You are here

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

13/09/2021 14:32

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας απέναντι στην Covid-19, μέσω ειδικών προβλέψεων για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τον τομέα της εργασίας, πέραν των κλάδων που ισχύει ήδη η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, στους υπόλοιπους κλάδους, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα πρέπει να διεξάγουν διαγνωστικό έλεγχο μία φορά την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test), με δαπάνη του εργαζόμενου.

Συχνότερα τεστ προβλέπονται για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, οι οποίοι θα πρέπει να διεξάγουν δύο εργαστηριακά test PCR ή rapid test κάθε εβδομάδα.

Ως προς τις μετακινήσεις, οι πολίτες από 12 ετών και πάνω που δεν έχουν εμβολιαστεί και θέλουν να μετακινηθούν με αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ και πλοία θα πρέπει να επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης (rapid test) έως 48 ώρες πριν ή PCR των τελευταίων 72 ωρών. Το κόστος για τη διενέργεια του τεστ βαραίνει αποκλειστικά τον πολίτη, καθώς από σήμερα, στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν πλέον δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 και οι συμπτωματικοί πολίτες, ενώ θα πραγματοποιείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Αναφορικά με τους μη εμβολιασμένους μαθητές είναι υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα, τα οποία διατίθενται δωρεάν από το κράτος.

Για τους φοιτητές είναι υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή.

Μέτρα θα ισχύσουν και στους κλειστούς χώρους εστίασης, οι οποίοι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), με έλεγχο ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Τα γήπεδα θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες πολίτες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), ενώ στους χώρους τέχνης και πολιτισμού δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν είτε ως αμιγείς χώροι, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει, είτε ως μεικτοί χώροι, δηλαδή και για πολίτες που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών.

Τέλος στα γυμναστήρια, οι αθλούμενοι που είναι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε ένα PCR ή rapid test μία φορά την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Παράλληλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σε όλους τους κλειστούς χώρους και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

ΚΥΠΕ