You are here

Μ. Δρουσιώτης: Αποτρεπτικές οι τιμές για ηλεκτροκίνηση

14/08/2021 06:01

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η πλέον καθαρή και βιώσιμη λύση στις μεταφορές και προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων στον καταναλωτή σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριο Δρουσιώτη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στη StockWatch, οι τιμές ηλεκτρικών οχημάτων, ακόμα και με κρατική ενίσχυση, είναι σχεδόν αποτρεπτικές.

Ο κ. Δρουσιώτης αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου με βάση την οποία το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αναδεικνύεται ως η πιο βιώσιμη επιλογή, ωστόσο τονίζει ότι «δεν είναι η πλέον προσιτή επιλογή από οικονομικής άποψης».

Μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά καταναλωτών

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, ο Σύνδεσμος διαβλέπει μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

«Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία είναι μεγάλο, γι’ αυτό και έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού», όπως σημειώνει.

«Κατά τη γνώμη μου, επηρεάστηκε η συμπεριφορά των καταναλωτών οι οποίοι τώρα κάνουν πιο προσεχτικές αγορές και αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα που δεν είναι αναγκαία. Ο κύριος λόγος που ώθησε τους καταναλωτές να ψωνίζουν λιγότερο και να περιορίζονται στα αναγκαία, είναι η μείωση των εισοδημάτων τους που προήλθαν κατά κύριο λόγο από την πανδημία», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, οι καταναλωτές διεκδικούν τα δικαιώματά τους με περισσότερη μαχητικότητα με την υποβολή καταγγελιών κάτι που φάνηκε μέσα από τα παράπονα που υποβάλλονται στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών.

«Το μεγάλο χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία, βοηθά στην μονιμότητα της σημερινής συμπεριφοράς των καταναλωτών», σημειώνει. 

Μια άλλη αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, είναι η αύξηση των αγορών από το διαδίκτυο και η πιο δυναμική  διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Υπαρκτή η ενεργειακή φτώχεια στην Κύπρο

Στη συνέντευξή του ο κ.Δρουσιώτης παραδέχεται ακόμη ότι υπάρχει σημαντικό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας στην Κύπρο.

«Αυτό φαίνεται μέσα από τις κρατικές επιδοτήσεις θέρμανσης στις ορεινές κοινότητες και μέσα από τις χιλιάδες καταναλωτών που κατατάσσονται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και πληρώνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση την ειδική κατηγορία χρέωσης του», επισημαίνει.

Σε ότι αφορά το πολυνομοσχέδιο για ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τέθηκε σε ισχύ στις 12 Μαΐου 2021, επισημαίνει ότι δεν ενισχύει την προστασία των καταναλωτών.

Αντίθετα, υποστηρίζει, περιέχει σοβαρά αρνητικά στοιχεία για τους καταναλωτές, τα οποία ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών τα έθεσε υπόψη κάθε αρμόδιου, χωρίς όμως να ληφθούν υπόψη.

Ο κ. Δρουσιώτης αναφέρεται και στις λιανικές τιμές των καυσίμων κίνησης και θέρμανσης στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι κυμαίνονται κατά μέσο όρο δύο σεντ το λίτρο πιο πάνω από την αναμενόμενη τιμή που θα έπρεπε να πωλούνται.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή