You are here

Σενάρια εξόδου από την Ευρωπαϊκή κρίση

Σενάρια εξόδου από την Ευρωπαϊκή κρίση

12/12/2011
 Το σενάριο αποτυχίας του ευρώ, του πιο μεγαλεπήβολου project της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), φαίνεται να αποκτά όλο και μεγαλύτερη υπόσταση όσο περνάει ο καιρός και δεν λαμβάνονται οι ενδεδειγμένες - και αναγκαίες πλέον - οικονομικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, από τους πολιτικούς ηγέτες.  Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δυστυχώς ήταν μια από τα ίδια, κάτι που ήδη σχολιάστηκε αρνητικά από τους Moody’s (12.12.2011).  Ο μεγαλύτερος φόβος των Ευρωπαίων πολιτικών και τεχνοκρατών, δηλαδή η πιθανότητα της μετάδοσης (contagion) της κρίσης χρέους από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες, δεν έχει αποτραπεί, και πλέον όλες οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν μπει στο μάτι του κυκλώνα.  Ενδεικτική είναι άλλωστε και η προειδοποίηση των Moody’s (28.11.2011) για υποβάθμιση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και η ανακοίνωση των S&P (5.12.2011) να θέσει σε αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση (εντός 90 ημερών) την πιστοληπτική ικανότητα 15 χωρών της Ευρωζώνης.

 Από τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί Βέλτιστη Περιοχή Κοινού Νομίσματος (Optimum Currency Area) και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση (fiscal union), ούτε καν συζητιέται τέτοιο ενδεχόμενο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, φαίνεται ότι οι πιθανές λύσεις οι οποίες θα είναι δυνατό υπό τις περιστάσεις να επιφέρουν την αλλαγή του αρνητικού κλίματος είναι συγκεκριμένες.  Μία πιθανή λύση είναι η έκδοση ευρωομολόγων που θα μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις χώρες που υποφέρουν και η άλλη είναι η έκδοση χρήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).  Οικονομολόγοι παγκοσμίου κύρους όπως ο Paul Krugman και ο Paul De Grauwe έχουν άλλωστε ταυτιστεί ξεκάθαρα υπέρ της άποψης ότι είναι μονόδρομος για την ΕΚΤ να λάβει πιο ενεργητικό ρόλο ως δανειστής έκτατης ανάγκης (lender of last resort).

 Η ξεκάθαρη θέση της Γερμανίας να προστατεύει με νύχια και με δόντια τις θεσμικές δεσμεύσεις της ΕΚΤ για έλεγχο του πληθωρισμού και η απόλυτη άρνηση της στην έκδοση Ευρωομολόγων, δεν μπορεί φυσικά να θεωρηθεί εντελώς παράλογη και αβάσιμη αφού μια ανώδυνη, για τις «αμαρτωλές» χώρες, διάσωση εγκυμονεί τεράστιους ηθικούς κινδύνους (moral hazard).  Ως συνέπεια μιας τέτοιας λύσης, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν στο μέλλον εκ του ασφαλούς να ξοδεύουν αστόχευτα και επιπόλαια, δημιουργώντας δυσανάλογα ελλείμματα, έχοντας ως προηγούμενη εμπειρία την ευκολία με την οποία διασώθηκαν υπερχρεωμένες χώρες για χάρη του γενικότερου ευρωπαϊκού καλού.  Το κόστος, ουσιαστικά, θα μεταφερθεί σε αυτούς που ήταν συνετοί και αποτελεσματικοί στην οικονομική τους πολιτική (δηλαδή χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία). 

 H καγκελάριος της Γερμανίας κατάφερε σε διμερές επίπεδο να κερδίσει τη συγκατάθεση του συντρόφου της στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, Νικολά Σαρκοζί, πάνω στις Γερμανικές θέσεις, πριν το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εκεί, το δίδυμο «Μερκοζί» πέτυχε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση και των υπολοίπων εταίρων, πλην της Βρετανίας, στην προτεινόμενη λύση για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αστυνόμευση των εθνικών προϋπολογισμών ως το αντίδοτο της κρίσης.  Τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης και οι όποιες αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ ή συμπληρωματικές συμφωνίες, θα έχουν ως στόχο την αυστηρότερη τήρηση των κανόνων με αυτόματη επιβολή ποινών σε όσους δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα όρια στους δημοσιονομικούς δείκτες αλλά προϋποθέτει και ενεργότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε νομικό επίπεδο.

 Η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, όπως προτείνεται, δεν είναι κατ’ ανάγκην κάτι το αρνητικό αλλά απεναντίας εγγυάται τη μελλοντική αποφυγή των διογκωμένων και ανεξέλεγκτων χρεών από τα ΚΜ.  Είναι όμως αυτό αρκετό για να ξεπεραστεί η κρίση;

 Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα συμφωνηθέντα δεν είναι αρκετά.  Με δεδομένο ότι θα περάσει το Γερμανικό μοντέλο, τότε περιορίζεται και ο ηθικός κίνδυνος από μία διάσωση των προβληματικών χωρών βασιζόμενη εξ’ ολοκλήρου στη νομισματική πολιτική, αφού στο μέλλον αυτές οι χώρες δεν θα έχουν την ευχέρεια να υιοθετούν επιπόλαιες δημοσιονομικές πολιτικές.  Αυτόματα λοιπόν, ανοίγεται ο δρόμος για την ΕΚΤ ώστε να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο, πάντα με την παρασκηνιακή συγκατάθεση της Γερμανίας και της Γαλλίας, ώστε με μία επεκτατική νομισματική πολιτική (expansionary monetary policy) να απαλύνει τις περιφερειακές χώρες της ΕΕ από το βάρος των χρεών που κουβαλάνε.  Μόνο μια τέτοια κίνηση θα μπορέσει ουσιαστικά να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό και να ηρεμήσει τις αγορές.  Διαφορετικά, αν αφεθούν οι χώρες να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ διογκωμένων χρεών, ύφεσης και εξοντωτικών μέτρων λιτότητας, τότε η απλή λογική λέει ότι το ένα φαινόμενο θα ενισχύει το άλλο και η διάσωση από την κρίση θα παραμείνει όνειρο απατηλό.

 Η πιο πάνω ανάλυση δεν έρχεται σε αντίθεση με την, έστω και καθυστερημένη, συλλογική προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για υιοθέτηση πρακτικών μέτρων που θα σουλουπώσουν τα δημοσιονομικά του κράτους (παγοποιήση κρατικού μισθολογίου, μείωση αστόχευτων δαπάνων, πάταξη φοροδιαφυγής, συνεισφορά πλούτου, κτλ).  Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά μέτρα που υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, είναι έμπρακτες κινήσεις που θα στηρίξουν την οικονομία.  Παράλληλα, δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και η αναγκαιότητα για αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του υπερμεγέθους κράτους (με μέτρα όπως η παγοποίηση των προσλήψεων στο δημόσιο, η αποδοτικότερη εφαρμογή της ΑΤΑ και η καλύτερη αξιοποίηση αλλά και αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα) που θα έχουν μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία.

 Προχωρώντας με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και μακριά από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις στα θέματα της οικονομίας, η Κύπρος θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και πλέον θα αναμένουμε την όποια λύση συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία ελπίζουμε ότι θα ανατρέψει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα που έχει κυριεύει τόσο τις αγορές αλλά και τις χώρες της Ευρωζώνης.   

 *Άδωνης Πηγασίου (PhD)

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
19 comments
Taylor on 12/12/2011
This is very good analysis covering the big European Picture, however you have not touched on issues of banks and the EBA demanding that they hold 9% core tier 1 capital until June 2012 surely this is an important aspect of any overall solution I think.
Επιλήσμων on 13/12/2011
Αγαπητέ Taylor,
Η εμμονή σου με τις Τράπεζες, εδώ σε έκανε νομίζω να παραβλέψεις την πολύ αυστηρή (disciplinarian) θέση του κ.Πηγάσιου προς τις πιό αδύνατες χώρες "αμαρτωλές" κατ'αυτόν.
Εκείνο που με προβληματίζει είναι το γεγονός ότι τα Κράτη Μέλη της περιφέρειας, θεωρούνται πλέον ότι θα είναι πάντα επιρρεπή στην "αμαρτία" καί η Γερμανία θα έχει τον ρόλο του Επόπτη καί του Ρυθμιστή.
Taylor on 13/12/2011
I agree with you here although this does not solve the banks being in trouble.
CPP on 12/12/2011
Πολυ σωστα αναφερεις το moral hazard για τη διασωση των αμαρτωλων χωρων. Πολλοι σε αυτο το blog που λενε ποσο λαθος ειναι η στρατηγικη των Γερμανων το ξεχνουν. Το δε παραξενο, ειναι οτι αυτοι που το ξεχνουν στην προκειμενη περιπτωση, το διατυμπανιζουν ανελλιπως στη περιπτωση διασωσης των τραπεζων.
Συμφωνω με το expansionary monetary policy και το πιο ενεργο ρολο της ΕΚΤ αλλα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι υπαρχουν πολλα που πρεπει να διορθωθουν πριν να χρησιμοποιηθει το bazooka τα οποια αν δεν γινουν, πολυ πιθανο το bazooka να κανει backfire.
Σάββας Τταντής on 12/12/2011
Θα προσπαθήσω να είμαι απλός και ουσιαστικός

1. To πρόβλημα στην ευρώπη δεν θα μεταδοθεί απο την Ελλάδα, δεν φταίει μόνον η Ελλάδα, ευρωπαικές χώρες έχουν ψηλο δανεισμό που δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν. Λόγο της απόφασης για κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον για ομολογα ευρωπαικων χωρών. Αρα συντομα καταρέει η Ιταλία με τραγικές συνέπειες.

2. Η Κύπρος δεν προλαβαίνει, είναι σε καλό ΄δρόμο η μείωση του Ελλειματος , αλλά δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τις τράπεζες με δικα της λεφτα, άρα πάμε για νεο δανεισμο,(απο ΔΝΤ και μηχανισμό) ανεβαινει ο δανεισμος, μένει εκτος αγορών κλπ κλπ κλπ

3. Οι τράπεζες δεν θα βρούνε τα όλα τα κεφάλαια που χρειάζονται, αυτο μας είπε σήμερα το χρηματιστήριο. Αρα πρέπει το κράτος να στηρίξει,(βλεπε 2 πιο πάνω)

4 Ανεργία πάνω απο 10 % σε μερικούς μήνες. Μπήκαμε σε Σπιράλ θανάτου

Θα ζήσουμε προτογνωρες στιγμές. Η κατάσταση είναι τραγική

Κατάστρεψαν την Κύπρο οι 2 τράπεζες και η απόφαση για κούρεμα μονον απο τους Ιδιωτες. Το τελευταιο κτύπημα για την Κύπρο το 'εδωσε η Ευρωπαική Αρχη τραπεζών για εποπτικα 9% μετά το κούρεμα. Γιατί βιάστηκαν ? γιατί να μην πάμε με Βασιλεια 3 , που θέλει εποπτικα να ανεβαινουν 0.5% κάθε ετος και να πάμε σιγά σιγά στο 7-9% ???

ΤΕΛΟΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

εάν δεν αλλάξει η αποφαση για κουρεμα 50% και να επιβληθει κουρεμα μονον 20% αλλά σε ΟΛΟΝ τον δανεισμο και εαν δεν αλλάξει αποφαση απο την ΕΑΤ για χαμηλότερα εποπτικά , η Κύπρος θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες...........
on 12/12/2011
Πολλύ σωστά αναφέρεις ότι η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα σταθεροτητας για το λόγο ότι συντομα και αλλες χωρες της οικογενειας αυτής (Ιταλια, Ισπανια, Βέλγιο) όπως επίσης και η θα επιφερουν και θα αυξησουν οικονομικα προβληματα στην ΕΚΤ.
blakkys on 12/12/2011
Αγαπητέ κ. Άδωνη

Είμαι της άποψης ότι η λύση της έκδοσης χρήματος ή ευρωομολόγου είναι εκ των πραγμάτων η πιο πιθανή τελική λύση για την σωτηρία της ευρωζώνης. Αποτελεί όμως συμβιβαστική λύση για την γερμανική φιλοσοφία γι’αυτό και η Γερμανία επιδιώκει περισσότερο έλεγχο στα δημοσιονομικά των ΚΜ προτού προχωρήσει με αυτή την λύση. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η υπευθυνότητα στη διαχείριση των δημοσιονομικών από τα ΚΜ. Εάν προχωρούσε άμεσα με την πιο πάνω λύση, δεν θα δινόταν ο απαραίτητος χρόνος για θεσμικές αλλαγές στις οικονομίες των ΚΜ.
ανεξάρτητος on 13/12/2011
Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο αγαπητέ Μπλάκκυ. Υπάρχουν άλλα πολύ λιγότερο αισιόδοξα, στα οποία καταρρέει η ευρωζώνη. Τα ευρωομόλογα φαίνεται να είναι κόκκινη γραμμή γιά τη γερμανική κυβέρνηση, όπως και οι αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της ΕΚΤ.

Συμφώνησαν να δανείσει η ΕΚΤ 200 δις στο ΔΝΤ γιά να δανείσει το τελευταίο στα κράτη-μέλη. Αυτό δεν είναι αρκετο γιατί χρειάζεται δύναμη πυρός 5 τρις για να πέσουν τα σπρετσ, όπως εξήγησε ο Οικονομίδης του Στερν, αλλά δείχνει ότι η κοινή λογική έχει πλέον αντικατασταθεί με την παραλογία. Οπως είπε και ο Κρούγκμαν στο τελευταίο του άρθρο (δημοσιέυθηκε στον Πολίτη την Κυριακή) η σταθερότητα των τιμών είναι θρησκεία γιά τους γερμανούς (όπως και γιά τον κ. Ορφανίδη).
John on 12/12/2011
Πολλύ σωστά αναφέρεις ότι η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα σταθεροτητας για το λόγο ότι συντομα και αλλες χωρες της οικογενειας αυτής (Ιταλια, Ισπανια, Βέλγιο) όπως επίσης και η Αγγλια (δυστυχως η ευτυχως εχει απομακρυνθει απο το ενεργο ρολο της ΕΚΤ) θα επιφερουν αλυσιδωτα προβληματα στην ΕΚΤ.

Οσο αφορα για την Κύπρο, ναι μεν θα επιφερει μια ανακουφιση στο οικονομικο περιβαλλον της Κυπρου με τα τελευταια συμφωνηθεντα μέτρα ομως με την πολιτικη αστάθεια και μετα τα συνεχη λαθη οπως η εκρηξη στο ΜΑΡΙ , η διαχειριση του φυσικου αεριου (απο μονοι μας δεν μπορουμε να παραγουμε και να το εξαγουμε το φυσικο αεριο ) κ.α, δεν πρεπει να υπαρχει καθησυχασμος για να αποφυγουμε παρομοια γεγονοτα οπως συμβαινει ακομη στο πολιτικο παιχνιδι ( συμφεροντα κ.α).
Σάββας Τταντής on 12/12/2011
Θα Εξηγήσω με αριθμούς τι πάθαμε , σε πόσο μεγάλο κινδυνο είμαστε και πόσο καταστροφικές είταν οι πρόφατες αποφάσεις Μερκελ-Σαρκοζι και Ευρωπαικης Αρχής τραπεζών


Οι αποφάσεις Σαρκοζί και Μέρκελ για κούρεμα 50% των Ελληνικών ομολόγων μονον για τους ιδιώτες μάλλον θα οδηγήσουν την Κύπρο στην Τροικα. Ειταν μια μεγάλη γκάφα επιδή

1. Δημιουργήθηκε προηγούμενο, χάθηκε η εμπιστοσυνη σε ομόλογα ευρωπαικών χωρών , για αυτό απέτυχε η τελευταια γερμανική εκδοση

2. Απο το κούρεμα θα μειωθεί ο δανεισμος της Ελλάδας κατα 50 δις , αλλά λόγο κουρέματος οι Ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 20 δις κεφάλαια και θα τα βάλει το Ελληνικο κράτος , άρα θα πάρει απο δάνειο 20 δις , αυτό σημαινει οτι το τελικό όφελος για την Ελλάδα απο το κούρεμα ειναι μονον 30 δις


3. Ερχόμαστε Κύπρο, απο το Κουρεμα οι Κυπριακές τράπεζες χάσανε τα μισα εποπτικά κεφάλαια τους!!! Χρειάζονται 3.5 δις. Που θα τα βρούνε? Οδηγάνε την Κυπριακή Δημοκρατία στην Τροικα.

Δυο λανθασμένες αποφάσεις, Κουρεμα 50% στους ιδιώτες μονον (αντι κουρεμα 25% για όλους ) και η απαιτηση της Αρχής ευρωπαικών τραπεζών να ζητήσει εποπτικά κεφάλαια 9% σε 6 μήνες μονον......οδηγάνε την Ελλάδα σε καταστροφή , Την Κύπρο στην Τροικα, και την Κυπριακή οικονομία σε ύφεση και πρωτοφανές περιπέτειες ....ανεργία πάνω απο 10% εντος του 2012 και αμέτρητες χρεωκοπίες φυσικών και νομικών προσώπων.......

Η μεγάλη πτώση των Ελληνικών τραπεζών σήμερα λέει τα πιο πάνω, οτι πάνε ολες για κρατικοποίηση .............

εντός των ημερών θα έχω αρθρο στον τύπο για τα πιο πάνω ... θα έχουμε ένα Οικονομικό Μαρί, τα πρώτα containers έχουν εκραγεί και κανένας δεν είναι έτοιμος,,,,,,,,,δεν είμαστε ετοιμοι......
Επιλήσμων on 13/12/2011
Αγαπητέ κ.Σάββα Τταντή,
Διαβάζοντας τα 2 σχόλια σας, ένοιωσα όπως πιστεύω θα ένοιωσαν καί τα εκατομμύρια των Αμερικανών, την παραμονή της γιορτής Halloween, 30 Οκτωβρίου 1938, όταν άκουγαν έντρομοι από το ράδιο τον Orson Welles καί την ομάδα του στην αναπαράσταση της νουβέλλας "The War of the Worlds".
Γιά όσους από εμάς δεν είμαστε καθαρόαιμοι οικονομολόγοι, ο θεατρινισμός καί η ψευδαίσηση στην περιγραφή καί ανάλυση της οικονομικής κρίσης είναι ευπρόσδεκτος.
ανεξάρτητος on 13/12/2011
Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα ήταν μιά από τις καλές κινήσεις Μερκοζύ αν δεν ήταν τόσο αργά και τόσο λίγο.

Η κρίση της ευρωζώνης είναι υπαρξιακή λόγω λανθασμένου σχεδιασμού. Αυτό τα παραδέχθηκε και ο Ζάκ Ντελόρ. Το μέγα λάθος χειρισμού Μερκοζύ ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το δημοψήφισμα Παπανδρέου. Απείλησαν να αποβάλουν την Ελλάδα. Εκείνη τη μέρα ανοιξαν οι ασκοί του αιόλου, γατί μέχρι τότε οι αγορές πίστευαν ότι η ευρωζώνη δε θα διασπασθεί. Από εκείνη την ημέρα το ευρώ έχασε τη λάμψη του, τα σενάρια διάρρηξης δίνουν και παίρνουν.

Το κούρεμα το απδέχθηκαν θετικά οι αγορές, γιατί είναι καλύτερο από τη χρεοκοπία της ελλάδας, η οποία είναι σίγουρη χωρίς αυτό. Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα αυτών που προσπαθούν να απαλλαγούν τις ευθύνες τους...
Taylor on 13/12/2011
Dear Savva I generally agree with your arguments you are confusing cause and effect here at least with regard Cypriot banks and regulation. The Cypriot banking law if applied by you know who would not have resulted in worries for Cypriot banks about haircuts. Are you pro or anti marking to market? The market is telling us that GGB are trading at 30% of Par value. If you believe in marking to market this must be recognised in the bank books. The arguments by our governor that GGB's should not be subject to a haircut are made to hide the fact that he allowed the Cypriot banks to expand both their banking and trading books to a country in deep recession. He did not apply Cypriot banking law of he had the haircut would not touch our banks and at least would have lightened the Greek taxpayer by whatever amount. Even if no haircut happened would anyone invest in Greek bank stocks if they were not marking their GGB's to market you are an analyst please enlighten me...I hope your article in the press that I look forward to reading tackles this issue.
Παρατηρητής on 13/12/2011
Ταυλορ,
εκτός από την γνωστή σου έμμονη ιδέα (Ορφανίδης, Ορφανίδης, Ορφανίδης), δεν έχεις να σχολιάσεις τίποτε άλλο? Δεν έχεις βαρεθεί να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα κάθε ώρα κάθε στιγμή? Μάθαμε καλά το τροπάριο, εσύ να μην πάθεις τίποτε στο τέλος :-)
Nick on 13/12/2011
When commenting with the benefit of hindsight, it's easy to show off as experts. Remember that the markets had risky Greek bonds and safe German bonds trading at similar rates/spreads not that long ago. Banks were buying the sovereign bonds of the country they were expanding in. On hindsight it was a wrong decision to be exposed in this way, I agree. But to blame Orphanides for all that has gone wrong in the economy is not on. If you want to make him a scapegoat, so be it. He is not infallible but he is a well respected economist in the EU and the US and he is the worst villain in Cyprus. We have a huge and unproductive public sector, we spent much more than what we earned and we are now shifting blame on Orphanides to avoid apportioning to the incompetent Government it's big share of the blame. Whatever ...
ανεξάρτητος on 14/12/2011
Dear Taylor:

The following statement was lifted from a stock watch report about Mr Kyprianou's talk in parliament. How do you interpret it?

"Στα επιχειρήματα του κατά της αντιπολίτευσης ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος, όπως σημείωσε «είναι ένας, κατά γενική παραδοχή, πολύ καλός οικονομολόγος, κλιμάκωνε σταδιακά τις προβλέψεις του, τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω της ρευστότητας που υπήρχε. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του κ. Ορφανίδη σχετικά με την ευρωστία και την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών. Είναι καταγεγραμμένες οι τοποθετήσεις του για το πόσο «απλοϊκές» ήταν οι εικασίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για το πόσο απομακρυσμένο ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι ακόμα καταγεγραμμένες οι δηλώσεις του για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, την οποία η Κεντρική Τράπεζα είχε εξετάσει και δεν έβρισκε ανησυχητική. Αυτές οι προβλέψεις δυστυχώς δεν επαληθεύθηκαν. Μπορεί κάποιος να καταλογίσει ανεπάρκεια και ανικανότητα στο Διοικητή; Σίγουρα όχι. Γιατί τότε να καταλογίζεται ανεπάρκεια και ανικανότητα στην Κυβέρνηση»; "
Taylor on 14/12/2011
To Nick,

In the UK my dear friend the blame for the downfall of RBS then the 5th Largest bank in the world has been shared amongst:

1. Chairman and CEO of RBS: Sir Tom McKillop and Sir Fred Goodwin
2. Head regulator of the FSA Hector Sands
3. Governor of the Bank of England Sir Mervyn King

As such it is also appropriate that for the downfall of MPB the ex Chairman And CEO are blamed Boulotas and Vgenopoulos and for BoC Iliadis and Aristodimou but TOGETHER the common link is none other than the CBC Governor Dr Athanasios Orphanides, PhD (MIT) who did not apply the clauses of the Cypriot (his NATIONAL) Banking Law in relation to country and concentration risk and until this day is shifting the blame to everyone but himself, instead of being humble and apologising, he says it is the EU leaders fault for imposing the 50% GGB haircut.

I let objective observers be the judge as to what happens in truly adavanced economies EVERYONE responsible even if they have been knighted by the Queen and are called "Sir" are placed in front of the Treasury Select Comittee with live TV coverage and Grilled by lawmakers on behalf of the taxpayer, with no plesantries and very tough questions (compare with what happened in front of Epitropi Oikonomikon in cy). There are no sacred cows and nobody said that Goodwin was top Global Banker for 3 consecutive years before he crashed RBS or that Sir Mervyn King is a well respected Economist internationaly, the blame was assigned where it was due, irrespectively of international recognition. This "complex" in Cyprus that someone has a good education and worked in the US and makes statements to Cypriot journalists in Reuters , Bloomberg and Dow Jones Newswires, does not automatically mean he is God and above all criticism, do we want true transparency on this island or do we want to hide things under the rug??
And to reply to point regarding the inefficient civil servants I support the measures freezing their salaries and ATA but I add that their payroll is way smaller than the 3.5bn euro capital shortfall that was caused on the Governor's watch...that is also money that ultimately by June 2012 when the shareholders of banks balk that you and me the Cypriot taxpayer will be forced to fork out...Do you not get this Nick?? Why are you protecting one person over the collective Cypriot taxpayer's good??
Taylor on 16/12/2011
Rotsia against O, that is how I see it odds on, his term will not be renewed, just a clever way to shift blame from the Government, the essence though is they will not re-appoint Orphanides no matter what Paratiritis does or says.
Α. Πηγασίου on 13/12/2011
Ευχαριστώ για τα σχόλια σας.

Το θέμα ηθικού κινδύνου αλλά και ηθικής ευθύνης αγγίζει τους περισσότερους που συμμετέχουν στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.

Για τις τράπεζες που αγόραζαν ανεξέλεγκτα κρατικά ομόλογα υπάρχει ο κίνδυνος με τη παροχή βοήθειας ή διάσωσης χωρίς αντάλλαγμα να ενθαρρύνεις στο μέλλον παρόμοιες κινήσεις από τα μεγάλα κεφάλια των τραπεζών αφού θα ρισκάρουν και στο μέλλον χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν ενώ θα επωφελούνται από πιθανά κέρδη

Για τη Γερμανία υπάρχει ηθική ευθύνη αφού έβλεπε εδώ και χρόνια μια κατάσταση μη αναστρέψιμη (το ελληνικό χρέος δεν μπήκε ποτέ σε επιτήρηση ενώ ήταν σταθερά σε τριψήφιους αριθμούς) αλλά επειδή την βόλευε έκλεινε τα μάτια μέχρι παρακάτω. (Ας μην ξεχνάμε ότι πρώτοι οι Γερμανοί με τους Γάλλους παραβίασαν το όριο δημοσιονομικού ελλείμματος δημιουργώντας προηγούμενο για τα άλλα ΚΜ). Έτσι για μένα έχει και ηθική ευθύνη η Γερμανία να βοηθήσει τώρα και αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσει η Μέρκελ και στο εσωτερικό της χώρα της.

Για τη χρονική στιγμή που πρέπει επιτέλους να παρθεί η μεγάλη απόφαση για επεκτατική νομισματική πολιτική, νομίζω πως είναι τώρα ή το αργότερο αφού καταλήξουν και γραπτώς οι 26 στα συμφωνηθέντα του τελευταίου Συμβουλίου (αποκλείοντας και μελλοντικό ηθικό κίνδυνο). Οι λαοί των περιφερειακών χωρών ξεζουμίστηκαν και οι αντοχές τελείωσαν χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για τον απλό κόσμο. Αν αφεθούν έτσι η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Για τα εποπτικά κεφάλαια της τάξης του 9% πιστεύω ήταν κάτι που μπορούσε να επιτευχθεί πιο σταδιακά.