You are here

Ζητείται ανάπτυξη

Ζητείται ανάπτυξη

03/02/2012
 Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τίτλο «Towards Growth-Friendly Consolidation and Job-Friendly Growth» ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου 2012 αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.  Αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι το ζητούμενο, για να εξέλθει η ευρωζώνη από την κρίση, είναι η ανάπτυξη. 

 Το πρώτο, αν όχι και το πλέον σημαντικό σημείο είναι, ότι παραδέχεται ότι από μόνα τους τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης δεν είναι αρκετά για να προωθηθεί η μακροχρόνια ανάπτυξη.  Το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι ότι αναγνωρίζει – έστω και σιωπηλά – τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας πάνω στην ανεργία. 

 Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση δείχνει την πρόθεση των ηγετών της ευρωζώνης να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων.  Τα μέτρα είναι κυρίως διαρθρωτικά, αλλά το σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για να στηρίξουν αυτές τις νέες πρωτοβουλίες.  Δεν γίνεται αναφορά στα ποσά που θα διατεθούν, αλλά αυτή η κίνηση είναι σίγουρα επεκτατική και στοχευμένη και σαν τέτοια είναι πολύ ευπρόσδεκτη.

 Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ανακοίνωση αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι το πάγωμα των πιστώσεων που επιχειρούν οι τράπεζες περιορίζει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και υπονομεύει τη δυνατότητά των τελευταίων να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.  Καλεί μάλιστα τις εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να μεριμνήσουν ώστε να σταματήσει η απομόχλευση που επιχειρούν οι τράπεζες (ουσιαστικά για να αποφύγουν την κρατικοποίηση τους) και να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μπόνους των τραπεζιτών.

 Γίνεται επίσης ιδιαίτερη μνεία για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, με στόχευση την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Ακόμη ένα επεκτατικό μέτρο που αν υλοποιηθεί σύντομα και αποτελεσματικά θα τονώσει την ανάπτυξη.

 Η ανακοίνωση σημειώνει ακόμη ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμό και από βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.  Αυτό δεν είναι καθόλου νέο αλλά εκείνο που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά ούτε μια φορά στον όρο «λιτότητα» (ούτε και σε μειώσεις μισθών και ημερομισθίων για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα).  Αντί αυτού, η ανακοίνωση χρησιμοποιεί τον όρο «fiscal consolidation» (η επίσημη μετάφραση «[δημοσιονομική] εξυγίανση» πιστεύω δεν αποδίδει πολύ καλά το νόημα).  Η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά συμβολίζει – ελπίζω - μετακίνηση της ευρωζώνης από τις ακραίες, γερμανικής κυρίως προέλευσης, θέσεις που παρουσιάζουν τη λιτότητα σαν το φάρμακο που θεραπεύει όλες τις οικονομικές ασθένειες.  

 Και επειδή κάποιοι μπορεί να ισχυρισθούν ότι εδώ χρησιμοποιώ (συγγραφική υπερβολή), ανοίγω παρένθεση και παραθέτω πιο κάτω αυθεντική και χωρίς κανένα σχόλιο την επιστολή του (προφανώς γερμανικής καταγωγής) καθηγητή της Οξφόρδης Wilfred Beckerman, η οποία δημοσιεύθηκε στη Financial Times στις 30 Ιανουαρίου:

 «Sir, It is ironic that the main threat to the survival of capitalism within a free society comes not from the Occupy Wall Street and similar protest movements but from the hardline conservatives who dominate economic policy in Germany».

 Ο όρος «fiscal consolidation» χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο από το ΔΝΤ, το οποίο έχει πολύ διαφορετικές απόψεις από τη Γερμανική κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας.  Πριν λίγες μέρες η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε αυτές τις απόψεις στο Βερολίνο και στο Νταβός, ζητώντας μάλιστα από τη Γερμανία να υιοθετήσει επεκτατική πολιτική.  Παρόμοιες απόψεις και με λιγότερο διπλωματικό τρόπο έχουν εκφράσει πρόσφατα και πολλοί αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο ανώτερος οικονομολόγος της UBS, George Magnus, ο οποίος μίλησε στο BBC για λανθασμένη διάγνωση της κρίσης από την ευρωζώνη.

 Η δημοσιονομική σταθεροποίηση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, αρκεί να υπάρχει ανάπτυξη.  Εκείνο που απαιτεί είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, όχι σε απόλυτο αριθμό, αλλά σαν ποσοστό του ΑΕΠ.  Αυτό, όταν υπάρχει θετικός ρυθμός ανάπτυξης, μπορεί να επιτευχθεί με περισσότερη αποδοτικότητα, μέσω π.χ. σταδιακής μείωσης του αριθμού θέσεων εργασίας στο δημόσιο, χωρίς μαζικές απολύσεις.  Όπως έχω εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μου «Χρέος και αποπληθωρισμός», η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων δεν είναι μόνο υφεσιακή - γιατί μειώνει την ολική ζήτηση – αλλά μπορεί να γίνει και η απαρχή ενός φαύλου κύκλου οικονομικής συρρίκνωσης και αποπληθωρισμού, ο οποίος οδηγεί στην Οικονομική Κατάθλιψη.  Οι απόψεις του ΔΝΤ για τα μέτρα λιτότητας, όπως και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, αντανακλούν πολύ περισσότερο αυτή την ανησυχία νέο-Κευνσιανών οικονομολόγων, όπως ο Στίγκλιτζ και ο Κρούγκμαν.  Η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε τις ίδιες αυτές ανησυχίες, όταν μίλησε για την ανάγκη να αποφύγουμε επιστροφή στη δεκαετία του 1930 στο Βερολίνο.

 Καταλήγω ότι η ανακοίνωση δικαιολογεί αισιοδοξία για την έξοδο της ευρωζώνης από τη σημερινή κρίση και φαίνεται να έχει ερμηνευθεί και από τις αγορές πολύ θετικά.  Η δική μου όμως αισιοδοξία παραμένει συγκρατημένη γιατί ως συνήθως ο διάβολος είναι στη λεπτομέρεια.  Καθόλου παράξενο αν τα ανακοινωθέντα μέτρα αποδειχθούν «too little and too late».

Πανίκος Δημητριάδης

Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστήμιο του Leicester

Μέλος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου
68 comments
Taylor on 03/02/2012
Another excellent article that hits the nail on the head! I wonder what Paratiriti has to say on this. I suspect he will say: more Austerity, supply side measures and monetary economics of fighting inflation of the Chicago School variety :)
αθηνα on 03/02/2012
Taylor,μέχρι τώρα,δεν έχω διαβάσει κανένα σχόλιο του Παρατηρητή που να είναι κατά των μέτρων γιά την ανάπτυξη.
Παρατηρητής on 04/02/2012
φίλη Αθηνά,
ο Taylor προφανώς αγνοεί ότi τα supply side policies αφορούν και στοχεύουν αποκλειστικά στην ανάπτυξη. Την διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι την βραχυπρόθεσμη μη διατηρήσιμη ανάπτυξη η οποία αργά η γρήγορα μετατρέπεται σε ύφεση με ψηλό πληθωρισμό, καλπάζουσα ανεργία και δημοσιονομικό χάος. Μια κατάσταση δηλαδή στην οποία ο κόσμος βρέθηκε ακολουθώντας τις οικονομικές συνταγές τις οποίες ασπάζεται ο φίλος μας ο Taylor και όσοι ακόμα δεν κατάλαβαν από που προήλθε και κυρίως γιατί επιδεινώθηκε η διεθνής κρίση.
ανεξάρτητος on 04/02/2012
Αγαπητέ παρατηρητή,

Δεν έχω προσέξει κανένα εδώ να είναι εναντίον των supply side policies τα οποια προωθούν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. However, "in the long run we are all dead", όπως είπε και ο Κέυνς. Εκείνο που επείγει σήμερα είναι η εφαρμογή μέτρων που οδηγούν σε άμεση ενίσχυση της ζήτησης γιά να αποφευχθεί η ύφεση. Αυτό σήμερα έχει αναγνωρισθεί τόσο από τους οίκους αξιολόγησης όσο και από το ΔΝΤ.
Παρατηρητής on 05/02/2012
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
ορσμένοι, ορισμενοι, όπως ο φίλος μας o Taylo έχουν αφελώς ειρωνευτεί τα supply side policies άπειρες φορές εδώ σε αυτό το blog. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι χαίρομαι και κρατώ τη δήλωσή σου ότι δεν είστε ενάντια στις πολιτικές αυτές αν και δεν είμαι σίγουρος αν κατανοείς το περιεχόμενο των supply side policies και αν όντως τα υποστηρίζεις γιατί πάρα πολλά από αυτά που αναφέρει ο κ.Δημητριάδης στα άρθρα του γενικά βρίσκονται σε κάθετη αντίθεση με αυτές τις πολιτικές που είναι οι ΜΟΝΕΣ οι οποιες οδηγούν σε διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Και αυτός είναι προφανώς ο λόγος που ο Κίκης Καζαμίας όπως λες εσύ σε άλλο σου σχόλιο έχει αγνοήσει τις συμβουλέςτου κ. Δημητριάδη. Αυτό όμως θα το σχολιάσω κάτω από το σχετικό σου σχόλιο.
Taylor on 04/02/2012
Supply side policies are good but you also need demand to be there and psychologically not to talk down the economy. You also need tough and fair regulation something that Dr O ignores preferring the Greenspan dogma. However Paratiriti you conveniently forget that it was unfettered free markets and unscrupulous Investment bankers selling CDO's stuffed with sub prime loans that they forced down the throat of widows and Orphans that tipped the global economy into tailspin back in 2008 after when governments intervened to save the investment banksters the sovereigns were saddled with debt and it morphed into a sovereign debt crisis. To be clear I'm not pro a huge civil and inefficient civil service but likewise I believe that banks should be the handmaidens of our economy and assist it to grow, banks should not be too powerful and hold hostage the political class and the CBC should see to this.
Παρατηρητής on 03/02/2012
Taylor, δεν έχω διαβάσει ακόμα το άρθρο του κ.Δημητριάδη γιατί έχουμε και σοβαρά πράγματα να ασχοληθούμε στην πράξη πέραν από τις θεωρητικές σοφιστείες του οποιουδήποτε, άμα όμως το διαβάσω θα σου πω ευχαρίστως την....sypply side άποψή μου :-)
Michael Olympios on 06/02/2012
Προς Παρατηρητή

Είναι γεγονός ότι έχεις πολύ σοβαρά πράγματα να ασχολείσε.... η λασπολογία και η συκοφαντία έχουν επιβαρύνει σημαντικά το πρόγραμμά σου.
Michael Olympios on 03/02/2012
Εξαιρετικά επίκαιρο το άρθρο του καθηγητή Πανίκου Δημητριάδη. Η αποδέσμευση κονδυλίων από την ΕΕ με στόχο την ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας (προσθέτω εγώ) των χωρών μελών της ΕΕ θα αποτελούσε το καλύτερο εχέγγυο για ευημερία και σταθερότητα μαζί με την διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ που να λειτουργεί ως μια πραγματική κεντρική τράπεζα. Μαζί με την τόνωση της ανάπτυξης πιστεύω ότι θα πρέπει, για παράδειγμα η ΕΚΤ να αγοράζει πολύ περισσότερα ομόλογα προβληματικών χωρών με έκτπωση, ανταλλάσωντας τα με ευρω-ομόλογα 20ετούς διάρκειας. Τονίζω ότι αυτό το μέτρο δεν θα είχε κανένα απολύτως πληθωριστικό κίνδυνο. Οι χώρες που θα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους θα μπορούσαν στο τέλος να τους χαριστεί η έκπτωση (discount) με την οποία ανταλλάχθηκαν τα ομόλογα κατά τη λήξη τους. Αυτό θα βοηθούσε πολύ περισσότερο τις τράπεζες και θα αποκαθιστούσε σχεδόν άμεσα την εμπιστοσύνη στις αγορές. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει όμως να έχει και τη μέγιστη οικονομική δυνατότητα στήριξης (bazouka) ώστε να ειναι αποτελεσματικό. Ενδεχομένως ακόμη, μόνο οι χώρες που προχωρούσαν σε ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις να ετύγχαναν μιας τέτοιας προνομιακής μεταχείρισης. Έτσι οι τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την οικονομική δραστηριότητα και δεν θα ήταν υποχρεωμένες να προβούν σε απομόχλευση με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.
Erol Riza on 03/02/2012
Everyone should welcome the change of heart of the EU leaders to move from austerity to growth and job creation. The redirecting of EU funds to create jobs is a political reaction to a social implosion that is taking place in the periphery as they call it. I would lie to be an optimist but I would agree with Prof Demetriades that the it could be too little too late. The banks have been given a beathing space by the 3 year mega liquidity facility from the ECB to basically invest in government bonds and hold deposits with the ECB. Unless we see banks start lending again to business and thereby enabling business to invest in job creating industries it wil be a false dawn. In many EU countries the banks have stopped lending and not matter what we say the banks cannot be replaced by EU funds. The transmission mechanism to create jobs will take time and despite what the financial markets may anticipate the real world of business taking risk (with own equity) and debt funding in place is not something which a politican can decree. It is axiomatic that the Deutsche bank CEO has warned about the social risks inherent in the current crisis. Maybe China may come to the rescue of governments but not sure if it will help the unemployed in the short run
Π. Δημητριάδης on 03/02/2012
Και γιά οσους θέλουν κατ' οίκον εργασία και από εμένα, παραθέτω πιό κάτω σύνδεσμο σε σχετκό πρόσφατο άρθρο του Πολ Κρούγκμαν με τίτλο "Δεν διδαχθήκαμε αρκετά από τη Μεγάλη Υφεση", μεταφρασμένο στα ελληνικά:

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-02-02-23-17-23-2012020250293/

Μιά παράγραφος του άρθρου του Κρούγκμαν που αξίζει να γίνει αντικείμενο συζήτησης εδώ είναι η εξής:

"«Είμαι βέβαιος», δήλωνε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ έως τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ένθερμος υποστηρικτής του δόγματος της επεκτατικής λιτότητας, «πως στις παρούσες συνθήκες οι πολιτικές που εμπνέουν εμπιστοσύνη θα προωθήσουν και δεν θα βλάψουν την ανάκαμψη, επειδή η εμπιστοσύνη είναι σήμερα ο παράγοντας-κλειδί». Τέτοιου είδους επικλήσεις της νεράιδας της εμπιστοσύνης δεν ήταν ποτέ αξιέπαινες. Οι ερευνητές στο ΔΝΤ αλλά και αλλού κατέρριψαν τις υποτιθέμενες ενδείξεις δημιουργίας θέσεων εργασίας χάρη στις περικοπές δαπανών. Ωστόσο, άτομα με επιρροή στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ιδιαιτέρως ο κ. Κάμερον επέμεναν να εγκωμιάζουν τη λιτότητα καθώς το δόγμα της επεκτατικής λιτότητας συνάδει με την ιδεολογία τους."
CPP on 03/02/2012
Κ. Δημητριαδη, νομιζω ολοι συμφωνουν οτι η αναπτυξη ειναι το ζητουμενο. θα ηθελα ομως ενα σχολιο στο εξης. Σε μια μικρη εταιρεια που γνωριζω συμβαινει το ακολουθο. Στα 18 χρονια που λειτουργει, ολοι οι υπαλληλοι που αποφασισαν να φυγουν, εφυγαν για να πανε στο δημοσιο. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν εφυγε για να παει σε αλλη εταιρεια στον ιδιωτικο τομεα. Μαλιστα, οι πλειστοι ειχαν δουλεψει σε αυτη την εταιρεια για 7-8 χρονια αλλα προτιμησαν να πανε στο δημοσιο και να αρχισουν απο την αρχη, και με χαμηλοτερο μισθο. Θα ηθελα το σχολιο σας σε αυτη τη συμπεριφορα του labour market και πως ακριβως μπορει να συναδει με σωστη και υγιης αναπτυξη.

Μου κανει παντως εντυπωση που για πρωτη φορα σας ακουω να μιλατε για "σταδιακή μείωση του αριθμού θέσεων εργασίας στο δημόσιο, χωρίς μαζικές απολύσεις". Σχετικα μικρη αλλα αρκετα ουσιαστικη αλλαγη σε σχεση με προηγουμενες θεσεις σας...
Akritas on 03/02/2012
Agapite CPP,

Se exo parakolouthisei kai proigoumenos na milas enantion tis kiverniseos. Diafoneis dilafdi oti o kivernitikos tomeas ine o aimodotis aftous tou topou? Ean den itan o kivernitikos tomeas, pou ergodotei tosous kai tosous, pos tha epigenne aftos o mikros o topos mprosta ? Pies idiotikes epixiriseis tha ergodotousan ton kipriako plithismo kai oxi mono? (vlepe allodapous).

Akritas
αθηνα on 06/02/2012
Αφού είναι τόσο απλά τα πράγματα φίλε Ακρίτα,γιατί δεν προτείνεις ξεκάθαρα ένα κομμουνιστικού τύπου σύστημα,να στείλουμε στο πυρ το εξώτερον το κεφάλαιο και να λύσουμε ολοκληρωτικά-όπως λέγονται και αυτά τα καθεστώτα- το πρόβλημα της ανεργίας.
Παρατηρητής on 06/02/2012
Αθηνα, μην τους βάζεις ιδέες... :-)
αθηνα on 06/02/2012
Από αυτούς,όλα να τα περιμένεις!
ανεξάρτητος on 03/02/2012
Προς CPP:

Παρακολουθώ από καιρό τα άρθρα του κ. Δημητριάδη και διερωτούμαι γιατί νομίζεις ότι ο κ. Δημητριάδης ήταν εναντίον της σταδιακής μείωσης των θέσεων στο δημόσιο. Που το βασίζεις αυτό;
Επαμεινώνδας on 03/02/2012
Έχει δίκαιο ο CPP. Ο κος Δημητριάδης ουδέποτε τοποθετήθηκε ανοιχτά στο μεγάλο θέμα της δημόσιου μισθολογίου. Σε κάποιες έμμεσες αναφορές του μάλλον υπερασπίστηκε το δημόσιο.
Επιλήσμων on 04/02/2012
Καλό θα ήταν εάν ο κ. Δημητριάδης δάνειζε την κρυστάλλινη σφαίρα του (αν και λέει ότι δεν διαθέτει τέτοιαν) πριν μερικούς μήνες στον κ. Καζαμία, και γιατί όχι, και στον κ. Αβέρωφ.
Εδώ και πάρα πολύ καιρόν διαβάζω άρθρα του κ. Δημητριάδη που εξηγεί τον πρωταρχικό ρόλο της ανάπτυξης.
Ξαφνικά έγινε της μόδας η λέξη "ανάπτυξη" και στη Κύπρο.
Εδώ και 3-4 μέρες, απο τον Πρόεδρο του κράτους, τους υπουργούς και όλους τους οικονομολόγους που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και ραδιόφωνα. Όλοι μιλούν γιά ανάπτυξη.
Ο Υπ.Οικ. παρ' όλο που οικουρούσε χθες λόγω ασθενείας, έστειλε στη Βουλή 35 μέτρα γιά ανάπτυξη.
Ο τίτλος που επέλεξε ο κ. Δημητριάδης, "Ζητείται ανάπτυξη" , μας θυμίζει το πάντα επίκαιρο έργο του Αντώνη Σαμαράκη "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς". Ο ήρωας του Σαμαράκη που απεγνωσμένα ζητώντας ελπίδα, σκέφτηκε να καταχωρήσει στις "Μικρές Αγγελίες" της εφημερίδας, αγγελία "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ελπίς" και δίπλα το όνομα και την διεύθυνση του.
Εδώ που φτάσαμε, (και μετα τις κατά συρροή υποβαθμίσεις της οικονομιας μας και της χθεσινής των 3 τραπεζών μας) νομίζω καλό θα ήταν να βάζαμεν και εμείς μιά τέτοια αγγελία στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
ανεξάρτητος on 04/02/2012
Ο επιλήσμων μας τα λέει πολύ ωραία.

Εχω ακούσει από αξιόπιστη πηγή ότι ο κ. Δημητριάδης προσπάθησε να δανείσε τη κρυστάλλινη του σφαίρα στον κ. Καζαμία πριν μερικούς μήνες αλλά ο ίδιος δεν την αποδέχθηκε. Και από ότι φαίνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τις τράπεζες και τα προβλήματά τους, προτίμησε τα φορέσει τα ρόζ γυαλιά που του δάνεισε το πρωτοπαλλήκαρο της Σχολής του Σικάγο στην Κύπρο.

Ισως αυτός είναι και ο λόγος που κανένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε χθές δεν αγγίζει την κατάσταση στις τράπεζες, η οποία οξύνεται μέρα με μέρα και πνίγει την ανάπτυξη από την έλλειψη ρευστότητας .
Παρατηρητής on 05/02/2012
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
μα αν αυτό που λες όντως ισχύει τότε εγώ προσωπικά δεν έχω παρά να χαιρετήσω για μια άλλη φορά την σοβαρότητα και την αξιοπιστεία του Κίκη Καζαμία, και να πω πως παρά τις όποιες επιφυλάξεις που μπορεί να έχω έναντί του λόγου του πολιτικού προισταμένου του, φαίνεται πως ο άνθρωπος εξακολουθεί να χαράσει πολιτική αγνοώντας τις θεωρητικές και αναποτελεσματικές συνταγές που προτείνονται είτε από λαικιστές του κόμματος από το οποίο προέρχεται είτε από άλλους παράγοντες οι οποίοι έχουν σαν πρώτιστη έγνοια την υποβολή προτάσεων που ηχούν μεν ωραία υπό τύπον μαθητικών εκθέσεων και με αρκετή δόση σοβαροφάνειας, αλλά με μηδαμινή επιστημονική-τεχνοκρατική αξία.

Ομολογώ όμως ότι δεν έχω μελετήσει ακόμα προσεκτικά τα μέτρα που έχουν προταθεί χτες, επομένως το πιο πάνω μου σχόλιο είναι μια αρχικη γενική τοποθέτηση με βάση τα όσα αναφέρεις, σχόλια επί της ουσίας των μέτρων θα κάνω αν χρειαστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
ανεξάρτητος on 05/02/2012
αγαπητέ παρατηρητή,

Είναι φυσικά λίγο περίεργο μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ να υιοθετεί θέσεις της Σχολής του Σικάγο και των πιό συντηρητικών κύκλων της Γερμανιίας αλλά διερωτούμαι αν το έχει αντιληφθεί.

Οταν αναφέρεσε σε σοβαροφανείς θέσεις μηδαμινής επιστημονικής-τεχνοκρατικής αξίας - και με κάνεις να γελώ - μήπως εννοείς τις απόψεις νεο-Κευνσιανών όπως ο Κρούγκμαν και ο Στίγκλιτζ (τις οποίες υιοθετεί πιστεύω και ο κ. Δημητριάδης); Η είναι κάτι άλλο που έχεις υπόψη σου; Μιά απλή ερώτηση.
Παρατηρητής on 06/02/2012
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
μα ο πιο κατάλληλος να σου απαντήσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα που θέτεις δεν είμαι ασφαλώς εγώ αλλά ο Κίκης Καζαμίας. Γιατί δεν τον ρωτάς να σου πει ποιες θέσεις δεν θεωρεί σοβαρές και αξιόπιστες ?(εσύ μας έχεις ενημερώσει ότι απερριψε συγκεκριμένες εισηγήσεις και όχι εγώ. Γιατί τις απερριψε αν τις θεωρούσε σοβαρές και αξιόπιστες?) Πιστεύω θα σε κατατοπίσει δεόντως αν και αυτά που θα σου πει πιθανώς να μην σου αρέσουν καθόλου. (πάλι εγώ θα φταίω??? :-) )

ΥΓ1:Είναι πραγματικά αστείο να ανακατέβουμε τον Στιγκλιτς και τον Κρούγκμαν στην συζήτηση για τα δικά μας προβλήματα. Οι εισηγήσεις τους-σωστές ή λανθασμένες- δεν έχουν καμία σχέση και δεν αφορούν τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και τα δικά μας δεδομένα.
ανεξάρτητος on 05/02/2012
Αγαπητέ παρατηρητή,

Τι νομίζεις γιά τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ντράγκι μετά το άρθρο του κ. Ορφανίδη στους Financial Times που εισηγείτο την ακύρωση της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων; Σύμφωνα με το CNBC o κ. Ντράγκι ανάφερε: «The ECB governing body believed PSI in Greece was
"unique and exceptional" and welcomed this».

http://www.cnbc.com/id/45953690/

Δηλαδή o κ. Ντράγκι σαν να μας λέει ότι ο κ. Ορφανίδης παραβίασε την επίσημη θέση του ΔΣ της ΕΚΤ. Διερωτούμαι αν τον κατσάδιασε κιόλας.

Τι νομίζεις επίσης γιά τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Thomas Mayer στους Financial Times (9 January); O κ. Mayer περιέγραψε τις θέσεις Ορφανίδη γιά το PSI σαν ακόμη ένα παράδειγμα αντιφάσεων μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, οι οποίες μειώνουν την αξιοπιστεία της ΕΕ.

Επί λέξει είπε: «another example of inconsistent crisis management by EU officials ... officials need to speak with credibility, consistency and conformity with the treaty».
Taylor on 06/02/2012
Anexartite the only reason Dr O wrote that article in the FT was to protect himself. The CBC I hear has itself invested in GGB's!!
Παρατηρητής on 06/02/2012
Ανεξάρτητε,
ενοχλήθηκες για μια άποψη που εξέφρασε ο Ορφανίδης γιατί κατά τη γνώμη σου δεν συνάδει με την αντίστοιχη θέση της ΕΚΤ και δεν ασχολείσαι και δεν σε ενοχλεί καθόλου η συνεχιζόμενη και από χρόνια κάθετη σύγκρουση και κριτική του κ.Δημητριάδη ακόμα και έναντι του βασικότερου στόχου(διατήρηση των τιμών) και άλλων βασικών αποφάσεων της ΕΚΤ? Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι? Και μην μου πεις ότι το κάνεις επειδή ο Ορφανίδης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. Αν, υποθετικά ομιλούντες, ο κ.Δημητριάδης γίνει μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, θα ξεχάσει ως δια μαγείας τις απόψεις που έχει σήμερα, θα αυτοναραιθεί και θα εναρμονιστεί με τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις της ΕΚΤ???
ανεξάρτητος on 06/02/2012
αγαπητέ παρατηρητή,

Η σύγκριση που κάνεις μεταξύ Δημητριάδη και Ορφανίδη δείχνει κάποια σύγχυση.

Ο κ. Ορφανίδης είναι μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και έχει ευθύνη να στηρίζει τις αποφάσεις της Τράπεζας, στις οποίες εχει και say. Οχι μόνο δεν το έκανε αυτό αλλά βγήκε δημόσια να τις υποσκάψει. Μετά μας παριστάνει και το μεγαλύτερο θιασώτη της αξιοπιστείας στην Κύπρο. O επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche τον κατακεράυνωσε γι΄αυτό το θέμα.

Ο κ. Δημητριάδης είναι ακαδημαικός και ενόσω συνεχίζει να είναι ακαδημαικός έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, όσο καυστικές και επικριτικές και να είναι.

Οταν τα άτομα αλλάζουν ρόλους, τότε είναι φυσιολογικό να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες που απορρέουν από τους νέους ρόλους. Ο κ. Παπαδήμος λιγες μέρες πριν γίνει πρωθυπουργός ήταν εναντίον του PSI. Μόλις ανέλαβε πρωθυπουργός άλλαξε το βιολί του. Γιατί; Γιατί αυτό απαιτούσε η αξιοπιστεία της ελληνικής κυβέρνησης . Κάτι παρόμοιο έγινε και με τον Willem Buiter, πρώην ακαδημαικό και πολύ καυστικό αρθογράφο στους Financial Times, κάθε φορά που αναλάμβανε δημόσιο αξίωμα, στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην EBRD και στη Citi.
ανεξάρτητος on 06/02/2012
Απόσπασμα από το τελευταίο άρθρο του Willem Buiter στους Financial Times:

"As a consequence of this career move, Maverecon will be mothballed. That is the logical implication of brand integrity and credibility. In Maverecon I wrote under the cover of ‘academic immunity’ . Academics have no duty other than to state the truth as they see it – to ‘speak truth to power’. This gives them the ability to be undiplomatic, blunt, tactless and outspoken in ways that are unacceptable in the wider world – the world of grown-ups.

When I served on the Monetary Policy Committee of the Bank of England (between 1997 and 2000) and during my years as Chief Economist and Special Counsellor to the President of the European Bank for Reconstruction and Development (2000 till 2005), I was constrained in what I could say and write in public by institutional loyalty and the moral and professional obligation not to damage the organisation I served. Unlike my Maverecon blog, my writings and public statements of those years therefore don’t contain words like ‘complete bollocks’.

The joys of academic freedom and irresponsibility include the ability to participate in public debate using expressive, forceful language, strong metaphors, analogues and similes, to go over the top from time to time, to overstate the case and over-egg the pudding and not to worry about giving offense to the high and mighty. Because of their sheltered existence, academics can be reckless with impunity in their excursions into the forum of public opinion."
Παρατηρητής on 06/02/2012
Μα ανεξάρτητε, αν οι θέσεις κάποιου στηρίζονται πράγματι πάνω σε αρχές(και όχι σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και εκτόξευσης λάσπης εναντίον άλλων), δεν θα πρέπει να αποδέχεται διορισμό σε κάποια θέση αν η θέση αυτή εξυπακούει υποχρεωτική διαγραφή των προηγούμενών του θέσεων. Διαφορετικά θα μιλάμε για καιροσκοπισμό. Και θα δώσω ένα παράδειγμα: όταν ο κ. Καζαμίας αποδέχτηκε τον διορισμό του στην θέση του Υπουργού Οικονομικών, ΔΕΝ αποδέχτηκε τις προηγούμενες θέσεις Χριστόφια-ΑΚΕΛ-πρώην Υπουργού Οικονομικών όσον αφορά την οικονομία, αντίθετα για να δεχτεί και να παραμένει υπουργός τους δέσμευσε (και πολύ ορθά έπραξε) εκείνους(την κυβέρνηση εννοώ) με τις δικές του θέσεις. Αυτό αποδυκνύει πως ο Κίκης Καζαμίας ΔΕΝ ενήργησε ως καιροσκόπος. Συμφωνείς ανεξάρτητε?
αθηνα on 06/02/2012
Πολύ ωραίοι οι οικονομολόγοι,κάθε φορά που αλλάζουν καπέλο,αλλάζουν και τις θέσεις τους.Και αυτό είναι θεμιτό για τον Ανεξλαρτητο.
ανεξάρτητος on 06/02/2012
αγαπητέ παρατηρητή και αγαπητή αθηνά:

Μου φαίνεται να είστε και οι δύο πολύ συγχυσμένοι, εκτός φυσικά και αν προσπαθείτε να λασπολογήσετε, γιατί και οι δύο στοχεύετε ένα και μόνο πρόσωπο, αυτό του κ. Δημητριάδη.

Δεν αντιλαμβάνεσθε πρώτα τι σημαίνει ακαδημαική ελευθερία, διαβάστε προσεκτικά το απόσπασμα του Buiter, ίσως να καταλάβετε καλύτερα.

Δεύτερον δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει ο σεβασμός των συλλογικών αποφάσεων ενός σώματος στον οποίον κάποιος είναι μέλος, ανεξάρτητα των δικών του προσωπικών απόψεων (οι οποίες φυσικά μπορεί να εκφρασθούν εντός του σώματος και να επηρεάσουν). Αυτό απέδειξε με τις πράξεις του να μην το αντιλαμβάνεται καλά μόνον ο κ. Ορφανίδης.

Τρίτον δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσθε οτι οι οργανισμοί, όπως και οι θεσμοί, δεν είναι τσιμεντωμένοι μέσα σε μπετόν. Στην περίπτωση της ΕΚΤ η στροφή έγινε μετά που ανέλαβε ο κ. Ντράγκι την προεδρία, χωρίς μάλιστα να γίνουν οποιεσδήποτε θεσμικές αλλαγές. Ο κ. Τρισέ, τον οποίον πιστεύω επέκρινε ο κ. Δημητριάδης γιά τις αποφάσεις του να αυξήσει το επιτόκιο το περασμένο καλοκαίρι, είναι πλέον παρελθόν. Παρεπιπτόντως άλλοι ακαδημαικοί έκαναν πολύ πιό έντονη κριτική της ΕΚΤ. Ο Κρούγκμαν γιά παράδειγμα αποκαλούσε τον Τρισέ τρελλό:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2011/03/04/the-madness-of-jean-claude-trichet/

Προσωπικά, αν μπορούσα, θα διόριζα 10 σαν τον Κρούγκμαν στην ΕΚΤ σήμερα. Και 7 σαν τον Buiter. Δεν θα υπήρχε κρίση σήμερα.
Παρατηρητής on 06/02/2012
Φίλε ανεξάρτητε,
ούτε συγχισμένοι είμαστε ούτε έχουμε στόχο τον κ.Δημητριάδη και δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Κάνουμε διάλογο και ανταλάζουμε απόψεις, επικρίνουμε αυτό που θεωρούμε κατά τη γνώμη μας λανθασμένο και επικροτούμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Ανήκουμε ιδεολογικά σε φιλελεύθερους ιδεολογικά χώρους και σεβόμαστε απόλυτα την αντίθετη άποψη. Αποκαλύπτουμε τον καιροσκοπισμό και αν κάποιοι ενοχλούνται-και φαίνεται πως ενοχλούνται πολύ- δεν είναι δικό μας πρόβλημα( δεν αναφέρομαι εδώ στον κ.Δημητριάδη αλλά στον γνωστό "παράγοντα" για τον οποίο έκανα πρόσφατα πολλές αποκαλύψεις σε αυτό εδώ το blog)
καχ on 06/02/2012
Ανεξάρτητε
Συμφωνώ πλήρως μαζί σου ότι είναι δικαίωμα του Κου Δημητριάδη,των άλλων καθηγητών και όλων που έχουν άποψη για ένα θέμα να την εκφράζουν ελεύθερα.Αν μετά διοριστούν σε ένα σώμα όπου οι απόψεις τους μειοψηφούν πάλι έχουν το δικαίωμα,την υποχρέωση θα έλεγα,να προωθούν τις απόψεις τους στα όργανα του σώματος.Μετά που θα λαμβάνονται αποφάσεις με τους ψήφους της πλειοψηφίας πρέπει να είναι προσεκτικοί και να συμπεριφέρονται όπως και οι άλλοι που μειοψηφούν.Κάποτε πρέπει δημόσια να σιωπούν,κάποτε όχι.
Το παράδειγμα Παπαδήμου είναι διαφορετικό από το Συμβούλιο της ΕΚΤ διότι έγινε πρωθυπουργός μετά που ελήφθει απόφαση για το PSI και δεν μπορούσε να κάμει τίποτε για να την αλλάξει.Βεβαίως μετά που είδε τι έγινε μάλλον θα άλλαξε γνώμη αν πράγματι πίστευε όσα έλεγε πριν και δεν το έκανε για να ευθυγραμμιστεί με την ΕΚΤ.
Όσο για τον Καζαμία πρέπει να είμαστε πολύ ανεκτικοί στην κριτική διότι δεν ακολουθεί ένα πρόγραμμα το οποίον είχε βοηθήσει να ετοιμαστεί.Αντίθετα από την μιά μέρα στην άλλη βρέθηκε στα βαθιά με όλους να τον δυσκολεύουν και είναι αναγκασμένος να προωθεί μέτρα για όλα τα γούστα.
ανεξάρτητος on 07/02/2012
φίλε καχ,
συμφωνώ σχεδόν 100% με όλα που λές. Το μόνο που δεν είμαι σίγουρος είναι αν ο Παπαδήμος συνεχίζει να είναι εναντίον του PSI γιατί χωρίς το PSI το μόνο που απομένει είναι η στάση πληρωμών. Αν κάτι το καλύτερο ήταν εφικτό σίγουρα το PSI θα είχε εγκαταλειφθεί προ πολλού. Σήμερα δυστυχώς τα 30-ετή δάνεια με χαμηλό τόκο - που είναι και αυτό μιά ηπιας μορφής χρεοκοπία - είναι όνειρο θερινής νυχτός.
Μαρκος Ιωαννιδης on 04/02/2012
Παρακολουθω τα αρθρα του κ. Δημητριαδη εδω και καιρο και ημουν επισης παρων στη διαλεξη που ειχε δωσει ενα περιπου μηνα πριν στο Πανεπιστημιο Κυπρου. Οφειλω να ομολογησω οτι με εκπλησσει ιδιαιτερα η αναφορα του CPP για αλλαγη απο τις προηγουμενες θεσεις του.

Που ακριβως δηλαδη εντοπιζεται η αλλαγη?

Απο οσο εγω τουλαχιστον προσωπικα θυμαμαι, ο κ. Δημητριαδης ουδεποτε ηταν εναντιον του νοικοκυρεματος των δημοσιων οικονομικων. Αντιθετως θα ελεγα, ο ιδιος εχει πολυ ευστοχα και πρωτοποριακα θιξει καποιες απο τις μακροχρονιες και χρονιζουσες πληγες της κυπριακης οικονομιας που χρηζουν εξυγιανσης. Αυτο μαλιστα που εμενα προσωπικα με ειχε κερδισει στις αναλυσεις του κ. Δημητριαδη ηταν η νηφαλιοτητα στον συλλογισμο του και η απουσια τασης να καταλογιζονται ολα στην αδυναμια της παρουσας κυβερνησης να αντιμετωπισει την κριση, οπως με αρκετη επιπολαιοτητα και για προφανεις σκοπους λαμβανει χωρα απο τους πολιτικους της αντιπολιτευσης.

Συγχαρητηρια κ. Δημητριαδη για τις αναλυσεις σας, ο τοπος μας εχει μεγαλη αναγκη απο πραγματιστικες αποψεις οπως τις δικες σας.

Δυστυχως, οι πιο ταλαντουχοι Κυπριοι (οπως και Ελληνες) διαπρεπουν στο εξωτερικο και οχι στον τοπο τους
striker on 04/02/2012
Simfono apolita me ton Marko Ioannidi, ena pragma einai i dimosionomiki eksigiansi kai allo ta poli sklira kai polles fores paraloga metra litotitas pou blepoume gia paradeigma stin periptwsi tis Elladas. Den einai dinaton kirioi, na prospatheis na antimetopiseis mia krisi pou proilthe ousiastika apo tis trapezes me to na gonatizeis kiriolektika ton ergazomeno kai ton sintaxiouxo. Den einai dinaton oi sintaxiouxoi stin Ellada na ftanoun sto simeio na pethenoun apo to krio epidi den exoun na plirosoun to reuma.

Dimosionomiki eksigiansi einai (toulaxiston stin Kipro) sigoura aparaititi, simfono ostoso pliros me tin apopsi tou k. Dimitriadi oti emphasi prepei na dothei stin anaptiksi. Eftixos kai o Xristofias fenete na arxizei na to siniditopiei, elpizo apo to theoritiko epipedo na doume sintoma kai stin praksi ousiastika anaptiksiaka erga pou tha mas vgaloun apo afti ti katifora tis oikonomias.

Sigxaritiria kirie Dimitriadi gia tis analiseis sas toso gia tin Kipro oso kai gia tin Eurozoni, lete kapia pragmata pou an kai einai apolitos logika den ta akoume apo tous politikous mas sixna. Opws fenete, ta omadika simferonta politikwn kai trapezitwn den epitrepoun apopseis opws tis dikes sas na vgainoun stin epifaneia.

Sinexiste ti kali douleia!

P.S Apologoumai gia ta greeklish, prokeitai gia texniko provlima me to keyboard mou
Σάββας Τταντής on 04/02/2012
τα πράγματα στην Κύπρο είναι πολύ χειρότερα απο οτι περιγράφετε πιο πάνω, έχουμε εισέλθει σε σπιράλ θανάτου, παραμένω σταθερός σε αυτό και θα το λέω συνεχώς. Ακόμα και εάν ΟΡΘΑ παρθούν μέτρα για ανάπτυξη, ενώ αυτά θα οφελέσουν μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα τα πράγματα θα γίνουν πολύ τραγικά. Φωνάζει ο Κύριος Αβέροφ για τις τράπεζες και τα ψηλά επιτόκια, έχει δίκιο να λέει οτι τα ψηλά επιτόκια θα τους γυρίσει μπούμερακ αλλά ΤΕΤΕΛΕΣΘΕΝ, εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα θα δούμε τραγικές καταστάσεις οπως....ανεργία πέραν του 10%, χρεωκοπίες μεγάλων εταιρειών, τεράστιες ζημίες απο μη εξυπηρετούντα δάνεια κλπ κλπ

Με λαικισμό και θεωρίες δεν σώζετε η κατάστασης, με το να λέμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ δεν λύνετε το πρόβλημα , με το να λέμε οτι οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια δεν θα μειώθουν επιδή ΔΕΝ μπορούν να τα μειώσουν επιδή θέλουν ρευστότητα άρα ψηλά καταθετικά επιτοκια και θέλουν κέρδη επιδή χάσανε και θα χάσουμε τεράστια ποσά στην Ελλάδα........Οταν λέω "δραστικά μέτρα " εννοο μερικά απο τα πιο κάτω......

1. Δανείζετε το κράτος απο χώρα απο το εξωτερικό η καλύτερα απο το Ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (3.5% επιτόκιο μονον )3 δις και αγοράζει ΟΛΑ τα κυπριακά ομόλογα που κρατάνε οι τράπεζες . Οφελήματα
α) δεν αυξάνετε το δημόσιο χρέος.
β) αυξάνετε η ρευστότητα των τραπεζών και των ΣΠΙ
γ) φέυγει απο τις τράπεζες το ρίσκο απο τα κυπριακά ομόλογα άρα ΟΧΙ λογιστικές ζημίες . Σε λίγες μέρες μάλλον θα μας κάνουν και οι Moddys σκουπίδια τα κυπριακά ομόλογα .....

2. Ξανά δανεισμός απο το κράτος με 3.5% επιτοκιο απο το ΤΧΣ, να δοθούν στην Τράπεζα αναπτύξεως¨με 4% επιτόκιο η οποία θα τα δανείσει με 5% σε επιχειρήσεις ....Οφελήματα
α) κέρδος για το κράτος
β) κερδος για τις επιχειρήσεις αφού θα πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια
γ) Κερδος για τραπεζα αναπτύξεως
δ) Αυξηση ρευστότητας των τραπεζών αφού θα ξοφληθούν πολλά δάνεια τα οποία θα πιάσει η τράπεζα αναπτύξεως

3 . Να δοθούν άδειες με συνοπτικές διαδικασίες για μεγάλα αναπτυιακά έργα οπου υπάρχει ενδιαφέρον απο ξένους επενδυτές......

Η βασική ιδέα των πιο πάνω είναι να έρθουν μέσα στην οικονομία ..μας ΜΕΤΡΗΤΑ απο το εξωτερικό ΑΜΕΣΑ , διοτι στην Κύπρο δεν υπάρχει ρευστότητα, η ρευστότητα της οικονομίας βρίσκετε εγκλωβισμένη στην Ελλάδα,,,, 32 ΔΙΣ ευρω είναι στην Ελλάδα,,,,, πραγματικά λυπάμαι που ακόμα δεν βλέπω δημοσιογράφους η πολιτικούς η ακόμα και οικονομολόγους να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης και τι σημαίνει να βρίσκονται 32 δις η σχεδον 200% του ΑΕΠ μας σε μια χώρα που χρεωκόπησε .......ΠΟΣΑ θα χαθούν απο αυτά σε σχέση με την οικονομία μας????

αντιλαμβάνεστε τι έρχεται?
οι τράπεζες χρειάζονται 3.6 δις εως τον Ιούνιο,,,,απο ποιά οικονομία θέλουν να τα αντλήσουν? απο την Κυπριακή η οποία δεν έχει ρευστότητα?
το κράτος χρειάζεται και άλλα λεφτά (εκτος απο το ρωσσικό δάνειο) απο ποιά οικονομία θα τα βρεί αυτα?
οι τράπεζες τέλος του 2012 αρχές του 2013 θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια......απο ποιά οικονομία θα τα βρούν?

έχουμε σκεφτεί ποτέ οτι λόγο των υπαβαθμίσεων τόσο της Κυπριακής οικονομίας όσο και των τραπεζών ( τις οποίες θα συνεχίζουν να τες υποβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης για τους λόγους που ανάφερα πολλές φορές εδώ) μπορεί να φύγουν ξένα κεφάλαια απο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα?????? αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει αυτό?

αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει να έχει αξία στο χρηματιστήριο μονον 550 εκ η Τράπεζα Κύπρου??? δηλαδή όσα πλήρωσε για να αγοράσει την Ρωσσική τράπεζα το 2008........
αντιλαμβάνόμαστε τι σημαίνει να μας κάνουνε σκουπίδια τα ομόλογα μας μετά που ανακαλύψαμε το φυσικό αέριο? και μην νομίζετε οτι οι ξένοι οικοι μας "κολλούν" διότι αυτά έλεγε και Ο Γιώργος Παπανδρέου οταν έλεγε οτι λεφτά υπάρχουν και γνωρίζετε που έφτασε η Ελλάδα σήμερα 3 χρόνια μετά.......

Κινούμαστε αργά , δεν είμαστε σοβαροί, δεν αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης, δίνουμε ασπιρίνες σε ένα ασθενή ο οποίος ειναι στον αναπνευστήρα,,,,περιμένουμε και ευελπιστούμε οτι η κρίση θα φύγει γρήγορα ενώ αυτή θα πάρει τουλάχιστον ακομα 5 χρό
νια ......περιμένουμε οπως περιμέναμε και με το Μαρι........
Επιλήσμων on 05/02/2012
Κύριε Τταντή, Η Τράπεζα Αναπτύξεως που αναφέρεστε στη παρ.2, είναι η Cyprus Development Bank PC Ltd? Αυτή η τράπεζα όπως γνωρίζετε έχει ιδιωτικοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2008.
Είναι θεμιτό να δανείσει η κυβέρνηση την cdb pc Ltd, με τον τρόπο που εισηγείστε?
Σάββας Τταντής on 04/02/2012
δέν έχουμε στρατηγική.....σκεφτόμαστε και προγραματίζουμε μόνον μερικούς μήνες μπροστά ενώ τώρα θα έπρεπε να έχουμε ένα 5 αετές πλάνο με διάφορα σενάρια......Καλά , μέτρια, Ασχημα.... π.χ τι κάνουμε σε περίπτωση που έρθει το "κακο σενάριο"?

τι κάνουμε τέλος του έτους όταν θα χρειαστούμε 4 δις για τα κυπριακά ομόλογα που λήγουν το 2013 και για το έλλειμα του 2013???

Κανένας πολιτικός η οικονομολόγος δεν ασχολείται με αυτά,,,,,κανείς δεν μιλά για το ΤΧΣ .........
αθηνα on 05/02/2012
Μα τι μας λέτε κ.Τταντή,με αυτά θα ασχολούνται οι πολιτικοί μας;Μπορεί να είμαι εκτός θέματος,αλλά θα το αναφέρω για να δείτε πόσο σκέφτονται τον άνεργο που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα.Επταμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της βουλής [το 1/8 του σώματος!],πήγε χθες στην Αυστραλία για πολυήμερη επίσκεψη,που θα κοστίσει στο κράτος δεκάδες χιλιάδες ευρώ.Ces't la vie.Mε την ανάπτυξη και την ανεργία θα ασχολούμαστε τώρα;
CPP on 06/02/2012
Ο Ακριτας μας λεει ευτυχως που υπαρχει το δημοσιο που εργοδοτει τοσους και τοσους.
Ο ανεξαρτητος ενω μας χρωστα απαντησεις σε προηγουμενα post ξαφνικα μας θυμηθηκε παλι.
Και ο striker μας λεει οτι η κριση στην Ελλαδα προηλθε απο τις τραπεζες (αν ειναι δυνατον φιλε striker, αν ειναι δυνατον!!).
Στον Μαρκο Ιωαννιδη: Ας κανουμε το εξης, θελω να μου πεις απο τα αρθρα του Κ. Δημητριαδη σε αυτο το blog τον τελευταιο χρονο, ποσα εχει αφιερωσει για την αναγκη δημοσιονομικης εξυγιανσης. Και μετα να μου πεις ποσα εχει αφιερωσει για τον Κ. Ορφανιδη και τις τραπεζες..

Και για να μην χανουμε το νοημα, αυτο που λεω ειναι το εξης. Καλο ειναι να θελουμε αναπτυξη και να μιλουμε για αναπτυξιακα μετρα κτλ κτλ. Αλλα οταν σε μια χωρα οι πλειστοι γυρευουν να βαλουν μεσο για να πιασουν δουλεια στο δημοσιο, τοτε να μιλαμε για την αναγκη για αναπτυξη ειναι απλα υποκρισια.
Taylor on 06/02/2012
I have not heard one Mea Culpa from Dr O for writing the letter to the FT against PSI+ and for not applying Cypriot banking law, or for protecting bank execs instead of the taxpayer.
Never mind though Paratiriti, "alea iacta est"...(ask my friend Epilismon to translate) Dr O is history.
But who knows, maybe if Synagermos wins the elections in 2013 they will make him MoF, as Averof thinks he is the most able as you have informed us.
Παρατηρητής on 06/02/2012
Αλήθεια Taylor, εσύ και ο φίλος σου ο Ολύμπιος τι θα ψηφίσετε?
Taylor on 07/02/2012
You are not correct Mr Olymbios will be writing "Black Swan" for Alitheia and not Haravghi...yet again disproven.
The Invisible Hand on 06/02/2012
Κανείς δεν είναι εναντίον της ανάπτυξης σε θεωρητικό ή σε δημοσιογραφικό επίπεδο. Και κανείς δεν αμφισβητεί ότι η επιβαλλόμενη λιτότητα οδηγεί σε ύφεση. Όταν τα επαναλαμβάνουμε κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα.

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολύ πιό χρήσιμο να μας πουν οι οικονομολόγοι και οι bloggers όλων των αποχρώσεων πώς θα πετύχουμε ανάπτυξη όταν δεν μας περισσεύουν χρήματα. Τα λίγα μέτρα που προτείνει το υπουργείο οικονομικών είναι σωστά και ευπρόσδεκτα, αλλά τραγικά ανεπαρκή όταν οι τράπεζες "απομοχλεύονται" και η ανεργία καλπάζει.

Μέσα από τες γραμμές του άρθρου και των σχολίων προτείνεται ως λύσις ότι πρέπει να μας ανοίξουν τα πορτοφόλια τους οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ, επειδή έτσι τους λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή ο J.M.Keynes.

Εκεί προσκρούουμε, δυστυχώς, στην από Γερμανίας Θεά που μας λέγει ότι δεν θα ανοίξει το βαλάντιο αν δεν μπεί πρώτα κάποια τάξις στα δημοσιονομικά του περιφερειακού Ευρωχώρου. Και δεν έχει και άδικο να μην ρίχνει και άλλα χρήματα όσο δεν έχει πάτο το βαρέλι.

Η λιτότητα δεν είναι επιλογή μας, είναι αναπόφευκτη συνέπεια προηγουμένων κακών επιλογών μας.

Θα μπορούσε ο Δρ Δημητριάδης και άλλοι σχολιαστές να "σκεφτούν έξω από αυτό το κουτί" (thnk outside the box) και να μελετήσουν την (ίσως μόνη) λύση του προβλήματος "ανάπτυξη, δημοσιονομικό, τραπεζικό) που είναι η συστηματική αποκρατικοποίηση με ανάλογη προσέλκυση σοβαρών ξένων κεφαλαίων; Πάντοτε με ρύθμιση σωστή και σωστή επάνδρωση ρυθμιστικών επιτροπών.

Δεν είμαι αισιόδοξος. Φοβούμαι πως θα επικρατήσει ο στενοκέφαλος κρατισμός και θα συνεχίσει η λιτότητα για πολλά χρόνια.
Παρατηρητής on 06/02/2012
Φίλε Invisible,
σωστότατες οι επισημάνσεις σου...
ανεξάρτητος on 06/02/2012
Συμφωνώ και εγώ σε γενικες γραμμές με τον αόρατο αλλά εφόσον η Γερμαανία έχει πάρει αυτό που ήθελε θα πρέπει να πισεσθέι να ανοίξει τα βαλάντια. Ο μόνος που φαινέται να πιέζει σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως και το ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση των ηγετών αναμένει από τις εποπτικές αρχές και την ΕΑΤ να σταματήσουν την απομόχλευση που επιχειρούν οι τράπεζες. Τι πρέπει να αναμένουμε από την ΚΤΚ να κάνει; Αυτή είναι ερώτηση προς τον αόρατο και τον παρατηρητή, που φαίνεταν να γνωρίζουν καλά αυτά τα θέματα.
The Invisible Hand on 06/02/2012
Φίλε ανεξάρτητε

Χαίρομαι που βρήκαμε κοινό έδαφος. Αλλ.α με κολακεύεις αν πιστεύεις ότι γνωρίζω καλά αυτά τα θέματα. Ψάχνω και εγώ να βρω την έξοδο από το τέλμα, ίσως με κάποια ιδεολογία, αλλά χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, επειδή όλα τα κόμματα ευθύνονται για την διολίσθηση μας.

Ρωτάς μια εξαιρετική ερώτηση, τι πρέπει να αναμένουμε να κάνει η ΕΚΤ!

Αν η ΕΚΤ θέλει να γίνει τυπογραφείο χαρτονομισμάτων θα τα τυπώσει, θα μας τα μοιράσει, θα προκύψει πληθωρισμός (ιδίως αν μοιράσει και στους Ιταλούς και Ισπανούς, και γιατί όχι;). Ο πληθωρισμός είναι κρυφή (stealth) φορολόγησις των ασθενεστέρων στρωμάτων (αποταμιεύσεις, συντάξεις, μισθοί) και μεταφορά του πλούτου των φτωχών προς το κράτος και προς τους πλουσίους που έχουν ενεργητικό ακίνητα και παραγωγικές επενδύσεις (inflation-proof) και παθητικό μεγάλα χρέη που θα αποπληρώσουν με φθηνότερο χρήμα. Απορώ πραγματικά πως φιλολαϊκά κόμματα και ηγέτες πιστεύουν σε μια τέτοια λύση.

Αν η ΕΚΤ θέλει να είναι τράπεζα θα πρέπει να αξιολογεί δανειοδοτήσεις με τραπεζικά κριτήρια: Να μπορεί ο δανειολήπτης να αποπληρώσει το δάνειο με τους τόκους όταν είναι πληρωτέο (ίδε Ελλάδα που ζητούν επίμονα από την ΕΚΤ να περιληφθή στο κούρεμα, και που χρειάζονται νέα δάνεια για να πληρώσουν τα παλιά!). Για κυβερνήσεις αυτό σημαίνει δημοσιονομικά πλεονάσματα πριν το τοκοχρεωλύσιο. Δεν έχουμε πολλές ελπίδες σαν Κύπρος πριν φανούν τα αποτελέσματα των τελευταίων μέτρων της διακομματικής συνεργασίας.

Γι' αυτό βλέπω τη λιτότητα να συνεχίζεται όσο διαρκεί ο κρατισμός.
ανεξάρτητος on 06/02/2012
Φίλε αόρατε, δε μίλησα γιά ΕΚΤ αλλά γιά ΚΤΚ.
The Invisible Hand on 06/02/2012
Ανεξάρτητε, ενόμησα λάθος ότι ρωτούσες για την ΕΚΤ. Είμαι αφελής!

Τώρα καταλαβαίνω ότι με προκαλείς σε άλλα μονοπάτια, αλλά θα σου απαντήσω, και ας αρχίσουν οι ενορχηστρωμένες κακοφωνίες των φίλων.

Δεν βλέπω πως ευθύνεται και πως μπορεί η ΚΤΚ να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μας ή να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη. Η καλή φημη που αδιαμφισβήτητα αναγνωρίζεται στην Ευρώπη και στο ΔΝΤ στον Δρα Ορφανίδη προσωπικά, ίσως να συντελέσει στη δύσκολη επαναφορά της αξιοπιστίας που έχουμε χάσει διεθνώς με τες κουτοπονηρείες πρώην υπουργών και με τες αθυροστομίες για "αρχικλέφτες της υφηλίου" και άλλα παρόμοια, που ενθουσιάζουν τους ημετέρους, αλλά πολύ λιγότερο το ΔΝΤ, τη ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό φυσικά ισχύει και για οιονδήποτε άλλο διοικητή διορίσει ο πρόεδρος αν είναι εξ ίσου καλός και διεθνώς αναγνωρισμένος.

Αναμένω τους σύνηθεις ράπτες και άλλους ιδεολόγους να με κατακεραυνώσουν, σέβομαι την ανωνυμία τους κα παρακαλώ τον moderator να μη τους τιμήσει με λογοκρισία.

Αλλά θα τους επαναλάβω τη Κινέζικη παροιμία: Να φοβασαι αν πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες σου! Σκέφτηκες ποιόν θα διορίσει διοικητή ο πρόεδρος, με ποιά κριτήρια, με ποιά ανταλλάγματα και με ποιές συνέπιες; Σκέψου το!
ανεξάρτητος on 07/02/2012
φίλε αόρατε,
η ερωτηση μου αφορούσε την απομόχλευση που επιχειρούν οι τράπεζες, και όχι τα δημοσιονομικά του κράτους η την ανάπτυξη. Η ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ καλεί τις εποπτικές αρχές και την ΕΑΤ να τη σταματήσουν. Δεν μας εξηγά πως, αλλά αυτό ήθελα να σχολιάσεις, αν είναι δυνατόν. Δεν σε προκαλούσε γιά άλλα μονοπάτια :)
Επιλήσμων on 07/02/2012
Αγαπητέ Invisible, Τον ποιόν θα διορίσει διοικητή της ΚΤΚ ο πρόεδρος θα το μάθουμε σύντομα, αλλά στη Λευκωσία κυκλοφορούν φήμες γιά συγκεκριμμένο άτομο.
Εάν ρωτήσετε τον κ. Σαρρή, πιθανό να σας τον αποκαλύψει.
Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω, είναι ότι ΔΕΝ ανήκει στη Σχολή του Σικάγο.
Κωνσταντίνος on 07/02/2012
παρακολουθώ τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI+.
Κατά την άποψη μου η ψεσινή νύκτα ήταν η πιο εφιαλτική που έζησε ποτέ χώρα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη.
Βλέπω τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα και πραγματικά τρομάζω. Υπάρχει κανείς που πραγματικά πιστεύει ότι με αυτά τα μέτρα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη?
Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος. Εκτιμώ όμως ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αποδειχτούν «too little and too late».
Όσο βουλιάζει η Ελλάδα βουλιάζει και η ευρωζώνη και ιδιαίτερα τα κράτη που είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την χώρα, όπως η Κύπρος.
Παρατηρητής on 07/02/2012
Αγαπητέ ανεξάρτητε και υπόλοιποι φίλοι του blog,
οι θέσεις του κ.Ντράγκι (και της EKT) όσον αφορά το PSI και τα μέτρα λιτότητας παρατίθενται αυτούσιες (με τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν) πιο κάτω σε συνέντευξή του στην Financial Times στις 14 Δεκεμβρίου. Τα συμπεράσματα όσον αφορά τις θέσεις Ορφανίδη και τις θέσεις Π. Δημητριάδη έναντι των θέσεων της ΕΚΤ δικά σας.

(Ένα μόνο σχόλιο: ο Ανεξάρτητος σαφέστατα και αυθαίρετα έχει παρερμηνεύεσει τις θέσεις της ΕΚΤ σε αυτά τα δύο θέματα. Επίσης δεν αμφισβήτησα ποτέ την ακαδημαική ελευθερία κανενός να εκφράσει την άποψή του και ειλικρινά διερωτάμαι προς τι τα σχετικά σχόλια. Ασφαλώς και δικαιούται να διαφωνά ο κ.Δημητριάδης με την ΕΚΤ και ασφαλώς και δικαιούμαι και εγώ να το επισημάνω, όχι ασφαλώς με την έννοια ότι ο. κ.Δημητριάδης δεν δικαιούται να διαφωνεί με την ΕΚΤ αλλά με την έννοια ότι και εγώ δικαιούμαι να συμφωνώ με την ΕΚΤ και να ασκώ κριτική σε θέσεις τις οποίες θεωρώ λανθασμενες.Ελπίζω να έγινα σαφής.)

http://www.ecb.int/press/key/date/2011/html/sp111219.en.html


Τhe idea of introducing private sector involvement (PSI) in eurozone bail-outs was, in retrospect, a mistake?

The ideal sequencing would have been to first have a firewall in place, then do the recapitalisation of the banks, and only afterwards decide whether you need to have PSI. This would have allowed managing stressed sovereign conditions in an orderly way. This was not done. Neither the EFSF was in place, nor were banks recapitalised, before people started suggesting PSI. It was like letting a bank fail without having a proper mechanism for managing this failure, as it had happened with Lehman.

Now, to be fair again, one has to address another side of this. The lack of fiscal discipline by certain countries was perceived by other countries as a breach of the trust that should underlie the euro. And so PSI was a political answer given with a view to regaining the trust of these countries’ citizens.

Coming to the fiscal pact, what is your answer to those who say there is excessive concentration on budgetary rigour at the expense of competitiveness and growth and that actually what is being created is a “stagnation and austerity union”?

The answer is that they are right and wrong at the same time. They are right because there can’t be any sustainable economy without growth and competitiveness and job creation. They are wrong if they think that there is a trade-off between the two. There’s no trade-off between fiscal austerity, and growth and competitiveness. I would not dispute that fiscal consolidation leads to a contraction in the short run, but then you have to ask yourself: what can you do to mitigate this.

Improvement in budgetary positions should elicit some positive market response, lower spreads and lower cost of credit. But two further conditions have to be satisfied: Implementation at national level of the structural reforms needed to enhance growth and jobs creation. And finally, it is necessary to have the right euro area design, implementing the fiscal compact, so that the confidence is fully restored. Austerity by one single country and nothing else is not enough to regain confidence of the markets – as we are seeing today.

Consolidation must also go hand in hand with structural reforms. Each country has its own path that they should undertake. For some, the situation would not be sustainable even if they were outside the euro and were to devalue their currency. That would give only a temporary respite - and higher inflation, of course.
ανεξάρτητος on 07/02/2012
Ευχαριστώ αγαπητέ παρατηρητή γιά τις δηλώσεις Ντράγκι. Ο Ντράγκι δεν εισηγείται ακύρωση του PSI, όπως έκανε ο κ. Ορφανίδης, αλλά ιδεωδώς μιά διαφορετική σειρά, η οποία είναι πολύ λογική. Επίσης δέχεται τη λογική των πολιτικών, την οποίαν ο κ. Ορφανίδης επέκρινε.

Είναι επισης πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέει ο κ. Ντράγκι ότι η λιτότητα οδηγεί σε οικονομική συρρίκνωση βραχυπρόθεσμα και οτι η λιτότητα από μόνη της δεν οδηγεί σε επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Δεν διεκδικώ το αλάθητο αλλά προσωπικά δεν έχω δεί κάτι παρόμοιο από τον κ. Τρισέ, αλλά ούτε και από τον κ. Ορφανίδη.

Σε γενικές γραμμές αυτές είναι πολύ πιό λογικές θέσεις από ότι είχαμε επί Τρισέ. Δεν αναμένω ούτε τον κ. Κρούγκμαν αλλά ούτε και τον κ. Δημητριάδη να τις επικρίνουν. :)
Παρατηρητής on 07/02/2012
Αγαπητέ ανεξάρτητε,
φαίνεται πως έχεις κάποιο πρόβλημα στην ερμηνεία των απλών οικονομικών όρων/θεωρίας: τι σημαίνει η φράση του Ντράγκι "There’s no trade-off between fiscal austerity, and growth and competitiveness."? Σημαίνει ότι απορρίπτει ένα βασικότατο Keynesian principle. Εσύ ανεξάρτητε αν θυμάμαι καλά μας υπενθύμισες κάπου σε άλλο σου σχόλιο την keynesian φράση " In the long run we are all dead". Αυτό που μας λέει εδώ ο Ντράγκι είναι στην ουσία ότι "The long run is not too long at all, we are very much alive in the long run to see the benefits of fiscal austerity" Or put it more simply "The short run is too short "

Δεύτερον, ο Ντράγκι δεν λεέι, όπως παραπλανητικά υποστηρίζεις εσύ, οτι η λιτότητα από μόνη της δεν οδηγεί σε επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Λεέι ότι η λιτότητα από μόνη της σε μία μόνο χώρα της ευρωζώνης και χωρίς λιτότητα και στις άλλες χώρες, στό σύνολο της ευρωζώνης, χωρίς δηλαδή συνολικό δημοσιονομικό σχεδιασμό, δεν μπορεί να δουλέψει:" It is necessary to have the right euro area design, implementing the fiscal compact, so that the confidence is fully restored. Austerity by one single country and nothing else is not enough to regain confidence of the markets – as we are seeing today."

Όπως και να έχει το θέμα όμως, αν όντως εσύ και ο κ.Δημητριάδης (και αναμένω με ενδιαφέρον να μας το πείτε) προσυπογράφετε ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ τις πιο πάνω θέσεις της ΕΚΤ, εγώ είμαι έτοιμος να το χαιρετήσω γιατί εγώ τουλάχιστον τις υιοθετώ...Αν τις υιοθετέιτε και εσείς τότε δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας...Αναμένω...ευχαριστώ...

ΥΓ: Για το PSI, ο Ντράγκι κατά τη γνώμη μου είπε με πιο πλάγιο τρόπο αυτό που είπε και ο Ορφανίδης: Ότι το PSI ήταν απόφαση των ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ(και όχι της ΕΚΤ) και ο τρόπος με τον οποίο έγινε ήταν λάθος. Αυτό το θέμα όμως έχει λήξει και δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε να το συζητάμε.
Taylor on 08/02/2012
I will reply to you with some quotes about the Fed and the Greenspan doctrine you so admire and also on the view that the ECB should have only inflation in its mandate as well as the abandoning of national fiscal sovereignty to "technocrats" you seem to want:

“If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks…will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered… The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.”

Thomas Jefferson

“Whoever controls the volume of money in any country is
the master of all its legislation and commerce.”

President James A. Garfield

“The money powers prey upon the nation in times of peace and conspire against it in times of adversity. It is more despotic than a monarchy, more insolent than autocracy, and more selfish than bureaucracy. It denounces as public enemies all who question its methods or throw light upon its crimes. I have two great enemies, the Southern Army in front of me and the bankers in the rear. Of the two, the one at my rear is my greatest foe.”

Abraham Lincoln

The “Federal Reserve” is not a government institution but a private central bank owned by a handful of major banks and bond dealers. As such, it is a cartel owned, controlled, and essentially for-profit driven, not by the people of the United States but, instead, by the banking industry’s ruling elite. This oligarchic setup generates the most costly, debt-based, money system and greatest conflicts of interest in the history of the world. It is a system clearly at odds with the intent of the founders of the United States of America.

“If government becomes ‘independent of politics’ it can only mean that that sphere of government becomes an absolute self-perpetuating oligarchy.”

“Central banks were supposedly the guardians of money. Yet, they have created the biggest liquidity bubble in history.”

The Economist

“To cover the fact that a central bank is merely a cartel which has been legalized, its proponents had to lay down a thick smoke screen of technical jargon focusing always on how it would supposedly benefit commerce, the public, and the nation… there was not the slightest glimmer that underneath it all, was a master plan which was designed from top to bottom to serve private interests at the expense of the public… the system is merely a cartel with a government facade.”

G. Edward Griffin

“Here are the card-carrying shareholders in the `Federal’ Reserve Corporation: Rothschild Banks of London and Berlin, Lazard Brothers Bank of Paris, Isreal, Moses Sieff Banks Of Italy, Warburg Bank of Hamburg and Amsterdam, Lehman Brothers Bank of new York, Kuhn Loeb Bank Of New York, Chase Manhattan Bank Of New York, Goldman Sachs Bank Of New York.”

Miles Franklin Newsletter

There is no reason why the banks should be in control of the Federal Reserve system.”

Sen. Robert Owen, 1913

“If one creates money out of thin air and then passes on what did not exist before and charges interest on it and uses physical assets as collateral, then that is in reality a model for expropriation.”

Franz Hormann, University of Vienna

“The supranational sovereignty of an intellectual elite and world bankers is surely preferable to the national auto-determination practiced in past centuries.”

David Rockefeller, 1991

I await your reaction...
Taylor on 08/02/2012
I recommend to all readers to read Dr Orphanides’ latest speech he made in the exotic loacation of Thailand (i’m sure he rested well there from his busy schedule) in December 2011, this was written before his famous comment in the FT, in this speech he sees as alternative to PSI, Eurozone member states given up even more of their sovereignty to Brussels and the ECB and adopting strict fiscal rules and balanced budgets (exactly what Germany wants-fiscal hawkishness and austerity) No mention is made of how the Eurozone periphery will survive, he treats the Eurozone as if it is the USA and nation states are just one of the 51 memeber states of the Union. No mention is made of Eurobonds or a fiscal/transfer union, I see that he would like basically “technocrats” to take over fiscal policy in the EU…the issue is who will these technocrats be accountable to and what of elected democracy? I smell Chile and Pinochet to drive through Chicago school and strict anti-inflation dogma. How is it possible in this massive crisis for someone to still worry about inflation? This is insane to my mind, unemployment and growth in the doldrums and this guy is thinking of “anchoring inflation expectations” and austerity to create “fiscal space” so that the central banks and bankers can do as they please or what Jefferson predicted in the quote
Παρατηρητής on 08/02/2012
Ξανάρχισε το παραμιλητό :-) Νομίζω η Τάνια Μακρή είναι πιο κατάλληλη απο μένα να απαντήσει!
Επιλήσμων on 08/02/2012
Αγαπητέ Παρατηρητή,
Παρ' όλο που δεν είμαι οικονομολόγος, δεν έχω πρόβλημα να διαβάζω είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά, απλές προτάσεις (in economic terms) και να αντιλαμβάνομαι το νόημα τους.
Το ίδιο πιστεύω και εσύ.
Εδώ όμως, εσύ στην ερμηνεία των φράσεων του Ντράγκι, έχεις τεχνιόντως ξεπεράσει στην διατύπωση της ερμηνείας σου, και το μαντείο των Δελφών!
Αναμένω όμως και εγώ την απάντηση του ανεξάρτητου.
ανεξάρτητος on 08/02/2012
Συμφωνώ μαζί σου Επιλήσμονα αλλά δεν έχω το χρόνο να σχολιάζω όλες τις διαστρεβλώσεις του παρατηρητή, ο οποίος έχει δημιουργήσει δική του, παράλληλη, πραγματικότητα με αυτήν που ζούμε οι υπόλοιποι. Πιό κάτω σχολίασα τα πιό σημαντικά σημεία.
Παρατηρητής on 08/02/2012
Αγαπητέ επιλήσμων,
δεν είμαι μέντιουμ :-) Ούτε θα αυτολιβανιστώ ότι είμαι σπουδαίος οικονομολόγος, όπως αυτολιβανίζονται κάποιο άλλοι. Θα πω όμως πως αντιλαμβάνομαι απλές οικονομικές έννοιες όπως το τι ξεκάθαρα σημαίνει η θέση κάποιου που λέει ότι "There’s no trade-off between fiscal austerity, and growth and competitiveness". Αν για την εξήγηση της πιο πάνω φράσης, (την οποία εξηγεί - όπως περίπου την εξήγησα εγώ - το πιο απλο οικονομικό λεξικό ή το βιβλιο των πρωτοετών της οικονομικής επιστήμης) νομίζεις πως χρειαζόμαστε μαντείο των δελφών τότε εγώ πάω πάσο!
ανεξάρτητος on 08/02/2012
Αγαπητέ παρατηρητή:

Δεν συμφωνώ πλήρως με τις απόψεις Ντράγκι, απλά είπα ότι σε γενικές γραμμές είναι πιό λογικές από τις ακραίες απόψεις του Τρισέ.

Η άποψη ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα trade off μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης είναι μιά μακροοικονομική υπεραπλούστευση, ακόμη ένα neutraiity propostion, που βασίζεται σε χιλιες δύο υποθέσεις που δεν είναι και πολύ ρεαλιστικές. Π.χ. η λιτότητα δεν οδηγεί σε brain drain. It does and it has, at least in the case of Greece and Ireland. Ακόμη μιά λανθασμένη υπόθεση είναι ότι δεν οδηγέι σε κοινωνική σύγκρουση και αναρχία, η οποια σίγουρα αποτρέπει τις επενδύσεις και υπονομέυει την ανάκαμψη. Και μιά τρίτη είναι ότι η λιτότητα δε μειώνει την ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου μιάς χώρας. Εφόσον τα μέτρα λιτότητας χειροτερεύουν την εκπαίδευση και την παιδέια, αυτό είναι μάλλον απίθανο.

Ανεξάρτητα από τη διαφορά μου με τις απόψεις του κ. Ντράγκι, συμφωνώ με τις πράξεις του, οι οποίες σημάδεψαν μιά χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη, σε μεγάλη αντι΄θεση με τον Τρισέ που ανέβαζε τα επιτόκια το περασμένο καλοκαίρι και αγνοούσε την κρίση στην περιφέρεια. Τα έργα έχουν μεγαλύτερη σημασία παρά τα λόγια.

Τώρα αυτά που λές γιά το short run και long run είναι δική σου ερμηνεία με την οποία διαφωνώ, γιατί στην πραγματικότητα the short run is not that short. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση γιά τρία χρόνια και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να είναι γιά ακόμη δύο τουλαχιστον. Πολύς κοσμος έχει πεθάνει από το κρύο, την πείνα και την εξαθλίωση, παιδιά κια συνταξιούχοι κρυώνουν, υποσιτίζονται και υποφέρουν χωρίς φάρμακα σε αυτό το short run. Is this an acceptable short run for you?
Παρατηρητής on 08/02/2012
Αυτό που προφανώς δεν αντιλαμβάνεσαι ούτε εσύ ούτε αυτοί που συμμερίζονται τις απόψεις σου αγαπητέ ανεξάρτητε είναι ότι τhis unacceptable "short run" το οποίο βιώνει η Ελλάδα εδώ και τόσο καιρό όπως σωστά λες, δεν είναι το short run του fiscal austerity, είναι το παρατεταμένο long run effect της προηγούμενης δημοσιονομικής σπατάλης, της ασυδοσίας και της διαφθοράς που αναπόφευκτα οδήγησε στη σημερινή οικονομική καταστροφή. Το ερώτημα είναι απλό: υπάρχει κανείς με σώας τα φρένας που πιστεύει ότι σήμερα η Ελλάδα θα ήταν στα σημερινά χάλια αν προηγουμένως, αντί της απερίγραπτης σπατάλης, υπήρχε διαχρονική δημοσιονομική πειθαρχία? Όταν κάποιος απερίσκεπτα φάει όλα τα λεφτά που έχει, τι φταίει που έμεινε ξαφνικά χωρίς λεφτά και δυστυχεί, φταίει η ανυπαρξία λεφτών σήμερα (το αποτέλεσμα) ή η σπατάλη του χτες (αιτία) που αναπόφευκτα οδήγησε στην σημερινή κατάντια?

Τελικά φίλε ανεξάρτητε έχετε κάνει το μαύρο άσπρο και αντίστροφα.Εγώ πάντως αδυνατώ να παρακολουθήσω την λογική σας. Την μια με προκαλείτε να δω τι ωραία και καλά που τα λεέι ο Ντράγκι, μετά όταν σας πω τι λεέι ο Ντράγκι και ότι συμφωνώ μαζί του, ξαφνικά θυμάστε ότι δεν συμφωνάτε και πολύ με τον Ντράγκι τον οποίο είχατε επικαλεστεί προηγουμένως. Όταν βγείτε από την σύγχιση αυτή, όταν αποφασίσετε τι θέσεις θα υιοθετήσετε, όταν αντιληφθείτε τι σημαίνει συνέπεια και προπαντός ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΙΑ στα όσα δηλώνουμε, τότε τα ξαναλέμε.
ανεξάρτητος on 08/02/2012
Νομίζω μετά το τελευταίο σου σχόλιο αγαπητέ παρατηρητή σε καταλαβάινω λίγο καλύτερα. Δεν αντιλαμβάνεσε ότι μεταξύ του μαύρου και του άσπρου υπάρχει το γκρίζο, μάλιστα με πολλές αποχρώσεις. Γι' αυτό μπουρδουκλώνεσε ουκ ολίγον γιατί διαχωρίζεις τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα και μόνον. Υπέρ του Ντράγκι η εναντίον, υπέρ του ακέλ η εναντίον κλπ κλπ. Ετσι, στη δική σου παράλληλη πραγματικότητα, μας βλέπεις να πηδάμε από το ενα στρατόπεδο στο άλλο και δικαιολογημένα μας αποκαλείς συγχυσμένους. :)

Ευχαριστώ και για τις διευκρινίσεις γιά την Ελλάδα, δείχνει ότι έχεις κατατάξει τον εαυτό σου στο γερμανικό στρατόπεδο (υπάρχουν και εκεί περισσότερο από ένα στρατόπεδο αλλά ας μην ανησυχούμε γιά τις μικρολεπτομέρειες, όπως και αν αυτοί που πεινούν σήμερα στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι που 'μαζί τα φάγανε' χθές). Κρίμα που η Deutsche δε συμμερίζεται τα όσα λές γιά την αξιοπιστία του κ. Ορφανίδη. Guten nacht or shall we say Heil...Friedman?
αθηνα on 09/02/2012
Οπως τα λες είναι φίλε Παρατηρητή.Οταν τους βολεύουν τα λεγόμενα κάποιου,όπως καλή ώρα ο Ντράγκι,είναι καλός.Οταν δεν τους βγαίνουν,τον στολίζουν με τα γνωστά επίθετα.Το ίδιο κάνουν τώρα και με το Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων απο τη Πραξούλα για το φυσικό αέριο.
Παρατηρητής on 09/02/2012
αγαπητέ ανεξάρτητε,
χαίρομαι που χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι, παραδέχεσαι ουσιαστικά πως οι δικές μου οι θέσεις είναι ξεκάθαρες σε αντίθεση με τις δικές σου που είναι διαφόρων αποχρώσεων. Αυτή είναι και η διαφορά των ΑΞΙΟΠΙΣΤΩΝ θέσεων με αυτές που καθημερινά και αναλόγως συμφερόντων αλλάζουν χρώμα.

Όσον όμως αφορά τα στρατόπεδα να μου επιτρέψεις να πω πως εσείς σε ένα και μόνο στρατόπεδο ανήκετε: σε αυτό που έχει ως μόνιμο στόχο τον Ορφανίδη.Το οποίο αλλάζει χίλια χρώματα και χίλιες μεθεύσεις προκειμένου να διασύρει έναν άνθρωπο, ο οποίος για το μόνο που μπορεί να κατηγορηθεί είναι ότι έλεγε την αλήθεια για την οικονομία ωμά και σταράτα από την αρχή. Εσείς όμως προτιμούσατε την "αλήθεια" του Σταυράκη και του κάθε λαικιστή. Το ποιος τελικά δικαιώθηκε το αφήνω στη κρίση του καθενός.

Εμείς πάντως θα είμαστε στο πλευρό του οικονομολόγου-επιστήμονα Ορφανίδη είτε μείνει διοικητής είτε αποχωρίσει από την ΚΤΚ. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά της νοοτροπίας μας από τη δική σας.
Επιλήσμων on 09/02/2012
Αγαπητέ Παρατηρηρή,
Στο σχόλιο σου ημ. 8 Φεβρ., μας λες ότι γιά την σημερινή κατάντια της Ελλάδας και της οικονομικής της καταστροφής, φταίει η δημοσιονομική σπατάλη κλπ.

Γιά την σημερινή κατάντια των Τραπεζών μας στη Κύπρο, τι, ή καλύτερα, ποιός φταίει?

Γιά την απάντηση, αγαπητέ Παρατηρητή, δεν χρειάζεται να είναι κανείς μέντιουμ ή την αρωγή του μαντείου των Δελφών. Και επειδή αντιλαμβάνομαι σου αρέσει το πόκερ (αφού μου είπες ότι πάεις πάσο), εγώ χτυπώ ρέστα.