You are here

Α. Νεοφύτου: Φέραμε τις μεγαλύτερες επενδύσεις

15/01/2018 13:30

Η Κύπρος από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις την τελευταία πενταετία, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψή του στον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), προσθέτοντας ότι  «μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία».

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν ανταποκρίνεται προς την πραγματικότητα να λέει κανείς ότι οι επενδύσεις είναι λόγω της πολιτικής 'επένδυση με υπηκοότητα'. «Είναι ένα μέρος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, στα Malls από ξένα κεφάλαια από τη Νότιο Αφρική και στη φαρμακευτική βιομηχανία ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Πρόσθεσε ότι θα γίνει η μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα της ανάπτυξης γης με ξενοδοχειακή μονάδα και resort στο καζίνο, που θα είναι μια επένδυση των €600 εκ.

«Αυτή την Κύπρο θέλουμε. Εμείς πάντα πιστεύαμε και στηρίξαμε την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα», είπε. Ανέφερε επίσης ότι  μια χώρα είναι επιτυχημένη όταν είναι εξωστρεφής, όταν έχει επενδύσεις και είναι προστιθέμενη αξία όταν έχει ξένες επενδύσεις.

Συνεχάρη παράλληλα τον CIPA για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται.

Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα κράτος ευέλικτο και αποτελεσματικό στον εποπτικό του ρόλο, που θα βάζει τις στρατηγικές. Είπε επίσης ότι χρειάζονται επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα γιατί μέσα από αυτές δημιουργούνται θέσεις εργασίας.  Ανέφερε ακόμα ότι ο ΔΗΣΥ θα νιώσει ότι εκπλήρωσε το καθήκον του όταν φτιάξει την Κύπρο όπου οι μέσες απολαβές στον ιδιωτικό τομέα θα ξεπερνούν τις μέσες απολαβές στον δημόσιοι τομέα.

«Και δεν εννοούμε με κανέναν τρόπο ότι πρέπει να περικόψουμε τις απολαβές στο δημόσιο τομέα, αλλά να δημιουργήσουμε τέτοιες ποιοτικές θέσεις εργασίας που να είναι πιο αμειπτικές από το δημόσιο», ανέφερε.

Έφερε ως παράδειγμα τη ναυτιλιακή βιομηχανία, στην οποία όπως είπε ο μέσος όρος απολαβών των εργαζομένων είναι κατά πολύ ψηλότερος από τον μέσο όρο των απολαβών στο δημόσιο τομέα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς όπως η ιδιωτική εκπαίδευση, η ιδιωτική υγεία και στο μέλλον η ενέργεια. «Αυτή την καλύτερη Κύπρο», σημείωσε, «θέλουμε να κτίσουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».

Ο Πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την ηγεσία του ΔΗΣΥ για την επίσκεψη, με την οποία όπως είπε, καταδεικνύεται η μεγάλη σημασία που δίνει ο ΔΗΣΥ στον τομέα των ξένων επενδύσεων στον κατ΄ εξοχήν επενδυτικό βραχίονα της κυβερνητικής πολιτικής. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα μετά τις εκλογές να υπάρξουν άλλες συναντήσεις για να επιδιώξουν κάποια θέματα τα οποία ο CIPA θέλει να προωθήσει.