You are here

«Ο Κήπος του Προφήτη»

«Ο Κήπος του Προφήτη»

19/12/2011
«Το έθνος να λυπάστε αν φορεί ένδυμα που δεν το ύφανε.

Ψωμί αν τρώει αλλά όχι απ' τη σοδειά του.

Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του».

(Από τον Κήπο του Προφήτη του Καλίλ Γκιμπράν, 1933)

 Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Για να χαράξουμε αποτελεσματική πολιτική πρέπει να ξεχωρίσουμε τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας από τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα φερεγγυότητας. 

Όταν η οικονομία είναι κατά βάση φερέγγυα, τότε η έλλειψη ρευστότητας είναι μεν επικίνδυνη αλλά σχετικά εύκολο να αντιμετωπισθεί.  Με προσωρινή περικοπή δαπανών και δάνεια από Κίνα ή Ρωσία το πρόβλημα ξεπερνιέται.  Όταν όμως η οικονομία είναι αφερέγγυα τότε τα λογιστικά μέτρα οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης των εξόδων που προκαλεί συρρίκνωση της οικονομίας και τα έσοδα μειώνονται γρηγορότερα από τις δαπάνες.  Αυτό έπαθε η Ελλάδα και μια ολόκληρη γενιά νέων είναι κατά 45% άνεργοι και παίρνουν το δρόμο της ξενιτιάς.

Όταν μια οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας τότε οι περικοπές είναι απλά το πρώτο βήμα.  Χρειάζονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό μοντέλο.

Δυστυχώς ο κοινωνικός διάλογος δεν εστιάζεται στα σωστά ερωτήματα.  Έχουμε θέσει τόσο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μας από τον υπουργό Οικονομικών – ο προηγούμενος αντί να σχεδιάζει οικονομική πολιτική πρόσφερε αβάσιμο καθησυχασμό ότι «Η κρίση θα μας ξεπεράσει» -- που ενθουσιαστήκαμε με την αποφασιστικότητα του νέου υπουργού όπως τολμήσει πάγωμα μισθών.  Αυτό είναι σωστό βήμα στην σωστή κατεύθυνση.  Ωστόσο δεν αρκεί.

Ας δούμε λοιπόν τι είναι που καταφέραμε –για να αντιληφθούμε πόσα απομένεινα κάνουμε.

Από το 2000 τα εργατικά κόστη στην Κύπρο αυξήθηκαν 65% σε σχέση με 40% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 17.  Αυξήθηκαν περισσότερο από ότι στην Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία.  Ο πληθωρισμός στη χώρα μας κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με την ΕΕ-17, επομένως το πραγματικό εργατικό κόστος ανέβηκε 25% περισσότερο από τους εταίρους μας.  Συνυπολογίστε την παραγωγικότητα εργασίας στο 85% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και καταλήγουμε σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα: Δεν δικαιολογούμε τους μισθούς μας.  Όχι πάγωμα μισθών αλλά μειώσεις μέχρι 40% προδιαγράφουν τα δεδομένα.  Τέτοιου μεγέθους μειώσεις ζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία που σημαίνει μηδενισμό εισοδήματος.  Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν αλλάζει τις πραγματικότητες με δυναμικές κινητοποιήσεις -- αντιθέτως επιδεινώνει τα δεδομένα.

Πρέπει να αποφύγουμε τέτοιες μειώσεις! Μπορεί να κάνουν το προϊόν μας ανταγωνιστικό διεθνώς αλλά σκοτώνουν τη ντόπια ζήτηση, διαβρώνουν την κοινωνική συνοχή και δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας.  Εξ’ άλλου δεν ευθύνονται μόνο οι μισθοί, ευθύνονται οι αναποτελεσματικές διαδικασίες, ο συνδυασμός εργασίας με τεχνολογίες και πολλά άλλα.  Ωστόσο, αν δεν κάνουμε κάτι θα μας επιβληθούν οι μειώσεις από τους μηχανισμούς στήριξης.  Για να μην καταντήσουμε τα φτηνά εργατικά χέρια της ευρωζώνης χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από το πάγωμα μισθών.  Η ανεργία ξεπέρασε το 8% και δεν μπορεί οι υπόλοιποι να συμπεριφερόμαστε λες και δεν τρέχει τίποτα.  Ας μην ξεχνούμε ότι άνεργοι είναι 25% των παιδιών μας! Αυτό καλό είναι να σκεφτόμαστε όταν προγραμματίζουμε δυναμικά μέτρα.

Επομένως, το πάγωμα μισθών άργησε να γίνει και είναι ένα πολύ μικρό πρώτο βήμα.

Γιατί είναι μικρό βήμα; Διότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι βαθύτερο από τα εργατικά κόστη.

Αν πωλείς ένα ανταγωνιστικό προϊόν, τότε μειώνοντας το κόστος παραγωγής αυξάνεις την επικερδότητα.  Τι ακριβώς πουλά η χώρα μας; Δυστυχώς όχι πολλά πράγματα.  Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αρνητικό από το 2003, αλλά η κατανάλωση αυξάνεται. Το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε από 100% σε 130% του ΑΕΠ την τελευταία τετραετία, των επιχειρήσεων από 100% σε 160% και το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το όριο του 60%.

Και να μην ξεχνούμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα.  Ο δείκτης της Διεθνούς Τράπεζας που συνυπολογίζει τα περιβαλλοντικά κόστη στους εθνικούς λογαριασμούςπαρουσιάζει καθοδική πορεία από το 2000.  Από το 2008 είναι αρνητικός. (Μάλλον υπήρξε επιδείνωση μετά τις 11-7-11.) 

Αυτή δεν είναι βιώσιμη κατάσταση.  Ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας.  Κάποια στιγμή τα δάνεια στερεύουν και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικότητες.  Είχαμε προειδοποιηθεί.  Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κατέβηκε έξι βαθμίδες το 2010 και στην τελευταία αξιολόγηση του World Economic Forum κατέβηκε ακόμη εφτά.

Πως όλα αυτά διέφυγαν της προσοχής του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών; Την απάντηση μας την δίνει το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής για το Μαρί: «Η κυπριακή πολιτεία επέδειξε πολύ σοβαρή ανεπάρκεια, ολιγωρία, αμέλεια και ανευθυνότητα».  Αυτή η διαπίστωση δεν περιορίζεται στη διαχείριση των κοντέινερ – εκείνο ήταν ένα απλό πρόβλημα με σαφείς τεχνικές προδιαγραφές διαχείρισης του.

Και όμως ο υπουργός Οικονομικών ήταν από τους πλέον δημοφιλείς υπουργούς.

«Το έθνος να λυπάστε που καλωσορίζει τους κυβερνήτες του με ζητωκραυγές και τους αποχαιρετά με γιουχαΐσματα, για να δεχθεί τους επόμενους με ζητωκραυγές και πάλι».

 Και περνάμε στο τραπεζικό σύστημα.  Οι δύο μεγάλες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 15% του ΑΕΠ για να διασφαλίσουν την κεφαλαιουχική τους επάρκεια.  Οι ανάγκες της Τράπεζας Κύπρου ανέρχονται στο 25% της κεφαλαιοποίησης της.  Τα σχέδια της για εξασφάλιση κεφαλαίων φαίνονται ρεαλιστικά.  Αν εξαιρέσουμε το κούρεμα των ελλαδικών ομολόγων η Τράπεζα είναι κερδοφόρα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας.  Η Μαρφίν Λαϊκή απαιτεί κεφάλαια ύψους 3.7 φορές την κεφαλαιοποίηση της.  Τα σχέδια για εξασφάλιση τους είναι υπερβολικά αισιόδοξα και οι εκπρόσωποι του μεγαλομετόχου Marfin Investment Group (MIG) εγκαταλείπουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση της Τράπεζας απαιτώντας βεβαιώσεις από την Κεντρική Τράπεζα και τη νέα διεύθυνση ότι δεν θα τους ζητηθούν επιπρόσθετα κεφάλαια!! Καλό εδώ είναι να γνωρίζουμε ότι η MIG κατέγραψε απώλειες 45% τον τελευταίο χρόνο και η επενδυτική δύναμη πυρός μειώθηκε από 5.2 δισ. το 2007 σε 305 εκ. σήμερα, ενώ το Ντουμπάι χρειάστηκε στήριξη $10 δισ. από το Άμπου Ντάμπι για να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις μετά το 2008.

«Το έθνος να λυπάστε που επευφημεί τον τραμπούκο ως ήρωα, και θεωρεί γενναιόδωρο τον απαστράπτοντα κατακτητή».

 Στην συζήτηση που οργάνωσε το ΕΒΕΛ είχα εισηγηθεί ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει η οικονομίατον δυναμισμό της.  Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αλλαγές γίνονται σε καιρό ειρήνης όχι στο μέσο κρίσης.  Εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες του υπουργού, αλλά με αυτή τη θέση διαφωνώ.

 Για να ανακτήσει η οικονομία το δυναμισμό της χρειάζονται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο οικονομικό μοντέλο.

 Είναι σε περιόδους κρίσεων που γίνονται τα τολμηρά βήματα.  Ο δημόσιος διάλογος σε αυτά πρέπει να εστιαστεί. 

Τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν μέτρα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, μετοχοποίησης δημόσιων οργανισμών, αναδόμηση των υπηρεσιών που δύουν προς αυτές που ανατέλλουν, υιοθέτηση διεθνών προτύπων ποιότητας στη διαχείριση ημιδημόσιων οργανισμών.  Να απεγκλωβιστούμε από διαδικασίες που μεριμνούν να μην χαθεί ούτε ένα σεντ ενώ διακινδυνεύουν αναπτυξιακά προγράμματα εκατομμυρίων – €704 εκ. ετησίως κοστίζει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις η δημόσια γραφειοκρατία σύμφωνα με μελέτη της KPMG.  Τώρα είναι η ώρα να διερωτηθούμε αν συνταξιοδοτούμαστε πολύ νωρίς, αν επενδύουμε επαρκώς στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αν έχουμε από τα δημόσια σχολεία τις υπηρεσίες που αναμένουμε.

«Ο δύσπιστος μαθητής ρώτησε «Μα θα έρθει η άνοιξη, θα λιώσουν τα χιόνια των ονείρων μας και της σκέψης μας». Και ο προφήτης απάντησε «Αγαπημένοι μου, να είστε τολμηροί και όχι διστακτικοί, εξωστρεφείς και όχι εσωστρεφείς, και μέχρι την τελευταία σας στιγμή να υπερβείτε τους εαυτούς σας».

Αυτά συμβαίνουν στη χώρα του προφήτη.  Τη δική μας χώρας όμως αν δεν την φτιάξουμε εμείς δεν θα την φτιάξει κανείς άλλος για μας.  Δεν θα την φτιάξει ο μηχανισμός σταθερότητας.  Τα καταφέραμε το 1960 με την ίδρυση της Δημοκρατίας, τα καταφέραμε μετά την καταστροφή του 1974 και το 2004 με την ένταξη μας στην ΕΕ.  Η τύχη βρίσκεται και αυτή τη φορά στα χέρια μας.  Χρειάζεται επαγγελματισμός, υπευθυνότητα και πολιτική ευτολμία.

Ο Σταύρος Α. Ζένιος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών .
44 comments
Κώστας on 19/12/2011
Εξαιρετικό άρθρο. Οι κινήσεις που έγιναν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά λείπει ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός. Το άρθρο εντοπίζει που πρέπει να εστιαστεί. Μπράβο.
Taylor on 19/12/2011
Careful non criticism of bank execs and the governor once more, other than that a very good article.
Παρατηρητής on 19/12/2011
Taylor, και πάλι από το σχόλιό σου φαίνεται πως η μόνη σου εγνοια είναι γιατί δεν επικρίθηκε ο Ορφανίδης. Κανονικά σήμερα η έγνοια σου θα έπρεπε να ήταν άλλη. Το καράβι στο οποίο επιβιβάστηκες εδώ και καιρό έκανε χτες ακόμα μια βουτιά προς τον βυθό. Και ακόμα που είσαι, οι δέκα μονάδες διαφορά δεν είναι παρά μόνο η αρχή...
Σοφοκλής Μιχαηλίδης on 19/12/2011
Όλοι θα χαίραμε αν βλέπαμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόβλεψη, την επεξήγηση και την επίλυση της χρηματοοικονομικής κρίσης, που μαστίζει τον τόπο μας, την ΕΕ αλλά και τον ευρύτερο κόσμο. Ως γνωστό, η κρίση ξεκίνησε το 2007 με την Northern Rock, συνεχίστηκε με τα subprime securities και κορυφώνεται με την κατάρρευση ή διάσωση τραπεζών στο Βέλγιο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το ΗΒ, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία και αλλού. Στην Κύπρο η τραγική κατάσταση αντανακλάται στο δείχτη τραπεζικών μετοχών ΧΑΚ, ο οποίος από 5600 τον Μάιο του 2007 έπεσε στις 920 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2011. Δηλαδή, οι εν λόγω μετοχές - στις οποίες απλοί πολίτες, ταμεία προνοίας, ασφαλιστικές εταιρείες, κλπ, προτρέπονταν να ‘επενδύουν’ τα υστερήματά τους - έχουν χάσει, περίπου, το 85 τοις εκατό της αξίας τους σε 4½ χρόνια!

Εξερευνώντας την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει ότι ο σύνδεσμος τραπεζών προεδρεύει, ενώ η νομισματική αρχή συμμετέχει, στο συμβούλιο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ). Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, καθένας μπορεί να ανακαλύψει ότι οι προαναφερθέντες οργανισμοί αποτελούν τους κύριους χρηματοδότες του ΚΟΕ και ότι το τελευταίο, παρά την πολυετή λειτουργία του, ελάχιστα έχει συνεισφέρει στην έγκαιρη περιγραφή, ερμηνεία ή θεραπεία της καλπάζουσας χρηματοοικονομικής κρίσης στον τόπο μας. Δικαιολογημένα εγείρεται το ερώτημα αν η εξάρτηση από τις τράπεζες αποτελεί μία από τις αιτίες της εν λόγω ατυχίας, αστοχίας, ή αποτυχίας του ΚΟΕ; Άρθρα όπως αυτό του καθηγητή Σταύρου Ζένιου είναι ευπρόσδεχτα γιατί, τουλάχιστο, περιέχουν ψήγματα αυτοκριτικής της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Kύπρος on 19/12/2011
Είναι αξιοπρόσεκτο που λίγοι ειδικοί σε θέματα οικονομίας αναφέρουν την λέξη «πλούτος». Όλοι κατά κόρον καταπιάνονται με την ευρύτερη μεσαία τάξη μιμούμενοι γνωστό έλληνα πολιτικό,που είπε σε εκπομπή, «εσας βρίσκουμε, από εσας θα τα πάρουμε!» Θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον να γίνει μια μελέτη όπου να δείχνει το ύψος του δημοσινομικού ελείμματος εάν η ακίνητη περιουσία στην Κύπρο φορολογείτο όπως η ακίνητη περιουσία σε ανεπτυγμένη Ευρώπη, Αμερική, Καναδά. Όταν γίνει αυτή η μελέτη είμαι βέβαιος πως όλοι θα καταλάβουν πως δεν είναι μόνοι οι μισθοί που έφταιγαν για τα χάλια της οικονομίας, αλλά και πως όλοι πρέπει να συνεισφέρουν.
The Invisible Hand on 19/12/2011
Φίλε Κύπρο

Δεν χρειάζεται "μελέτη" για να μάθουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμα θα μειωθεί αν αυξηθούν οι φόροι, είτε στους "πλούσιους" κτηματίες, είτε στους μεσαίους καταναλωτές, είτε σε τσιγάρα και ποτά και αυτοκίνητα. Ειναι απλή αριθμητική του δημοτικού.

Η μελέτη που πρέπει να γίνει, και δεν θα την κάνουν τα κυβερνητικά και συντεχνιακά κατεστημένα είναι άλλη:

Τι συμφέρει περισσότερο στο τόπο και στη κοινωνία:

Να αυξηθούν οι φόροι (σε πλούσιους ή μεσαίους) για να αυξηθούν οι αριθμοί, οι απολαβές και τα προνόμια των κρατικών και ημικρατικών που αυξάνονται γεωμετρικά τα τελευταία 30 χρόνια; Και για να συνεχιστουν ψηφοθηρικές σπατάλες;

Ή να επιτραπεί στους φορολογούμενους πολίτες όλων των τάξεων να ξοδεύουν περισσότερα από τα λεφτά που τίμια κέρδισαν σε επενδύσεις ή σε κατανάλωση προς όφελος της οικονομίας;

Η οικονομία, φίλε Κύπρο, είναι το σύνολο, και όχι το 15% που αποτελούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον οποίο πολλοί εισέρχονται δια των κομματικών παραθύρων.

Και ξέρεις καμμιά χώρα που έχει ανάπτυξη και εύπορη κοινωνία χωρίς πλουσίους και χωρίς τες επενδύσεις τους;

Θα συμφωνούσα μαζί σου να αυξηθούν οι φόροι αν η κυβέρνησις απεφάσιζε να τους επενδύσει παραγωγικά στην ανάπτυξη και αν είχε την ικανότητα να το πετύχει. (σκέψου Eurocypria, γίνεται!)
Παρατηρητής on 19/12/2011
Συμφωνω 100% φίλε invisible.
Marios on 19/12/2011
Καλό άρθρο και φαντάζομαι ότι πολλοί που διαβάζουν αυτή τη εφημερίδα συμφωνούν όμως δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο κος Ζένιος προίστατο σε κάποια στιγμή του Πανεπιστημίου Κύπρου που είναι ένας οργανισμός που εξαρτάται απόλυτα απο τον κρατικό προυπολογισμό και λειτουργή στα πρότυπα της κρατικής μηχανής. Να σας θυμίσω ότι έκανε πίσω στη ορθολογιστική αλλάγη για αποδοχή των GCE ως κριτήριο εισαγωγής φοιτητών μόλις οι σκοταδιστές συνδικαλιστές της ΟΕΛΜΕΚ διαμαρτυρήθηκαν.
CPP on 19/12/2011
Ευτυχως που υπαρχουν και μερικοι που μιλουν για προβλημα φερεγγυοτητας της χωρας μας και οχι μονο για προβλημα ρευστοτητας. Ευτυχως που υπαρχουν και μερικοι που βλεπουν πρωτα τα του οικου τους και τα δικα τους σφαλματα και δεν κρυβονται πισω απο το δακτυλο τους και τα σφαλματα αλλων.

P.S 1: Taylor, It is disheartening to see that most of this blog's energy is spent on the "Who is more to blame: Orphanides/banks or the gov" discussion and it is even more alarming that you are bringing up this subject for the umpteenth time in an otherwise unrelated post. Let's try and concentrate on issues that are forward looking instead of just looking at the past.

P.S 2: The numbers for Bank of Cyprus and Marfin seem wrong to me but I may be missing something.
Taylor on 20/12/2011
CPP I am not bringing it up to annoy you or Paratiritis there are serious reasons why there should not be a cover up, look at the FSA's investigation of what happened at RBS 3 layers of blame the last being the regulator...
CPP on 20/12/2011
Cover up? This has been the predominant discussion of the blog for the past 6 months. That's more than enough, I think. There are interesting topical issues which are not discussed because everyone is blaming one another. For example, I don't think anyone mentioned ECB's decision 10 days ago to provide cheap, 3 year financing to European banks with much looser collateral restrictions (see results of today's Spanish auction that may be indicative of implications of that decision).
ΚΑΙ on 19/12/2011
Kalo arthro apo to opio, kata tin apopsi mou, lipoun ta akoloutha:

1) Peran tis anaforas pou ginete ston proigoumeno ipourgo ikonomikon, anafora tha eprepe na gini ke stous 2 proigoumenous tou ipourgous, diladi Keravno ke Sarri, kata ti thitia ton opion to ellimma trexouson sinallagon itan idietera megalo. Pou itan i pronoiktikotita tous?
2) Opos kakizetai i anafora tou proigoumenou ipourgou oti 'i krisi tha mas kseperasi' me to idio ifos na kakistoun ke i mexri prosfatos (April 2011) dimosies dilosis tou governor peri sound and robust financial system.
3) Kamia anafora den ginete stin forodiafigi.
Παρατηρητής on 20/12/2011
KAI
καταρχήν είναι ατυχές να συγκρίνεις την νοοτροπία του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Σταυράκη, με σοβαρές προσωπικότητες όπως ο Κεραυνός, ο Σαρρής και ο Ορφανίδης. Το μόνο που έκανε ο κ.Σταυράκης ήταν να λέει καθημερινά ψέματα για την οικονομία ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΑΚΕΛ, η ικανοποίηση του οποίου ήταν αυτοσκοπός για τον Κ. Σταυράκη. Δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα της αναχρονιστικής ηγεσίας του ΑΚΕΛ και παρά την τεράστια ζημιά που τελικά προκάλεσε στην ίδια την κυβέρνηση ο κ.Σταυράκης, εξακουλουθούν να συνεχίζουν με την ίδια νοοτροπία. Κατάστρεψαν την οικονομία, την οδήγησαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και σήμερα το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να καταστρέψουν και τον τραπεζικό τομέα, δηλαδή να διαλύσουν κάθε προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Υπάρχει βέβαια μια σημαντικά θετική εξέλιξη, η σοβαρότητα του νέου υπουργού οικονομικών , ο οποίος από τη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του προσπαθεί να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που είχε γίνει και αποκρύβετο από τον Σταυράκη, και η συναίνεση όλων των κομμάτων (πλην του ΑΚΕΛ που ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ να συναινέσει χωρίς να αντιλαμβάνεται την ουσία της κατάστασης) στα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα ως μια ελπίδα για μια πιο αισιόδοξη πορεία στην οικονομία.
on 20/12/2011
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται.
ΚΑΙ on 20/12/2011
Se kamia periptosi den ekana sigrisi nootropion oute prosopikotiton. Parathesa gegonota ta opia den epidexode, distixos gia ton topo, amfisvitisis. Epanalamano lipon: To ellimma trexouson sinallagon itan psilo toso epi ipurgias keravnou oso ke epi ipourgias Sarri. I fouska ton akiniton ektilixthike epi ipourgias Sarri, opou ixame to fenomeno to cash flow bonanzas. Ke i 2 en logo ipourfi, DEN edikasan tin aparetiti pronoitikotita oste i ikonomia na arxisi na paragi, to ellima trexouson sinallagon na miothi. Na min stirizoume diladi tin kaloperasi me ksena lefta diladi.
Kataliktika tonizo oti oudis alanthastos. I nootropia pou exoume se afto ton topo na theopioume anthropous prepi epitelous na allaksi. Oli anekseretos prepi na ipovallode se epikodomitiki kritiki.
Παρατηρητής on 20/12/2011
Συμφωνώ στο ότι όλοι υπόκεινται σε κριτική, αλίμονο. Η εξίσωση όμως των πάντων και η εφεύρεση επιχειρημάτων για να ελαφρύνουν τη θέση κάποιων με βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια είναι άλλο πράμα. Μπορεί να μην έκανε το ένα και το άλλο ο Σαρρής, όμως επί Σαρρή δεν είχαμε κρίση και δεν ήταν και τόσο επείγον η ανάληψη μέτρων. Δεν λέω πως δεν έπρεπε να γίνει. Όμως όταν βλεπεις μπροστά σου την κρίση, όταν η οικονομία καταρρέει και εσένα η μόνη σου εγνοια είναι να χαιδέψεις τα αυτιά ενός αναχρονιστικού κόμματος επαναλαμβάνοντας καθημερινά ψέματα και οδηγώντας την οικονομία στην καταστροφή με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε όλοι και ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα για τα οποία δήθεν, ΔΗΘΕΝ, κόπτετε το ΑΚΕΛ, το πράγμα είναι πολύ διαφορετικό. Όπως διαφορετική είναι η ερμηνία ενός εγκλήματος (Μαρί) από την ερμηνία ενός ατυχήματος. Επομένως, το "όλοι είναι το ίδιο" απλά οδηγεί στο "όλοι είναι αθώοι". Και με αυτό διαφωνώ κάθετα.
phylarchus on 19/12/2011
Συμφωνώ βέβαια κι' εγώ με τον καθ. Ζένιο και υπερθεματίζω τα λεγόμενά του για τη Μαρφίν ΛαΪκή, τονίζοντας ότι χρειάζεται επί τέλους κάποιος που να στοιχειοθετήσει τις ασήκωτες ευθύνες της κλίκας Βγενόπουλου (π. χ. όταν έδινε ωρίς όριο δάνεια, ακόμη και σε υπαλλήλους της τράπεζας για αγορά των μετοχών της και ξεπουλούσε παράλληλα πανάκριβα τρις δικές του μετοχές στους Άραβες). Συμφωνώ λοιπόν ακόμη και με τον Τέιλορ όσον αφορά στην ευθύνη των εκτελεστικών των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας Κύπρου. Φυσικά εξακολουθώ να μη βλέπω σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην Κεντρική Τράπεζα για την κατάντια του τραπεζικού τομέα, όσο και νάθελε ο Βγενόπουλος νά βρεί κι' άλλους πρόθυμους συνοδοιπόρους στις θρασείς ύβρεις του. Επιπρόσθετα στα μέτρα πιου εισηγείται ο καθ. Ζένιος, πέραν από το άνοιγμα του φακέλου Βγενόπουλου από την κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, θάβρισκα πολύ χρήσιμη τη δημιουργία ενός εξωσυντεχνιακού συνδέσμου συμφερόντων ανέργων και ημιαπασχολούμενων Κυπρίων, για να υπάρχει ένα αξιόλογο πειστικό αντιστάθμισμα στις θρασείς απαιτήσεις των κρατικών και ημικρατικών συντεχνιών.
Taylor on 20/12/2011
Look at the FSA report on RBS's failure Mr Olymbios posted the link, the British who spare no one from responsibility list the following as responsible:
1. Bank execs
2. Bank board of directors
3. The regulators
In Cyprus for some reasons some commentators here would like to exclude no 3, from the blame this is inexplicable and not proper justice for an EU state member of the Eurozone...
ARGYRIS on 19/12/2011
ωραία όλα αυτά,αλλά τα ποιό σημαντικά δεν τα αναφέρεται καν,την τεράστια φοροδιαφυγή (από την μία τους μεγαλοεπιχειρηματίες και απο την άλλη γιατρούς , δικηγόρους, τεχνικούς όλους τους αυτοεργοδοτούμενους που ενώ αμοιβονται ''γερα΄΄ πληρώνουν ελάχιστα σε φορολογία.έμειναν για άλλη μια φορα στο απειρόβλητο) επίσης το τζόγο (βλέπε 1000 casino! περίπου παγκύπρια) που δεν φορολογείται ούτε τιμωρείται αφού είναι παράνομος και κολλάμε σε διαδικασίες...αξίζει να αναφέρουμε ότι το 8% του ΑΕΠ της Μάλτας προέρχεται απο την φορολογια του τζόγου...
Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς on 19/12/2011
Εξαιρετικό άρθρο. Συγχαρητήρια κ. Ζένιο. Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που λέτε. Εδώ ο Γιώργος Λιλλήκας πάει για ποινικό για ζημιά 2-3 εκατομμυρίων ευρώ. Αν ανατρέξει κάποιος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορεί να δει τις παρουσιάσεις που έκανε ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών για τα θέματα της οικονομίας και θα διαπιστώσει με ποιό τρόπο πήραμε τον τελευταία τον εξωτερικό δανεισμό αλλά και με ποιό τρόπο καθησυχαζόταν η κοινή γνώμη από τις παρουσιάσεις στους Δημοσιογράφους. Πόσο αποτιμάται η ζημία που υπέστη η Κυπριακή Δημοκρατία από τις πράξεις και ενέργειες του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών; Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ερωτάτε σας παρακαλώ τα διάφορα δικηγορικά γραφεία της Κύπρου να σας πουν πόσα κεφάλαια πελατών τους έχουν αναχωρήσει ήδη από την Κύπρο και θα δείτε το "Μέγεθος της ξυμφορᾶς" όπως λέει και ο Θουκιδίδης.

http://www.mof.gov.cy/mof/mof.nsf/DMLspeeches_archive_gr?OpenForm
on 19/12/2011
Κύριε Πρωτοπαπά
Αν θέλετε να ανοίξει συζήτηση για το ερώτημα που βάζετε θα ήταν πιό εύκολο αντί να μας παραπέμπετε σε ομιλίες του τέως Υπουργού να μας πείτε εσείς με ποιές ενέργειες του ζήμιωσε την Κύπρο και πόσο.Επίσης τι σχέση έχει ο Λιλλήκας με το άρθρο του καθηγητή?Τέλος για να κάμνετε αναφορά πρέπει να έχετε υπόψη σας πόσα κεφάλαια έφυγαν από την Κύπρο και γιατί φταίει ο πρώην Υπουργός και όχι οποιοσδήποτε άλλος.
αθηνα on 19/12/2011
Αν δεν φταίει ο υπουργός και αυτός που τον διόρισε για την φυγή κεφαλαίων απο ένα 'κακόφημο' χρηματοοικονομικό κέντρο,τότε ποιός φταίει,εγώ;
Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς on 19/12/2011
Αν κοιτάξετε σε όλες τις οικονομίες που έχουν παρόμοια προβλήματα που έχει η Κύπρος, θα δείτε ότι ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο άρθρο του κ. Ζένιου. Ότι υπήρχε μια επίπλαστη ευμάρεια από δανεικά χρήματα, τόσο στις Κυβερνήσεις όσο και στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί των Κυβερνήσεων των χωρών αυτών καθησύχαζαν την κοινή γνώμη για το μέλλον της οικονομίας όπως έκανε και ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομικών. Το θέμα είναι θεσμικό. Εφόσον αναγνωρίζονται από τη Γενική Εισαγγελία, για πρώτη φορά στην Κύπρο, θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε ένα πρώην Υπουργό και είναι για αυτό που ανέφερα το παράδειγμα του Γιώργου Λιλλήκα, τότε να εξεταστούν θεσμικές και προσωπικές ευθύνες για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών ο οποίος με τις διάφορες παρουσιάσεις του, ακόμα και αρχές του 2011 έλεγε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την Κυπριακή Οικονομία. Απλά πρέπει σε αυτό τον τόπο να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και ας υπάρχει πολιτικό κόστος. Και χαίρομαι που ο κ. Ζένιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μέχρι εδώ. Για να υπάρξει πρόοδος πρέπει να γίνουν τομές στην Κυπριακή κοινωνία και αλλαγή στην Κυπριακή νοοτροπία. Η ατιμωρησία τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημιουργήσει ένα κράτος χρηματοβόρο και ανάξιο να ανταποκριθεί και στις πιο βασικές υποχρεώσεις. Αυτό δεν το δήλωσα εγώ αλλά ο Πρόεδρος στην κατάθεσή του στην Μονομελή Ερευνητική Επιτροπή για το ΜΑΡΙ. Εξ άλλου πάντοτε αυτοί που νοιάζονταν για τον τόπο τους και όχι για τη θεσούλα τους γίνονται στην Κύπρο αντικείμενο χλευασμού, παραγκωνισμού και περιθωριοποίησης από τους ανίκανους που κατέχουν τις διάφορες θέσεις όταν θίγονται τα προσωπικά τους συμφέροντα από το φαγοπότι που υπάρχει.

Γιατί δεν τολμά ο Υπουργός Υγείας να δημοπρατήσει σε ηλεκτρονική δημοπρασία τις προμήθειες στα φάρμακα; Γιατί στοιχίζει τόσο πολύ η εκπαίδευση στην Κύπρο και έχει τα χειρότερα αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο ενώ έχουν ελαττωθεί κατά πολύ οι πράξεις; Ευτυχώς που υπάρχει ενιαία Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και μπορούμε πλέον να έχουμε συγκρίσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Ο έλεγχος των εξόδων και της παραγωγικότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό.

Ευχαριστώ το Stockwatch για τη φιλοξενία
kax on 19/12/2011
Για τα δημοσιονομικά συμφωνώ με τον καθηγητή.Για τις τράπεζες θέλω να κάμω κάποια σχόλια σε θεωρητικό επίπεδο.
1.Κατ αρχήν τα απαιτούμενα αύξηση κεφάλαία για την Λαική είναι 5 φορές όσο η σημερινή της κεφαλοποίση που είναι όμως περίπου η ίδια με της Τράπεζας Κύπρου ου χρειάζεται σχεδόν 4 φορές την δική της κεφαλαιοποίηση.Δεδομένου ότι και οι δύο τράπεζες έχουν θυγατρικές σε άλλες χώρες ενώ δραστηριοποιούνται στους ίδιους τομείς θεωρώ ότι αν η Τράπεζα Κύπρου έχει ρεαλιστικό σχέδιο κατά τον Καθηγητή το ίδιο μπορεί να κάμει και η Λαική.Αν στο τέλος υπολείπεται κάποια εκατομμύρια αυτά θα είναι ασήμαντο μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.
2.Η Λαική έχει ίσως την δυνατότητα να πάρει μέροςτουαπαιτούμενου κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο,όπως κάνει η Πειραιώς και η Εθνική.
3.Τα επιχειρήματα κάποιου δεν πρέπει να κρίνονται από ποιόν προέρχονται.Μπορεί ο Κος Βγενόπουλος και η MIG να μην είναι δημοφιλείς αλλά δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι τα παράπονα τους για την εποπτική αρχή είναι αδικαιολόγητα.Άλλωστε από την σημερινή συνέντευξη της ηγεσίας της Λαικής φαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφορά απόψεων αλλά οι Κοι Στυλιανίδης/Κουννής θα προωθήσουν με λιγότερο επιθετικό τρόπο τα αιτήματα τους.Ακόμα ο Κος Σαρρής δεν ανέλαβε που σίγουρα κάτι θα έχει υπόψη του.
Σημείωσα ότι τα σχόλια μου είναι θεωρητικά από την άποψη ότι παίρνω σαν δεδομένη την θέση του Κου Ζένιου ότι η μιά Τράπεζα δεν έχει πρόβλημα να μαζέψει τα κεφάλαια που υπολείπεται.Αν ισχύει αυτό ούτε η άλλη έχει πρόβλημα.Η και οι δύο έχουν πρόβλημα η καμμιά.Προσωπικά δεν έχω γνώμη ακόμα για το τι θα γίνει ,περιμένω τις εξελίξεις.
Π. Δημητριαδής on 19/12/2011
Ενδιαφέρον το άρθρο του κ. Ζένιου και συμφωνώ σε αρκετά σημεία, παρόλο που δυσκολεύομαι να συμμερισθώ την αισιοδοξία του γιά την ΤΚ, γιατί στις σημερινές συνθήκες θα είναι δύσκολο να βρεθούν αρκετοί ιδιώτες επενδυτές.

Εκείνο που ήλπιζα από το ΠΚ (και το ΤΕΠΑΚ) είναι να ωθήσει πρωτοβουλίες γιά να ενισχύσει τη δική του συμβολή στην οικονομία, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή του από τα δημόσια ταμεία και τις τράπεζες (συμμερίζομαι τις ανησυχίες του κ. Μιχαηλίδη όσον αφορά την ανεξαρτησία των ακαδημαικών).

Τό πρώτο βήμα που θα μπορούσε να γίνει είναι η έλξη καλής ποιότητας ξένων προπτυχιακών φοιτητών, προσφέροντας κάποια από τα προγράμματα του στα αγγλικά. Στη Βρετανία τα πανεπιστήμια είναι η έκτη εξαγωγική βιομηχανία της χώρας, και παρά το γεγονός ότι είναι δημόσια, η κρατική χορηγία που παίρνουν είναι σχετικά μικρή. Τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο και θα μπορούσαν να κάνουν κάτι ανάλογο.

Το να εισηγείται κάποιος ιδιωτικοποιήσεις γιά άλλους τομείς της οικονομίας ενώ τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια συνεχίζουν να εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα δημόσια ταμεία, ακολουθώντας τις κλίμακες του δημοσίου κλπ, δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν προχωρήσουν προς αυτή την κατέυθυνση, οι μειώσεις μισθών και θέσεων που θα επέλθουν από τυχόν ένταξη στο μηχανισμό στήριξης θα οδηγήσουν σε brain drain, όπως γίνεται τώρα με την Ελλάδα, όπου οι πιό αξιόλογοι ακαδημαικοί φεύγουν γιά αλλες χώρες, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας.

Πριν ενάμισυ χρόνο είχα γράψει ένα άρθρο με θέμα 'κυπριακά πανεπιστήμια και οικονομία", το οποίον πιστευω είναι ακόμη πιό επίκαιρο σήμερα:

http://neapolitikioikonomia.blogspot.com/2010_04_01_archive.html
Σωφρόνης Κληρίδης on 19/12/2011
Μια λεπτομέρεια που ξέχασε να αναφέρει ο Πανίκος. Ο νόμος που διέπει τη λειτουργία των κρατικών πανεπιστημίων δεν επιτρέπει την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων. Παρά τις πολλές προσπάθειες του Πανεπιστημίου Κύπρου να πείσει την πολιτεία στο θέμα αυτό, το μόνο που κατέστη δυνατό ήταν να επιτραπεί η προσφορά προγραμμάτων σε ξένη γλώσσα μόνο αν το ίδιο πρόγραμμα προσφέρεται και στα ελληνικά. Αυτό βέβαια δεν βοηθά πολύ διότι απαιτεί διπλάσιους πόρους.
Alexandros Michaelides on 20/12/2011
Οι περισσότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο θέλουν κάτι σαν Research Assessment Exercise (Αξιολόγηση Έρευνας) για κατανομή των ερευνητικών πόρων σε όλα τα Κυπριακά πανεπιστήμια όπως εισηγείται ο Πανίκος. Ένας φόβος όμως είναι ποιοί θα είναι οι αξιολογητές; Ελπίζουμε να έχουν καλύτερα προσόντα στην έρευνα παρά αυτούς που θα αξιολογήσουν, αλλά δεν είναι καθόλου καθαρό ότι αυτό θα γίνει στην πράξη, αν γίνει.

Εδώ δεν αφέθηκε το Πανεπιστήμιο να εισάξει Κύπριους φοιτητές με GCE A Levels, σαν υπεράριθμους (δηλαδή χωρίς να χάσει θέση κανένας από τους ήδη εισακτέους φοιτητές) και δε συγκινήθηκε κανένας γονιός από τους περίπου 20% που έχουν παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία. Πως θα αφεθούν ξένοι να έρθουν εδώ, έστω και αν πληρώνουν κανονικά δίδακτρα, όταν τους δικούς μας χωρίς κόστος δεν τους αφήνουμε να κάνουν καν αίτηση; Και κανένας δεν φαίνεται να νοιάζεται με αυτό το αποτέλεσμα;
Soto on 20/12/2011
Νομιζω αδiκεις καποιους και επειδη τυχανει να γνωριζω απο πρωτο χερι, σε ενημερωνω οτι η δημιουργια της παγκυπριας ομοσπονδιας συνδεσμων γονεων ιδιωτικων σχολειων ειχε ουσιαστικα σαν εναυσμα την αρνηση της υιοθετησης της προτασης για τα GCE.
Π. Δημητριαδής on 20/12/2011
Το γνωρίζω αυτό Σωφρόνη, αυτά έγιναν στο παρελθόν. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά, καίγονται οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων γιά μείωση κρατικών δαπανών αλλά και γιά τρόπους να προωθήσουν την ανάπτυξη. Τα δημόσια πανεπιστήμια, πιστεύω, μπορεί να βοηθήσουν και στις δύο κατευθύνσεις. Αξίζει τον κόπο να επαναφέρετε χωρίς καθυστέρηση αυτο το θέμα με αυτό το νέο σκεπτικό.
Σταύρος Α. Ζένιος on 19/12/2011
@Marios. Το Πανεπιστήμιο ΔΕΝ έκανε πίσω Μάριε. Η Βουλή ψήφισε κανονισμούς για να "ισχύσει το μέτρο απο την επόμενη χρονιά" με την προσθήκη οτι "νοειίται οτι απαιτούνται νέοι κανονισμοί". Ο τότε Υπ. Παιδείας ακολούθως δήλωσε οτι δεν αποτελούν προτεραιότητα οι νέοι κανονισμοί. Έχουμε δηλαδή ένα παράδειγμα της "τέχνης της πολιτικής λοξοδρομίας" για το οποία αρθρογράφησα παλιά. Μπορείς να μάθεις περισσότερα επι τούτου από το βιβλίο μου "Η Αλογόμυγα. Σκέψεις για ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο στην Κύπρο", ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, Αθήνα. http://www.public.gr/prod/books/greek-books/literature/essays/i-alogomyga/prod1380134pp/#reviews
Επιλήσμων on 20/12/2011
Ο Προφήτης (στον Χαλίλ Γκιμπράν) μιλά γιά "εθνος", όπως καί ορθά προλογίζετε το άρθρο σας, καί το αναφέρετε καί αργότερα " Το έθνος ... πού καλωσορίζει" καί το "έθνος... τον τραμπούκο...".
Στον επίλογο σας το "εθνος" το μεταλλάσετε ξαφνικά σε "χώρα".
Υπάρχει μιά ειδοποιός διαφορά μεταξύ της λέξης "έθνος" καί της λέξης "χώρα".
Είναι λάθος να τις χρησιμοποιούμε σαν να πρόκειται γιά περίπου ταυτόσημες έννοιες.
Η Κύπρος είναι χώρα, είναι κράτος, αλλά δεν είναι έθνος.
Αυτό δυσκολεύει,νομίζω, τον παραλληλισμό του Κήπου με την Κύπριακή πραγματικότητα.
Σταύρος Α. Ζένιος on 20/12/2011
Αγαπητοί,

1. Γράφω ως καθηγητής των χρηματοοικονομικών και διοικητικής επιστήμης, και όχι ως πρώην πρύτανης. Στην Κύπρο ίσως είμαι πιο γνωστός για το δεύτερο αλλά οι γνώσεις μου, η έρευνα μου και διεθνείς εμπειρίες είναι σαφώς στο πρώτο. Γι' αυτό αποφεύγω πλέον γενικά να σχολιάζω θέματα πανεπιστημίου.

2 Το τελευταίο ίσως πρόβλημα που έχουμε ως χώρα από οικονομικής απόψεως είναι το κόστος των δημόσιων πανεπιστημίων. Αν έμεναν και άλλοι φοιτητές να σπουδάζουν στην Κύπρο θα αποφεύγαμε εξαγωγές εκατομμυρίων.

3. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαφώνησε όταν η Βουλή των Αντιπρωσώπων κατάργησε τα δίδακτρα. Ψαξτε λίγο την ιστορία του Πανεπιστημίου παρακαλώ, πίσω στο 1991-1992.

3. Η Πολιτεία (παρούσα Κυβέρνηση) ανέστειλε την ανάπτυξη του ΠΚ κατά 2000 φοιτητές όπως συμφωνήθηκε με τον μ. Άκη Κλεάνθους. Λάθος από οικονομικής απόψεως, που σημαίνει συνέχιση εισαγωγών υπηρεσιών παιδείας!

4. Το Πανεπιστήμιο υπέβαλε πρόταση για φοιτητικά δάνεια πριν 5-6 χρόνια. Βρίσκεται στα ράφια του Υπ. Οικονοικών.


5. Η Βουλή περιόρισε δια κανονισμών την εισδοχή φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις περιορίζοντας την προσέλκυση φοιτητών. Η Βουλή δεν ενέκρινε εισηγήσεις για προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε διεθνείς γλώσσες για προσέλκυση ξένων φοιτητών.

6. Τελευταία φορά που το έλεγξα για κάθε 1 ευρώ ερευνητικά κονδύλια απο τον κρατικό προυπολογισμό οι καθηγητές του Πανεπιστημίο Κύπρου προσέλκυα από ευρωπαικά προγράμματα ακόμη τέσσερα. Μάλλον αυτο έχει αυξηθεί σημαντικά τελευταίως.

Όταν 55% των κύπριων φοιτητών σπουδάζουν στο εξωτερικό, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να γίνουμε κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Τα αναφέρω αυτά διότι εδώ ακριβώς υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη.

Γι' αυτο λοιπόν, παρακαλώ, πίσω στα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας τα οποία ο τελευταίος Υπουργός Οικονομικών αμέλησε ασύγνωστα, αντί στο τι περισσότερ θα μπορούσαν να κάνουν τα πανεπιστήμια! Τα πανεπιστήμια φαίνεται να έχουν και την βούληση και το θάρρος.
Spiritual Pragmatist on 20/12/2011
Κυρ. καθηγητά,

Σας έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση και προσπαθώ να παρακολουθώ τις διαπιστώσεις αλλά και εισηγήσεις σας που δημοσιεύονται συχνά πυκνά στον τύπο αλλά και σε άλλα fora. Τα τελευταία 6 σημεία αλλά και πολλά άλλα που έχετε διαπιστώσει, όπως επίσης και άλλοι ακαδημαϊκοί δεν έπρεπε να καλέσετε ίσως τα κόμματα αλλα και τη επιτροπή παιδείας και οικονομικών και να ζητήσετε ή και να τους πείσετε ώστε να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Να πάρετε δηλ. περισσότερες πρωτοβουλίες. Αυτή αν θέλετε είναι και η κριτική μου προς έσας. Ευχαριστώ.
ανεξάρτητος on 20/12/2011
Μα κ. Ζένιο με εκλπλήσσετε γιατί τώρα γιά την ανώτατη εκπαίδευση ουσιαστικά εισηγείστε προστατευτισμό (protectionism) και εσωστρέφια ενώ γιά όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας εισηγείστε ιδιωτικοποιήσεις και διεθνή ανταγωνισμό. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Soto on 20/12/2011
Μέσα σε ολο αυτο τον οικονομολογικό κυκεώνα έρχεται και η τηλεδιάσκεψη των υπουργών για να μας τρελάνει τελείως....
Εξηγάτε μας σας παρακαλώ και εμας τους αδαείς περί των οικονομικών που θα βρεθούν τα 460 εκ. που πέφτουν στο 'ππάιν' μας για να εισφέρουμε στο ΔΝΤ....
Η στραβός ειναι ο γιαλός η στραβά αρμενίζουμε.
Taylor on 20/12/2011
http://www.ecb.eu/pub/pdf/other/financialstabilityreview201112en.pdf?18e001b83928ce525d48f138662845c3

A table on Page 52 of the latest ECB's financial Stability Review, dated December 2011, sheds some light as to why our bonds have a high yield. Speaking in Gross terms around 27% of our GDP in debt is up for refinancing in 2012.
Of that amount however, 12% of GDP is the Special Purpose bond of 2.2 billion euro that was issued to provide liquidity to our banks and will be paid back by banks in 2012 and not rolled over by the government.
As such our Net refinancing needs are 15% of GDP in 2012. The only countries with higher % of their GDP of maturing debt in 2012 are: Greece, Italy, Belgium and Spain.
ARGYRIA on 20/12/2011
A well-written article, just like a well-rhymed poem.

It lacks, however, substance. Nor does it give any hard-core solutions. I wonder why. Mr. Zenios is well equipped to provide us with a workable economic model. No?

To me the article sounds more like political rhetoric, the same we hear all day long in every country hit by this debt virus.

What the article failed to explore is the real cause of the problem that the Cyprus economy is facing. And surely the cause is not Stavrakis or his predecessors. After all, they were/are merely taking orders as good EU soldiers.

Many EU member states enjoyed surpluses in the not so distant past. Where did these surpluses go? And what about the Sovereign Wealth Funds?

Cyprus in 1974 was not part of the EU. Therefore, the future of 2011 Cyprus is not entirely in the hands of its citizens .

Was it ever?
αθηνα on 20/12/2011
Αφού το άρθρο του κ.καθηγητή μοιάζει,κατά τη γνώμη σας,με καλογραμμένο ποίημα και σφύζει πολιτικής ρητορείας,έχω μεγάλη περιέργεια να διαβάσω την δική σας άποψη,για τα 'αμείλικτα' ερωτήματα που εσείς έχετε θέσει.
Σάββας Τταντής on 20/12/2011
Εχουμε πτωχέυση . ΤΕΛΙΑ.

300% του ΑΕΠ δανεισμένη οικονομία
Εκτεθιμένες τράπεζες σε δάνεια ακινίτων της φούσκας ακινίτων 2004-2007
140% του ΑΕΠ μας δάνεια οι τράπεζες μας σε μια οικονομία που χρεωκόπησε(ελλάδα)
38% του ΑΕΠ μας σε Ελληνικά ομολογα. Περισσότερα ακομα και απο τις ελληνικες τράπεζες (σε σχέση με το ΑΕΠ Ελλάδος)
έχουμε την μεγαλύτερη έκθεση σε σχέση με το ΑΕΠ μας απο οποιανδήποτε άλλη χώρα σε μια χώρα η οποία χρεωκοπησε οικονομικα, ηθικά, πολιτικά, κοινονικά .
Οι τράπεζες χρεώνουν 9% στα δάνεια για να δείνουν 5-6% καταθέσεις,(για να κρατήσουν τις ξένες καταθέσεις-δυσκολο) σκοτώνουν την οικονομία

μονον Η Κύπρου και η Λαική χάσανε σχεδον 4 δις καταθέσεις σε 1 χρόνο, μας πήρανε χαπάρι και φέυγουν καταθέσεις.
μεγάλες τρύπες των τραπεζών απο τις χορηγήσεις τους και τις επενδυσεις τους στην Ελλάδα στην Ελλάδα...

οι τράπεζες θα γονατίσουν την οικονομία.Μπηκαμε σε σπιραλ θανάτου, ψηλα επιτόκια=χρεωκοπιες=ξαναζημιες για τράπεζες=λιγοτεροι φοροι για το κράτος=ελλειμα=ξανα φόροι= ξανά λιγοτεροι φοροι λογο υφεσης= ξανα φοροι κλπ κλπ κλπ φαυλος κυκλος.....


αστε τις ακαδημαικές θεωριες και να ψάχνετε ποιος φταίει, οι FITCH είταν ξεκάθαροι σήμερα , συμφωνώ μαζι τους, γίναμε σκουπίδια .......

πάνω απο 10% η ανεργια το 2012

πρέπει να βρεθούν λύσεις για τις τράπεζες άμεσα, πριν αυτές γονατισουν την Οικονομία και την Κυβέρνηση, Ο Στυλιανίδης λέει θα βρει τα λεφτά η ΛΑΙΚΗ , πραγματικά ευχομε στον Κύριο Στυλιανίδη καλή επιτυχία και καλή τύχη διοτι χρειάζετε τύχη να βρεθούν τρελλοί

και εάν οι τραπεζίτες νομίζουν οτι με τα 3.6 δις που τους ζήτησε η Ευρωπιακή Αρχή τραπεζών τελείωσαν, έχουν λάθος, η ζημιές και οι τρυπες που έχουν και θα δημιουργηθουν απο αυτή την κριση θα ειναι ΠΟΛΥ μεγαλύτερες
Σάββας Τταντής on 20/12/2011
το 2012 θα υπάρξει ρεκόρ χρεωκοπιων νομικών και φυσικών προσώπων , δεκάδες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τα επιτοκια 8-10% που τους χρεώνουν οι τράπεζες, δεν θα αντέξουν την ελλειψη ρευστοτητας επιδή οι τράπεζες δεν μπορουν να δανείσουν μέχρι να βρουνε τα 3.6 δις κεφαλαια που ζήτησε η ευρωπαική αρχή τραπεζών

οι τράπεζες θα γονατίσουν την οικονομία και στην συνέχεια το κράτος.
Taylor on 21/12/2011
I agree Savvas with your analysis, that is why I have been going on here about regulation but some people would not like to see that we are more like Ireland, where the banks bankrupted the economy and NOT Greece when the opposite occured...
Παρατηρητής on 21/12/2011
Η αντίφαση στο μεγαλείο της: "we are not like greece, we are like Ireland". The...good greek banks didnt buy greek bonds, only the ...bad cypriot banks did and ...bankrupted our economy!!! oh well, whatever...goodmorning to you dear Taylor :-)
Σάββας Τταντής on 21/12/2011
Παρατηρητή, ο Τaylor, σε αυτό που ανάφερε έχει δίκιο, στην Ελλάδα, το Ελληνικό κράτος φορτωσε τις Ελληνικές τράπεζες ομόλογα , να σου αναφέρω την περίπτωση Εθνικής , όταν ο Πανανδρεου άλλαξε τον προηγούμενο διοικητη της Εθνικής, έβαλε ένα δικο του για να φορτωθεί ελληνικά ομολογα η Εθνική. Αυτό γονάτισε την εθνική επιδή η Ελλάδα χρεωκόπησε λογο δικου της μεγάλου χρεους έναντι του ΑΕΠ της

Η Κύπρος δεν έχει τόσο μεγάλο χρεος σε σχέση με ΑΕΠ σε συγκριση με Ελλάδα, συγκεκριμένα , Η Ελλάδα έχει 150% του ΑΕΠ της και η Κυπρος 65% του ΑΕΠ μας χρεος. Συμπτωματικά, το χρέος μας ειναι στο ιδιο ποσοστό οπως της Ιρλανδιας όταν αυτή αναγκαστηκε να δανειστει να σώσει τις τράπεζες της , και ο δανεισμος της απο 65% του ΑΕΠ πήγε 95% και έτσι πήγε Τροικα.....

¨εχουμε επισης κάποια χαρακτηριστικα της Ισλανδιας οταν αυτή χρεωκοπησε , η οποία χρεωκόπησε για τις τράπεζες τις, για παραδειγμα έχουμε τα ιδια ποσοστα ΑΕΠ σε σχέση με περιουσιακά στοιχεια τράπεζών, επισης , η Iσλανδική τράπεζα Kaoupthing, η μεγαλυτερη Ισλανδικη τράπεζα που χρεωκόπησε και οδηγησε την Ισλανδια σε χρεωκοπία έχει τα ιδια "συμπτώματα " με την Λαική.........(δεν θα μπώ σε λεπτομέρειες για ευνουτους λόγους π.χ δάνεια σε μεγαλομετόχους για αγορα μετοχών χωρις εξασφαλίσεις κπλ κπλ , δουλεία της Κεντρικής τράπεζας να τα βρεί και να ενημερώσει τον Υπουργο οικονομικών το σσυντομότερο δυνατον)

Επιμένω στην θέση οτι είμαστε και θα παραμείνει το κράτος εκτος αγορών για τις τράπεζες, ούτε και μετά τα τελευταία μέτρα δεν θα μπούμε στις αγορές και πιστευω οτι h Fitch και οι άλλοι οικοι θα μας υποβαθμίσουν ξανά και οχι να μας αναβαθμίσουν παρολο που τα μέτρα ειταν ΟΚ , Καλύτερες αξιολογισεις θα έχουμε οταν σταθεροποιηθει το Κυπριακό τραπεζικο σύστημα το οποίο κινητε πάνω σε αμμο....(ισος και βάλτο)

ΣάΒβας Τταντης 21-12-2011
Σταύρος Α. Ζένιος on 21/12/2011
Αγαπητοί, όσο και να προσπάθηα, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τις διαφωνίες με το άρθρο. Και εξηγώ:

1. Γιατί η απάντηση στο άρθρο είναι ¨Τι κάνουν τα πανεπιστήμια"??? Νομίζω οτι οι τελευταίοι που φταίνε για την κρίση είναι τα πανεπιστήμια. Δεν είναι αυτά που κυβερνούν τον τόπο. Όσο για αυτά που θα ήθελε ο Π. Δημτριάδης να κάνουν τα έχουν ήδη εισηγηθεί προ πολλού, συστηματικά, δημόσια και δυνατά.

2.@ανεξάρτητος. Δημόσια διαφώνησαν τα πανεπιστήμια για τον προστατευτισμό που παραπονιέσαι. Και τα 6 σημεία μου είναι αντι-προστατευτικά!


3. @Αργυρία. Δες την παράγραφο που αρχίζει "Τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν μέτρα βελτίωσης.....". Είναι παράγραφοσ με τις εισηγήσεις μου, συγκεκριμένες και είμαι έτοιμος να τις υποστηρίξω. Αν θές περισσότερα περίμενε λίγο να βγει το βιβλίο που ετοιμάζω. Φοβούμαι όμως οτι όπως εσύ βλέπεις "ποίηση αντί οικονομικές προτάσεις" οι κυβερνώντες βλέπουν "ακαδημαικές θεωρίες αντί προτάσεις πολιτικής". Προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

3. Γιατί δεν ασκώ κριτική στον Διοικητή της ΚΤΚ? Αυτό το κάνουν άλλοι, ανεξάρτητα απο το θέμα που συζητούμε. Είπα σε προηγούμενο άρθρο μου που βρίσκονται οι ευθύνες των Κεντρικών Τραπεζιτών της Ευρώπης, δεν νομίζω οτι ευθύνονται για τα ψηλά επίπεδα δανεισμού ιδιωτών επιχειρήσεων και κρατών, για την φερεγγυότητα των οικονομιών.

4. Υπάρχει έντονη κριτική κατά ορισμένων τραπεζιτών στο άρθρο!

Όσο αφορά τις διαφορές εκτιμήσεων για τις προοπτικές της Τρ. Κύπρου και Λαικής να βρουν κεφάλαια, κανείς απο εμάς δεν έχει αρκετά στοιχεία για να είναι σίγουρος για τισ θέσεις του. Πιστεύω οτι η Κύπρου θα τα καταφέρει, η Λαική θα κρατικοποιηθεί. Ελπίζω πολύ να διαψευστώ στο δεύτερο, για το καλό και της τράπεζας και του κράτους.