You are here

Αναμένουν μπουμ στις ηλεκτρονικές υπογραφές

04/09/2021 06:01

Μουδιασμένο είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον από επαγγελματίες και πολίτες για απόκτηση ηλεκτρονικής υπογραφής, με βάση τα στοιχεία που αφορούν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σχετικής υπηρεσίας.

Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι φορείς εκτιμούν ότι η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής θα αυξηθεί κατακόρυφα το 2022, με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας στις ψηφιακές συναλλαγές με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των τραπεζών.

Υπογράφουν ηλεκτρονικά 2,5 χιλ. πρόσωπα

Σύμφωνα με στοιχεία της JCC Payment Systems Ltd, εκδόθηκαν 2,460 πιστοποιητικά ηλεκτρονικής υπογραφής από τον Μάϊο του 2020 ως τα τέλη Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικής υπογραφής προϋποθέτει και ηλεκτρονική ταυτοποίηση στοιχείων του χρήστη. Για το λόγο αυτό και θεσπίστηκε νομοθετικά τον περασμένο Απρίλιο η ηλεκτρονική ταυτότητα, η οποία προσφέρεται τόσο για σκοπούς ταυτοποίησης στοιχείων, όσο και για ηλεκτρονική υπογραφή.   

Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι το διαβατήριο του πολίτη στο ψηφιακό κόσμο, όπως είναι η βιομετρική ταυτότητα στον φυσικό κόσμο, για την ταυτοποίηση των στοιχείων του και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Επιπλέον, η ηλεκτρονική ταυτότητα προσφέρει σε πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα χρήσης εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, για την υπογραφή ψηφιακών εγγράφων με ασφάλεια και νομική ισχύ.

Σημειώνεται ότι η JCC είναι ο μοναδικός εξουσιοδοτημένο πάροχος υπηρεσιών εμπιστοσύνης από την ΕΕ στη Κύπρο, για την έκδοση εγκεκριμένης ηλεκτρονικής υπογραφής οποιουδήποτε εγγράφου.

K. Κόκκινος: Χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία

Σε δηλώσεις στην StockWatch ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος είπε ότι για να διευρυνθεί η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής, θα πρέπει να τροποποιηθούν κάποιες πρόνοιες των υφιστάμενων νομοθεσιών, οι οποίες προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία των συμβαλλομένων για την υπογραφή συμφωνιών και συμβολαίων.

Ο κ. Κόκκινος είπε χαρακτηριστικά, ότι μεταξύ των νομοθεσιών που θα τύχουν τροποποίησης είναι ο νόμος περί μεταβιβάσεων και υποθηκεύσεων ακινήτων, ο νόμος περί συμβάσεων, ο περί αποδείξεως νόμος, ο περί χαρτοσήμων νόμος και ο περί τραπεζικών εργασιών νόμος.

Ψηφιακές συναλλαγές με το κράτος μέσω «Αριάδνης»

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι σε τρεις μήνες περίπου οι πολίτες θα μπορούν να συναλλάσσονται ψηφιακά με το κράτος, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτόν και αναβαθμίζεται η κυβερνητική πύλη «Αριάνδη».

Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα ο κ. Κόκκινος είπε ότι το Υφυπουργείο ενημερώνει πολίτες και οργανωμένα σύνολα για την χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής. «Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, βάσει του οποίου υπολογίζεται ότι εντός 18 μηνών η ηλεκτρονική υπογραφή θα καθιερωθεί στην ζωή μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας και διαρροής προσωπικών δεδομένων των χρηστών της ψηφιακής ταυτότητας και υπογραφής ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα θέματα ασφάλειας είναι πολύ ευαίσθητα και τα έχουμε αγγίξει με τον πιο δυνατό και σοβαρό τρόπο και είναι συμβατά με όλες τις πρόνοιες ασφάλειας της Ευρώπης και παγκόσμια, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα ρίσκου για ασφάλεια».

Ν. Δαμιανού: Ηλεκτρονική υπογραφή και σε τράπεζες

Ο Γενικός Διευθυντής της JCC Νικόδημος Δαμιανού, ανέφερε ότι παρότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για απόκτηση του πιστοποιητικού τους τελευταίους μήνες, ακόμα δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Εξήγησε πως παρότι η JCC διαθέτει τον υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό τις υπηρεσίες και τα κανάλια για έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού υπογραφής μέσω τραπεζών και χρηματιστηρίου, ακόμα να αναπτυχθεί η χρήση της ψηφιακής υπογραφής στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εξέφρασε όμως, την εκτίμηση ότι καθώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, η χρήση της ψηφιακής υπογραφής θα καθιερωθεί στην Κύπρο από τις αρχές του νέου χρόνου, αφού ενσωματωθεί και στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο και τις τράπεζες, καθώς και άλλους μεγάλους οργανισμούς.

«Υπολογίζεται πολύ σύντομα τραπεζικές συναλλαγές, επιχειρηματικές συμφωνίες, αλλά και οι συναλλαγές του πολίτη με το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών θα μπορούν σύντομα να διεκπεραιώνονται με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας, από όπου και αν βρίσκεται κανείς», είπε.

Σημείωσε, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να υιοθετηθεί η ηλεκτρονική υπογραφή στις συναλλαγές των πολιτών που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμα Αριάδνη, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει η κυβερνητική πύλη, κάτι που υπολογίζεται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση στη χρήση ψηφιακής υπογραφής από πολίτες και επιχειρήσεις.

Απαραίτητη η ενσωμάτωση σε τραπεζικές συναλλαγές

Ο κ. Δαμιανού δήλωσε όμως, πως για να καθιερωθεί εκτενώς η ηλεκτρονική υπογραφή, θα πρέπει να ενσωματωθεί στις συναλλαγές των τραπεζών με τους πολίτες και επαγγελματίες.

Ερωτηθείς αν οι δύο τράπεζες Κύπρου και Ελληνική που συμμετέχουν σήμερα στην έκδοση ηλεκτρονικών υπογραφών την αποδέχονται στις συναλλαγές τους, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι «γίνεται αποδεκτή αποσπασματικά σε κάποιες από τις συναλλαγές τους».

Ωστόσο, «ακόμα καμία τράπεζα δεν έχει εκδώσει προϊόντα, τα οποία θα προσφέρονται αποκλειστικά με ηλεκτρονική υπογραφή,  όπως πχ οι δανειακές συμβάσεις που υπογράφονται σήμερα με φυσική παρουσία και σε χειρόγραφα», επεσήμανε.

Σημείωσε εντούτοις, πως τράπεζες είναι κοντά στην αξιοποίηση του δεδομένου ότι οι πελάτες του μπορούν να υπογράφουν ηλεκτρονικά, ενώ ανέφερε ότι και η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να αρχίσει να εκδίδει ηλεκτρονικές ταυτότητες.

Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιοποίηση της σχετικής υποδομής από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα βοηθήσει και στον στόχο του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για ψηφιοποίηση της οικονομίας, που αποτελεί και προαπαιτούμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιλέγουν ηλεκτρονική υπογραφή οι δικηγόροι

Αναφορικά με τους επαγγελματίες που έχουν εξασφαλίσει το πιστοποιητικό της ηλεκτρονικής υπογραφής, ο γενικός διευθυντής της JCC κ. Δαμιανού, ανέφερε ότι είναι κυρίως δικηγορικά γραφεία και εταιρείες που συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (eIDAS (EU 910/2014)), η εγκεκριμένη ηλεκτρονική υπογραφή είναι ένα κρυπτογραφημένο σύνολο αριθμών και χαρακτήρων, η οποία εκδίδεται από εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης.

Αποτελεί μία σύγχρονη μορφή υπογραφής που χρησιμοποιείται για να υπογραφούν συμφωνίες, έγγραφα, αιτήσεις και γενικά για να διενεργηθεί κάθε είδους ηλεκτρονική συναλλαγή, στην οποία προηγουμένως χρειαζόταν η χειρόγραφη υπογραφή και η φυσική παρουσία του ατόμου.

Η ηλεκτρονική υπογραφή υπέχει την ίδια νομική ισχύ με την ιδιόχειρη υπογραφή, ενώ για την εξασφάλιση της οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα τους, η στο εγκεκριμένο πάροχο υπηρεσιών εμπιστοσύνης, δηλαδή την JCC.

Στο παρόν στάδιο, η ηλεκτρονική υπογραφή έχει διάρκεια 1 χρόνο, αλλά υπολογίζεται ότι θα διατίθεται για τρία χρόνια με την ενσωμάτωση της στην ηλεκτρονική ταυτότητα.

Της Ελένης Χαραλάμπους