You are here

Προχρηματοδότηση €3 δισ. σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία

03/08/2021 18:53

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σήμερα 770 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο, 12,1 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο και 2,2 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία υπό μορφή προχρηματοδοτήσεων.

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία είναι οι τρεις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).

Η προχρηματοδότηση θα συμβάλει στην υλοποίηση των βασικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που ορίζονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που προτείνονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των χωρών.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής των σχεδίων τους, το Βέλγιο αναμένεται να λάβει συνολικά 5,9 δισ. ευρώ και το Λουξεμβούργο συνολικά 93,4 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων. Η Πορτογαλία αναμένεται να λάβει συνολικά 16,6 δισ. ευρώ (13,9 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 2,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων).

Οι εκταμιεύσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια του πρώτου δανεισμού που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Έως το τέλος του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή προτίθεται να αντλήσει περίπου 80 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, η οποία θα συμπληρωθεί με μέσα βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΕΕ, για τη χρηματοδότηση των πρώτων εκταμιεύσεων προς τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του NextGenerationEU.

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, που στοχεύει στη στήριξη των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κράτη μέλη. 723,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).

Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αποτελούν μέρος της πρωτοφανούς αντίδρασης της ΕΕ προκειμένου να εξέλθει από την κρίση του κορονοϊού ισχυρότερη, προωθώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη συνοχή στις κοινωνίες μας.