ενδιαφέρουν άμεσα την κυπριακή οικονομία.  Η βασική ιδέα είναι να ακολουθηθεί το Κινεζικό ρητό ότι καμιά κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένη.  Η ιδέα δηλαδή είναι ότι μία κρίση μας δίνει πολλές φορές τη δυνατότητα να κάνουμε τις αλλαγές προς μια περισσότερο παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Και κάτι ακόμη.  Τον Απρίλιο του 2010 το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ είχε αναθέσει σε επιτροπή να εξετάσει το θέμα «Δημοσιονομική Πολιτική για Πετρέλαια και Υδρογονάνθρακες στο Ισραήλ» και να δώσει εισηγήσεις στην κυβέρνηση.  Η τελική έκθεση αυτής της επιτροπής παραδόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου του 2011 και μπορείτε να τη βρείτε εδώ.  Ο Καθηγητής Sheshinski θα δώσει δημόσια διάλεξη για το θέμα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 στις 6 μμ με την είσοδο ελεύθερη στο κοινό.  Καλό διάβασμα!

10 comments
Taylor on 18/01/2012
Thanks I especially will read the ones to do with our banking system, I disagree though that "fiscal space"- Socialism for the Rich is the solution, better/tougher regulation is...
... on 19/01/2012
κ. Μιχαηλίδη ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Μπορείτε παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέξατε τους ομιλητές και τους σχολιαστές για την εκδήλωση σας;

Ρωτώ, γιατί στο θέμα της τραπεζικής εποπτείας, για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ πιο επικριτικές απόψεις από αυτές που εκφράστηκαν, που δεν ακούστηκαν καν...
observer on 19/01/2012
Having attended the Symposium held on 5 November 2011 I fell the need to congradulate the speakers.
What is becomiming more and more obvious to me is that the perception that accademics are not in touch with the real world is no longer the case.On the contrary they are much more in contact with the real world than politicians.
Σάββας Τταντής on 20/01/2012
"Η τελευταία τηλεφωνική έρευνα μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δείχνει την ανοδική πορεία των επιτοκίων και αναδεικνύει τις διαφορετικές στρατηγικές που ακολουθούν τα τραπεζικά επιτελεία για διατήρηση της ρευστότητας τους.

Για γραμμάτια €100 χιλ. οι τράπεζες προσφέρουν πλέον επιτόκιο που πλησιάζει το 5%, πριν τη διαπραγμάτευση."



το πιό πάνω είναι απο άρθρο του Stockwatch. Το πρόβλημα των τραπεζών είναι μεγάλο και είναι αναγκασμένες να δίνουν ψηλά επιτόκια για να βελτιώσουν την ρευστότητα τους με αποτέλεσμα να έχουν ψηλά επιτοκια στά δάνεια. Αυτό δημιουργά μεγάλο πρόβλημα στην πραγματική οικονομία την οποία οδηγούν οι τράπεζες σε μεγαλύτερη ύφεση,,,αυτό θα έχει ώς αποτέλεσμα μεγαλύτερες ζημίες για τις τράπεζες , ο Φάυλος Κύκλος (death spiral) αύξηση ανεργίας, χρεωκοπίες κλπ κλπ κλπ

Τώρα οι τράπεζες πρέπει να κάνουν και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου , μεγαλύτερη πίεση στην ρευστότητα της αγοράς.......

Αυτό που γίνετε τώρα είναι το αντίθετο απο οτι 'επρεπε να γίνετε, τώρα τα επιτόκια έπρεπε να είναι χαμηλά και να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου φέρει τεράστια ευθήνη για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Κυπριακές τράπεζες.
Takis Xenopoulos on 20/01/2012
Βλέποντας, και διαβάζοντας το κείμενο σας σήμερα, Κυριε Μηχαηλίδη που ειναι πολύ γενικό, αλλά ταυτόχρονα και πκηροφοριακό, αναγκάζομαι να σχολιάσω κι' εγώ τα πιό κάτω, που κατά την γνώμη μου, δεν αναφέροντε.
Δυστυχώς σήμερα πληρώνουμε όλοι μας, τά λάθη τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσων και των Τραπεζών μας που δυστυχώς εμείς δεν φταιγαμε σε τίποτα. Διότι δεν ειναι μόνο τα Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά ενα πολύ μεγάλο ποσό ειναι και το Δανειακό Χαρτοφυλάκιο των τραπεζών μας που έχουνε επενδύσει εκεί στην Ελλάδα που ειναι πέριξ των 20-25 δίς εκατομμύρια και τα οποία σήμερα ίσως κινδυνεύουν, με μεγάλες επισφάλειες και προβλέψεις που θα φθάσουν ίσως και μέχρι το 50% στο άμεσον μέλλον εάν συνεχισθεί αυτή η κατάστασης της Οικονομίας της Ελλάδος.
Φαντασθείτε λοιπόν ενα μικρό νησί όπως ειναι η Κύπρος των 600000, κατοίκων τι επιπτώσεις θα έχουμε....... κι έμείς που ήδη τις πληρώνουμε, με τις συνεχείς υποβαθμίσεις των Διεθνών Οίκων, που μάς φέρανε στο τελευταίο σκαλοπάτι, στά σκουπίδια, και παρά το γεγονώς ότι ελήφθηκα τόσα μέτρα διαρθρωτικά, και τόσα άλλα πρόσφατα, απο την Βουλή αλλά και την ανεύρεση αρκετής ποσότητας Υδρογονανθράκων, εν τούτοις, δεν εδίστασα ακόμη και σήμερα να μας υποβαθμίζου, ένεκα ακριβώς της μεγάλης έκθεσης των Τραπεζών μας στην Ελλάδα.
Που στο κάτω κάτω ο Ελληνικός λαός δεν έφταιγε σε τίποτα, αλλά πληρώνει δυστυχώς τα λάθη της Πολιτικής του Ηγεσίας αλλά και όλων των Κομμάτων.
Τάκης Ξενόπουλος.
Σάββας Τταντής on 20/01/2012
Σωστός Ο Κύριος Ξενόπουλος. Κύριε Ξενόπουλε δυστηχώς ακομα, πολλοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι, δεν αντελειφθησαν την σοβαρότητα της κατάστασης στην οποία βρισκετε σήμερα η Κυπριακή οικονομία . Μια οικονομία με 300% του Αεπ δανεισμένη και τις τράπεζες να κατεχουν 100% των εποπτικών κεφαλαίων τους Ελληνικά ομολογα και άλλα 25 δις σε χορηγήσεις και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα οι τράπεζες έχουν έκθεση 5 φορες τα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ τους !!!!!! Τραγωδία ... (για αυτό αναφέρω συνεχώς οτι οι τράπεζες θα χρειαστουν και άλλα κεφάλαια εως το τέλος του 2012)

Αυτά είναι που βλέπουν οι ξένοι οικοι και μας κάνανε σκουπίδια........
phylarchus on 23/01/2012
Από το ενημερωτικό άρθρο του καθ. Μιχαηλίδη για το σημαντικό ετήσιο συμπόσιο για την κυπριακή οικονομία δίνω ιδιαίτερη προσοχή στο άρθρο του κ. Στεφάνου και στο σχολιασμό του από τον Δρα Κληρίδη. Κρατώ ιδιαίτερα το τελευταίο, το οποίο απαντά σε προβληματισμούς που προκαλούν σε αυτή τη σελίδα από καιρό ατέλειωτες, μάλλον από πολιτικά κριτήρια ορμώμενες, εμπαθείς και πρόχειρες συζητήσεις.
Ο κ. Κληρίδης εισηγείται στην καρακλείδα του άρθρου του δώδεκα ιδέες προς την κατεύθυνση βελτίωσης της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος. Είναι μάλλον μια από τις λίγες φορές που παρουσιάζονται από έναν κατ' εξοχήν ειδικό επί του θέματος ξεκάθαρες, συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν όχι μεμονωμένες, τηλεκατευθυνόμενες βολές αλλά είναι προϊόν βαθειού προβληματισμού. Τα σημεία αυτά, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας τους αναφέρει, στοχεύουν στο να αποτελέσουν τροφή προς σκέψη. Αντί άκαρπων εκτοξεύσεων βεγκαλικών στον αέρα που σκοπεύουν στην ανάδειξη δράκων και ηρώων, ας οργανωθεί λοιπόν το συντομότερο μια ολιγομελής ομάδα από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνδέσμου Τραπεζών, για να πάρει και προωθήσει προς υλοποίηση αποφάσεις βασισμένες σ' αυτά. Διότι ορθά ο καθ. Μιχαηλίδης μάς θυμίζει το κινέζικο ρητό: "καμιά κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να πάει χαμένη".
Σάββας Τταντής on 24/01/2012
Η Ελλάδα έκανε την Ευρώπη να παραμιλά.............



H Lagard, επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε η χρεωκοπία της Ελλαδος δεν συνιστά επιλογή. Νωρίτερα ο Blanchard ανώτατος αξιοματουχος του ΔΝΤ έκανε έκκληση προς την ΕΕ να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ΕΕ. Οι S & P απειλά οτι θα θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεωκοπίας το πρώτο εξάμηνο φέτος. Το Eurogroup δεν αποδέκτηκε ακόμα ολους τους όρους του κουρέματος του ελληνικού χρεους (το επιτόκιο των νέων ομολόγων) και δόθηκε παράταση εως στις 13-2-2012 ενώ στις 20-3-2012 λήγει Ελληνικό ομόλογο πέραν των 10 δις και δεν υπάρχουν ακόμα τα κεφάλαια να πληρωθούν.

Οι τράπεζες ζητούν επιτόκια στα νέα ομόλογα πέραν του 4% ενώ η Γερμανία και το ΔΝΤ επιμένουν οτι το επιτόκιο πρέπει να είναι κάτω απο 4% επιδή με ψηλό επιτόκια η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και πάλι στις υποχρεώσεις της και ισος ξαναχρειαστεί κούρεμα.....(συμφωνώ με Γερμανία ) Εάν δεν συμφωνήσουν όλοι στους νέους όρους (επιδή μάλλον θα περάσουν οι όροι της Γερμανίας) τότε θα μάλλον ενεργοποιηθουν οι ρήτρες συλλογικής δράσης και θα επιβληθούν οι όροι σε όλα τα ομόλογα ( και αυτό ισος να ισχύσει και στα ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ) , αυτό μάλλον θα είναι πιστωτικό γεγονός (άρα χρεωκοπία) και μάλλον θα πληρωθούν τα CDS.

Τα Hedge funds απειλούν με αγωγές εαν γίνει κούρεμα επιδή αλλάζουν οι αρχικοί οροι εκδοσης των ομολόγων .......

Οι Ελλάδα κατάφερε να κάνει ολη την Ευρώπη να παραμιλά, Η Ευρώπη κινδυνέυει να διχαστεί για το πρόβλημα της Ελλάδας, ένα πρόβλημα το οποίο η Ελλάδα κατάφερε να καμουφλάρει οταν γινόταν μέλος της Ευροζώνης και τώρα το πρόβλημα της έγινε Ευρωπαικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να προβληματιστούν και να βελτιώσουν τα οικονομικά των χωρών τους πριν να είναι αργά και για αυτούς, η Ιταλία , το βέλγιο, η Ισπανία βρισκονται σε επικύνδινα επίπεδα.......

Η Ευρωπιακή Ενωση(επιτροπή) πρέπει να είναι πιο προσεκτική και πιο αυστηρή με τα ελλείματα των χωρών της Ευροζώνης, γιατί να επιτρέπουν στα κοινοβούλια των χωρών να εγκρινουν ελλειματικούς προυπολογισμούς? Οι προυπολογισμοί των χωρών μελών της ευροζώνης θα έπρεπε να πέρνουν τελική εγκριση απο αρμόδια επιτροπή της ευρωπαικής επιτροπής και αυτό θα έπρεπε να είναι ορος πριν την ένταξη στην Ευροζώνη(ευρο) . Ο τρόπος λειτουργίας της Ευροζώνης σήμερα είναι λανθασμένος και ειναι θέμα χρόνου ποτε η επόμενη χώρα της Ευροζώνης θα βρεθει στην σημερινή θέση της Ελλάδας ....

Εκτιμώ οτι η Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρει ουτε και με το κούρεμα...και αυτό θα ξεκαθαρίσει φέτος. Μετά το κούρεμα και αφού πλεον θα χαθει η εμπιστοσύνη στα ευρωπαικά ομόλογα και άλλες χώρες δεν θα μπορουν να χρηματοδοτήσουν τον δανεισμό τους και θα ζητήσουν βοήθεια απο τον μηχανισμό.

Ο μηχανισμός θα χρειαστεί και άλλα κεφάλαια αφου 500 δις δεν θα είναι αρκετά......

Είναι θέμα χρόνου πότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αντειληφθουν οτι δεν μπορεί να συνεχίσει η Ευροζώνη να λειτουργά με την παρούσα της μορφή,,,,,,(17 υπουργοί οικονομικών, 17 διαφορετικές κυβερνήσεις, κλπ κλπ) και αυτό το τοποθετώ χρονικά μετά την χρεωκοπία και δευτερης χώρας της ευροζώνης κατι το οποιο είναι πιθανον να ξεκινήσει απο φέτος...........
Σάββας Τταντής on 25/01/2012
Σήμερα το stockwatch αναφέρετε σε άρθρα του σε 3 θέματα.

1. "φυγή" κυπρίων απο ξενοδοχεία.

2. Οι φόροι δεν δίνουν ανάσες στα κυβερνητικά ταμεία.

3. κατρακυλά ο κατασκευαστικός τομέας

τα πιο πάνω αρθρα βσιζονται σε στοιχεία και αριθμούς. Αυτά είναι η πιο ουσιαστική και χρήσιμη αναλυση που έχω δεί εδώ για πολλή καιρό. Αυτή είναι η ουσία Κύριοι, η θεωρίες έχουν πτωχέυσει, μπήκαμε σε ένα δρόμο οπου οι αριθμοί θα καθορίζουν την πορεία μας και τις αξιολογήσεις των ξένων οίκων (με τους οποίους συμφωνώ απόλυτα και αυτό το έχω ξανααναφέρει) . Μπήκαμε σε φαυλο κυκλο (death spiral) , οι τράπεζες με τα ψηλα επιτόκια και την αδυναμια διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά , σκοτώνουν την οικονομία, οι αυξημένες φορολογίες και πάλι σκοτώνουν την οικονομία , η οικονομία θα εκδικήτε με λιγότερους φόρους και χρεωκοπίες........έάν προσθεσουμε και τις αυξήσεις ρευματος και άρα λιγότερα κερδη για τις επειχηρήσεις , άρα λιγοτεροι φόροι για το κράτος κλπ κλπ το κοκτέιλ γίνετε ακόμα πιο επικύνδινο............

Σύντομα,,,,,,(δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε, αλλά είναι θέμα χρόνου) θα δούμε ΄να καταρέουν μεγάλες επειχηρήσεις στη Κύπρο.....

Η ανεργία το πρώτο τρίμμηνο του 2012 θα συνεχίσει να ανεβαίνει και θα περάσει το 10%....
Μανωλης Ισχακης on 28/02/2012
Να συμπληρώσω οτι οι Κινέζοι συμβολίζουντ την κρίση με δύο ιδεογράμματα. Κίνδυνος και ευκαιρία...