You are here

Τύπος: Αρχίζει η μάχη για το νέο πλαίσιο για την ενέργεια

31/08/2021 06:31

Ο κύκλος συνεδριάσεων που ανοίγει σήμερα η επιτροπή ενέργειας για έγκριση τριών νομοσχεδίων για τη ρύθμιση και εποπτεία της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η αυξητική πορεία που ακολουθούν οι τιμές ηλεκτρισμού στην Κύπρο, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2020, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Αρχίζει η μάχη για το νέο πλαίσιο για την ενέργεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι ο κύκλος συνεδριάσεων που ανοίγει σήμερα η επιτροπή ενέργειας για έγκριση τριών νομοσχεδίων για τη ρύθμιση και εποπτεία της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενώπιον της επιτροπής θα τεθούν σήμερα ο περί ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού νόμος του 2021 αναφορικά με την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρισμού, ο περί σύστασης και λειτουργίας της ΡΑΕΚ νόμος του 2021 και ο περί ρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου νόμος του 2021. Αναφέρεται ότι για τα τρία νομοσχέδια υπάρχουν διιστάμενες έως συγκρουόμενες απόψεις μεταξύ αρχών, φορέων και οργανισμών, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, κάτι που προϊδεάζει για αντιπαραθέσεις ενώπιον της επιτροπής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η κυβέρνηση προωθεί τη σύσταση εθνικής υπηρεσίας ακεραιότητας, στο πλαίσιο του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς, με την οποία θα συνενώσει τους μηχανισμούς ελέγχου περιουσιακών στοιχείων και του ασυμβίβαστου και της σύγκρουσης συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χρυσές δουλειές οι κινέζοι, παράγοντας κοντέινερ
  • Ένας στους πέντε δυσκολεύεται
  • Ατομικός κουμπαράς στην Ελλάδα
  • Ρεκόρ στον πληθωρισμό καταγράφηκε στη Γερμανία

Πολίτης

 «Στα ύψη και το 2022 οι τιμές ηλεκτρισμού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αυξητική πορεία που ακολουθούν οι τιμές ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, η άνοδος της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και η διαρκής χρήση του από την ΑΗΚ δεν αφήνουν οποιαδήποτε αισιοδοξία για μείωση των τιμών. Αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν τόσο με την έλευση του φυσικού αερίου στο τέλος του 2022 όσο και με τη συνεχή είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κυπριακή αγορά.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2020, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2019, το 21,3% του πληθυσμού ή 188 χιλ. άτομα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στα 33.862 ευρώ το μέσο εισόδημα – Αύξηση 0,8%
  • Επαφές Ηροδότου με φορείς της οικονομίας

Χαραυγή

 «Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την ακρίβεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα της τάξης του 38%. Η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής σε ανακοίνωση της εκφράζει «απογοήτευση και θλίψη» για τη «χωρίς περιστροφές και χωρίς τύψεις εξαγγελία της ΑΗΚ για 38% αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος την προσεχή περίοδο». Καλεί επίσης την ΑΗΚ να αναγνωρίσει τις ευθύνες της και να βρει τρόπους να περιορίσει την αύξηση.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μειωμένα κατά 74,2% είναι τα έσοδα από την τουρισμό κατά το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Βουλιάζουν στη φτώχεια οι νέοι και οικογένειες με παιδιά

Αλήθεια

 «Στο 21,3% ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο προς πανδημίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2020, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2019. Με βάση τα αποτελέσματα, το 21,3% του πληθυσμού ή 188 χιλ. άτομα ζούσε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική στέρηση ή ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η υπουργός εργασίας Ζετά Αιμιλιανίδου ανέφερε χθες ότι θα συνεχιστεί η επιδότηση για εργοδότηση ανέργων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αντίδραση για την αύξηση στο ρεύμα κατά 38% - Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών
  • Αύξηση 4,6% στη βιομηχανική παραγωγή

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΟΥΤ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ – ΤΑΤΑΡ – Κυπριακό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΑΡΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΩΝ – Έτοιμοι να κινηθούν εναντίον των συναδέλφων τους γιατροί σε μονάδες covid

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΡΠΑΞΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ – Η μεγαλύτερη ομάδα κρουσμάτων κορωνοϊού κατά τον Αύγουστο ήταν τα παιδιά

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΕΝΩ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ – Ούτε με τον εαυτό τους δεν μπορούν να εξηγηθούν οι κυβερνώντες