You are here

Η Επιτροπή Προϋπ. ΕΚ αναμένει λεπτομέρειες για HERA

14/09/2021 17:52

Την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για ανάπτυξη και για αντιμετώπιση απρόβλεπτων γεγονότων σε βάθος χρόνου, υπογράμμισε ο επικεφαλής της επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιόχαν βον Όβερτφελτ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου την Τρίτη, ενόψει της ομιλίας της Προέδρου της Κομισιόν για την Κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του σώματος την Τετάρτη.

Ο κ. Βον Όβερτφελτ σημείωσε πως αναμένει να ακούσει περισσότερα κατά την ομιλία της κ. Φον ντερ Λάιεν για το από πού προτείνει η Κομισιόν να αντλεί χρηματοδότηση η προτεινόμενη νέα ευρωπαϊκή αρχή για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (ΗΕRA).

Υπογράμμισε ακόμα πως η Κομισιόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η σχέση της ΗΕRA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες και το ποια ανάγκη θα καλύψει ο νέος οργανισμός.

Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Βον Όβερτφελτ επεσήμανε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν θα ωθήσει την ανάπτυξη μέχρι το 1,5% μέχρι το 2024, και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί ώθηση ώστε οι χώρες της ΕΕ να μπορούν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες κρίσεις.
 
Σημείωσε ακόμα πως η Κομισιόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς και πόσο συχνά θα ελέγχεται το ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν θα αξιοποιούνται σωστά ώστε να αποφεύγονται περιστατικά διαφθοράς. Ήδη και άλλοι οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, πρόσθεσε.