You are here

Κρυμμένος θησαυρός για τράπεζες και servicers στα ακίνητα

05/08/2021 08:26

Σημαντικές υπεραξίες άμεσα και έμμεσα αναμένουν να εγγράψουν οι τράπεζες από την ενεργή, επενδυτικού χαρακτήρα, διαχείριση των ακινήτων που είτε έχουν στοκάρει, είτε θα φορτώσουν τα επόμενα έτη στους ισολογισμούς τους, κυρίως από τις ανακτήσεις επί μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτός είναι ο λόγος που η μια μετά την άλλη, ανάλογα με την στρατηγική τους, ετοιμάζουν σε συνεργασία με εξειδικευμένους παίκτες της αγοράς real estate (REO) συμπράξεις μέσω κοινών εταιρειών.

Η εν λόγω αγορά διαχείρισης ακινήτων, την οποία θα τρέξουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τώρα ξεκινά να στήνεται και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών, θα αυξήσει την αξία των εγγυήσεις επί δανείων (collaterals) και θα συμβάλλει στην απελευθέρωση κεφαλαίων.

Σημαντική αναμένεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές να είναι η συμβολή της και στην αντιμετώπιση του μέγα ζητούμενου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που δεν είναι άλλο από την μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (DTC) καθώς θα ενισχυθεί η κερδοφορία, αλλά και η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών.

Άνοδος τιμών

Υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών κρύβουν σημαντικές υπεραξίες με δεδομένη την άνοδο των τιμών 5%-6% σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία και αναμένεται να αναδείξουν μια λευκή «τρύπα» με υψηλά περιθώρια κέρδους εξ ου και χτίζεται η επενδυτική ενεργή διαχείρισή τους μέσω εξειδικευμένων εταιρειών, στις οποίες οι τράπεζες είναι μέτοχοι είτε άμεσα, είτε μέσω των servicers».

Το βάθος της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης ακινήτων του τραπεζικού συστήματος είναι τεράστιο με δεδομένο ότι περίπου 1.000.000 ακίνητα αποτελούν σήμερα εξασφαλίσεις σε κόκκινα δάνεια μεταξύ των διαφόρων τραπεζών και σε περίπου 20%-25% από αυτά (ήτοι 200.000-250.000) δεν θα είναι εφικτό να βρεθεί κάποια λύση με τους δανειολήπτες. Έτσι, οι servicers θα κληθούν τα επόμενα χρόνια μέσω των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων να βρουν απαντήσεις και να διαχειριστούν με επενδυτικό τρόπο τα εν λόγω ακίνητα.

Η θεσμική στήριξη

Στην ενίσχυση της νέας πηγής εσόδων για τις τράπεζες συμβάλλουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, με κορυφαία τις νέες αντικειμενικές αξίες, η εφαρμογή των οποίων θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022. Με τις ήδη ανακοινωμένες αλλαγές εντάσσονται στο σύστημα μια σειρά από περιοχές με αποτέλεσμα τα ακίνητα που βρίσκονται σε αυτές να αποκτούν εμφανή αξία, κάτι που συμπαρασύρει προς τα πάνω και όσα από αυτά αποτελούν εγγυήσεις επί δανείων.

Επίσης, η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων αλλά και του κτηματολογίου βοηθούν στην καλύτερη δόμηση της κτηματαγοράς, καθώς ενισχύεται η διαφάνεια στο χωροταξικό πλαίσιο της χώρας.

Πηγή: Euro2day