You are here

Αδυνατούν να κάνουν διακοπές 82 χιλ. κύπριοι εργαζόμενοι

03/08/2021 06:51

Θλιβερό είναι το ποσοστό των οικογενειών στην Κύπρο των οποίων τα εισοδήματα βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και αδυνατούν να κάνουν έστω μία βδομάδα διακοπές.

Αυτό προκύπτει από μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και η οποία καταγράφει συγκεκριμένα ότι 81,6 χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο που αντιστοιχούν σε ποσοστό 79,2% των οποίων οι απολαβές τους βρίσκονται στο όριο κινδύνου φτώχειας, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά έστω ένα διάλειμμα λίγων ημερών για διακοπές.

Βάσει της μελέτης της ETUC, η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο βελτίωσης των εισοδημάτων των ευρωπαίων εργαζομένων, η χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στην Ελλάδα με 88,9% (ή 1,38 εκατομμύρια), στη Ρουμανία (86,8%), στην Κροατία (84,7%), στην Κύπρο (79,2%) και στη Σλοβακία (76,1%).

Οι επισημάνσεις από τη μελέτη των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει έρεισμα στην προσπάθεια που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού που ισχύει σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

«Δεν είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητη η μελέτη και τα σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη της ETUC και να μην αποτελέσουν επιχείρημα για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας στην προσπάθεια που γίνεται για επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού», σχολίασε στη StockWatch ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), η ΥΠΕΡΓ Ζέτα Αιμιλιανίδου, ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους ότι στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, θα κατατεθούν σχετικές μελέτες του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και της Κομισιόν σε σχέση με το επίμαχο ζήτημα του ελάχιστου εισοδήματος.

«Οι διακοπές δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια για τους λίγους», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ETUC, Έσθερ Λιντς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης.

 «Η άνοδος της ανισότητας των διακοπών δείχνει πώς τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν μοιράστηκαν δίκαια. Η οδηγία της ΕΕ για τους ελάχιστους μισθούς πρέπει να ενισχυθεί για να διασφαλιστεί ότι οι μισθοί δεν θα είναι ποτέ τόσο χαμηλοί, ώστε να αφήνουν τους εργαζόμενους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μέρος ρουτίνας της απασχόλησης για την εξασφάλιση πραγματικά δίκαιων μισθών για όλους», σημείωσε η κ. Λιντς.

Στο σημείωμα της ETUC που συνοδεύει τα αποτελέσματα της έκθεσης, στη βάση στοιχείων της Eurostat τονίζεται ότι ενώ η πρόσβαση στις διακοπές αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος παραμένουν στην πλειονότητά τους αποκλεισμένες.

Το 28% των πολιτών της ΕΕ, προστίθεται, δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας εκτός σπιτιού. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 59,5% για τα άτομα με εισόδημα κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου όρου.

Σε αναλογία πληθυσμού η Ιταλία καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων σε αυτήν την κατηγορία με 7 εκατομμύρια, ακολουθούμενη από την Ισπανία (4,7 εκατομμύρια), τη Γερμανία (4,3 εκατομμύρια), τη Γαλλία (3,6 εκατομμύρια) και την Πολωνία (3,1 εκατομμύρια).

Η ETUC υπογραμμίζει την ανισότητα των διακοπών, ως μέρος των προσπαθειών της να ενισχύσει το σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για επαρκείς ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το καλοκαίρι.

Επισημαίνεται, ότι η ETUC συνεργάζεται με τους ευρωβουλευτές για να εισαγάγει ένα «όριο ευπρέπειας» στη νομοθεσία που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να καταβληθούν σε λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους, παρέχοντας αύξηση μισθών σε πάνω από 24 εκατομμύρια άτομα.

Του Λεύκου Χρίστου