You are here

Τύπος: ’Κλείδωσε’ η έκπτωση στην ηλεκτρισμό

15/09/2021 06:22

Η σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών και ενέργειας με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ για εξεύρεση τρόπων ώστε να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «’Κλείδωσε’ η έκπτωση στην ηλεκτρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η σημερινή συνάντηση των υπουργών οικονομικών και ενέργειας με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να μειωθούν προσωρινά οι λογαριασμοί ρεύματος και το κόστος για την έκπτωση να το επιβαρυνθεί το αποθεματικό ταμείο της Αρχής Ηλεκτρισμού. Σήμερα θα ξεκαθαρίσει το ύψος της έκπτωσης, αφού ληφθούν υπόψη η μείωση 2% που ήδη επήλθε λόγω φθηνότερου πετρελαίου και οι επιστροφές μέσω ΑΤΑ σε πολλούς εργαζόμενους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περίπου το 28% του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν ήταν σε οικονομική θέση να αντέξει διακοπές πέρσι, με αυτό το μερίδιο να αγγίζει τα δύο πέμπτα ή περισσότερο του πληθυσμού στην Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Κύπρο, Κροατία και Ελλάδα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρόταση νόμου για τις κάρτες
  • Μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα διεκδικεί και η ΔΕΟΚ
  • Χώρες με διπλάσια μείωση στις πτήσεις από την Κύπρο
  • Λιγότερη χαρτούρα για επιδόματα

Πολίτης

 «Μια ανάσα από το άνοιγμα της αγοράς»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα τρία νομοσχέδια για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα οδηγηθούν στην ολομέλεια της βουλής στις 23 Σεπτεμβρίου. Αναφέρεται ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων ολοκληρώθηκε χθες στην επιτροπή εμπορίου και ενέργειας και όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσουν κανονικά προς έγκριση από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, καθώς το περιεχόμενο των κανόνων των νομοσχεδίων έχει διαμορφωθεί ομόφωνα. Τα νομοσχέδια αφορούν τον περί ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού νόμο του 2021, τον περί σύστασης και λειτουργίας της ΡΑΕΚ νόμο του 2021 και τον περί ρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου νόμο του 2021.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ένα νέο μηχανογραφικό σύστημα για υποβολή, εξέταση και καταβολή επιδομάτων και συντάξεων ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείγμα βραχυπρόθεσμων μέτρων
  • Κίνδυνος επιπλέον χρεώσεων με πληρωμές από κάρτα

Χαραυγή

 «’Κλειδώνει’ σήμερα η μείωση της τιμής στο ρεύμα με πιέσεις ΑΚΕΛ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η σημερινή συνάντηση των υπουργών ενέργειας και οικονομικών με το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ για εξεύρεση τρόπων ώστε να υπάρξει μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες και η κινητοποίηση του κόμματος έχει δημιουργήσει μια κινητικότητα και έναν προβληματισμό αναφορικά με το πως μπορεί έστω και προσωρινά να δοθεί μια ελάφρυνση στο βάρος στο οποίο καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τον Αύγουστο του 2021 οι εμπορικές πτήσεις από και προς την Κύπρο ήταν μειωμένες κατά 24% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φόβοι για αυξήσεις τιμών λόγω της υποχρεωτικής χρήσης τραπεζικών καρτών
  • Προς ψήφιση το πλαίσιο για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Αλήθεια

 «Κοντά στο 10% η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η φόρμουλα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο προεδρικό υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΡΑΕΚ και των υπουργών ενέργειας και οικονομικών. Διαφάνηκε ότι η μείωση της τιμής του ρεύματος θα κυμαίνεται γύρω στο 10% και θα αυτήν μπορεί να απορροφήσει για κάποιο χρονικό διάστημα η ΑΗΚ από το αποθεματικό της.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι από την ερχόμενη Κυριακή θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή πιστωτικών καρτών από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Η επιτροπή εμπορίου της βουλής στοχεύει στο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στον οποίο να αποτείνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση προσπάθειας καταχρήσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Κύπρος στο επίκεντρο της επέκτασης της Gulf Air
  • Στην ολομέλεια τα νομοσχέδια για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού – Στις 23 Σεπτεμβρίου
  • Ανακάμπτουν οι πτήσεις από και προς Κύπρο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 10% Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – Σύσκεψη στο προεδρικό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ΚΑΙ ΔΗΚΟ ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ – Παρατείνεται για 2,5 χρόνια η θητεία των νυν αρχών, τοπικές και ευρωεκλογές μαζί τον Μάιο του 2024

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΞΕΧΝΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ – Δεκάδες νομοθεσίες ψηφίζονται αλλά σκαλώνουν στα υπουργικά χρονοντούλαπα και δεν εφαρμόζονται

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΣΗΜΕΡΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΚΕΛ – Κοινή συνάντηση υπ. ενέργειας με ΑΗΚ, ΡΑΕΚ και υπ. Οικονομικών για το ακριβές ποσοστό μείωσης