You are here

Στο μικροσκόπιο η φορολογική συμμόρφωση 100 ΠΕΠ

11/09/2021 14:40

Μητρώο 100 πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων για την παρακολούθηση της φορολογικής τους συμμόρφωσης, έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών και το αρμόδιο τμήμα Φορολογίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Η αναφορά περιλαμβάνεται σε επιστολή απάντησης του υπουργού Οικονομικών προς την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ζητούσε ενημέρωση για το εάν το τμήμα φορολογίας διεξάγει οποιοδήποτε έλεγχο σε σχέση με καταγγελίες της τέως υπουργού Δικαιοσύνης Έμιλυς Γιολίτη.

Η κ. Χαραλαμπίδου, παρέπεμπε στην επιστολή της κ. Γιολίτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την υποβολή παραίτησής της, στην οποία «άφησε ξεκάθαρα υπονοούμενα για ελλιπείς φορολογικές δηλώσεις αξιωματούχων του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και ατόμων που κατέχουν ανώτατα θεσμικά αξιώματα», όπως σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γιολίτη την επιστολή παραίτησής της, είχε αναφέρει ότι η ίδια μπήκε στην πολιτική «με δηλωμένη οικονομική ευχέρεια», ώστε να μην αφήνονται σκιές βολέματος ή και διαφθοράς.

Κατάλογος με βουλευτές, υπουργούς, αξιωματούχους 

Στην απάντησή του, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι το Υπουργείο και το αρμόδιο Τμήμα Φορολογίας, έχει αναγνωρίσει την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισης της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

«Ελλείψει ενός δημοσιευμένου μητρώου, έχει καταρτίσει σχετικό κατάλογο με τα πρόσωπα αυτά που αριθμεί περίπου 100 πρόσωπα και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εν ενεργεία μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, Κρατικούς Αξιωματούχους κτλ».

Στο εν λόγω κατάλογο, όπως σημειώνεται, υπάρχει ελεγχόμενη πρόσβαση για σκοπούς διασφάλισης της πληροφόρησης και τήρησης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων.

Πρόσβαση στο εν λόγω μητρώο έχει περιορισμένος αριθμός προσωπικού, ενώ η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των πιο πάνω προσώπων καθώς και η επιβολή φορολογιών ανατίθενται κατά καιρούς σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ.

Συνεπή και ασυνεπή ΠΕΠ

Με βάση τα στοιχεία τα οποία παραθέτει ο ΥΠΟΙΚ και τα οποία διατηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα του Τμήματος, κατά μέσο όρο το 82,3% των ΠΕΠ υπέβαλε τη Δήλωση Εισοδήματος 2009-2019 εμπρόθεσμα, ενώ εκπρόθεσμα υπέβαλε τη δήλωσή του το 8,7% των ΠΕΠ.

Παράλληλα, ποσοστό που ανέρχεται σε 9% δεν έχει υποβάλει Δήλωση Εισοδήματος κατά τα έτη 2009-2019 είτε λόγω της μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, είτε λόγω μη συμμόρφωσης.

Σε εξέλιξη η έρευνα για Συλλούρη και όχι μόνο

Η κ. Χαραλαμπίδου ζητούσε επίσης, ενημέρωση σχετικά με το εάν το τμήμα Φορολογίας διεξάγει οποιεσδήποτε έρευνες, μετά από καταγγελίες που έγιναν στο τμήμα Φορολογίας σε σχέση με φορολογικά δεδομένα του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

«Όσον αφορά στην πληροφόρηση που λαμβάνεται κατά καιρούς είτε από επώνυμες/ανώνυμες καταγγελίες είτε από δημοσιεύματα, το Τμήμα Φορολογίας αξιολογεί και επιλαμβάνεται των υποθέσεων αυτών ανάλογα με το βαθμό κινδύνου», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνει ακόμα, ότι οι εν λόγω υποθέσεις και όχι μόνο, είχαν ήδη αξιολογηθεί ως υψηλού βαθμού κινδύνου και είχαν ήδη δοθεί οδηγίες διενέργειας ενδελεχούς φορολογικού ελέγχου με τη χρήση όλων των διαθέσιμων στο Τμήμα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων από το εξωτερικό.

«Η έρευνα, η συγκέντρωση στοιχείων αλλά και ο φορολογικός έλεγχος βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη», τονίζει.

Της Μαρίας Χαμπή