You are here

Ackermann: Διαψεύσαμε τις ανησυχίες

12/12/2017 11:19
Η Τρ. Κύπρου κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να διαψεύσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τη νέα σύνθεση των μετόχων της και των μελών του ΔΣ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Josef Ackermann.

Μιλώντας σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση του συνδέσμου αποφοίτων του London School of Economics με τίτλο «Καταστροφικές δημιουργίες: Μαθήματα από οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης» και αναφερόμενος στην Τρ. Κύπρου επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών παρά τον κίνδυνο να ακολουθήσει την ίδια τύχη με τη Λαϊκή το 2013.

Υπογράμμισε ότι παρά τις κάποιες ανησυχίες που προέκυψαν σχετικά με τη μεταβαλλόμενη σύνθεση των μετόχων της τράπεζας και των μελών του διοικητικού συμβουλίου και τους απώτερους στόχους τους, η τράπεζα έχει γίνει πιο επικεντρωμένη στην Κύπρο παρά πριν από την κρίση, καθώς οι περιπέτειες της τράπεζας στην Ανατολική Ευρώπη ή ακόμα και στην Ελλάδα έχουν σταματήσει.

Ο Josef Ackermann ανέφερε ότι η κρίση στην Κύπρο προήλθε τόσο από τις τράπεζες όσο και από την πορεία των δημοσιονομικών, σημειώνοντας ότι είχαν γίνει λάθη όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων και την τήρηση των συνετών δομών διακυβέρνησης του τραπεζικού συστήματος ενώ η τραπεζική εποπτεία ήταν αδύναμη.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, αυξήθηκαν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες ενώ υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις όσον αφορά τη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα έγκαιρης προσαρμογής με πιο εύλογους όρους. Ως αποτέλεσμα, εν μέρει λόγω του αντίκτυπου των τραπεζικών προβλημάτων στις αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων, η Κύπρος έχασε την πρόσβαση στις αγορές τον Μάιο του 2011.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013, η Κύπρος δεν αποτελούσε πλέον συστημικό κίνδυνο για την Οικονομική Νομισματική Ένωση (ONE) και η όρεξη για μεγάλα προγράμματα διάσωσης είχε κοπάσει. Ως εκ τούτου, η Κύπρος αναγκάστηκε από τις νέες πραγματικότητες να δεχτεί μια διάσωση σύμφωνα με τις γενικές γραμμές της οδηγίας για την εξυγίανση και ανάκαμψη τραπεζών, η οποία ήταν υπό συζήτηση, μια διαδικασία που άφησε πολλά σημάδια και έχει προκαλέσει πόνο.

Τόνισε ότι η δημιουργική καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών κέντρων της Κύπρου στην αρχική της μορφή που επέτρεψε τη συγκέντρωση τραπεζικών καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων μέχρι 9 φορές το ΑΕΠ μετατράπηκε σε καταστροφική δημιουργία της Κύπρου. Αυτό οφειλόταν στην υποτίμηση της βαρύτητας των κυβερνητικών υποχρεώσεων εγγύησης καταθέσεων, στην υποτίμηση των κυριαρχικών κινδύνων της Ελλάδας και στους κινδύνους της εγχώριας πιστωτικής και στεγαστικής φούσκας και στην έλλειψη προσοχής στην αυστηρή εποπτεία και τον έλεγχο των τραπεζικών κινδύνων και των δομών διακυβέρνησης.

Έχουν επιτευχθεί πολλά

Αναφερόμενος στην κατάσταση, σήμερα, ο Joseph Ackermann σημείωσε έχουν επιτευχθεί πολλά, χάρη στις θυσίες του κυπριακού λαού, τη συνεπή εφαρμογή από τις αρχές κατάλληλων πολιτικών και εν μέρει λόγω εξωγενών θετικών παραγόντων. Επιπλέον, έχουν τεθεί σε εφαρμογή σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων ελέγχων κινδύνων, ενισχυμένων δομών διακυβέρνησης, ενισχυμένου ρυθμιστικού πλαισίου και σκληρής εποπτείας. Η ανάπτυξη επέστρεψε και κερδίζει έδαφος και σημειώθηκαν τεράστια βήματα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα ψηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για κανέναν. Όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την πειθαρχία μας και να παίξουμε με τους κανόνες της ΟΝΕ».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να οικοδομήσει την αναγκαία πολιτική συναίνεση για να προωθήσει τις αναγκαίες πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα προστατεύσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μέσω νομικών και άλλων μεταρρυθμίσεων και θα τονώσουν έτσι τη διεύρυνση της βάσης ανάπτυξης των εξαγωγών.

Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν περαιτέρω βελτιώσεις των επιχειρηματικών μοντέλων τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των NPLs.

«Η κυπριακή κοινωνία πρέπει να αποφεύγει τις λαϊκιστικές προσεγγίσεις και την αδύναμη υποστήριξη της αρχής του σεβασμού των οικονομικών και συμβατικών υποχρεώσεων. Μαζί μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη διαφορά», τόνισε.

ΕΕ

Αναφορικά με την κρίση στην ΕΕ, ανέφερε ότι η κρίση χρέους είχε καταστρεπτική επίδραση στην εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών για το μέλλον του ευρωπαϊκού νομίσματος και της ΕΕ στο σύνολο της.

Επεσήμανε ότι η δημιουργική καταστροφή της τιτλοποίησης είχε τεράστιες απρόβλεπτες συνέπειες που τη μεταμόρφωσαν σε καταστροφική δημιουργία. Οι σημαντικές απώλειες οδήγησαν σε συστημικούς κινδύνους που απαιτούσαν συστημική ανταπόκριση.

Ανέφερε ότι η δημιουργική καταστροφή μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόοδος μόνο εάν αποδειχθεί στην πράξη και σε περιόδους κρίσης.

Τόνισε ότι παραμένουν πολλές προκλήσεις στην ΕΕ όπως είναι τα θέματα της μετανάστευσης και της κοινής άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και το ψηλό χρέος στην Ιταλία. Σε αντίθεση με την Κύπρο, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, είπε, η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη χώρα για να δεχθεί βοήθεια επισημαίνοντας ότι ένα Italexit θα έπληττε σοβαρά το έργο της ΕΕ.

Δύο άξονες για την έξοδο από την κρίση, είπε, είναι η βαθύτερη ολοκλήρωση από τη μία και η μεγαλύτερη ευθύνη από τα κράτη μέλη.

Της Γεωργίας Χαννή