You are here

Εν αναμονή της επόμενης υποβάθμισης

Εν αναμονή της επόμενης υποβάθμισης

01/06/2011
Όταν πριν έξι μήνες οι Standard and Poor’s υποβάθμισαν την Κύπρο, κάποιοι βιάστηκαν να εντοπίσουν σκοπιμότητες γιατί η έκθεση τους επικεντρώθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, αντί στα δημόσια οικονομικά.

Έκτοτε όλοι οι οίκοι στέλνουν το ίδιο μήνυμα: Λένε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει από δάνεια στο ελληνικό δημόσιο (κάπου €5 δισ.) και στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα (κάπου €25 δισ.).

Το πώς «ένα αυστηρό σύστημα εποπτείας» επέτρεψε στις κυπριακές τράπεζες να έχουν τόσο μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, και κυρίως σε ελληνικά ομόλογα, δεν είναι της ώρας.  Εύχομαι να απασχολήσει κάποτε το μικρόκοσμο της Κύπρου.

Άλλο με απασχολεί σήμερα: Τί μπορούμε να κάνουμε ως πολιτεία για να περιορίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

Από τη μια, τα μεγέθη του τραπεζικού κλάδου είναι σίγουρα τέτοια που η όποια δημοσιονομική προσπάθεια δεν μπορεί να καλύψει τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν λόγω Ελλάδας. 

Τα σενάρια των αξιολογητών είναι βέβαια πολύ ακραία (π.χ. κούρεμα 70% στα ομόλογα και… 25% μη εξυπηρετούμενα δάνεια), αλλά ακόμα και με πιο ήπια σενάρια η Κύπρος θα χρειαστεί πολλαπλάσια ποσά από αυτά που με πολύ κόπο συμφώνησαν το Δεκέμβριο η κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στους ξένους αξιολογητές και πιστωτές.

Η προσωρινή παγοποίηση των προσαυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (με ετήσιο όφελος €35 εκ.) δεν θα σώσει τον κρατικό κορβανά, ούτε τις τράπεζες.  Θα εκπέμψει ωστόσο το μήνυμα ότι η Κύπρος λαμβάνει πρωτοφανή – για τα κυπριακά δεδομένα – μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η αύξηση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν θα έχει τόσο άμεσο αντίκτυπο στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.  Αλλά θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Κύπρος προχωρεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά των δημοσίων οικονομικών.

Η ψήφιση του νόμου που βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στη βουλή για στόχευση των κοινωνικών παροχών θα δώσει εξοικονομήσεις μόλις €20 εκ.  Θα αφαιρέσει όμως εφόδια από τους ξένους αναλυτές που εντοπίζουν σοβαρές στρεβλώσεις στο σύστημα κοινωνικών παροχών.

Για τα τρία αυτά μέτρα έχει προηγηθεί αρκετή προεργασία και μπορούν να υιοθετηθούν μέχρι τον Ιούλιο.  Είναι μέτρα που προωθεί ή έχει συμφωνήσει η ίδια η κυβέρνηση.  Δεν αποτελούν κάτι νέο, ούτε κάτι ριζοσπαστικό.  Σε συνδυασμό με τους φόρους που επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, αυτά τα μέτρα μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος.

Επαναλαμβάνω ότι τα μέτρα αυτά δεν θα λύσουν το πρόβλημα που εντοπίζουν οι ξένοι οίκοι – πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ίδιες οι τράπεζες και οι μέτοχοι τους.

Θα συμβάλουν, ωστόσο, στο να αλλάξει η εικόνα που άρχισε να δημιουργείται ότι η χώρα που αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους από την ελληνική κρίση, περιμένει καρτερικά τους βαρβάρους.

Αντώνης Α. Έλληνας

Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών

Πανεπιστήμιο Κύπρου
32 comments
Ομφαλοσκόπος on 01/06/2011
Η έκθεση σε Ελληνικά ομόλογα είναι απολύτως φυσιολογική. Θεωρείται σχεδόν υποχρεωτικό τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε μια χώρα να αγοράζουν ομόλογα της χώρας. Από άποψης διασποράς κινδύνου δεν είναι το καλύτερο, όμως υπερισχύει η πολιτική λογική του "από τη στιγμή που είσαι εδώ, έχεις την υποχρέωση να μας στηρίζεις αγοράζοντας τα ομόλογά μας". Ούτως ή άλλως, τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται (ή θεωρούνται μέχρι πριν ένα χρόνο) ως η πιο σίγουρη επένδυση, οπότε δεν τίθεται θέμα αλόγιστου ρίσκου ή κακής εποπτείας.

Το 2009 όταν η Κεντρική Τράπεζα δεν υπέκυψε στον εκβιασμό του Βγενόπουλου και μετέφερε τη βάση της στην Ελλάδα, όλοι έπεσαν πάνω στον Διοικητή και τον κατηγορούσαν ότι ήταν υπερβολικά αυστηρός. Τώρα τα ίδια άτομα τον κατηγορούν ότι κάνει χαλαρή εποπτεία. Διαλέξτε.
ΚΥΡ on 01/06/2011
Λόγω της έκθεσης σε ελληνικά ομόλογα το κυπριακό κράτος και οι φορολογούμενοι έχουν υποστεί υποβαθμίσεις από όλους τους οίκους.

Ορισμένα από αυτά τα ομόλογα - κοντά στα €2 δις - αγοράστηκαν στο μέσο της κρίσης στην Ελλάδα.

Αν μετά από αυτό θεωρούμε ότι υπάρχει αυστηρή εποπτεία των τραπεζών, τότε εθελοτυφλούμε.

Όπως εθελοτυφλούσαμε και όταν οι τράπεζες έτρεχαν με πιστωτική επέκταση 40% και χειροκροτούσαμε του γυμνού βασιλιά.
Thucydides on 01/06/2011
Το μεγαλύτερο λάθος του Διοικητή Ορφανίδη είναι που ΔΕΝ άφησε την Marfin να πάρει την έδρα της στην Ελλάδα. Αν έπαιρνε την έδρα της στην Ελλάδα τότε τα 3 δις Ευρώ σε Ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα ήταν ευθύνη του, ούτε το πέρα του 50% του χαρτοφυλακίου των δάνειων του ομίλου της Μαρφιν που είναι στην Ελλάδα. Ακόμα σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται και αυτά (δάνεια και ομολόγα) της Μαρφιν Εγνατία που τώρα είναι ευθύνη της ΚΤΚ...
Επίσης το να αφήσει τις Τράπεζες, Άλφα, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική κτλ ν'ανοίξουν Θυγατρικές εταιρίες (subsidiaries) εδω και όχι απλά υποκαταστήματα (branches) μετέφερε την ευθύνη της εποπτείας αυτών των subsidiaries στην ΚΤΚ από την Τράπεζα της Ελλάδος...άρα σε περίοδο κρίσης θα πρέπει να σώσει και όλες αυτες...
Άρα η εποπτεία του είναι κάθε άλλο παρά αυστηρή.
Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης πλέον, λένε πως ο ΜΟΝΟΣ λόγος που μας υποβαθμίζουν είναι η έκθεση στην Ελλάδα των τραπεζών που εδρεύουν στην Κύπρο. Άρα 100% της ευθύνης γι'αυτή της κατάσταση είναι με την ΚΤΚ και ειδικότερα του διοικητή. Το να βγάζει ανακοίνωση και να υπενθυμίζει τους οίκους για το Δημόσιο χρέος και το έλλειμμα δείχνει απλά πως δεν αναλαμβάνει τις δίκες του ευθύνες.
Δυστυχώς ο Ορφανίδης με όλα τα ακαδημαϊκά του προσόντα ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ για θέματα εποπτείας, σε αυτό τον τομέα της Κεντρικής Τραπεζικής έχει μεσάνυκτα. Μόνο για νομισματική πολιτική ξέρει και αυτό είναι ΠΛΕΟΝ ευθύνη της Ευρωπαικης Κεντρικής Τράπεζας...
Το πιο γελοίο της υπόθεσης είναι πως πιστεύει, με 500 εκ μαξιλάρι στο ταμείο που δημιουργεί (ακόμη καποτε πίστευε αρκούσαν τα 70 εκ Ευρώ!!) πως θα σταματούσε τους διαφόρους οίκους από το να μας υποβαθμίζουν συνεχώς...
Ομφαλοσκόπος on 02/06/2011
Φίλε, ο Διοιηκτής δεν είναι ασφαλώς αλάνθαστος, αλλά σίγουρα δεν κάνει μεσάνυχτα. Όταν λες τέτοια πράματα απλώς χάνεις την αξιοπιστία σου.

Όπως επίσης και όταν λες ότι φταίει ο Διοικητής δεν άφησε την Μαρφίν να φύγει. Μα ο Διοικητής δεν τους έκανε τα χατίρια παρά τον εκβιασμό ότι α έφευγαν. Αυτοί έκαναν πίσω μετά. Εκτός αν λες ότι έπρεπε να τους διώξουμε κακήν κακώς. Ήμαρτον.
Thucydides on 02/06/2011
Σε θέματα εποπτείας Τραπεζών δυστυχώς κάνει, ρώτα εντος Κεντρικής και θα μάθεις.
Όσον αφορά τον Φύλαρχο που είναι ο νούμερο ένα υπερασπιστής του Διοικητή, κάποτε η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Ο Διοικητής ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε αναμηχθεί στην καριέρα του σε θέματα εποπτείας. Στην αρχή μάλιστα ήθελε να διώξει την εποπτεία από την ΚΤΚ. Μετά με την κρίση, που είδε πως είναι καλό η ΚΤ να είναι και επόπτης, άλλαξε γνώμη. Δεν ακούει όμως σε κανένα και παραμέλησε άτομα όντος ΚΤ που έχουν δεκαετίες εμπειρίας στο θέμα. Μάλιστα στο θέμα των subsidiaries Ελληνικων τραπεζών άλλαξε την πρακτική των προηγούμενων διοικητών στο θέμα αυτό, με τα καταστροφικά σήμερα αποτελέσματα των υποβαθμήσεων, για ακριβώς αυτους τους λόγους.
Ένας οποιοσδήποτε που θα ρωτούσε τους τεχνοκράτες του, θα πετυχει καλύτερα από αυτόν, διότι θα συνεργάζεται καλύτερα και με άλλες Κυβερνητικές υπηρεσίες. Κανένας Κεντρικός Τραπεζίτης δεν ξέρει όλο το φάσμα των εργασιών μιας ΚΤ, αλλά αυτός έχει την ψευδαίσθηση λογω ακαδημαϊκών προσόντων, να νομίζει πως τα ξέρει ΟΛΑ. Άρα τον Μάιο που δεν θα ξαναδιοριστει, ο που θ'αναλάβει στην θέση του ειδικού, θα πετυχει, φτάνει να μην έχει την νοοτροπία του ειδικού σε όλα Ορφανίδη.
Andreas on 01/06/2011
Μήπως η φοροδιαφυγή δεν είναι σοβαρό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας? Γιατί επιμελώς αποφεύγετε να αναφέρετε μεταξύ των μέτρων που εισηγείστε και την πάταξη της φοροδιαφυγής?
kax on 01/06/2011
Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα διότι είναι επιβεβλημένο και όχι για να στείλει μήνυμα σε πιστωτές και οίκους που θα αγνοήσουν το μήνυμα ούτως η άλλως.Τα σενάρια είναι διάφορα αλλά όλοι επικεντρώνονται στις δύο μεγάλες τράπεζες και αγνοούν την πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα των Ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν εδώ.Κανένας δεν λέει ότι και γι αυτές είμαστε εμείς υπεύθυνοι.Συμφωνώ ότι οι τράπεζες πρέπει να λάβουν μέτρα και κυρίως να βρούν και άλλους δυνατούς ξένους μετόχους.
Για τον Ομφαλοσκόπο θέλω να παρατηρήσω ότι αν η αγορά ομολόγων γίνεται από την δευτερογενή αγορά για κερδοσκοπικούς σκοπούς δεν ισχύουν όσα λέει αφού τα έσοδα πηγαίνουν στους κατόχους τους και όχι στην Ελληνικά κυβέρνηση.Κυρίως όμως αυτός και όσοι άλλοι σκέπτονται όπως εκείνον πρέπει να αφήσουν αυτούς που διαφωνούν να εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να κατηγορούνται για αλλότρια κίνητρα.Εκτός από ελάχιστους οι περισσότεροι που έκφρασαν εδώ και αλλού τις θέσεις τυος δεν ενδιαφέρονται για άτομα,ούτε έχουν συμφέροντα η προσωπικές αντιζηλίες.Νομίζω η συζήτηση για την εποπτεία της Κεντρικής εδώ στο Stockwatch έχει συζητηθεί και θα έλεγα εξαντληθεί. Τα γραπτά μένουν και ο χρόνος θα δείξει ποιά πλευρά έχει δίκαιο.Αν θα έρθουν η όχι άλλες υποβαθμίσεις θα εξαρτηθεί από τα αν και πότε βρεθεί λύση στα προβλήματα της Ελλάδας.
panayiotis on 01/06/2011
Μα γιατί πρέπει το κράτος να σώσει τις τράπεζες;

Έπαιξες και έχασες. Άντε στο καλό.
ΚΥΡ on 01/06/2011
Ναι, το κράτος ΔΕΝ πρέπει να στηρίξει τις τράπεζες. Να χάσουν οι μέτοχοι τους, να πουλήσουν τις θυγατρικές και τη γη τους, να βάλουν νέους μετόχους, και κυρίως, να βάλουν επιτέλους σε τάξη το μισθολόγιο τους, προτού αρχίσουν να λιγουρεύουνται στήριξη από τους φορολογούμενους.

Και να μας αφήσουν ήσυχους!
Μιλτος on 01/06/2011
Αν και συμφωνώ με αρκετά που λέτε, κ. Έλληνα, θεωρώ ότι οφείλετε σαν ακαδημαικός να σχολιάσετε τα της εποπτείας, αντί να αφήνετε αιχμές χωρίς να αναλύετε.

Τι θα πει "δεν είναι της ώρας";

Πότε θα έρθει αυτή η ώρα που η ακαδημαϊκή κοινότητα θα ασχοληθεί με το θέμα της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος; Πότε επιτέλους το Πανεπιστήμιο θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα σχολιάσει το πιο σοβαρό ζήτημα που υπάρχει σήμερα στον τόπο που το χρηματοδοτεί;
Κ Κωνσταντίνου on 01/06/2011
Απλώς μια παρατήρηση:
Είναι άδικο να καταλογίζεται στον κ Έλληνα η απραξία ή τα οποια τυχόν άλλα αρνητικά του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ο άνθρωπος φέτος προσλήφθηκε εκεί!
observer on 01/06/2011
The article by Mr Ellinas is not pro the Central Bank.The writter clearly states that this time round he will focus on what, among other things, the government can do to even marginally improve the situation of the deteriorating Cyprus economy.A number of commentators have avoided to talk on the valid issues raised in the Ellinas article and have proceeded once again on attacking the Central Bank.
Can you please comment on the article itself so that we may know your views, unless it is a no comment area for you.
kax on 01/06/2011
Συμφωνώ να ληφθούν τα μέτρα που προτείνει ο Κος Ελληνας αλλά πάλι μιά τρύπα στο νερό θα γίνει.Παράλληλα πρέπει να αυξηθεί το όριο σύνταξης,να μειωθούν οι συντελεστές του φόρου εισοδήματος,όλοι οι κτηματικοί φόροι με ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ,να ιδιωτικοποιηθούν οι ημικρατικοί,να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα(outsourcing,subcontracting)να δοθούν κίνητρα να προσλαμβάνονται Κύπριοι σε δουλειές που εργοδοτούνται ξένοι και αντικίνητρα στους Κύπριους που αρνούνται να δεκτούν τέτοιες εργασίες,στόχευση σε όλα τα επιδόματα περιλαμβανομένου του φοιτητικού.Πολλά άλλα που θα χρειαστώ ώρες να γράψω.Όλοι που γράφουν έχουν απόψεις αλλά το μπλοκ είναι του καθηγητή και αλοίμονο αν αρχίσουμε όλοι να γράφουμε...
Σχετικά με την Κεντρική γίνεται διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες και την εποπτεία.Ο Διοικητής δεν έχει ευθύνη,πολλά από τα προβλήματα,αν όχι όλα έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν.Εκείνο που εγώ του καταλογίζω ευθύνη είναι διότι ενώ εργάστηκε σαν Σύμβουλος του Greenspan τόσα χρόνια όπου προφανώς ρωτείτο για τα θέματα της ειδικότητας του και οι άλλοι σύμβουλοι για τα δικά τους ο ίδιος στον τομέα της Εποπτείας και της Κυπριακής πραγματικότητας που σαν κάτοικος εξωτερικού δεν γνωρίζει καλά δεν χρησιμοποιεί Συμβούλους που κατέχουν πολύ καλύτερα του το συγκεκριμένο αντικείμενο.Επίσης παίρνει προσωπικά την κριτική για προβλήματα των τραπεζών (και τις υπερασπίζεται) χωρίς να τον κατηγορεί κανένας γι αυτά και παγιδεύεται από προηγούμενες δηλώσεις του.¨Οταν οιπολιτικοί όλοι "γλείφουν" τους τραπεζίτες κανένας δεν περιμένει από τον Διοικητή σε χρόνο μηδέν να τους βάλει "τερπιέ" ενώ όλοι οι άλλοι τους καλύπτουν.Περιμένουμε όμως να να χρησιμοποιείτην δύναμη του αξιώματος του , να αξιοποιεί τις γνώσεις του για να είναι πιό αντικειμενικός όταν επικρίνονται οι τράπεζες και κυρίως να δέχεται βοήθεια για να διορθωθούν τα κακώς έχοντα. Νομίζω ότι εν συντομία έδωσα ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα σου.
phylarchus on 01/06/2011
1. Καμιά Κεντρική Τράπεζα δεν έχει δικαιοδοσία να επιλέγει πού πρέπει να επενδύει η κάθε τράπεζα τα κεφάλαια που της περισσεύουν από τις τραπεζικές της εργασίες. Αυτό που μπορεί να κάνει και το κάνει είναι να καθορίζει το ποσοστό που πρέπει να διατηρεί κάθε τράπεζα σε ίδια κεφάλαια. Μόνο σε κομμουνιστικά καθεστώτα έπαιρναν διαταγές οι τράπεζες πώς να επενδύσουν.
2. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο οι τράπεζες να αγοράζουν τα ομόλογα χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται. Μη μού πείτε ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει ομόλογα της Αυστραλίας, της Αγγλίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας κλπ και η Σοσιετέ, η Μπάρκλεϋς η Ντόιτσε κλπ σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη. Η αγορά τόσο μεγάλου ποσοστού ελληνικών ομολόγων ήταν μια καθαρά επιχειρηματική επιλογή και πρώτιστα υπεύθυνες είναι οι διευθύνσεις των τραπεζών.
3. Υπάρχει φυσικά και το ελαφρυντικό της παραπλάνησης από τα παραποιημένα στοιχεία που δημοσίευε επί σειρά ετών η στατιστική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.
4. Τα άλλα περί Μαρφίν Λαϊκής και άλλων τραπεζών πως έπρεπε να παραμείνουν ελληνικές, είναι αστεία και τραβηγμένα από τα μαλλιά. Γιατί ο προφήτης που τα λέει αυτά δεν τα έλεγε τότε που έπρεπε; Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την κατρακύλα της Ελλάδας. Τότε π.χ. ο Βγενόπουλος θεωρείτο ήρωας, έλεγε ότι θα αναμορφώσει την κυπριακή οικονομία, στο άψε σβήσε έβλεπε κεντρικούς τραπεζίτες, υπουργούς και τον... Αρχιεπίσκοπο για καφέ, το έπαιζε κολλητός με τους Άραβες. Οι επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν το καμάρι όλων. Πώς θα αρνείτο κανείς (δεν ήταν καν ο Ορφανίδης ακόμη) τα αιτήματα των Ελληνικών τραπεζών;
5. Αυτοί που τα βάζουν με τον Ορφανίδη με κάθε ευκαιρία επειδή όπου νάναι αφυπηρετεί, να ξέρουν ότι θα φέρουν όλη την ευθύνη αν κάποιος από τους άσχετους που ξερογλείφονται πάρει τη θέση του. Είναι το γνωστό "Ας του κόψουμε τα πόδια να τον φτάσουμε στο ύψος". Αν γίνει αυτό θα μάς πάρει όλους στον κατήφορο το ξεκάρφωτο άρμα της παλαιοκομμουνιστικής νοοτροπίας.
L.G. on 02/06/2011
Η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχισε από τις μεγάλες Τράπεζες του εξωτερικού και κυρίως των ΗΠΑ. Παρ' όλα αυτά ΟΛΕΣ οι κυβερνήσεις έσπευσαν να στηρίξουν τα "αμαρτωλά" Ιδρύματα γιατί γνώριζαν ότι κατάρρευση τους θα οδηγούσε και τα κράτη σε κατάρρευση.
Στην Κύπρο υπάρχει ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν χρειάστηκε στήριξη, αλλά ΜΟΝΟ του κράτησε και κρατίζει ακόμη την οικονομία του τόπου, αφού όλοι οι άλλοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας παραπαίουν.
Δεν λέω ότι οι Τραπεζίτες μας δεν έκαναν λάθοι. Έκαναν σοβαρά λάθη αλλά συμφωνώ με τον κ. 'Ελληνα ότι δεν είναι της ώρας.
Εκείνο όμως που δεν καταλαμβαίνω είναι από την μια το μένος πολλών για τον ΜΟΝΟΝ επαναλαμβάνω τομέα του τόπου που εργάζεται (έστω και με τα λάθη του) και μας κρατεί προσωρινά ζωντανούς και από την άλλη το "ιερό και απαραβίαστο" του Δημοσίου τομέα.
Δηλαδή συμφωνείτε ότι πρέπει στο Δημόσιο ο μέσος όρος μισθού να αγγίζει τις €60.000 και του ιδιωτικού οι €20.000?
Συμφωνείτε ότι όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι πρέπει να καταβάλλουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις τριπλάσιες εισφορές απ' ότι οι Δημόσιοι υπάλληλοι (τα άλλα τα βάζει το κράτος!!) και στο τέλος να παίρνουν πολλαπλάσιες συντάξεις από τους ιδιώτες?
Συμφωνείτε ότι πρέπει να παίρνουν εφάπαξ ποσά στην αφυπηρέτηση (για τα οποία δεν έχουν καταβάλει τίποτα) και μάλιστα να φροντίζουν για προαγωγές της τελευταίας ημέρας για να αυξάνονται αυτά τα ποσά?
Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και τα υπόλοιπα ωφελήματα, όπως ωράριο εργασίας (που και αυτό τηρείτε από μερίδα υπαλλήλων), την δωρεά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εντελώς απούσα αξιολόγηση και το απαγορευτικό των απολύσεων (ότι και εάν κάνει κάποιος), τότε είναι να διερωτάται κανείς!
Αν λοιπόν συμφωνείτε με τα πιο πάνω τότε ναι. Να βάλουμε και άλλα πρόστιμα στις τράπεζες και εάν παρ'ελπίδα αντιματωπίσουν προβλήματα να τις αφήσουμε να κλείσουν. Έτσι και έσοδα θα έχει το κράτος και δεν θα χρειαστεί να δώσει σεντ στους κακούς ιδιώτες.
Απερίσπαστα και με ενισχυμένα ταμεία θα μπορέσει τότε να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα με επιπλέον αυξήσεις, εμφυτεύματα, ταξιδάκια κλπ κλπ!
Ευτυχώς (δυστυχώς για εμάς) η οικονομία δεν είναι Κυπριακό που ο καθένας λέει ότι του κατέβει και στο τέλος όλοι έχουν δίκιο. Στην οικονομία τα πράματα είναι δεδομένα, είναι εκεί και φωνάζουν. Αν δεν ληφθούν μέτρα το τι θα ακολουθήσει είναι προδιαγεγραμμένο είτε μας αρέσει είτε όχι.
Andreas on 02/06/2011
Πως έχετε υπολογίσει ότι ο μέσος όρος μισθών στο δημόσιο είναι 60000 ευρώ?
panayiotis on 02/06/2011
Δεν είναι €60,000. Είναι περίπου €40,000, όλα μέσα, σύμφωνα με τους εγκριμένους προυπολογισμούς.
Andreas on 02/06/2011
Ευχαριστώ. Και φυσικά σε αυτό το μέσο όρο υπολογίζονται οι μισθοί των διαφόρων αξιωματούχων, βουλευτών, υπουργών κλπ.Θα ήταν καλύτερα να γίνεται σύγκριση κατα κατηγορία, π.χ. Αρχικός μισθός για μη πτυχιούχους στο δημόσιο είναι €1240 (Α2) ενώ στον ιδιωτικό τομέα €900, άρα η διαφορά είναι περιπού 30% και όχι 200%.
observer on 02/06/2011
Very good analysis by LG above.Does anybody disagree?If so please challeng the analysis with arguments hopefully not of the tipe:others are to blame,the bad capital,the bad banks etc.Argue only on what LG and others identify above.Otherwise implement the obvious measures that derive.If you have the political will.If not go home.Let others try to save this deteriorating economy.
phylarchus on 02/06/2011
Ο Θουκυδίδης αναμιγνύει θέματα προσωπικού της Κ. Τ. στη συζήτηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχει ίδιαν εμπειρία. Από τα πιο κάτω σημεία εξ άλλου συμπεραίνω ότι είναι εμπαθής και προκατειλημμένος. Έτσι ισχυρίζεται πράγματα για τα οποία δεν αισθάνεται την ανάγκη να αναφέρει πηγές και έχει την απαίτηση να τα δεχτούμε όλα χωρίς συζήτηση. Λέει: 1. Για εποπτεία "κάνει μεσάνυχτα, ρώτα στην Κεντρική και θα μάθεις". 2. Εμένα με περιγράφει ως ημιμαθή χωρίς φυσικά να έχει δεδομένα, εκτός από το ότι προφανώς διαφωνώ μαζί του. Χωρίς ιδιαίτερη έπαρση οφείλω να τον διαβεβαιώσω ότι δεν θα ήθελα όλοι να με βαθμολογούν θετικά. Υπάρχουν αρκετοί που θα ντρεπόμουνα αν το έκαναν. Απ' αυτούς η αρνητική γνώμη είναι μέγιστος έπαινος. 3. Λέει για τον κ. Ορφανίδη, και πάλι χωρίς στοιχεία: "Μετά με την κρίση, που είδε πως είναι καλό η ΚΤ να είναι και επόπτης, άλλαξε γνώμη". μόνο ηλίθιο δεν τον έβγαλε τον άνθρωπο. Αν είναι δυνατό να μη ξέρει για τον εποπτικό ρόλο της Κ. Τ. 4.Δεν ακούει όμως σε κανένα και παραμέλησε άτομα όντος (σημ. εννοεί εντός) ΚΤ που έχουν δεκαετίες εμπειρίας στο θέμα. 5. Μάλιστα στο θέμα των subsidiaries Ελληνικων τραπεζών άλλαξε την πρακτική των προηγούμενων διοικητών στο θέμα αυτό. Ποιων προηγούμενων, ποια πρακτική με ποιο επιχείρημα και γιατί η αλλαγή ήταν αρνητικό στοιχείο; Το χειρότερο όμως απ' όλα είναι ότι ο Θουκιδίδης δηλώνει ότι γνωρίζει, και το καυχάται αυτό, εκ των προτέρων τι θα γίνει: Προφανώς έξαλλος από θυμό και εκτός εαυτού γράφει εκδικητικά και στη μαίνη του όλο λάθη: "Άρα τον Μάιο που δεν θα ξαναδιοριστει, ο που θ’αναλάβει στην θέση του ειδικού, θα πετυχει, φτάνει να μην έχει την νοοτροπία του ειδικού σε όλα Ορφανίδη".
Τα σχόλια δικά σας.
Taylor on 03/06/2011
I rarely respond on this blog and Thucydides has taken his comments off subject. I apologise to other readers because I’m forced to do something similar. I cannot help but notice however that Phylarchus has been a strong supporter of the CB governor verging on devotion even. Unfortunately the picture portrayed in the media of this gentleman is much more flattering than the truth. I can independently verify from friends of mine working in the CBC that the Governor wanted to move Supervision to an FSA like institution as he originally thought that CB should focus only on monetary policy. I can also verify that the governor has certain favourite departments within the bank and people as well and supervision is not his favourite subject. I also know that the policy was under the previous Head of Supervision to NEVER grant licenses to subsidiaries but to branches and even then the parent bank had to provide letters of comfort and sometimes even guarantees to support it’s branches in Cyprus. Also the CB would contact the parent company’s central bank and put in writing that in case of failure it would NOT have to save the branch… All this has changed under Dr O with results that are not good for our country. Therefore in Supervising banks Phylarche your hero has made big mistakes FACT! So I leave to your judgement if no renewal of the current governor’s contract is bad...
kax on 03/06/2011
Taylor
Thank you for your insight on status of Greek Banks in Cyprus.Would you be kind enough to explain what is the status of Cypriot Banks in Greece and other foreign banks in Cyprus?Also what are the implications for the change of status of the Greek banks (from branches to subsidiaries)in the current specific circumstances?That is if one Greek bank in Cyprus had problems before the Greek crisis ,the Greek Central Bank would cover.Now that the problem is with the Greek government are there any funds blocked somewhere,eg the ECB,that could have been used or the responsibility would stop with the Greek regulator who would be unable to provide help..Thank you in advance.
Taylor on 03/06/2011
Kax,

Unfortunately I do not know the exact status of Cypriot banks in Greece I am under the impression though that the CBC has the responsibility of Regulating and Supervising the Greek operations of Cypriot banks as they send on site examination teams to Athens for this, on the other hand the CBC also now has the responsibility to supervise and save in case of failure the subsidiaries of Greek banks in Cyprus due to the choices made by the Governor to grant them a license as subsidiaries. It goes without saying that this a very negative development for Cyprus and it's credit rating and has been continually cited by the 3 credit ratings that the major risk to Cyprus is not the admittedly worrying public deficit but the banking system which is the responsibility of the regulator. With regards to other foreign banks in Cyprus the vast majority are licensed by the CBC as branches with the previous status, meaning that the CBC does not have to save them in case of failure. The responsibility is with the Central Bank of the parent bank be it France, Russia, Lebanon etc.
Jason Kay on 03/06/2011
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΠΑΣΥΔΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΙΡΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ.

ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΓΟΟΝΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑΡΡΟΣ

ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!!
Thucydides on 03/06/2011
Φύλαρχε ο Τειλορ πιο πανω σου απαντήσε πολυ ορθά και δεν θα μπώ σε διαδικασία διαλόγου μαζί σου. Καλο είναι να ρωτάς και να μαθαίνεις πριν να υποστηρίζεις τυφλά και φανατικά θέσεις, θεσμούς και άτομα. Και τον Μαιο θα είναι ωραία!
phylarchus on 03/06/2011
Taylor I ensure you I do not know the man personnally and he certainly does not know me. I also know people at the CB who are vehemently against Or., mainly because he demanded from them hard work and because his behaviour is not very gentle.. However I also know predominantly younger CB amployees, who like him a lot. In any way all this personal talk should not have any influence on a factual evaluation of his professional skills and the services both his hard work (this is indiputable by all) and his reputation and connections offer to Cyprus.
As for the necessity to establish an FSA-like institution in Cyprus, to combine all supervising institutions under a common umbrella, for everybody knowing the facts here it would be a blessing! First of all it would certainly not mean diminishing the supervising or any of the functions of the CB, but on the contrary their enhancing! There are a big number of tasks and products whose supervision structure is not 100% clear and thus not effective (for example some mutual funds, investment banks and their broker arms, insurance institutions and their investment departments, different new financial products such as derivatives, CDS, funds of funds, hedge funds, trades on currencies (forex) etc. Further issues include better cooperation between the different supervision authorities (i.e. CB, SEC, Insurance Cos Supervision, Co-operatives etc) to fight money laundering. Of course a main issue would be not only to reduce costs but also to increase the effinciency of work.
The necessity to unite supervision agencies is not a cypriot or an Orfanides' discovery, it is an official European intension. When this is accomplished it will be normally not to the disadvantage of any of the supervising agencies to be involved and certainly not of the Central Bank, which with over 350 employees (next comes the SEC with abt 60), the longest operating record and its independence established in the constitution the natural leader for any future development.
Let me only add that in view of the explanation of Taylor of what is meant by Thukidides's "..he wanted to get rid of the supervising function of the CB", I have to confess that I have been laughing since 20'. I thank him very much for making my day!..
Taylor on 03/06/2011
Phylarche,
It is good that you acknowledge that you are friendly with younger CBC staff members. I can easily guess that to like Orphanides these people are in economic research which is the governor's favoured department.
I tend to disagree with you on the subject of how the present governor's skills help Cyprus. Certainly as an ECB board member with vast academic experience in monetary policy and having worked at the Fed in this field NO ONE can doubt his credentials not even our friend Thucydides! However it is pretty obvious from how Dr O has acted in matters of Regulating and Supervising Banks that this is not his strong area to put it kindly. Link this with his personal aggressive style and you can see that in fact this governor would have been very good for Cyprus if he listened to senior people within the CBC that have many years experience in the field as Thucydides mentioned. I know for a Fact from my friends within the CBC that he marginalised people with cast experience in regulation as they were not willing to act as his poodle, instead he promoted a groupthink attitude in the regulation department giving power to people that would say yes to his view. In view of the recent downgrades by all rating agencies for the well known reasons the governor has put his personal whims above the CB and by extension Cypruses best interests.
It would be a blessing to have a single regulator in Cyprus. The current crisis has shown however that FSA type institutions that are not within a Central Bank like fir eg the UK FSA failed in the downfall of Northern Rock. Such independent institutions outside a CB can't use Macro prudential regulatory tools and will only supervise at the micro level. As such it is a fact that Dr O who perhaps originally realised his shortcomings in this area of central banking wanted to outsource the responsibility of regulation to an independent institution OUTSIDE the CB. When the crisis hit and this model's shortcomings were revealed it is only then that he agreed that regulation is important to be within a Central Bank. At that juncture however he put his personal dislike for certain CBC experienced regulators above the good of Cyprus. That is his big mistake and the consequences we all now know!
Αναξίμανδρος on 03/06/2011
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το πρόβλημα τώρα έγινε το γεγονός ότι οι Ελληνικές τράπεζες είναι θυγατρικές και όχι καταστήματα (εκτός του ότι ψάχνουμε ευκαιρία να τα ρίξουμε όλα στον Ορφανίδη). Το πρόβλημα δεν είναι οι Ελληνικές τράπεζες, είναι οι Κυπριακές!
Ruler on 04/06/2011
Guys,

The situation is becoming critical.

We have yet to realize that if the downgrades continue, we may loose not only bank shareholder money but the progress made on the island for the past ten years. I am amazed how the unions are pretty much driving the island into a path of distruction.

Cyprus is gradually transforming itself from a tourist based economy towards a model that is based on business services. However, in order to continue being competitive in this arena the country's perception as a safe place to do banking is vital. As such, what credit rating agencies say whether we agree or not is also vital.

It seems that our authorities, citizens and unions have not yet realised in what a critical juncture the island is. Cyprus due to its small and undiversified economy cannot afford to have any budget deficits. On the contrary, the Euro zone crisis has illustrated to us that no period of cheap funding last lasts for ever. In the case of Ireland the severity of the situation was only realised when all the revenue windfalls stopped. I fear that we have not learned our lessons from the crisis yet, but my greatest fear is that we may actually get to learn some lessons before the crisis is over. People on this island must realise that everybody must pay their share.
Taylor on 04/06/2011
And who regulates Cyprus banks?
phylarchus on 06/06/2011
I understand that, possibly, changes in CB stucture which Dr O. has enforced, may have left ceveral CB employees dissatisfied - understandable considering the American, business-like way of thinking and acting of the CB Governor. This does not mean however that the man is unsuitable for the job - a job that goes far beyond simple personal career ambitions or minor internal working mode differences. Any candidate for such a position must primarily and above all be ethically and politically untouchable and bring with him a portfolio of wide international experience, recognition and acceptance. These credentials are not easy to be found and exactly these characterise Dr Orfanides. A wrong man in that position, given the difficulties our economy faces, will be catastrophal.
Pablo on 06/06/2011
What about the posibility that Mr Orphanides was the wrong man for the specific post from the very beginning?
Realities and fact so far are surely against him...