You are here

Το 70% με απευθείας κρατήσεις σε Αγία Νάπα – Πρωταρά

24/08/2021 07:19

Το 70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε φέτος απευθείας από τους ίδιους τους τουρίστες, δηλώνουν οι δήμαρχοι της περιοχής.

Παράλληλα διευκρινίζουν ότι οι τουρίστες που προβαίνουν σε απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία ή μέσω διάφορων ηλεκτρονικών πλατφόρμων είναι πιο ψηλών εισοδημάτων, συνεπώς και πιο απαιτητικοί.

Πέραν του 80% οι πληρότητες στον Πρωταρά

Μιλώντας στη StockWatch, ο δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, είπε ότι «οι τουρίστες που κλείνουν τις κρατήσεις τους απευθείας ως επί το πλείστον είναι μεσαίας και άνω εισοδηματικής τάξης και ως εκ τούτου και πιο απαιτητικοί. Τον Ιούλιο και Αύγουστο οι απευθείας κρατήσεις ξεπέρασαν το 70%», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη το τουριστικό προϊόν τους, πέραν των ρώσων που κρατούν τα ηνία και φέτος, προέρχεται και από τη Βρετανία, το Λίβανο, την Ιορδανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Τόνισε ότι εάν η Κύπρος καταφέρει να αναβαθμιστεί από τον ECDC στην πράσινη κατηγορία τότε ο τουρισμός θα επεκταθεί και τους χειμερινούς μήνες.

Μειωμένα έσοδα

Η μείωση των εσόδων του δήμου Παραλιμνίου συνεπεία της πανδημικής κρίσης ήταν της τάξης του 20% το 2020 και 10% το τρέχον έτος, σε σχέση πάντα με το 2019, δήλωσε ο κ. Πυρίλλης, σημειώνοντας ότι «ο δήμος Παραλιμνίου λόγω μεγέθους κατάφερε τελικά να απεξαρτηθεί οικονομικά από τον τουρισμό και ως εκ τούτου επηρεάστηκε λιγότερο από την κρίση απο ότι άλλες τουριστικές περιοχές».

Να εργαστούμε για ποιοτικό τουρισμό

Ο δήμαρχος της Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέτος, μιλώντας επίσης στη StockWatch, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Αγία Νάπα μπορεί να εκμεταλλευτεί το momentum που δημιουργήθηκε τη φετινή χρονιά και να συνεχίσει να προσελκύει ποιοτικό τουρισμό και τα επόμενα χρόνια εάν συνεργαστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προσφέρουν πιο ποιοτικές και επαγγελματικές υπηρεσίες.

Διευκρίνισε ότι «επειδή φέτος η πλειοψηφία των κρατήσεων γίνεται απευθείας από τους τουρίστες παρατηρήθηκε μια τάση αυξημένων επισκεπτών και από άλλες αγορές όπως η γαλλική αγορά».

Σημείωσε εντούτοις ότι «η Αγία Νάπα αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό για τους ρώσους, συνεπώς η μεγάλη στήριξη και φέτος προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία προήλθε από τη Ρωσία και λιγότερο από Βρετανία και τις Σκανδιναβικές χώρες».

Πρόσθεσε ότι «με τη συμβολή της εγχώριας αγοράς οι πληρότητες τον Ιούλιο και Αύγουστο ξεπέρασαν κατά μέσο όρο το 75%».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννέτο, εκτός απρόοπτων γεγονότων η τουριστική κίνηση από την ξένη αγορά θα συνεχίσει και τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ τα Σαββατοκύριακα θα ενισχύεται και από την εγχώρια αγορά στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση του εγχώριου τουρισμού.

Κάθετη πτώση των εσόδων του δήμου

Όσον αφορά τη μείωση των εσόδων του δήμου λόγω της πανδημίας ο κ. Ζαννέτος είπε ότι «το 2020 η μείωση των εσόδων του δήμου Αγίας Νάπας ανήλθε στο 65% σε σχέση με το 2019 ενώ για το τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 30% έως 40%.

Της Ηρώς Ευθυμίου