You are here

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης η Ελλάδα

18/01/2018 17:39

Την πεποίθηση των ελεγκτικών θεσμών και των 19 υπουργείων οικονομικών ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει την 3η αξιολόγηση σε καθεστώς πλήρους και σωστής συνεργασίας, αλλά και πως αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και τις συνθήκες εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς διάσωσης στις 20 Αυγούστου του 2018, μεταφέρει στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος ο οποίος είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο επεσήμανε πως παρότι η "υπάρχουσα" αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα δεν καλύπτει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες (πχ ότι θα υπάρχουν νέες εκταμιεύσεις ANFAS και SMPs) εξηγεί ότι "για να υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα, πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση".

Αναλυτικά: "βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι όχι μόνο του προγράμματος, αλλά της ιστορίας του προγράμματος της Ελλάδας, πλησιάζουμε το τέλος του τρίτου προγράμματος και θα συζητήσουμε το που βρισκόμαστε στο πλαίσιό του", δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

"Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται ήπια, έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, που επετεύχθη με τέτοιο βαθμό ομαλότητας και συνεργασίας που αν υπήρχε σε αυτόν τον βαθμό από την αρχή της διάσωσης, εγώ δεν θα καθόμουν εδώ τώρα και εσείς θα αγχωνόσασταν με κάτι άλλο", σημείωσε ο αξιωματούχος για τη θεαματική αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα.

Σημείωσε δε ότι "οι περισσότερες από τις πρότερες δράσεις έχουν νομοθετηθεί ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, τα τέλη Δεκεμβρίου και σε άλλα χρονικά σημεία". "Μια σειρά `σελίδες επί σελίδων` νομοθεσίας πρέπει ακόμα να μεταφραστούν και σε μικρό χρονικό διάστημα θα πούμε αν και κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί", εξηγεί και δηλώνει πως "η έκθεση συμμόρφωσης θα δημοσιευθεί νωρίς την Παρασκευή, όμως σε γενικές γραμμές είμαστε κοντά", αναφέρει.

"Σχεδόν όλα έχουν γίνει , `είμαστε εκεί`, αν μείνουν δύο τρία σημεία ανοικτά τότε θα τα αντιμετωπίσουμε ως συνήθως, ως προαπαιτούμενα για επακόλουθες εκταμιεύσεις", διευκρινίζει.

Σε ότι αφορά το μέγεθος της δόσης αναφέρει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση" και πως θα βρεθεί "κάπου ανάμεσα στα 6 και 7 δις", ενώ "θα πληρωθεί σε παραπάνω από μια υπό-δόσεις" και τα ποσά θα αφορούν αποπληρωμή δημοσίου χρέους (λήξεων), τα ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό και το `δημοσιονομικό μαξιλάρι` για την έξοδο στις αγορές.

"Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, είμαστε βέβαιοι ότι το 2ο μισό του Φεβρουαρίου θα έχουμε τις εκταμιεύσεις", αναφέρει και συμπληρώνει ότι "η 4η αξιολόγηση ξεκινά τον επόμενο μήνα" και πως οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν τον Ιούνιο. "Έχει σημασία να τελειώσουμε νωρίς", τονίζει καθώς "η κατάσταση μπροστά μας είναι παραπάνω από ένα απλό `τέλος προγράμματος`, διότι έχουμε και τις σχετικές αποφάσεις για το χρέος, σημειώνει.

Το αν και κατά πόσο θα υπάρχει προϋπολογισμός της ευρωζώνης, είναι μόνο πολιτική απόφαση, αλλά ακούγοντας τους πολιτικούς σήμερα βλέπω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μια τέτοια απόφαση τώρα, πχ τον Ιούνιο. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η κατηγοριοποίηση των παρεμβάσεων και των τομέων δράσης ενός τέτοιου μηχανισμού.

Σε σχέση με το ελληνικό χρέος ο αξιωματούχος επεξήγησε στον Τύπο, ότι η συμφωνία πάντα προέβλεπε ότι με το τέλος της αξιολόγησης θα ξεκινούσαν οι τεχνικές συζητήσεις. “Όμως αυτές οι συζητήσεις είναι τεχνικές και έχουν πολλές παραμέτρους, αναφέρει. “Τα βραχυπρόθεσμα έχουν ήδη γίνει. Από όλες τις ερωτήσεις που δέχομαι οι περισσότεροι το ξεχνάνε και ξεχνάνε ότι κόψαμε 25 μονάδες χρέους προς ΑΕΠ. Τα μεσοπρόθεσμα θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος, αν χρειάζονται. Τα μακροπρόθεσμα είναι για το απώτατο μέλλον και θα δούμε τότε. Προς το παρόν δε βλέπω την ανάγκη για πολιτικές συζητήσεις, αλλά μόνο για τεχνικές συζητήσεις”.

“Σε σχέση με το ΔΝΤ, υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία και ένα επί της αρχής πρόγραμμα και αυτό εναπόκειται και στις απόψεις και τη σύγκλιση των απόψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους - δεν ξέρω πότε θα επιτευχθεί”, είπε ο αξιωματούχος. “Οι συζητήσεις έχουν όμως ήδη ξεκινήσει, διότι όπως ξέρετε το προσωπικό το ΔΝΤ ήταν μαζί μας στις αποστολές ελέγχου και συμφωνούν με όλες τις αποφάσεις και τις αξιολογικές κρίσεις, ξέρουν τι συμβαίνει και οι συζητήσεις μαζί τους θα συνεχιστούν σε φιλικό κλίμα”, κατέληξε.  

Σε σχέση με την έκθεση συμμόρφωσης, ο αξιωματούχος τόνισε ότι “θα υπάρχει μια πλήρης ανάλυση για το τι έχει συμβεί και υπενθυμίζει ότι το βασικότερο ζήτημα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί”. Σημείωσε όμως ότι “δεν γνωρίζει ποια είναι η αξιολόγηση των θεσμών για το συγκεκριμένο ζήτημα”.

Μετά το πρόγραμμα, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι προς το παρόν το μόνο πλαίσιο που υπάρχει είναι η κανονική “αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα”. Το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα “είναι καθορισμένο για κανονικές καταστάσεις, για χώρες που δεν είχαν αναδιάρθρωση ή υποσχέσεις αναδιάρθρωσης, και έχουν μεγάλα αποθεματικά ασφαλείας”, διευκρινίζει.

Για την Ελλάδα όμως σημειώνει “η άποψη των αγορών είναι διαφορετική από ότι για την Ιρλανδία”, εξηγεί ότι “το δημοσιονομικό μαξιλάρι έχει να κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα” και “άρα μπορεί να μειωθεί”, ενώ σημειώνει ότι “η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να ‘καθαρίσει’ τις πληρωμές της δεκαετία του 20, αλλά και να φέρει νέες πληρωμές στην Ελλάδα ή για την Ελλάδα (SNPs και ΑΝFAS).

Όμως διευκρινίζει ακόμη ότι “για να υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα: πρέπει κάποιος να το ζητήσει”. “Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα κάνει αίτηση για ένα πρόγραμμα, συνεπώς δεν έχει τίποτα να συζητήσουμε”, καταλήγει. 

ΚΥΠΕ