You are here

«Χώρο» για εκπλήξεις στον ΕΝΦΙΑ αναζητά η κυβέρνηση

14/09/2021 08:14

Νέο γύρο παροχών με τον προϋπολογισμό του 2022 στο βαθμό όπου μεσολαβήσει και νέα ανοδική αναθεώρηση του φετινού ΑΕΠ- όπως αναμένεται- σχεδιάζει η κυβέρνηση προσθέτοντας στο αφήγημα των θετικών ειδήσεων των επομένων μηνών και πρόωρες αποπληρωμές διμερών ευρωπαϊκών δανείων και ΔΝΤ συνολικού ύψους έως και 4,5 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες νύξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ήδη γίνει, αναφέρουν οι πληροφορίες, αλλά ο ESM θα είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για να τεθεί το σχέδιο σε πρακτική εφαρμογή. Εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, έως το τέλος του έτους θα μπορούσαν να έχουν αποπληρωθεί πρόωρα διμερή δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ τα οποία πολλές ευρωπαϊκές χώρες όταν τα χορηγούσαν με βαριά καρδιά στην Ελλάδα το 2010 θεωρούσαν πως δεν θα τα ξαναδούν.

Επιπλέον, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή, με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα μπορούσε να κλείσει το κεφάλαιο ΔΝΤ για την Ελλάδα με τη χώρα να μην χρωστά πλέον ούτε ένα ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο παρελθόν πάντως ορισμένες χώρες με τη Γερμανία να σέρνει το χορό, είχαν τονίσει την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει μια διακριτική παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα με τη συντήρηση έστω και ενός μικρού τμήματος οφειλών…

Ψηλότερα η ανάπτυξη

Με διαδοχικές τους δηλώσεις χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησαν να εννοηθεί αφενός ότι μια νέα αναθεώρηση του στόχου για το ρυθμό ανάπτυξης δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφετέρου ότι το μεγαλύτερο -αλλά όχι το σύνολο- της οικονομικής πολιτικής του επομένου έτους έχει ήδη αποκαλυφθεί μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η αναθεώρηση του στόχου για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ από το 3,6% στο 5,9% χαρακτηρίζεται «συντηρητική» αλλά «δεμένη» ενώ πέριξ των Βρυξελλών αναλυτές δεν αποκλείουν υπέρβαση ακόμα και του 7% στο σύνολο του έτους. Ήδη άλλωστε το πρώτο εξάμηνο το κοντέρ έγραψε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 6,3% και το τρίτο τρίμηνο ολοκληρώνεται με τον τουρισμό να ξεπερνά τις προσδοκίες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει μείωση των βαρών του ΕΝΦΙΑ 2022 με την ενσωμάτωση και του συμπληρωματικού στον κύριο φόρο «για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων». Το μέτρο όμως, αν επιβεβαιωθεί το στόρι της εντυπωσιακής ανάπτυξης , δεν αποκλείεται να πλαισιωθεί από νέα δέσμη παροχών.

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι ήταν η πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να κλείσει η προεκλογική δέσμευση συρρίκνωσής τους κατά 5 μονάδες έως το 2023 ενώ η κυβέρνηση έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τους ψηφοφόρους σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (από το πάγωμα εξαιρούνται ακόμα δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι) και της μείωσης του ΦΠΑ…

Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται μια νέα κλίμακα, στην οποία θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος και ο νέος ΕΝΦΙΑ – αν δεν αλλάξει και όνομα- θα υπολογίζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά όπως συμβαίνει σήμερα στον βασικό φόρο αλλά όχι στον συμπληρωματικό (περιουσία άνω των 250.000 ευρώ). Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

«Προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Όπως είπε η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.

Πηγή: Euro2day