You are here

Εναρκτήρια συνεδρία της 76ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ

15/09/2021 08:58

O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής τους πολιτικής, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Αυτά είναι βασικά στοιχεία για την επίτευξη και διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο, σημείωσε.

Η δέσμευσή των ΗΠΑ για την επικράτηση της δημοκρατίας στον κόσμο  είναι σταθερή και βασίζεται στα πρότυπα του δικού τους δημοκρατικού πολιτεύματος, όσο ατελές και να είναι πάντα αγωνίζονται για κάθε βελτίωση, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η δημοκρατία αντιμετωπίζει καλύτερα τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συγκεντρώσει κυβερνητικούς ηγέτες, προσωπικότητες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από όλο τον κόσμου σε μια διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία τον Δεκέμβριο, ανέφερε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, «πρέπει να ξεκινήσουμε με τη διπλωματία που έχει τις ρίζες της στις πιο σημαντικές αξίες της Αμερικής: υπεράσπιση της ελευθερίας, υπεράσπιση ευκαιριών, προάσπιση των οικουμενικών δικαιωμάτων, σεβασμός του κράτους δικαίου και μεταχείριση κάθε ατόμου με αξιοπρέπεια», σημείωσε.

Μια ακμάζουσα δημοκρατία εξαρτάται επίσης από τον ανοιχτό και ζωντανό αστικό χώρο, στον οποίο όλοι οι άνθρωποι μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Το κράτος δικαίου, οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του τύπου είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι μιας υγιούς δημοκρατίας και του δικαιώματος όλων, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ανακοίνωσή του.

Αυτή την Ημέρα της Δημοκρατίας, αυτές οι προσπάθειες είναι κρίσιμες για την υπεράσπιση, την ενίσχυση και την ανανέωση της ίδιας της δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Μπλίνκεν.

ΚΥΠΕ