You are here

Άνοιξε ο δρόμος για αναπαλαίωση παλαιού Νοσ. Λάρνακας

05/08/2021 13:25

Ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων του παλαιού Νοσοκομείου της Λάρνακας, με τον Δήμο να προχωρεί σε υπογραφή δύο συμβάσεων, μία με τη Δημοκρατία και μία με το κληροδότημα Ευανθίας Πιερίδη, ανέφερε σήμερα ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχει πλέον στα χέρια του τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας, η οποία ξεκαθαρίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του διατηρητέου παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παραχωρείτο στον Δήμο για δημιουργία Δημοτικού Μεγάρου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, μελέτη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, επιβεβαίωνε πως οι ιδιοκτήτες των κτιρίων και της γης του παλαιού Νοσοκομείου είναι διαφορετικοί, αφού η γη και κάποια νέα κτίρια ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία ενώ τα δύο διατηρητέα κτίρια είναι καταγεγραμμένα ως περιουσία του κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδη. 

Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης ότι ο Δήμος έχει στα χέρια του γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με την οποία έχει πλέον ξεκαθαρίσει τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλαιού Νοσοκομείου όσο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του διατηρητέου.

Αφού χαρακτήρισε «σημαντική τη συγκεκριμένη εξέλιξη», ο Δήμαρχος είπε πως ο Δήμος θα προχωρήσει με την υπογραφή δύο συμβάσεων, μία με την Κυπριακή Δημοκρατία και μία με το Κληροδότημα Ευανθίας Πιερίδη. «Εμείς είμαστε έτοιμοι για ετοιμασία σχεδίων αναπαλαίωσης του ιστορικού κτιρίου», είπε.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις του ΟΚΥπΥ στο θέμα της μετακίνησης όλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας στον 2ο όροφο της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο Δήμαρχος είπε πως «αυτές έχουν πλέον αρθεί» και σημείωσε πως «θα ξεκινήσουν παράλληλες διαδικασίες για ολοκλήρωση του θέματος ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος».

Εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου

Ο Δήμαρχος ερωτήθηκε και για το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και είπε μεταξύ άλλων πως «η περιοχή των εγκαταστάσεων, πλέον έχει αποχαρακτηριστεί από την οδηγία SEVEZO, ενώ οι εργασίες όλων των εταιρειών πετρελαιοειδών έχουν πλέον μεταφερθεί στο Βασιλικό».

Πρόσθεσε ότι ο Ομιλος Petrolina Holdings έχει αγοράσει τη γη που κατείχε η EXXON MOBIL και ο Όμιλος διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία κατεδάφισης των εγκαταστάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Όσον αφορά τις εργασίες αποθήκευσης ασφάλτου στον χώρο των πρώην διϋλιστηρίων, έχουν τερματιστεί με την ΚΕΤΑΠ να ενημερώνει πως ξεκίνησε τη διαδικασία καθαρισμού των δεξαμενών από τα υπολείμματα ασφάλτου».

Όσον αφορά το υγραέριο είπε πως «δραστηριοποιούνται ξεχωριστά η Κοινοπραξία VLPG (Petrolina, Intergaz, Synergas) και τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των εταιρειών και της Κυβέρνησης, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων Υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν κατά το στάδιο των αδειοδοτήσεων και της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει καθυστερήσει και η πλήρης μετακίνηση των εγκαταστάσεων από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «το σημαντικό είναι ότι μέχρι σήμερα έχει εξευρεθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα εκφόρτωσης του υγραερίου, με την αποδοχή εκ μέρους της Αρχής Λιμένων Κύπρου και των Κρατικών Τμημάτων ως προσωρινή λύση την εκφόρτωση υγραερίου από το Λιμάνι Βασιλικού με συγκεκριμένο εξοπλισμό και με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και ασφαλείας».

«Σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια υπόγραψε συμφωνία συνεργασίας με την VLPG λύνοντας ουσιαστικά τα πρόβληματα από πού θα συνεχίζονταν οι εργασίες της ΕΛΠΕ αφού ακόμη δεν έχουν αρχίσει εργασίες δημιουργίας δικών τους ιδιόκτητων βάσεων στο Βασιλικό», είπε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Κοινοπραξία VLPG, ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, «όρισε το Νοέμβριο του 2021, ως καταληκτική ημερομηνία του τερματισμού λειτουργίας και μεταφοράς όλων των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό».
 
Εξάλλου, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόσφατα Ρώσος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, προσφέρθηκε να παραχωρήσει ως δωρεά ένα γλυπτό το οποίο έχει ήδη κατασκευαστεί και είναι αφιερωμένο στην «Οικογένεια» με την περαιτέρω έννοια της ειρήνης, της ελευθερίας και της προόδου που δίνεται στον πλανήτη από τη νίκη στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το συγκεκριμένο γλυπτό θα τοποθετηθεί στη γωνία της Λεωφόρου Αθηνών απέναντι από την Πλατεία Ευρώπης, με την τοπιοτέχνηση του χώρου να ξεκινά τέλη Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου.